Feb 16, 2014

Zanimljivosti o finskom pasošu

Zna se da je pasoš javna putna isprava kojom se u inostranstvu potvrđuje identitet i državljanstvo. To je jasno, ali Finci ne bi bili Finci kada ne bi u svemu težili da budu originalni i time svetu, po ko zna koji put pokazali i dokazali da su jedna od vodećuh nacija dizajna. Kada je osnovan WDC (The World Design Capital), od strane Međunarodnog društva industrijskog dizajna 2008. godine, a u cilju prizananja dostignuća svetskim metropolama, u oblasti dizajna, svake druge godine se bira jedan grad u svetu, koji zaslužuje to priznanje. Do sada je 3 grada imalo tu čast, a 2012. je upravo Helsinki bio svetski grad dizajna. Ove godine to priznanje nosi grad Kejptaun. Tako su Finci kreirali najoriginalniji pasoš na svetu.Redizajn pasoša je napravljen 2012. godine kada je Helsinki postao Svetska prestonica dizajna. Za razliku od pasoša drugih zemalja, koji na stranama dokumenta prikazuju grbove ili kakve simbole tih država, na stranicama  finskog pasoša prikazana je animacija losa u pokretu. Naime, na svakoj stranici finskog pasoša, u donjem desnom uglu, postoji fotografija losa, pa se brzim listanjem stranica simulira  njegovo kretanje, dok su na levim stranicama u donjem uglu prikazane sve životinje koje se najčešće u Finskoj.


Pozadina i dizajn biometrijskog pasosaDanas u Finskoj važe dva pasoša. Oni koji su izdavani do 21 avgusta 2012, a koji će zbog važnosti od 5 godina važiti najduže do avgusta 2017. i oni koji se izdaju od 21. avgusta 2012. takozvani novi pasoši.


Spolja, stari ali važeći biometrijski pasoš ima standardni raspored na bordo pozadini, kao i skoro sve članice EU. Grb Finske u zlatnom otisku je na sredini naslovne strane. Iako na skroro svakom pasošu imate naziv na jeziku zemlje koja izdaje pasoš i na engleskom, u Finskoj je drugačije, jer je Finska zemlja za dva zvanična jezika, pa iz tog razloga, iznad grba stoji tekst na finskom i švedskom jeziku... Euroopan unioni /Europeiska unionen, dok ispod grba takođe stoje finsko – švedske reči (Suomi – Finland) a ispod toga Passi – Pass ( pasoš).

Stari ali važeći biometrijski pasoš
Novi biometrijski važeći pasoš
Novi biometrijski važeći pasoš ima standardni raspored na bordo pozadini, kao i skoro sve članice EU. Grb Finske u zlatnom otisku je na vrhu, ispod su dve paralelne linije, a ispod toga natpisi na finskom i švedskom jeziku... Euroopan unioni /Europeiska unionen i ispod toga Passi – Pass. Unutar njega se nalazi animacija losa u pokretu. Na pozadinskoj korici, urezane su pahulje.


Izdavanje pasoša  u Finskoj košta 48 €, i važi 5 godina. Maloletnici, od juna 2012. ne smeju imati zajednički pasoš sa roditeljima, već svako mora imati svoj. Zahtev za izdavanje pasoša, i deca i odrasli podnose lično. Deci do 12 godina ne uzimaju se otisci prstiju. Kada je pasoš gotov, posle najduže 7 dana,dobija se sms obaveštenje ili pismo ( kako je zahtevano), da se dođe po njega. Pasoš se, u zapečaćenoj koverti, doprema u, klijentu najbližoj R-kioski prodavnici, koje su najrasprostranjenije prodavnice u Finskoj za prodaju knjiga, časopisa, duvana, bezalkoholnih pića itd. U ovim kioscima se uplaćuju i prepaid dopune, vade se mesečne karte za prevoz, dozvole za ribolov...Naravno, u njima su stroge kontrole,  i one ispunjavaju sve bezbednosne zahteve, kao  i bezbednosne uslove za skladištenje pasoša. Jedino izbeglice i oni koji dobijaju pasoše po hitnom postupku, podižu svoj pasoš u SUP-u Pasila (Pasila je naselje u Helsinkiju), u ulici Pasilanraitio. Pasoši se u R-kioski prodavnicama nalaze 14 dana, nakon čega se, ukoliko ne budu preuzeti,  vraćaju u SUP. Ukoliko neko želi, gotov pasoš mu se može poslati sigurnom poštom a naknada od 6 za tu uslugu, plaća se pri podnošenju zahteva. Pasoši koji se izdaje po hitnom postupku (pika i express varijanta) koštaju 83 € i dobijaju se za 1 do 2 dana. U nekim slučajevima se izdaje i privremeni pasoš za putovanje, kada se zbog hitnosti situacije ne može čekati na izdavanje pasoša. On se dobija u istom danu, košta 80 € i važi samo dok i hitan put.


Stanovnici finske autonomne regije Alandska ostrva, imaju svoju verziju pasoša, koja izgleda skoro isto, samo je dodat i naziv Åland (natpis je na švedskom, jer je to ostrvo švedskog govornog područja). Po pitanju zaštita nacionalnih manjina, Finska je jedna od zemalja članica EU koja može služiti svima za primer, budući da manjinskom stanovništvu, Šveđanima koji čine samo 6,2% ukupnog stanovništva u Finskoj, garantuje teritorijalnu, političku i kulturnu autonomiju. Finsko zakonodavstvo, zapravo, i  ne priznaje postojanje manjina, već samo dozvoljava razlikovanje po maternjem jeziku stanovništva. Šveđani, koji govore isključivo švedski na finskoj teritoriji, uglavnom žive na Alandskim ostrvima, autonomnoj oblasti u okviru Finske.Ovde pogledajte video gde se vidi animacija losa u novim finskim pasošima. Nadam se da vam se priča dopala....

1 Komentari / Kommentit:

Post a Comment