Aug 23, 2012

Film o Sibeliusu

Ovaj film o velikom finskom kompozitoru, Sibeliusu, gledala sam pre par godina prvi put, a juče sam ga, sasvim slučajno  ugledala na jednoj stranoj televiziji. Moram priznati da mnogo volim taj film i…eto, poželela sam da impresije podelim sa vama.




Sam Sibeliusov život, njegova predivna muzika i mnoštvo magičnih scena finske prelepe i grandiozne prirode dovoljan su razlog da uživate gledajući ovo ostvarenje iz 2003. godine, koje je režirao Timo Koivusalo, finski glumac, reditelj, pisac, kompozitor…jednom rečju, svestrani umetnik. Ovaj režiser imao je neke svoje idole koji su mu značili pa je njima u čast napravio tri biografijska filma…jedan od  njih je posvećen i velikom Sibeliusu, a ovaj film je ujedno i prvi dugometražni igrani film o čuvenom kompozitoru. Deset godina pre Koivusala, film o Sibeliusu želeo je na napravi i najpoznatiji finski reditelj u istoriji Holivuda, Renny Lauri Harjola, poznatiji pod umetničkim imenom Renny Harlin, koji je tvorac kultnih filmova…Umri muški 2, Strava u ulici brestova 4, Alpinista, Poljubac za laku noć …i mnogih drugih, ali se plan nekako izjalovio.

Ovaj film o Sibeliusu nije samo obična biografija, to je pre svega životna priča, ljubavna priča, priča o muzici koja je promenila istoriju ali i priča o jednom narodu, njihovoj borbi za nezavisnost, nacionalnom ponosu kao i o temperamentu i karakteru ovog naroda sa severa. Ako tome dodamo i snimanje na autentičnim lokacijama u Finskoj, kao što je njegov dom Ainola, zaista ćete okom kamere ušetati u dom Sibeliusa. Ostali kadrovi snimani su po finskim gradovima jezerima, selima…pa se tako mogu videti predivni delovi gradova Pori, Naantali, Lahti, Helsinki, predivno mestašce Hollola, preslatki gradići Rauma, Kuhmoinen i Ulvila, selo Haapamäki i mnogo lepih predela ove tajanstvene i gorde zemlje koja je inspirisala velikog kompozitora da napiše svoje remek delo, simfonijsku poemu Finlandia.

Kao uvod u film, prikazuju se arhivski autentični snimci Sibeliusove sahrane, mnoštva ljudi isped velike katedrale u Helsinkiju koji su došli da poslednji put pozdrave njihovog nacionalnog heroja koji je bio u sanduku u automobilu posutim cvećem i kojim je poslednji put prošao pored svog naroda.

Priča počinje kroz sećanja starog Sibeliusa, u tišini svog doma Ainola, na rano detinjstvo, gubitak oca, detinjstvo, studentske dane, zaljubljivanje u njegovu buduću ženu Aino, porodični život, rođenje njegovih ćerki, gubitak najmlađeg deteta….sve do  bacanja nota svoje poslednje simfonije u vatru i dana, kada je u uobičajnoj jutarnjoj šetnji jato ždralova letelo iznad Ainole, dok je jedan izdvojeni ždral leteo kružno oko kuće…Sibelius je tada predosetio da će umreti i svojoj voljenoj Aino je rekao da su to ždralovi njegove mladosti koji ga zovu da pođe sa njima….posle dva dana je umro…
















Muzika iz ovog filma je objavljena  na zasebnom CD-u, a bez  ovih divnih nota, film ne bi imao takvu jačinu kakvu ima.

 1 Finlandia, Op. 26 08:36

 2 Symphony No. 1 in E minor, Op. 39: II. Andante, ma non troppo lento 09:03

 3 Suite in E major, JS 188: II. Allegro molto 01:36

 4 Interludium for Piano in C minor 00:30

 5 Maestoso in C minor 00:34

 6 Sonata in F major, JS 178: II. Andante 06:03

 7 Symphony No. 1 in E minor, Op. 39: I. Andante, ma non troppo - Allegro energico 09:44

 8 Karealia Suite, Op. 11: III. Alla marcia 04:13

 9 Lemminkäinen Suite, Op. 22: II. The Swan of Tuonela 09:32

 10 Valse triste, Op. 44, No. 1 04:47

 11 Symphony No. 2 in D major, Op. 43: I. Allegretto 09:16

 12 Andante festivo 05:38


Ne smem da zaboravim da dodam i glumačku ekipu koja je verno dočarala ovu priču…Martti Suosalo kao mladi Sibelius, Heikki Nousiainen kao stari Sibelius, Miina Turunen kao Aino Sibelius, Seela Sella kao stara Aino…i mnogi drugi.

Film je zasluženo osvojio mnogo nagrada …ali nisu nagrade ono što je najvrednije kod ovog filma, već su to emocije koje prožimaju vaše biće dok gledate kadrove ove predivno ispričane priče.

1 Komentari / Kommentit:

Savrseno.... svaka cast na ovako divnom prikazu! Bilo bi lepo da neko distribuira (i prevede) ovakav film za nase trziste, umesto smeca koje se otkupljuje i pojavljuje na DVD izdanjima. Ne samo sto je kvalitetan po sebi vec samo svojim sadrzajem, muzikom i prizorima, on je i biografski, edukativan, jer, meni licno, nista lepse od toga nego upoznati se sa zivotom, delom, mislima, zivotnim radostima i nedacama velikih ljudi. 5 stars...(i za tekst i za film)!

Post a Comment