Jan 29, 2015

Sigurnosni pešački reflektor, finski izum koji čuva glavu



Već sam pisala da su sigurnosni pešački reflektori finski izum, koji se koristi širom sveta, a koji je spasio i spašava mnoge živote, naročito tamo gde su ljudi primuđeni da hodaju putem, van naseljenih mesta, tokom tamnih zimskih dana, noću i u svim uslovima smanjene vidljivosti.

Sigurnosni pešački reflektor je finski izum. Izumeo ga je farmer Arvi Lehti, pre skoro 70 godina, a u Finskoj se proizvodi od 1960. godine. Reflektor može biti u obliku svetlećih traka, bedževa, pločica od plastike ili nekog drugog materijala i služi da se ne-motorni učesnici u saobraćaju lakše uoče pri mraku i svakoj situaciji smanjene vidljivosti. Na primer, kada pešak, noću, po mrklom mraku hoda putem van naseljenog mesta, ukoliko nosi sigurnosti pešački reflektor, vozač će ga uočiti sa daljine od 300 metara i bezbedno ga zaobići. Uloga sigurnosnih pešačkih reflektora u saobraćaju je od izuzetnog značaja za bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Ovaj reflektor, u kom god obliku, mora se nositi na vidljivom mestu, koje je propisano zakonom.


Od samog početka i izuma sigurnosnih pešačkih reflektora, oni su postajali sve popularniji, i iako su statistike pokazale da je od njihovog pojavljivanja, smrtnost pešaka drastično smanjena, oni nisu bili obavezni za nošenje, sve do 1982. godine, kada je u Finskoj donet zakon koji obavezuje sve ne-motorne učesnike u saobraćaju da u toku mraka i u uslovima smanjene vidljivosti, moraju nositi  ovaj reflektor, izuzev na trotoaru i obeleženim biciklističkim stazama. Finska je jedina zemlja na svetu koja ima ovaj zakon.


Reflektori moraju biti obavezna oprema i u automobilima, jer ako se noću auto pokvari, a vozač izađe iz auta kako bi pokušao da vidi u čemu je kvar, on postaje pešak.

Ovaj reflektor se pravi prema CE standardu EN13356. Od 1979. godine u Finskoj je napravljen i finski standard SFS koji se odnosi na sigurnosni pešački reflektor, a koji su devedesetih preuzele i ostale zemlje EU, kada je u pitanju oprema za ličnu zaštitu.



Zanimljivo je da Konjička četa MUP-a Srbije takođe pod obaveznom ima ovu opremu.

Čim su počeli da se proizvode u Finskoj, reflektori su odmah počeli i da se besplatno dele đacima u toj zemlji. Ova kampanja je započela zahvaljujući kompaniji Orion medicina i finskoj saobraćajnoj policiji, koja je tih godina redovno obilazila škole i edukovala ih o bezbednosti u saobraćaju. Danas je ta uloga pripala nastavnicima.

Deca se u finskim školama  edukuju o saobraćaju, u okviru saobraćajnog vaspitanja. Naravno, deca se ponašanju u saobraćaju ne uče bubanjem pravila i propisa već kroz niz situacija, kroz koje ih vode nastavnici u saradnji sa roditeljima. Cilj saobraćajnog vaspitanja je da pokrije sve vidove transporta i situacija u saobraćaju, posebno u okviru detetovog svakodnevnog kretanja. Ono ne postoji kao zaseban predmet, ali se svakodnevno sprovodi kroz mnoge školske predmete, po principu interdisciplinarnosti. Nastavnik deci objašnjava pravila ponašanja u saobraćaju kroz realne situacije.

U svim školama u Finskoj postoje saobraćajne kartice za razne uzraste, iz kojih se uče razne situacije u saobraćaju, a koje posle sa nastavnikom upoznaju i kroz stvarne situacije.







U finskom gradu Laitila, nalazi se sedište najvećeg svetskog proizvođača ovih sigurnosnih pešačkih reflektora, kompanija Coreplast Laitila Oy, koja ovaj proizvod izvozi u 35 zemalja sveta...najviše u Rusiju, Japan, Švajcarsku, Švedsku, Norvešku, Kanadu, Island, Veliku Britaniju...U Finskoj se danas većina zimskih jakni i skafandera za decu, pravi sa našivenim reflektujućim trakama.


Danas se u Finskoj na svakom koraku mogu kupiti ovi reflektori, u raznim oblicima i bojama, dizajnirani čak i od najpoznatijih finskih dizajnera. Jedan od njih je i Eero Aarnio, o kome sam pisala. Takođe, i Marimekko o kome sam pisala, pravi svoje reflektore u obliku Unikko printa, čuvenog cveta maka.


Koliko je Fincima bitna bezbednost u saobraćaju, i koliko im znače ove male sprave koje svako u Finskoj ima, govorii podatak da se u ovoj zemlji proslavlja dan posvećen ovoj spravici, Heijastinpäivää (Dan pešačkih reflektora), svakog prvog oktobra. Na ovaj dan, mnoge firme, korporacije, škole, vrtići...dele besplatne sigurnosne pešačke reflektore i vode razne kampanje o važnosti korišćenja istih.



Da biste shvatili i videli koliko je ovaj finski izum zlata vredan, pogledajte ovu aplikaciju na sajtu http://extrat.liikenneturva.fi/heijastin kliknite Aloita, pa Sulje ohjeet, a onda se igrajte...imate da birate kako se vide tokom noći osobe bez reflektora i sa raznim vrstama reflektora. Na komandnoj tabli automobila izaberite razne opcije. Sa desne strane imate skrol liniju, gde možete pomerati metražu vidljivosti, ratojanje između pešaka i automobila, i uverićete se zašto je mnogima spasio živu glavu.




Ovaj reflektor je zaista najjeftinije životno osiguranje.






5 Komentari / Kommentit:

Još jedan divan članak!

Hvala Vam od srca!

A baš sam se pitala ovih dana zašto svi nose priveske u obliku pahulja ili nečeg drugog, a nigde ključeva. :P :)

Hvala na podrsci. Da Jeco, to je u zimskom periodu pravi hit. Prave ih u raznim bojama i oblicima, a deca u skoli se cesto i menjaju, kao sto smo mi nekad salvetama.

toooooo se ceka Tarja .. ponovo krecu price iz Finske .. verujem da se osecas sve bolje i bolje .. pozdravvvvvv

Da, ponovo krecem sa mojim skrabuckanjem...idemo dalje... .:)

Post a Comment