Mar 27, 2016

Srećan Uskrs iz Finske



U Rovaniemiju je još sneg. Jelka na glavnom trgu Lordi, gde je sneg uglavnom očišćen, stoji  sa sve svetiljkama još od Božića, i sve je to lepo i krasno, ali nekako glavni utisak nije kao da je Uskrs. Ali, šalu na stranu, iako se po prirodi ne naslućuje da je ovaj veliki praznik, ipak se to naslućuje po prodavnicama koje su prepune čokoladnih zeka i čokoladnih jaja, po tezgama sa prolećnim cvećem (iz staklenika ili iz uvoza) i nezaobilaznim prepunim rafovima na kojima stoji glavni uskršnji delikates- Mämmi

Rovaniemi, veceras 27.63.2016.
Rovaniemi, danas popodne, 27.3. 2016
Rovaniemi, danas popodne, 27.3.2016.
Na istoku Finske, gde se više oseća uticaj  pravoslavnog hrišćanstva, pravi se drugi specijalitet, a to je Pasha. Pasha je puding krem boje koji se izrađuje od domaćeg slatkog sira, jaja, pavlake i začina tako što  se ostavi da se stvrdne preko noći i to tradicionalno u kalupu ukrašenom verskim motivima

delikates- Mämmi
Pasha - link

U Finskoj se na ovaj praznik male devojčice maskiraju u uskršnje veštice, na lice crtaju pegice i tako obučene u stare šarene krpice idu od vrata do vrata noseći blagoslov u domove u vidu brezinih grančica koje su ukrašene raznobojnim papirima i perjem u boji, a sve to kako bi iz domova oterale zle duhove. Pred vratima one pevaju stihove domaćinu kako bi otvorio vrata: "Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle", a stihovi u prevodu znače "Mašem grančicom za uspešnu i zdravu godinu. Grančica je za tebe, a poslastica za mene.". Kao nagradu od domaćina, dobijaju čokoladice, uskršnje čokoladne zeke i čokoladna jaja, parice...a one svakom domaćinu daruju po jednu vrbinu grančicu koja im stoji u kući da je čuva.



Ovaj predivan običaj se u Finskoj zove Virvonta. U Finskoj je ovaj praznik nešto kao pandan zapadnjačkoj “Noći veštica”, samo što su ovde veštice zapravo slatke i dobre jer daruju zdravlje i sreću svima kojima daju ukrašenu grančicu.

Moj rucni rad
Verovali  ili ne, u susednoj Norveškoj je opet nesvakidašnja proslava Uskrsa. Uskrs im dođe kao dan Šerloka Holmsa. Oni na ovaj praznik rešavaju ubistva jer su na televizijskim programima samo detektivski filmovi, časopisi objavljuju kriminalističke priče a ambalaže mleka imaju slike sa pričama o nerešenim ubistvima. Rekoh ja da Skaninavci uvek imaju neku svoju osobenost u svemu, pa čak i u proslavi Uskrsa.


Na finskom jeziku se Uskrs čestita uz izgovaranje “Hyvää pääsiäistä”, što znači “Srećan Uskrs”. Kako se na Veliki petak, koga Finci zovu Dugi petak ne jede puno, kao i u subotu, nedelja kao glavni dan Uskrsa, u finskoj reči za Uskrs koja je “Pääsiäinen” krije pravo značenje, a to je kraj gladovanja i kraj uzdržavanja od jela i pića, što znači bogatu trpezu. U Finskoj se ne boje jaja već se jedu čokoladna minjon jaja.  Ova jaja pravi finski gigant u pravljenju čokolade, Fazer, a ukus ovih minjon jaja nije sa ovoga sveta, verujte mi na reč.

link
link
link
Ova čokoladna jaja koja  su smesa najbolje čokolade, badema i lešnika su najstariji proizvod Fazera i prave se od 1896. godine. Ova jaja se ručno prave u fabrici u gradu Vantaa i godišnje se proda više miliona komada. Kuriozitet je da su ova jaja u pravoj ljusci od kokošjih jaja koja su ispražnjena, obrađena, sipana čokolada i zatvorena. Ma lepota Božja.


Uz ovu čokoladnu lepotu, želim vam sladak i srećan Uskrs.


4 Komentari / Kommentit:

Malo kasnim, ali ti zelim SRECAN VASKRS!!! :* <3

Drago mi je da ste ponovo u sedlu.

Post a Comment