Feb 24, 2015

Finska bira predstavnika za Pesmu Evrovizije



Prethodnih godina sam vas uvek izveštavala o predstavniku Finske, nakon njihovog nacionalnog izbora. Ovaj put ću to uraditi dva puta. Danas ću  vas upoznati sa svim finalistima, koji su se plasirali za trku za Beč, nakon što je 21. februara, završeno i treće, poslednje polufinale, a 28. februara, nakon finala UMK festivala, kada Finska odabere svog predstavnika na Pesmi Evrovizije, javiću vam se ponovo sa novim tekstom.

Finski nacionalni izbor Euroviisut, postojao je decenijama do 2011. godine, dok je 2012. nastalo novo muzičko takmičenje, pod novim nazivom UMK (Uuden musiikin kilpailu - Novo muzičko takmičenje), preko koga se bira finski predstavnik i to po sistemu eliminacije. Nekoliko meseci pre ovog takmičenja, izvođači šalju svoje pesme, nakon čega žiri odabira 18 pesama. ( Do prošle godine po 12). UMK se organizuje u organizaciji finske nacionalne medijske kuće YLE (Skraćenica od Yleisradio – Radiodifuzija). UMK se sastoji od četiri emisije, tri polufinala i finala. U svakom polufinalu se takmiči po šest pesama, od kojih tri ispadaju a tri idu dalje. Na kraju, u finalu se bore devet pesama.

YLE je 7. januara objavio spisak svih 18 izvođača i njihovih pesama:

Aikuinen - Kyynelten lahti
Angelo De Nile - All for Victory  
Eeverest - Love It All Away         
Hans on the Bass - Loveshine    
Heidi Pakarinen - Bon voyage    
Ida Bois - Kumbaya         
Järjestyshäiriö - Särkyneiden sydänten kulmilla
Jouni Aslak - Lions and Lambs
Norlan "El Misionario" - No voy a llorar por ti
Opera Skaala - Heart of Light      
Otto Ivar - Truth or Dare              
Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitää
Pihka ja Myrsky  - Sydän ei nuku
Satin Circus - Crossroads              
Shava  - Ostarilla              
Siru - Mustelmat             
Solju - Hold Your Colours             
Vilikasper Kanth - Äänen kantamattomiin

Jedna od najbitnijih promena od ove godine je ta, da žiri neće bitno uticati na ishod glasanja i pobednika, jer će finskog predstavnika birati publika i gledaoci, a udeo glasova žirija je sveha 10%. Sve etape takmičenja biće emitovane uživo..

Prvo polufinale se održalo 7. februara. 2015. gde je učestvovalo šest izvođača:
( Izvođači čija su imena obeležena crvenim su prošli dalje)

Satin Circus - Crossroads
Hans on the Bass - Loveshine
Vilikasper Kanth - Äänen kantamattomiin
Pihka ja Myrsky  - Sydän ei nuku
Norlan "El Misionario" - No voy a llorar por ti
Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitää

Drugo  polufinale se održalo 14.februara. 2015. gde je učestvovalo sledećih šest izvođača:

Siru - Mustelmat
Shava  - Ostarilla
Otto Ivar - Truth or Dare
Eeverest - Love It All Away
Opera Skaala - Heart of Light
Jouni Aslak - Lions and Lambs

Treće polufinale se održalo sinoć, 21. februara. 2015. gde je učestvovalo poslednjih šest izvođača:

Solju - Hold Your Colours
Aikuinen - Kyynelten lahti
Ida Bois - Kumbaya
Järjestyshäiriö - Särkyneiden sydänten kulmilla
Angelo De Nile - All for Victory  
Heidi Pakarinen - Bon voyage

U finalu, 28. februara 2015. takmičiće se sledeći izvođači:

Norlan "El Misionario" - No voy a llorar por ti  (Neću plakati za tobom)
Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitää (Kad god moram )
Satin Circus - Crossroads
Shava  - Ostarilla ( U tržnom centru)
Opera Skaala - Heart of Light
Jouni Aslak - Lions and Lambs
Angelo De Nile - All for Victory  
Järjestyshäiriö - Särkyneiden sydänten kulmilla (Ćoškovi slomljenih srca)
Solju - Hold Your Colours


Sada bih malo prokomentarisala pesme i izvođače, ali ću vam svakako reći ko je moj apsolutni favorit. Sve u svemu, evrovizijski tip pesama mi nije omiljen, ali na svakoj Pesmi Evrovizije imam par favorita, jer mi se pesme baš dopadnu. Kada su ovogodišnji finski finalisti u pitanju, nekako mi je sve bezlično, osim pesme koja je moj favorit, naravno.

Norlan "El Misionario" - No voy a llorar por ti (Neću plakati za tobom). Ovu pesmu izvodi Norlan, rođen i odrastao u Havani ( Kuba). On je pionir kubanske hiphop muzike. 2010 godine je snimio dokumenarac Afro-Suomen historia”. U Finskoj je veliki favorit, ali meni ova pesma nikako ne  “leži”...prvo, iz razloga jer ne volim ovaj “šalala” ritam, i drugo jer mi ovo nikako ne ide uz predstavnika Finske...španski jezik i Finska...hm! 

Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitää (Kad god moram ).  Ovo je specifična grupa. Bave se pank muzikom, ali glavna specifičnost ove grupe je ta, što grupu čine četvorica muškaraca sa Daunovim sindromom. Pertti Kurika, gitarista, komponuje muziku i piše tekstove zajedno sa vokalom Karijem. O njima je snimljen film Kovasikajuttu  ( Pank sindrom), koji je premijerno prikazan 2012. godine a  koji je dobio  i mnoge međunarodne nagrade. Film prati njihov razvojni put od anonimnosti do popularnosti. 
Ovim učešćem na Pesmi Evrovizije, žele da probude svest o ljudima sa Daunovim sindromom. Članovi grupe su odrasli sa smetnjama u razvoju i poteškoćama u učenju, pa su kao beg od bolesti, spas pronašli u pank muzici. Imaju moju punu podršku iako pesma nije baš po mom ukusu...ali, mora se priznati da momci ”prže”.

Satin Circus - Crossroads . Finska pop grupa Satin Circus je osnovana 2010. godine  Pesmica zvuči moderno, ima šanse da pobedi, ali mi se ne dopada
Pogledajte video. 


Shava  - Ostarilla ( U tržnom centru). Bukvalno sam ostarila uz ovu pesmu. Da nisu i Finci dobili PINK kanal?  Užas.  
Pogledajte video.  

Opera Skaala - Heart of Light.Ova grupa preferira savremenu operu. Osnovana je 1996 godine. Žena ( Essi Luttinen) peva kao zmaj, pesma je neobična i originalna, ali će mnogima možda biti i iritirajuća. 

Jouni Aslak - Lions and Lambs. Jouni je poznati teksopisac i producent, koji je rešio da, za promenu, napravi i sebi pesmu. Živi u Helsinkiju i uzori su mu Elton Džon, Džon Lenon i Bili Džoel. Njegova pesmica je pristojna, ali za moj pojam, previše sladunjava.

Angelo De Nile - All for Victory. U početku zvuči kao balada, onda ulazi gitara i sve nekako zvuči kao srednjovekovni rok. Kombinacija stilova koja nije baš najsrećnije uklopljena. 
Pesma je toliko dosadna, da, iako traje tri minuta, deluje kao da traje 33 minuta. Pesma ima prizvuke osamdesetih i malo deluje kao bleda kopija pesme "We Are the Champions".
Pogledajte video.


Järjestyshäiriö - Särkyneiden sydänten kulmilla. Pop-rok grupa iz grada Jyväskylä. Od 1997.kada su nastali, pa do danas, snimili su 4 studijska albuma. Pesma je solidna, ali opet, nije moj favorit.


...e sad...pesma koja je mene oborila s nogu i za koju navijam svim srcem da predstavlja Finsku na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije je pesma devetog finaliste, Solju - Hold Your Colours. 

Solju ( Ulla i Hilda )

Ova pesmu izvode majka i ćerka ( Ulla i Hilda). Dva su razloga zašto je ova pesma moj favorit...prvo, pesma je neobična i lepa, a drugo, s obzirom na to da je moj Rovaniemi centar finske Laponije koja je nastanjena Saami narodom i da je Saami muzika obeležila moje detinjstvo, jako mi je drago što je ova pesma spoj tradicionalne Saami muzike i modernog pop zvuka. Pesmu peva Hilda, dok njena majka Ulla u laponskoj ( Saami ) nošnji peva karakteristično i jedinstveno u svetu, Saami pevanje koje se zove Joiku. 


Ulla i Hilda
To pevanje spada u najdrevnije vrste pevanja u Evropi. Joiku se obično izvodi a cappella ili uz pratnju Saami bubnja ili nekih drugih instrumenata, najčešće u pentatonskoj skali. Kako je ova pesma prožeta finskim folklorom i drevnim pevanjem u modernom aranžmanu, smatram da je dostojna da reprezentuje moju Finsku. Muzika i tekst su delo majke Ulle.



Ulla Pirttijärvi

Ukratko o Hildi i  njenoj majci...Ovaj njihov autohtoni dvojac je nastao u leto 2014. godine. Sam naziv  njihove grupe ( Solju), označava nakit ( broš ) u obliku sunca koji se nosi na Saami tradicionalnoj haljini da drži pričvršćeno maramu za haljinu. Ovo je deo svakodnevne tradicionalne Saami nošnje.  Ja imam svoj  solju kao poklon od bake.


Hilda

Hilda (Hilda Birget Länsman), devojka koja peva, je iz mesta Utsjoki, sa severa Finske, i rođena je 1993. godine. Ona je Saami pevač i tekstopisac. Odrastala je u porodici u kojoj se neguje Saami muzika i Joiku, jer je njena majka Ulla veoma poznata i cenjena Saami umetnica u Finskoj. Hilda je već sa osam godina pevala sa majkom za CD koji je njena majka Ulla snimila 2003. godine. Snimala je i sarađivala sa mnogim popularnim Saami umetnicima, gde je pevala na Saami jeziku. Ona je treća godina studija za učiteljice. U slobodno vreme se bavi pevanjem, slikanjem i šivenjem. Bavi se plesom, obožava knjige i multitalentovan je umetnik iako je veoma mlada. Živi sa ocem Jarijem, bratom po imenu Nilla-Ande i majkom Ullom.


Ulla i mala Hilda

Hildina majka Ulla ( Ulla Pirttijärvi-Länsman) rođena je 1971. godine u mestu Angeli ( u opštini Inari), na severu Finske. Izuzetno je poznata i cenjena Saami Joiku umetnica, ne samo u Finskoj. Karijeru je započela kao članica grupe Angelit ( koji se prvo zvao Angelin tytöt ( Devojke iz Angelija), u kome je pevala sa sestrama Ursulom i Tuuni. Kasnije je napustila grupu i krenula solo karijeru. Ulla je veoma angažovana za promovisanje i očuvanje Saami kulture. Pod pokroviteljstvom Saami koledža u Norveškoj i Saami saveta. učestvovala je u projektu izdavanja knjige o učenju Saami jezika, gde je uz knjigu bio i CD (Hoŋkoŋ Dohkká), na kome je Ulla snimila pesme na ovom jeziku. Do sada je izdala četiri samostalna albuma.









Poruka pesme Hold Your Colours je da ljudi treba da čuvaju svoju kulturu, da poštuju druge i da uživaju u svim bojama različitosti...i zato....



Hold your colours, colours begin

To uncover what lies within

If you just show emotion

When you are lost in illusion

Hold your colours, hold your colours
 

5 Komentari / Kommentit:

Divna pjesma "Hold your colors". Sviđa mi se taj etno prizvuk i poruka je divna. Nadam se da će pobijediti.

I ja bih to volela, najiskrenije. Drago mi je sto se i vama dopala pesma.

bas lepa pesma, steta sto nije pobedila...:(

Potseca me na neku vrstu muzike ali opet drugacije predivno iskonbinovano i meni je jako slusljiva pesmica skinula sam je i sad mi je alarm. Nekako jaku pozitivnu energiju siri.

Da, potpuno si u pravu Petra... :) Nosi neku autenticnost, misrise na finski sever, siri pozitivnu energiju i lepe misli.

Post a Comment