Mar 5, 2016

Studiranje u Finskoj od 2017. godine neće biti besplatno





Kada su se krajem 2013. godine u Finskoj čule priče o mogućnosti uvođenja plaćanja školarine za strane studente u ovoj zemlji, retki su bili oni koji su mogli da poveruju u tako nešto. Tu su se mogle čuti razne varijacije na temu, ali su svi verovali da je u pitanju ipak samo jedan loše konstruisan trač.

Međutim...

Sredinom decembra 2015. godine, u Finskoj je donet zakon u kome piše da studenti koji nisu iz EU/EEA ( Evropske unije ili Evropskog ekonomskog prostora) sada moraju da plaćaju školarinu ukoliko žele da studiraju na engleskom jeziku. To znači da svi studenti koji nisu iz EU zemalja ili iz Lihtenštajna, Norveške ili sa Islanda, moraće da plate godišnje školarine, i to počevši od avgusta 2017. godine. Jedino studenti iz zemalja koje nisu iz EU/EEP (odnosno EEA), a koji žele da studiraju na finskom ili švedskom jeziku osnovne ili master studije, biće oslobođeni plaćanja. Takođe, samo će postdiplomske studije ostati i dalje besplatne.

Iako se ovome pričalo i decembra 2014. godine, Vlada je tada ipak odustala od naplate školarine od najmanje 4000 evra za studente koje nisu iz EU/EEA a koji su želeli da studije u Finskoj imaju na engleskom jeziku. Ipak, 2015, to se više nije moglo izbeći. Zakon je izglasan dvotrećinskom većinom, iako su se neke stranke poput Leve alijanse (Vasemmistoliitto), Zelene lige ((Vihreä liitto) i Švedske narodne partije (Svenska Folkpartiet) odlučno protivile tome.

Za sada, Finska još ne naplaćuje školarinu u redovnim studijskim programima, bilo da su u pitanju domaći ili strani studenti, iako su troškovi života i stanovanja i dalje briga studenta, ali, ponoviću. od avgusta 2017. godine, svi studenti koji ne pripadaju  EU/EEA a koji žele da upišu osnovne ili master studije na engleskom jeziku, plaćaće školarinu ( iako je predloženo da minimalni iznos bude 1500 evra...priča se da će školarine biti  mnogo veće, od 10 000 do 20 000 evra). Ukoliko niste iz EU/EEA, a želite da upišete osnovne ili master studije na finskom ili švedskom, ili postdiplomske studije, one će i dalje biti besplatne. 

Ipak, i pored ovako loših vesti za studente koji ne pripadaju EU/EEA, nazire se ideja da će Finska obezbediti neke vrste stipendija za ove studente.

Iz ovoga sledi da ukoliko do avgusta 2017. godine, odnosno do upisa na jesenji semestar 2017. godine upišete studije u Finskoj, ići ćete po starom programu, besplatno.

U Finskoj trenutno studira oko 20 hiljada stranih studenata od kojih je većina iz zemalja koje nisu iz EU/EEA. Iako sam vam u OVOM tekstu pisala o izuzetnim uslovima studiranja u Finskoj, taj tekst više ne važi, bar u onom delu o besplatnom studiranju, iako je sve ostalo tačno. Na žalost, ako pričamo o mnogim ex-Yu zemljama, izuzetno mi je žao što će naši mladi biti uskraćeni za ovaj izuzetan sistem obrazovanja. Jedino mogu da se nadam da će Finska ovo u bliskoj budućnosti ukinuti, ili ću u suprotnom morati da im preporučim neku drugu zemlju Skandinavije, u kojoj je studiranje još uvek besplatno...a to je još samo u Norveškoj. U  Danskoj školarine variraju u zavisnosti od studijskog programa, dok su školarine za studente  iz zemalja koje ne pripadaju EU/EEA oko 10 000 evra godišnje. Na Islandu se školarina ne plaća ali se plaćaju takse od 100 - 250 evra. U Švedskoj je školarina za studente  iz zemalja koje ne pripadaju EU/EEA od najmanje 9700 evra godišnje....

...znači, ili pravac Norveška ili hvatajte poslednji voz za studiranje u Finskoj.


6 Komentari / Kommentit:

Draga Tarja, uspela sam da uhvatim poslednji voz :) upisala sam master studije u Jyvöskylä, ali nisam uspela da nadjem stipendiju koja ce mi pokriti troskove zivota u Finskoj. Na Fakultetu su mi rekli da oni ne nude stipendije vec da to treba sama da pronadjem. Da li Vi znate neke fondove ili organizacije za stipendiranje inostranih studenata u Finskoj ili nesto slicno? Svetlana :)

Draga Svetlana, cestitam ti... Jyväskylä ima odlican univerzitet. Tacno je, Finci ne daju stipendije, jer su im jos uvek besplatne skolarine, ali je bilo reci da ce i biti nekih skolarina za one iz ne EU zemalja, kada budu pocele od iduce godine da im se naplacuju skolarine. Za sada Finska stipendira samo postdiplomske studije...

e sad, drugo pitanje je, kako sebi obezbediti sredstva za razne rashode..od stana, hrane itd...jedan od nacina je da radis kao student u Finskoj, sa skracenim vremenom ( obicno 25 sati nedeljno) jer nisi iz zemlje EU, i da tu dobijes neke pare..mada, teze se dobija posao ako ne znas finski, mada, nemoj da te to obeshrabri, sve to zavisi zaista od vrste posla..jer negde nije ni neophodno da ga znas. Tu je najbolje posetiti lokalnu kancelariju za zaposljavanje i zamoliti ih da vam nadju neki posao gde nije neophodno znanje finskog.

Takodje, ukoliko si na osnovnim studijama imala prosek 8.5 i visi, obavezno konkurisi za stipendiju DOSITEJA , Fonda za mlade talente, a za studije u inostranstvu. Svi koji imaju prosek koji sam navela i koji su zavrsili osnovne studije u Srbiji, a zele da studiraju u inostranstvu, dobice stipendiju. Ona je uglavnom oko 4 hiljade evra. Konkurise se koliko znam u oktobru, a stipendija se dobija u decembru. http://www.mos.gov.rs/dositeja/

Takodje, pogledaj odlican sajt http://www.european-funding-guide.eu/ pretrazivac za EU stipendije koji pruza uvid u ogroman broj stipendija, i veoma je dobar jer pokriva sve EU stipendije i grantove. Takodje postoji i deo sajta sa studentskim zajmovima i drugim mogucnostima za finansiranje. Osim EU stipendija, izlistane su i stipendije univerziteta i fondacija.
Pogledaj i ovaj sajt http://www.scholarshipportal.com/

Za sada toliko..a ako bilo sta novo cujem, saznam ili se setim, napisacu ovde...pozdrav i srecno!

Draga Tarja,

Hvala ti puno na informacijama, krećem odmah u potragu i nadam se da ću sledeći put pisati iz prelepe Finske :)
Pozdrav! Svetlana :)

Tarja, da li imas e mail na koji mogu da te kontaktiram?

tarja , da li imas e mail?

Da, ali sve vam lepo pise na ovoj strani. Imate moj mejl u gornjem desnom uglu gde je slika koverte i imate moj mejl dat ispod moje fotografije u delu AUTOR BLOGA.

Post a Comment