Danas ću vam predstaviti još
jedan finski specijalitet, koji mnogi turisti obožavaju i rado ga jedu kada su u
Finskoj, a često
ga kupe i da ga nose kući. To je graavilohi..Ovo je izuzetno jednostavno jelo,
sprema se veoma lako, a tako je ukusno, da mu se ne može odoleti. Pored Finske, ovaj
deliktes se sprema i u Norveškoj,
Švedskoj,
Danskoj i na Islandu, gde je poznat kao gravlax. Graavilohi je ustvari losos
koji se sprema bez termičke obrade. Samo ime graavilohi je sastavljeno od dve
finske reči
(graavi - usoljen i lohi - losos).
Iskreno, iako je losos masna riba, izuzetno je zdrava zbog obilja proteina,
omega 3 kiselina, vitamina A i D, kao i raznih minerala. Inače,
meso riba koje žive u hladnim morima, posebno lososovo smanjuju nivo
triglicerida i sprečavaju stvaranje ugrušaka, pa vam ih od srca preporučujem.
Takođe,
ubrzavaju metabolizam i pospešuju mršavljenje i izgradnju mišićne mase, naravno
ako se ne preteruje sa količinom. Iskreno, u Srbiji se pre može
naći
meso gajenog lososa iz ribnjaka, kog hrane nekim žitaricama, i koji je masniji,
dok mu je cena dosta niža nego kada su pitanju divlji lososi koji se u Finskoj
mogu naći
na svakom koraku ( Atlantski losos), a koji su zdraviji jer su manje masni pošto
se hrane na prirodan način i jer obiluju sa više korisnih stvari, ali verujte
mi da će
vam i gajeni losos doneti izvesnu dobrobit zdravlju ako ga jedete s vremena na
vreme....mada, radije bih vam preporučila da ipak kupite i nešto
skuplji divlji losos, (ako ga nađete), nego onaj iz ribnjaka, jer je
ipak zdraviji a ima i ukusnije meso.(Zato
pažljivo
čitajte
deklaraciju).
Graavilohi je skandinavski
specijalitet i sprema se od divljeg lososa, ali ja sam ga pravila i od gajenog
i relativno je ok, mada je severnjački specijalitet ipak, bar meni lepši,
zbog samog mesa ribe koje je ukusnije. Mada, kako god da ga spremate, imajte u
vidu da ovu ribu morate držati na veoma niskoj temperaturi kako biste joj sačuvali
svežinu
i hranljive materije, jer se uglavnom jede polu-sirova ili sirova, pa ne
bi bilo baš
zgodno da se pokvari. losos se često jede i dimljen i mariniran.
Nego, da se mi vratimo na naš
današnji
delikates...
Graavilohi je ustvari marinirani
sirovi losos, i to na severnjački način uz pomoć krupne morske soli, mirođije,
belog ili crnog mlevenog bibera i malo šećera. Ovo je neka standardna
varijanta, ali neki ljudi ponekad na sve to dodaju i malo konjaka ili votke,
mada ja to ne dodajem. E sad, ako
mislite da niste ljubitelj živog mesa, odmah vam moram reći
ovo... setite se kako su nam roditelji govorili kad smo bili mali...prvo probaj
pa tek onda reci da nešto ne voliš.
Morska so |
Ukoliko volite kožicu,
očistite
losos od glave i krljušti pa sastružite i operite kožicu.
Zatim je posušite kunjinjskim ubrusom, pa ribu
presecite na pola, izvadite kičmu i uz pomoć specijalne pincete za
vađenje kostiju izvadite preostale sitne koščice da dobijete divan filet.
Ukoliko kao ja ne volite kožicu, uzmite nožić specijano za tu svrhu i
lagano je odstranite od mesa. Ako spremate samo jedan filet, neka to bude onaj
deo bliži
repu jer se on kasnije lakše seče. Filet stavite na papir za pečenje pa po njemu pospite
krupnu morsku so ( ako je filet debeo, usolite ga i sa druge strane), duplo
manje šećera
i na kraju mleveni beli ili crni biber,
a na sve to stavite i sitno iseckanu mirođiju.
Zatim sve uvijte u
papir, stavite taj paketić na tacnu, preko njega stavite neku dasku za sečenje
ili tacnu, i na to nešto teže da sve to dobro pritisne i stavite sve u frižider.
Ostavite to preko noći da odstoji a sutra ujutru ribu okrenite, ponovo vratite
u frižider
i tako radite 2 dana. Ako je parče deblje, potrebno je oko 4 dana.
Losos je ovako podvrgnut delimičnoj
fermentaciji i dobija izuzetan ukus.
Na kraju odvijte filet, papirnim
ubrusom ga pažljivo očistite od soli i bilja i isecite na tanke listiće.
Ove divne listiće glatke staklaste strukture, jarko narandžasto
- ružičaste
boje možete
služiti
kao predjelo na mnogo načina...Finci ga vole sa nekim namazom na ražanom
hlebu kao kanape ili sa krompirom, ali i na hiljadu drugih načina. Prijatno...
link |
link |
1 Komentari / Kommentit:
Sad kad sam bila imala sam priliku da probam ovaj losos sa namazom (nalik pavlaci) na razanim dvopekom i preliven limunom i potpuno si u pravu za ovu recenicu 'prvo probaj, pa reci da nesto ne volis' :)
Ja vjeciti protivnik zivog ili poluzivog mesa sam se davila u lososu cijele nedelje :)
Hvala sto si ovaj recept podijelila sa svima nama i pridruzujem se tvom savjetu da ga treba probati :) :*
Ljubim te i saljem velikiiiiiiiiii pozdrav iz Podgorice od Ane :) :*
Post a Comment