Dec 6, 2020

Hyvää ja siunattua Itsenäisyyspäivää! Srećan i blagosloven Dan nezavisnosti!

Ovo je godina koja se razlikuje od prethodnih po mnogo čemu, ali ono što će obeležiti ovu godinu je globalna pandemija korona virusa. Danas, na 103. rođendan moje Finske, na Dan nezavisnosti koji svaki Finac iskreno i duboko praznuje u svom srcu, tradicionalni prijem neće biti održan, a centar proslave će i ovaj put biti Predsednička palata, ali na malo drugačiji način.

O ovom prazniku,  napisala sam mnogo tekstova, jer je ovaj dan jedan od najvažnijih državnih praznika u Finskoj, ako ne i najvažniji, pa njih možete pročitati na ovim linkovima, a danas ću se baviti isključivo temom kako se ovaj praznik proslavlja danas u Finskoj, u vreme aktuelne pandemije.

http://mojafinska.blogspot.com/2012/12/hyvaa-itsenaisyyspaivaa-suomi.html

http://mojafinska.blogspot.com/2013/12/hyvaa-itsenaisyyspaivaa-suomi-ja.html

http://mojafinska.blogspot.com/2015/12/hyvaa-itsenaisyyspaivaa-suomi.html

https://mojafinska.blogspot.com/2016/12/dan-nezavisnosti-dan-ponosa.html

https://mojafinska.blogspot.com/2017/12/hyvaa-itsenaisyyspaivaa-rakas-suomi-ja.html 

https://mojafinska.blogspot.com/2018/12/velelepni-oodi-na-101-godisnjicu.html

https://mojafinska.blogspot.com/2019/12/onnea-102-vuotias-suomi-srecan-102.html

Finska je postala nezavisna 6. decembra 1917. Ove godine se navršava 103 godine. Dan nezavisnosti Finske obično se slavi na vrlo tradicionalan način, ali ove godine se, razumljivo, zbog korone, slavi na nov način. Umesto tradicionalnog prijema, predsednik Republike Sauli Niinistö i njegova supruga Jenni Haukio pozvali su sve Fince da proslave Dan nezavisnosti kod kuće. 

Do ove godine, zvanične svečanosti povodom Dana nezavisnosti Finske, započinjale su podizanjem finske zastave na Tähtitorninmäkiju (opservatorije na brdu u Helsinkiju), a ove godine, prvi put od 1957. u gradu Hämeenlinna, rodnom mestu nacionalnog kompozitora Sibeliusa, kako bi se onemogućilo okupljanje i gužva. (Trenutno su u ovom gradu, do 7. 1. 2021. na snazi mere zabrane okupljanja, pored svih ostalih mera, pa se podizanje zastave obavlja bez publike). Centar podizanja zastave bio je južni deo parka zamka Häme (zamak Häme se na finskom kaže Hämeen linna, što je zapravo i naziv grada). Prošlih godina, izuzetno veliki broj građana pratio je ovaj sam čin podizanja zastave, dok je ove godine sve to moglo da se prati samo putem direktnog prenosa na nacionalnoj radio  televiziji YLE (Yle TV1, Yle Radio 1 i Yle Areena), sa početkom u 9 ujutru po finskom vremenu.


KUVA: RONI REKOMAA


Kuva: Silja Viitala Yle

U samom gradu, osvetljena su gradska groblja (svih 7), junaka koji su dali živote za nezavisnost Finske, i tako osvetljenja biće do sutra do 9 sati ujutru.

Tradicionalni govor, ove godine je održao Ministar odbrane Antti Kaikkonen, a za muziči deo bio je zadužen muški hor iz Helsinkija, kvartet Viipurin Lauluveikot, koji je jedan od najstarijih horova u ovoj zemlji, a koji je osnovan 1897 u gradu Viborgu na obali finskog zaliva. Viburg se na finskom kaže Viipuri, pa otud i naziv hora. Sam hor je bio veoma povezan sa Sibeliusom.

                                              Video inserti sa https://areena.yle.fi/1-50701422

U 10 sati po lokalnom vremenu, predsednik Finske položio je venac na grob neznanog junaka na groblju  Hietaniemi u Helsinkiju (Hietaniemen hautausmaa). Istovremeno, nad grobljem je preletalo 4 borbena aviona F/ A-18, koji su se slabo videli zbog oblačnog vremena, ali su se zato izuzetno čuli. Vazduhoplovstvo je organizovalo prelete i po ostalim finskim gradovima, iznad groblja gde su sahranjeni junaci oslobodioci. Preleti su bili preko groblja Kalevankangas (Kalevankankaan hautausmaa) u Tampereu,  zatim u gradovima Pori, Jyväskylä, Kuopio, Mikkeli, Lahti, Turku…

Niinistö je uputio čestitke za Dan nezavisnosti naciji putem Twitera, dok je premijerka Sanna Marin objavila video čestitke u ime vlade. Predsedavajuća parlamenta Anu Vehviläinen i drugi političari takođe su se odoglasili na društvenim mrežama.

Niinistö i njegova supruga Jenni Haukio su zatim otišli ​​da zapale sveće u Luteranskoj katedrali u Helsinkiju uoči godišnjeg Vaseljenskog crkvenog bogosluženja na Dan nezavisnosti koji je počeo u podne.

Propoved je održao luteranski episkop Tamperea, Matti Repo, uz pojanje dečačkog hora Cantores Minores, članova koji su nosili maske i bili odvojeni jedni od drugih. Jedno od čitanja održala je ministarka nauke i kulture Annika Saarikko

Jednosatnu službu uživo se emitovala na Yle TV1, Yle Radio 1 i Yle Areena.

Svi oni koji su tradicionalno hteli da po 21654717 put pogledaju film Tuntematon sotilas ( Neponati vojnik) koji se svakog Dana nezavisnosti prikazuje na televiziji, imali su za to priliku u 14h na državnoj YLE 1.


Dnevni događaji Dana nezavisnosti, uvek su se završavali godišnjim prijemom u Predsedničkoj palati, koji je ove godine samo virtuelni događaj bez gostiju. Do sada je to uvek bio prijem za oko 2000 javnih ličnosti, koji se prenosio uvek uživo, i to je bilo uvek izuzetno praćeno od strane svih Finaca. Ove godine, prijem poznat kao Linnanjuhlat, od 1919, od kada se održava, nije se prenosio tek nekoliko puta iz opravdanih razloga. Najpopularniji televizijski segment dočeka na Dan nezavisnosti je bio uvek sam ulaz gostiju. U goste spadaju osobe koje svake godine dobijaju pozivnice, uključujući vitezove Mannerheimovog krsta (tradicionalno prvi su ulazili), članove vlade i parlamenta Finske, nadbiskupe, sudije, visoke vojne i policijske službenike i razne diplomate i uglednike. Druga grupa uključuje goste po izboru predsednika: obično su tu zabavljači, aktivisti, muzičari, glumci, kulturni radnici, umetnici, sportisti; i uopšte, ljudi koji su bili u centru pažnje tokom protekle godine. Poslednji gosti koji ulaze, uvek su preživeli bivši finski predsednici.

I to znate sigurno, plava i bela su simboli Finske i simboli ovog dana, pa se plave i bele sveće nalaze na svakom prozoru.

 


Kako ovaj  tekst nije obilovao nekim zanimljivim događajima,  jer je i sama proslava bila izuzetno skromna i svedena, moram za kraj da vam predočim dve zanimljivosti vezane za ovaj datum…

Naime, Dan nezavisnosti  i Praznik rada 1. maj, jedini su nehrišćanski praznici u Finskoj…

Znate li da su mnoge zemlje svetlosnim perormansom u plavo beloj boji, obeležile Dan nezavisnosti Finske, pre 3 godine, na stogodišnjicu nezavisnosti.. Neke od njih su bile…

·        Argentina, Buenos Aires, The Usina del Arte cultural centre

·        Australia, Adelaide, Adelaide Town Hall

·        Australia, Brisbane, Story Bridge and Victoria Bridge

·        Australia, Canberra, Telstra Tower, the Old Parliament House, Malcolm Fraser Bridge, Questacon – The National Science and Technology Centre(Parkes)

·        Australia, Hobart, Railway Roundabout Fountain, Elizabeth Street Mall and the Kennedy Lane Tourism Precinct

·        Australia, Perth, The Council House building and Trafalgar Bridge

·        Austria, Vienna, The Wiener Riesenrad Ferris wheel

·        Brazil, Rio de Janeiro, The Christ the Redeemer statue

·        Bulgaria, Sofia, The National Palace of Culture

·        Canada, Niagara Falls

·        Cyprus, Nicosia, The White Walls building

·        Czech Republic, Prague, The Dancing House designed by Frank Gehry

·        Estonia, Tallinn, Stenbock House (The seat of the Government)

·        Estonia, Tartu, The Vanemuine Theatre, Võidu sild Bridge,

·        Ethiopia, Addis Ababa, Lion of Judah monument in front of the Ethiopian National Theatre

·        Greece, Athens, The Arch of Hadrian

·        Hungary, Budapest, Elizabeth Bridge

·        Iceland, Reykjavik, Harpa Concert Hall and Conference Center

·        Ireland, Dublin, Mansion House, the residence of the Lord Mayor of Dublin

·        Italy, Rome, The Colosseum

·        Kazakhstan, Astana, The bridges across the Ishim River, St. Regis hotel

·        Latvia, Jelgava, Railway Bridge

·        Latvia, Riga, The Tower of the Town Hall in the Old Town, the Railway Bridge across the Daugava river

·        Lithuania, Vilnius, Three Crosses monument

·        Mexico, Mexico City, The Angel of Independence monument (Ángel de la Independencia)

·        Mozambique, Maputo, Maputo Fortress

·        Netherlands, Alkmaar, Stadskantine Alkmaar

·        Norway, Oslo, Holmenkollen ski jumping hill

·        Poland, Warsaw, The Palace of Culture and Science

·        Portugal, Lisbon, Belém Tower (a UNESCO World Heritage Site)

·        Russia, Lumivaara, Lumivaara Church

·        Russia, Moscow, The Embassy of Finland

·        Russia, Petrozavodsk, The National Theatre

·        Russia, Saint Petersburg, The Museum of Ethnography

·        Serbia, Belgrade, Ada Bridge, Palace Albania

·        Sweden, Stockholm, Globen

·        Switzerland, Montreux, The Mannerheim memorial

·        Ukraine, Kiev, The Embassy of Finland

·        United Kingdom, Newcastle,The Gateshead Millennium Bridge

Palata Albanije 2017. foto: Neda Mojsilović

Hyvää ja siunattua Itsenäisyyspäivää jokaiselle suomalaiselle! Kiitollisena Jumalalle ja niille, jotka taistelivat Suomen itsenäisyyden puolesta ja kävivät raskaat sotavuodet läpi ja sen jälkeen rakensivat tämän maan kovalla työllään ja uurastuksellaan, vaivannäöllään. Kiitos jokaiselle suomalaiselle! Yksi maailman rehellisimmistä, tunnollisimmista, vilpittömimmistä ja nöyrimmistä kansoista. Herra, siunaa maatamme ja kansaamme, varjele meitä ja pidä sydämemme aina kääntyneinä Sinun puoleesi, niin vaikeina kuin hyvinä aikoina! Kiitos itsenäisyydestä ja anna sen jatkua! Varjele tätä maata sodilta, levottomuuksilta ja kulkutaudeilta! Anna hengellinen herätys tähän maahan!

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille ja nöyrin kiitos sotiemme veteraaneille!

Minun Youtube-videoni...  https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=F5zg_af9b8c


0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment