Jul 17, 2014

Upoznajte grupu AMBERIAN DAWNKada poželite da, na krilima muzike, doletite do magičnog sveta finske i nordijske mitologije, folklora, legendi, starih verovanja, predanja, uz prizvuk finskog epa Kalevale, nesumnjivo ćete to uspeti slušanjem predivne melodične i na momente dramatične muzike kristlnog zvuka, ove finske grupe. 


AmberianDawn je finska metal grupa, iz mesta Hyvinkää, (50 km udaljen od Helsinkija), koja se u moru metal muzike iz Finske, izdvaja po mnogo čemu. Kada sam pre pet, šest godina, prvi put čula jednu njihovu pesmu (River of Tuoni ), istog trena sam poželela da saznam sve o grupi, koja me je i samo ovom jednom pesmom, u kojoj se bavila temom iz čuvenog finskog epa Kalevala, savršenom svirkom i nebeski čudesnim vokalom Heidi Parviainen, totalno ”kupila”. 


U to vreme, kada biste izgovorili ove reči…Finska, metal muzika i ženski vokal, nije bilo sumnje da su svi pomišljali na Nightwish. Tako je to bilo tada, ali samo na prvi pogled, kada su ih nepravedno stavljali u red bledih kopija Nightwisha. Ta nepravda, srećom nije dugo trajala jer je ova grupa već prvim albumom pokazala da ima svoj stil, posebnost i ono “nešto”, što ih čini jedinstvenim...izrazitu melodičnost koja provejava njihovom muzikom, ekstremnu tehničku virtuoznost, magičan vokal...

Iako je priča o nastanku grupe Amberian Dawn krenula 2006. godine, idejom dvojice tadašnjih članova grupe Virtuocity (Tuomas Seppälä i Tommi Kuri), početak prave priče je krenuo pridruživanjem i ostalih članova,  bubnjara Heikki Saarija iz grupe Virtuocity, klavijaturiste Tom Sagara i gitariste Sampo Seppäle. Ubrzo nakon njihovog okupljanja, a nakon neuspelog  pokušaja da vokal njihove prethodne grupe, Peter James Goodman  bude to i ovaj put, pridružuje im se i klasičan ženski vokal Heidi Parviainen, koju je Tuomas pronašao i izabrao kao savršeno rešenje za svih 10 pesama koje je komponovao. Goodman i ostatak grupe su se lepo prijateljski razišli, pa im i dan danas, Goodman često peva kao prateći muški vokal. Iako se grupa oformila tek 2006. godine, skoro svi članovi su u ovu grupu ušli sa velikim iskustvom iz prethodnih grupa. Tuomas, Tommi i Heikki su bili članovi grupa Atheme One i Virtuocity, u kojoj je bio i Marco Hietala, sadašnji basista grupe Nightwish, Heidi je bila klavijaturista i prateći vokal u grupi Iconofear, Tom Sagar, klavijaturista grupe Atheme One, u kojoj je bio i gitarista Sampo Seppälä...


...i konačno, 2008. godine izdaju svoj prvi album River of Tuoni, za koji je svu muziku komponovao neverovatno talentovani Tuomas Seppälä a Heidi napisala sve tekstove. Ovaj album je iznedrio pregršt hitova (River of Tuoni, Valkyries, My Only Star...). Na ovom albumu, kao bonus track,  mesto je našla i instrumentalna verzija pesme Dreamchaser, koja je izašla na albumu, bivše grupe četvorice članova postave Amberian Dawn, Atheme One. Ovaj album je odlično prihvaćen, a Amberian Dawn te godine svira kao predgrupa svetski poznatoj, holandskoj grupi Epica, na njihovoj letnjoj evropskoj turneji, na ukupno 22 koncerta širom Evrope. U pesmama Lullaby i Evil Inside Me, kao prateći vokal, pojavljuje se i Peter James Goodman.


Sledeći, drugi po redu album, pod nazivom The Clouds of Northland Thunder, Tuomas je završio već krajem 2008. godine, nakon turneje sa grupom Epica, a izlazi već 2009. godine. Pesme koje su ga obeležile su He Sleeps in a Grove, Incubus, Kokko – Eagle of Fire... Na ovom albumu je došlo do nekih izmena u grupi...naime, Emil "Emppu" Pohjalainen (Nailed Coil, Dotma, Epicrenel, Thaurorod), pridružuje im se kao druga gitara jer Tuomas prelazi da svira isključivo samo klavijature na koncertima, iako na studijskom snimanju i dalje svira gitaru. Nakon ovog albuma učestvuju na par poznatih festivala....(Rok festival u Sölvesborgu, Metal Female Voices Fest...). U leto i jesen 2009. godine, grupa odlazi na turneju sa poznatim svetskim grupama, kao što su Kamelot, Epica, Sons of Seasons, Dream Evil...


Zatim sledi album End of Eden iz 2010. sa hitovima Arctica, Sampo...koji izdaju za Spinefarm Records, uz koji su usledile i promene u grupi, odlaskom trojice članova: bubnjara, gitariste i basiste, koje zamenjuju Jukka Koskinen ( Norther, Wintersun ), Heikki Saari ( Norther, Naildown ) i Kimmo Korhonen ( Waltari, Helion). Ovaj album je dobio mnogo odličnih kritika iz celog sveta. Pesma Arctica je stekla ogromnu popularnost, a bila je postavljena i  za besplatno skidanje na društvenoj mreži MySpace. Za nju je grupa snimila svoj četvrti spot, u kome stari alhemičar uspeva da zamrzne čarobnu amajliju, dok se u završnoj sceni vide i članovi grupe beli i zaleđeni. Na ovom albumu je gostovao i klavijaturista Jens Johansson (Stratovarius), koji je u par pesama imao genijalan i zanimljiv duel na klavijaturama sa Tuomasom.


Četvrti studijski album Circus Black iz 2012. godine je album koji je neosporno dao dosta hitova.. Circus Black, Cold Kiss, Crimson Flower, Charnel's Ball, Lily Of The Moon, Guardian...Kao i na prethodnim albumima, lider grupe Tuomas Seppälä je na ovom albumu bio i kompozitor, aranžer, klavijaturista, gitarista, producent…Na ovom albumu je gostovao i pevač grupe Stratovarius, Timo Kotipelto, i to u pesmi Cold Kiss, (za koju je snimljen i spot), a podršku u vidu sviranja klavijatura dali su i Jens Johansson u pesmi Crimson Flower, kao i hor vrhunskih operskih pevača pod vođstvom dirigenta Mikke Mustonena. Zbog svega ovoga, ovo je, do tada bio najimpresivniji i najraznolikiji  album grupe.


...a onda, novembra 2012. objavljeno je da glavni vokal Heidi Parviainen napušta grupu kako bi se posvetila svom novom projektu Dark Sarah. Poslednji njihov zajednički nastup bio je u Belgiji na Metal Female Voices Fest-u, 20.oktobra 2012. kada su nastupali zajedno sa grupama Lacuna Coil, Arch Enemy, Delain, Xandria, Epica...

Decembra 2012. Tuomas objavljuje da je našao novu pevačicu, Päivi "Capri" Virkkunen, ili samo Capri, kojom je danas u potunosti zadovoljan jer je njen vokal nešto što je dugo priželjkivao. Sa ovom pevačicom, vrhnskih glasovnih sposobnosti, grupa je odmah našla zajednički jezik, a ta pozitivna atmosfera u grupi je samo dala krila za sve nove projekte.  

Päivi "Capri" Virkkunen  FOTO/ Amberian Dawn

AMBERIAN DAWN, Emil "Emppu" Pohjalainen, Kimmo Korhonen, Päivi "Capri" Virkkunen, Tuomas Seppälä, Joonas Pykälä-aho
Prvi projekat sa Capri bio je peti album Re-Evolution, kompilacijski album sa pesmama sa prethodna četiri albuma, ali u novom izvođenju. Capri je definitivno unela neki svoj drugačiji stil, pesme je otpevala u više rokerskom fazonu, ne trudeći se da oponaša klasičan operski vokal prethodne pevačice, iako je, baš kao i Heidi, svirala klavir i završila solo pevanje na konzervatorijumu u Centralnoj Ostrobotniji u Finskoj. Pre dolaska u grupu Amberian Dawn, Capri je učestvovala u mnogim projektima…pevala je kao prateći vokal mnogim poznatim finskim grupama (Uniklubi, , Negative…), takođe je učestvovala i na Evroviziji gde je finskom predstavniku Waldo's People, takođe bila prateći vokal, te 2009. godine u Moskvi…zatim je u mjuziklu o grupi ABBA dobila ulogu Fride, u pozorištu u Tampereu je bila vokalni trener...sve u svemu, Capri je jedna divna, vesela, nenametljiva i beskrajno talentovana dama. 


1.     "Valkyries"      
2.     "Incubus"      
3.     "Kokko - Eagle of Fire"
4.     "Lily of the Moon"      
5.     "Come Now Follow"      
6.     "Crimson Flower"      
7.     "Circus Black"      
8.     "Lost Soul"      
9.     "Cold Kiss"      
10.    "River of Tuoni"      
11.    "Charnel's Ball"  


Ove godine, tačnije juna meseca, grupa je izdala svoj najnoviji, šesti album u karijeri, pod nazivom  Magic Forest. Ovo je prvi album koji je izdat za Napalm Records i prvi studijski album sa novom pevačicom Capri. Ovaj album, koji je studiozno sniman 6 meseci je, po mom skromnom mišljenju, možda najbolji do sada. Pesme su savršene već na prvo slušanje. Tuomas je i na svim prethodnim albumima bio kompozitor, a tekstove je uvek pisala Heidi. Kada je Heidi napustila grupu, Tuomas je zamolio Capri da sada ona piše tekstove, što je i učinila upravo na ovom albumu, i to veoma dobro. Ako bismo se vratili na poređenje sa grupom Nightwish, sa početka ovog teksta, možda bih jedino ovde mogla da nađem neku paralelu, jer lepa Capri ima talenat i virtuoznost kao Tarja, energičnost kao Floor i nežnost, suptilnost i skromnost kao Anette. Sa Capri, ovaj album je pravo osveženje, grupa i dalje ima svoj prepoznatljiv stil, koji je mnogo evoluirao, dobio na svežini i mnogo je privlačniji i melodičniji. Njen glas je doneo raznolikost u teksturama pesama, muzika je raznovrsnija, bogatija, uz opet, sačuvanu prepoznatljivost koja krasi Amberian Dawn. Ovim novim albumom, kojim je definitivno stekla mnogo širu publiku, grupa je pokazala novi i veći potencijal i mogućnosti.


Album Magic Forest  me je zaista "oduvao" lepotom pesama. 
Pesma koja otvara album, Cherish My Memory, je moja omiljena sa ovog albuma. Ona je nešto potpuno drugačije, bez ikakvih simfonijskih aranžmana i u sasvim novom stilu. Predivni refreni i zarazna melodija, odlika su svih pesama sa ovog albuma, i bukvalno dugo ostaju u glavi. Slušajući ovu pesmu, imala sam utisak kao da je ABBA snimila album u metal fazonu, što me uopšte ne čudi s obzirom da znam da su Tuomasovi muzički uzori upravo ABBA, Ritchie Blackmore i Ronnie James Dio. Capri je to tako dobro otpevala, a  genijalni Tomas komponovao. Nema dana a da ne pevušim...Remember me, think of me, reach me, never forget me...cherish my memory...
Dance Of Life ...sjajna pesma koja odiše srednjovekovnim duhom, gde se čuju i bravure klavijaturiste Jens Johanssona iz Stratovariusa i njegova genijalna solo deonica. Jens je zaista dao veliki udeo lepoti ove pesme, a kako i ne bi kada je on sin jednog velikog džez pijaniste svetskog glasa, Jana Johanssona i brat bubnjara grupe HammerFall, Andersa Johanssona.
Magic Forest je izuzetna pesma, po kojoj je i nazvan album. Za nju je snimljen spot.
Endless Silence je pesma koja odiše onom snagom metal pesama...zaista predobra.
Agonizing Night je, pored pesme Cherish My Memory, moja druga omiljena pesma koju je Capri tako neverovatno dobro otpevala, do savršenstva. Veoma impresivna pesma, u klasičnom metal stilu.
Slede pesme Warning, zatim divna i sa melodičnim epskim rifovima Son Of Rainbow, melanholična I'm Still Here, Memorial u kojoj joj društvo pravi i predivan klasičan muški bariton, koji se savršeno uklopio i dao predivnu boju ovoj pesmi. Endless Silence je više u hard rock fazonu. a za kraj, Tuomas je znalački  ostavio jedinu mirnu baladu na albumu, Green–Eyed, koja ima dramatičnu i mirnu teksturu, uz zvuke gudača i harfi, kako bi ovaj brzi album uspavao na kraju. Sve u svemu, veliki, emotivan i bombastičan kraj ovog predivnog albuma...

Capti i Tuomas FOTO/ Amberian Dawn Facebook
Iako je u Finskoj death metal mnogo slušaniji od melodic, symphonic ili  kakve druge vrste metal muzike, osnivač grupe, kompozitor i klavijaturista Tuomas Seppälä, nikada se nije podvodio trendovima i uvek je radio ono šta voli i u šta veruje. Nikada nikoga nije oponašao, imitirao već je sledio svoj muzički ukus, i zato je svakim danom sve više sledbenika i onih koji vole, prate  i poštuju rad Amberian Dawn-a. Lično ga izuzetno poštujem jer je divna i talentovana osoba, a samo za vas i mene, napravio je video poruku, uz želju i nadu da ćemo ih u skorijem vremenu videti i uživo u Srbiji i regionu. Inače, Tuomas je počeo da svira klavir sa 5 godina, a takođe svira i gitaru. Diplomirao je tehnologiju na Univerzitetu u Helsinkiju

Video poruka od Tuomasa, samo za vas. 

 

Tuomas Seppälä FOTO/ Amberian Dawn Facebook
Emil Pohjalainen i Tuomas Seppälä   FOTO/ Amberian Dawn Facebook

Amberian Dawn je grupa koja vodi računa o svemu do najsitnijih detalja, što se primeti i po prelepim omotima. Poslednja četiri omota, delo su Jana Yrlunda, zvanog ''Örkki'', muzičara i grafičara iz Tamperea
 
Iako Amberian Dawn nikada nije bio stabilan u pogledu svojih članova, činilo mi se da će Amberian Dawn biti zauvek Amberian Dawn, jedino dok su u njemu Tuomas i Heidi. Odlaskom Heidi, pribojavala sam se da je to kraj  postojanja ove grupe, nisam bila srećna zamenom, ali...moram priznati, Capri me je veoma brzo pridobila, a Amberian Dawn je dobio neku novu dimenziju i uzdigao se poput Fenixa, koji, umesto suza, pesmom leči sve rane.


9 Komentari / Kommentit:

Tuomas Seppälä (Amberian Dawn), Belgrad odottaa teitä!!!Tuomas Seppala ( Amberian Dawn ) , Beograd čeka vas!!!

Kiitos paljon Mika :) Nähdään Belgradissa...

Priznajem da nisam cuo ovo novo sa novom pevacicom, a od starih pesama sam cuo kada si postavljala njihove pesme na muzickoj strani.Preslusao sam ih sada i moram da ti kazem da zvuce odlicno i da mi se nove stvari vise svidjaju od starih.Bilo bi lepo da ih cujem uzivo.

Svakako ih preslusaj. Odlicni su, a Capri ima neverovatan glas. ;)

Amberian Dawn... Terve menoa Belgradiin ! :)

Kada dolaze u Srbiju?

Odlican band!!! Finska je zemlja metal muzike, toliko su puta to dokazali!

Anonymous......nadam se da ce doci uskoro.
Ivan.....da, zaista, ni manje stanovnika, ni vise odlicnih muzickih grupa.

Post a Comment