Aug 31, 2012

Labud iz Tuonele

Kada je veliki Sibelius, kao tridesetogodišnjak, 1895. godine komponovao svoje delo, The Swan of Tuonela,  (Labud Tuonele, Tuonelan joutsen), nije ni slutio da će ga upravo ova muzika, nakon 62. godine od tada, ispratiti u njegovu večnu kuću. Iako je Finlandia delo za koje ga mnogi vezuju, i na kome su mu svi Finci zahvalni, ipak ima simbolike u ovoj Labudovoj pesmi sa kojom je otplovio.

Ovu legendu za orkestar, Sibelius je komponovao inspirisan legendama iz finskog narodnog epa "Kalevala”. Pripada seriji Lemminkäinen koja se sastoji iz četiri dela:

   1. Lemminkäinen ja saaren neidot
   2. Tuonelan joutsen
   3. Lemminkäinen tuonelassa
   4. Lemminkäisen kotiinpaluu


Ovaj deo je zapravo priča o labudu koji je plivao oko Tuonele, a koga je po naredbi morao da ubije Lemminkäinen. Tuonela je carstvo mrtvih u finskoj mitologiji, kojom vlada bog Tuoni. Uz Tuonija, u ovom carstvu mrtvih su i njegova žena Tuonetar i njihova deca, bogovi patnje i bolesti. Smatra se i da je Tuonela  poslednje mesto koje čovek poseti pred odlazak na onaj svet. Lemminkäinen je pokušao da ubije Tuonijevog labuda kako bi došao do Pohjole i devojke koju je voleo, ali u tome nije uspeo jer ga je ubio Tuonijev sin…..zato je verovatno i Sibelius morao da prođe kroz ovo mesto na svom putu ka večnosti.

Poslušajte sada Labuda Tuonele



A sada ćete imati priliku da vidite kratak i autentičan video zapis, koji prikazuje samu sahranu Sibeliusa i njegovu tužnu Aino. Labudova pesma je išla dok su mu telo stavljali u grob….



Supruga Aino na sahrani Sibeliusa
I tako...to je bila pričica o ovom delu, a to, koliko Finci vole ovaj mit o labudu i njihov nacionalni ep Kalevala, pokazuje koliko je to omiljena inspiracija mnogim finskim muzičarima. 





4 Komentari / Kommentit:

Sjajno, kao i uvek :-)
I ovaj članak ću da "ukradem", već sutra :-)
Nadam se da nemaš ništa protiv.
Hvala

http://stadaslusamdanas.wordpress.com/2012/09/03/03-09-tarja-mitrovic-jan-sibelijus-labud-iz-tuonele/

Naravno da nemam nista protiv... :)

Hvala ti sto prezentujes na svom divnom blogu muziku sa dalekog severa, jer mi je i cilj da se o ovim divnim kompozitorima i njihovim delima, vise sazna.

Priznajem da sam sada prvi put cuo ovo delo velikog kompozitora, i koliko god ono bilo lepo, tek sa ovom pricom shvatam svu zastrasujucu leporu ove izvan zemaljske muzike.

Post a Comment