Feb 29, 2016

Finski predstavnik Pesme Evrovizije 2016Pesma Evrovizije 2016. će biti 61. po redu izbor za Pesmu Evrovizije. Održaće se u Stokholmu, glavnom gradu Švedske, zahvaljujući pobedi Monsa Selmerleva na Evroviziji 2015. godine u Beču, sa pesmom Heroes


Ove godine će učestvovati predstavnici 43 zemlje.Vraćaju se BiH, Hrvatska. Ukrajina i Bugarska a Portugal ove godine neće učestvovati. Uzgred, oduševila sam se što će Nina predstavljati Hrvatsku, jer devojka ima anđeoski glas....samo još da joj daju lepu pesmu. BiH predstavlja Deen koji je koliko se sećam, već predstavljao svoju zemlju. Poslušala sam pesmu ali nisam oduševljena.Tako muzikalna zemlja, mogla je da prikaže nešto bolje....ali, to je samo moje mišljenje. Crnogorsku pesmu nisam uspela da čujem jer je nisam našla. Makedoniju predstavlja predivna Kaliopi koja ima  najbolji glas na Balkanu i šire, ali ni njenu pesmu nisam čula. Srbija još nije izabrala predstavnika a Sloveniju poredstavlja slatka ManuElla, ali me pesma baš i nije oduševila. Videćemo...


Kada je Finska u pitanju, krenimo redom.

12. januara 2016. godine, finska nacionalna televizija YLE objavila je 18 pesama koje će se takmičiti na finskom nacionalnom izboru, na Uuden Musiikin Kilpailu festivalu (UMK). Sledi spisak izvođača i link ka pesmi:


    Saara Alto – No fear
    Mikko Herranen – Evil tone
    Stella Christine – Ain’t got time for boys
    Eini – Draamaa
    ClemSO – Thief
    Pää-Äijät – Shamppanjataivas
    Attention 2 – Ready for the show
    Crystal snow – Love is blind
    Annica Milan & Kimmo Blom – Good enough
    Rafaela Truda – Rise up
    Ylona – Blazing fire
    Mikael Saari – On it goes
    Lieminen – Pehmeiden arvojen vaalijat
    Tuuli Okkonen – Don’t wake me up
    Gušani brothers – Poom poom
    Barbe-Q-Barbies – Let me out
    Pietarin Spektaakkeli – Liian Kuuma
    Sandhja – Sing it away


Posle preslušanih svih 18 pesama, moj utisak je, na skali od 1 do 5,  bio - 20. Muzika koju ne bih slušala ni u luna parku. Moja jedina dva, blago mlaka favorita su bili Annica Milan i Kimmo Blom – Good enough i Sandhja – Sing it away. 

Prvo polufinalno veče6 februara 2016. godine, održano je prvo polufinalno veče sa prvih šest izvođača, a ceo program sjajno su vodili Krista Siegfrids i Roope Salminen. Krista je predstavljala Finsku 2013. godine.

Sećate se pevačice u venčanici koja na kraju izvođenja pesme ljubi devojku....valjda da pokaže da podržava LGBT populaciju. Nije problem što ih podržava, lepo je to i demokratski, ali zaista ne volim da muzičke i bilo kakve manifestacije prati neka politika, aktivizam niti bilo šta. Umetnost treba da ostane samo umetnost.    Saara Alto – No fear

    Mikko Herranen – Evil tone

    Stella Christine – Ain’t got time for boys
    Eini – Draamaa
    ClemSO – Thief
    Pää-Äijät – Shamppanjataivas

Glasovima  publike, odabrane su tri pesme koja će nastupiti u velikom finalu Uuden Musiikin Kilpailu festivala, 27. februara, takođe u Helsinkiju. Te pesme su označene crvenim slovima.

Voditelji Krista Siegfrids i Roope Salminen


Drugo polufinalno veče


Drugo polufinalno veče održano je 13. februara 2016. godine i tu su nastupili sledeći izvođači:


    Attention 2 – Ready for the show

    Crystal snow – Love is blind

    Annica Milan & Kimmo Blom – Good enough

    Rafaela Truda – Rise up

    Ylona – Blazing fire

    Mikael Saari – On it goesU ovoj grupi su bili i moji prvi favoriti Annica i Kimmo, a glasovima publike (koji su glasali na sajtu YLE i putem poruka) u veliko finale Uuden Musiikin Kilpailu festivala plasirale su se numere obeležene crvenim slovima.


Annica Milán & Kimmo Blom  Kuva: Yle / Miikka Varila
Finalisti druge veceri - Kuva: Yle / Miikka Varila
Treće polufinalno veče


20. februara 2016. godine, održano je i treće a ujedno i poslednje polufinalno veče a plasirali su se imena obojena crvenim..

    Lieminen – Pehmeiden arvojen vaalijat
    Tuuli Okkonen – Don’t wake me up
    Gušani brothers – Poom poom
    Barbe-Q-Barbies – Let me out
    Pietarin Spektaakkeli – Liian Kuuma
    Sandhja – Sing it away

Veliko finale

27. februara 2016. godine, održano je veliko finale Uuden Musiikin Kilpailu festivala, finskog izbora za Pesmu Evrovizije. U finalu se našlo 9 pesama koje su se za to izborile u nekom od tri polufinala. Pesme su se predstavile sledećim redosledom:

  1. Love Is Blind – Cristal Snow
  2. Ain’t Got Time For Boys – Stella
  3. Good Enough – Annica Milán & Kimmo
  4. Draamaa – Eini
  5.  Let Me Out – Barbe-Q-Barbies
  6.  Don’t Wake Me Up – Tuuli Okkonen
  7.  Sing It Away – Sandhja
  8.  No Fear – Saara Aalto
  9.  On It Goes – Mikael Saari                                                                                                           

Nakon glasova žirija, ubedljivo je vodila Sandhja, a iza nje su se našli Mikael Saari i Saara Aalto. Međutim, kada su se dodali i glasovi publike (glasovi su bili u odnosu pola – pola), stanje na tabeli je izgledalo ovako...


Iako je ubedljivi pobednik publike bila Saara Aalto, na kraju je trijumfovala Sandhja, koja će predstavljati Finsku na Pesmi Evrovizije u Stokholmu. Finska će nastupiti u drugom polufinalu, 10. maja.foto: Yle / Miikka Varila

Ko je Sandhja?
 

Sandhja Kuivalainen je finska pevačica, rođena 1991. godine u Helsinkiju. Ako vam lik i ime deluju baš finski, u pravu ste...Sandhja je dete iz mešovitog braka. Otac joj je Finac a majka iz Gvajane. Prvi album je izdala 2014. godine i poznata je po svom raskošnom sopranu. Radi kao medicinska sestra u bolnici u gradu Espoo. Voli vesele ritmove pa je i ova pesma u tom stilu. 
 


Ime Sandhja na indijskom znači “sumrak”. Nadam se da ovaj nastup neće biti sumrak, već vedro jutro njene karijere.


Devojka lepo peva uživo, pa vam puštam live verziju sa nacionalnog izbora.

Nakon prošlogodišnjeg debakla sa grupom Pertti Kurikan Nimipäivät, za koju stvarno ne znam, iz kog razloga je predstavljala Finsku, nadam se da će ove godine Finska imati više sreće.

2 Komentari / Kommentit:

Ova pesma je bar bolja od proslogodisnje finske pesme.

Ono proslogodisnje se ni ne moze nazvati pesmom, jer je to bila obicna buka. Muzika nije muzika ako nema melodiju, ritam i harmoniju...Iako ni ova pesma nije bas po mom ukusu, bar se moze nazvati pesmom, bar devojka lepo peva a i pesma ima neki smisao i lepu poruku.

Post a Comment