Feb 5, 2012

Finski Makovi Marimekko

Marimekko je najpoznatija finska kompanija sa sedištem u Helsinkiju, koja je napravila važan doprinos svetskoj modi i dizajnu. Oni su posebno poznati po jarko obojenim štampanim tkaninama  i jednostavnom stilu, koji se koristi u proizvodnji ženske odeće, obuće, tašni, nameštaja, pa sve do automobilske industrije. Osnovni motiv na šarama je cvet maka.
Ali Marimekko nije samo najpoznatiji finski brend, već je i svetski poznat, pa je čak i Žaklina Kenedi kupila sedam Marimekko haljina, a nosila je jednu i na naslovnoj strani Sports Illustrateda.

Marimekko je počeo kasnih 1940-ih, kada je finski par, Viljo i Armi Ratia, kupio Printex, fabriku koja proizvodi štampani tekstil. Kompanija je napravila pravu revoluciju u svetu kada je finski dizajner Maija Isola napravila  "Unikko" print cveta maka  i postala  najpoznatiji Marimekko dizajner svih vremena.

Nekoliko najpoznatijih  finskih dizajnera su radili i rade za Marimekko, ali Maija Isola, Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, Annika Rimala…su možda najpoznatiji.
Od svog osnivanja, Marimekko se oslanjala na inovativne hrabrosti mladih i talentovanih dizajnera. Marimekko kreacije imaju jak i prepoznatljiv izgled .
Finska ima 3 velike Marimekko fabrike i mnogo prodavnica u mnogim svetskim metropolama na svim kontinentima.
Ja imam u svojoj kolekciji mnogo njihovih proizvoda, ali mi je ova tašna najomiljenija.:)

Moja slatka torbica :)
Prepoznatljiv dezen
Marimekko u  Kamppi, Helsinki
Njihov časopis


Prodavnica u BerlinuProdavnica u Helsinkiju


0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment