Jan 8, 2014

Nove kontrole na aerodromima



Arja Pulliainen, specijalni savetnik u finskoj Agenciji za bezbednost saobraćaja, pre par dana, izhavila je da će putnici na aerodromima Finske morati dolaziti na vreme na aerodrom, kako se zbog novih pravila ne bi dešvala kašnjenja u avio saobraćaju. Naravno, ova nova pravila ne važe samo za Finsku.



Naime, putnici bi trebalo da se pripreme za duge redove na aerodromima, na mestima bezbednosnih provera, zbog novih propisa EU, koji će se od 31. januara primenjivati na aerodromima. Ovi propisi se tiču tečnih materija koje se unose u avion.(tečnosti, gelovi, aerosoli, lekovi u tečnom obliku, hrana za bebe, prehrambeni proizvodi u tečnom obliku, šamponi, parfemi, maskare, kreme, ulja i mleka za telo, gelovi, dezodoransi i sve flašice pod pritiskom, paste za zube...itd), koji će biti analizirani najmodernijim skenerima za tečnost, LS10 (liquid scanner).


Propisi o tečnostima koja mogu da se nose u ručnom prtljagu će ostati isti, ali će nove provere biti obimnije i oštrije.

Aerodrom u  Helsinkiju se već pripremio za nove, rigoroznije provere tečnog prtljaga, jer je kupljen veliki broj skenera, od kojih su neki spojeni sa rendgen aparatima, dok su neki  i odvojeni.


Ovi aparati najnovije tehnologije, razvijeni od strane eminentnih istraživača, jasno će moći da odvoje opasne od bezbednih tečnosti, što je jedan veliki korak u suzbijanju terorističkih aktivnosti u civilnom avio saobraćaju, jer se više eksplozivne i zapaljive tečnosti neće moći ilegalno uneti u avion. Ovi skeneri rade na bazi dve tehnologije. Prvo se skenira ambalaža, bilo providna ili neprovidna, staklena, metalna, plastična itd, a nakon toga sledi i ultrazvučno skeniranje sadržaja. U roku od 3-4 sekunde aparat registruje tečnost i vraća informacije o hemijskim svojstvima, kao i to, da li je bezbedna ili nije.



Svi se sećate, na sreću, osujećenog terorističkog plana, u Engleskoj, kada je grupa terorista nameravala da digne par avona u vazduh, koristeći tečni eksploziv, ručno napravljen. Posle ovog događaja, unos tečnosti  u ručnom prtljagu je ograničen na 1 litar po putniku, s tim što moraju biti razdvojeni na pakovanja od 100 ml, i to svaki mora biti upakovan u adekvatnu plastičnu neprovidnu ambalažu.

Ovaj skener, koji je pre nekog vremena odobren od strane EU, već je dobio mnoga priznanja za inovativnu tehnologiju, jer uspešno integriše radio frenkvenciju i ultrazvučnu tehnologiju u neinvazivnoj proveri tečnosti, uz to, veoma brzo i precizno.


2 Komentari / Kommentit:

Vlasnik firme je lobirao da se ovo uvede i sad ce zaraditi milijarde, zbilja nema potrebe za ovime. Naime zaposlenici zracne luke su gotovo nikako kontrolirani i oni mogu doci do aviona s cim god oce.

Ne zalazim u potencijalne mracne strane eventualne price o lobiranju, ali sam generalno za svaku vrstu preduprede stradanja nevinih ljudi koji putuju avionom. Ovo nista ne kosta putnike, i samim tim, mislim da ce se svaki putnik osecati bezbriznije i spokojnije, kada zna da postoje velike mere sprecavanja teroristickih radnji na civilnim aerodromima.

Post a Comment