Sep 6, 2015

On je...Ville Valo

Foto Paul Harries


Ako vam ovo ime i ne zazvuči  previše poznato, verujem da će vam opis ”Lider i vokal grupe H.I.M.” sigurno sve reći, ili bar mnogo više.

Februara 2006. godine, u mirnom rezidencijalnom helnsiškom kvartu Munkkiniemi, koji važi za jedan od bogatijih kvartova u ovom gradu, Ville je za svoj dom izabrao veliku osmougaonu kulu, koju je tada platio 1.29 miliona evra. Ovo naselje Munkkiniemi doslovno znači “Monarhov ogrtač’, iako niko ne zna baš iz kog razloga. Ono je i danas meta mnogim turistima iz celog sveta, kada dođu u Helsinki, nekima iz razloga da vide dom gde je živeo i radio Alvar Aalto, a mnogima kako bi videli neobičan dom najpopularnijeg finskog muzičara. 

link
Ovo neobično zdanje od crvene cigle je iz 1840. godine. U početku je bio silos za žito da bi kasnije bio pretvoren u stambeni prostor. Od samog rastinja, žbunja i puzavica, tokom leta i jeseni je skoro neprimetno što ga donekle štiti od radoznalih fanova. Sama kula je površine 291,2 m2, ima četiri sprata, na svakom spratu po jednu veliku sobu, plus balkan na vrhu. Svaki sprat je iznutra povezan spiralnim stepenicama. Kulu je projektovao Carl Ludvig Engel, nemački arhitekta koji je živeo i radio u Finskoj. Sa balkona se pruža predivan pogled u svim pravcima, a posebno na ostrvo Seurasaari. 


Ville je često izjavljivao da mu ova kuća kula savršeno odgovara jer je dosta izolovana, pa više nema kao pre konflikte sa komšjama zbog preglasne muzike, dok je sluša ili dok stvara.

Inače, ova kula ima bogatu istoriju i jedna je od prvih građevina koja je izgrađena u ovom kvartu. Osim što je u svojoj dugoj istoriji bila silos za žito, tokom rata je bila glavna osmatračnica koja je nadgledala najezdu neprijateljskih brodova sa mora. Za samog pevača, ova kula krije drugu simboliku.

Pre kupovine ove kule, Ville je živeo u takođe luksuznom kvartu Helsinkija, u kvartu Eira. Kada se verio sa tadašnjom devojkom po imenu Jonna Nygren, te 2005. godine, bio je toliko srećan jer je po prvi put našao ženu sa kojom je želeo da provede ostatak života. Umesto prstenja, na prstu su istetovirali početna slova imena jedno drugog, ona slovo “V’’, on slovo ‘’J’’. Bili su srećan i omiljen par u finskoj javnosti. Ovaj dom za njih nije bio jeziva kula sa škripom stepeništa, već oaza mira, romantike i slobode.

Ville i Jonna

 Idila je trajala do sredine 2007. godine. Ville je početkom 2007. godine, zbog  ljubavi prema njoj  otišao u Kaliforniju na lečenje zavisnosti od alkoholizma, ali ga je ona napustila i na brzinu se udala za Avilu Makkonena, zatvorenika koji je izdržavao kaznu u zatvoru u oblasti Sörnäinen zbog teškog ubistva iz nehata. U tom zatvoru je obavljena svadbena ceremonija u krugu najbližih... Jonna se ubrzo razvela i 2010. godine udala za finskog muzičara (Harri Antero Jäntti) sa kojim danas ima dvoje dece....niko ne zna zapravo zašto je nastupio tako naprasni razlaz. To je sve jako uticalo na popularnog pevača...izašao je izlečen sa klinike, ali od tada tetovažu na prstu krije prstenom koju je prethodno pokušao da skine gašenjem cigareta na samoj koži, tetovažu na grudima je kamuflirao drugom tetovažom, počeo je da puši po tri pakle cigareta dnevno, kulu je napustio a od skoro je čuvena kula stavljena i na prodaju...da se na sve stavi tačka... da se tužna ljubav zaključa u kuli.
Ville Hermanni Valo je rođen 22. novembra 1976. godine u helniškom radničkom kvartu Vallila, od oca Karija i majke Anite, koja je mađarskog porekla. Ville ima i osam godina mlađeg brata po imenu Jesse, poznatog finskog sportistu, koji je u tajlandskom boksu bio prvak Finske, treći na evropskom i drugi na svetskom prvenstvu, a uz to je bio i basista finske grupe Iconcrash. Porodica Valo se preselila u priobalni helnsiški kvart Oulunkylä ubrzo nakon Villeovog rođenja gde su živeli tokom njegove mladosti. Ovaj deo Helsinkija je poznat i po tome jer je tu u više navrata živeo i Lenjin, kada je bio primoran da napusti  Rusiju iz bezbednosnih razloga 1907. godine. Ville je prohodao uz pomoć porodičnog psa Samija, a kada je pas uginuo, u isto vreme je postao alergičan na životinje i dobio astmu. Kada je jednom prilikom posetio roditelje, astma mu se vratila zbog toga što su njegovi roditelji uzeli psa lutalicu za ljubimca. Nakon pet dana boravka u bolnici, njegov otac odlučio je da mu kupi stan u blizini kako bi izbegao napade astme i pružio mu više slobode. Inače, Villeov otac je vlasnik lokalnog seksi šopa u kome je Vile radio još kao četrnaestogodišnjak. Ova prodavnica  i danas radi punom parom, a Kari je postao popularan među obožavaocima grupe H.I.M. pa se i danas rado turisti iz celog sveta fotografišu sa njim. 

Kari i Anita Valo
Jesse Valo
Ville je veliki obožavalac grupa Kiss, Black Sabbath, Iron Maiden, Type O Negative i finskih muzičara kao što su Tapio Rautavaara i Rauli "Badding" Somerjoki. Pohađao je  Oulunkylän pop jazz konzervatorijum u Helsinkiju. Njegov glas je u opsegu baritona. Sve pesme koje izvodi ova grupa, su na engleskom jeziku  i dela samog Villea, a jedna od pesama koje Villo izvodi na finskom nije njihova pesma, već pesma  njegovog omiljenog pevača Raulija Somerjokija.... Paratisii". Zanimljivo je da je ovu dvojicu finskih izvođača zaavoleo  zbog roditelja, jer su to njihovi omiljeni izvođači uz koje je on odrastao u porodičnoj kući. Za pesmu Paratisii" je posebno vezan jer mu je majka pričala da je kao mala beba često plakao, sve dok ne bi čuo ovu pesmu koju mu je pevao otac, posle koje je bio kao bubica. Uzgred, ovo je retka prilika da čujete Villea da peva na finskom jeziku.  


Grupa H.I.M. je nastala u Helsinkiju, u Finskoj. U početku se zvala „Njegovo pakleno visočanstvo“ (His Infernal Majesty), ali je naziv kasnije skraćen inicijalima. Kada je osnivao grupu, pozvao je prijatelje iz detinjstva (Mikko Lindström i Mikko Mige” Paananen), rešen da propagira novi pravac u metal muzici...love metal. Pre nego što su postali H.I.M.  ova grupa muzičara je bila Black Sabbath cover bend. Demo albumom 666 Ways to Love: Prologue" počinje era H.I.M.-a. Zanimljiv je podatak da je na omotu ovog albuma, fotografija njegove majke Anite. 


Tekstovi njegovih pesama su dirljivi, mračni i takvi da teraju na razmišljanje. Impresionira ga povezanost života i smrti, ljubavi i smrti, ljubavi i života. Za ljubav kaže da je nešto slatko, ali sa gorkim ukusom, tako da se ta simbioza  dobrog i lošeg  vidi u svakoj njihovoj pesmi. Čak i njihov logo, heartagram, koji je simbioza dva znaka, srca i pentagrama, simbolizuje njihov pravac u muzici. 

H.I.M.
Prvi studijski album Greatest Love Songs Vol. 666" (Najlepše ljubavne pesme Vol. 666), izdaju 1997. godine. S tim albumom stekli su popularnost u Evropi, a posebno u Finskoj. Na tom albumu izdvojio se hit „Wicked Game“ (obrada Chris Isaaka). U skladu s temom 666, dužina albuma je 66:06 minuta. Albumom Razorblade Romance" (Žilet romansa) iz 1999. godine i zvanično  kreće pravac love metal, a hit Join Me In Death (Pridruži mi se u smrti), donosi im planetrnu slavu. Pesma Join Me In Death je iskorišćena i kao singl za naučno-fantastični film The 13th Floor”, a bila je na vrhovima top veoma dugo.Takav fantastičan uspeh nijedna kasnija pesma nije doživela. H.I.M.  je ovaj album u Americi objavio pod nazivom HER, jer je u to vreme u Americi postojala grupa koja se zvala HIM, ali je Ville kasnije otkupio sva prava. Danas postoji samo oko 1000 primeraka albuma s imenom grupe HER. Ovo  je inače i najromantičniji gothic metal album ikada snimljen. 


Nakon toga, 2001. god. gitarista  Mikko Lindström započinje i sopstveni projekat pod imenom Daniel Lioneye, pri čemu mu moralnu podršku daju Ville i Mige. I pored toga, Mikko Lindström i do dana današnjeg je i član grupe H.I.M.  jer su njih trojica najbolji prijatelji. Za album Deep Shadows And Brilliant Highlights" (Duboke senke i blistavi najbolji trenuci), koji je odlično prihvaćen u svetu, i sa kojim je nominovac za sve značajne muzičke nagrade, u Finskoj su dobili i nagradu Vienti Emma, koja se dodeljuje najprodavanijem finskom albumu u inostranstvu. 


Sledećim albumom Love metal" iz 2003. potpuno osvajaju američko tržište. Ovde se izdvojila pesma The Funeral of Hearts (Sahrana srca), čiji refren sadrži citate stihova čuvenog „Cveća zla“ francuskog pesnika Bodlera, a 2004. godine izlazi kolekcija hitova pod nazivom And Love Said No (I ljubav je rekla ne), na kojoj se nalazi i obrada pesme Džonija Keša Solitary Man (Usamljenik). 

2005. godine objavljuju albim Dark Light (Tamna svetlost), koji je njihov dosadašnji najozbiljniji projekat, sudeći po tome da je sniman u Americi, a da je producent Tim Palmer, koji je producirao i albume grupe U2. Kao hitovi su se izdvojile pesme Wings of a Butterfly (Krila leptira) i Killing Loneliness(Ubijanje samoće). Kao bonus pesma na albumu se našla i verzija pesme Poison Heart (Otrovno srce) sa jednog od koncerata, u originalu izvođena od strane čuvene pank grupe Ramons. H.I.M. tada prodorno osvaja američko tržište, što i jeste bio jedan od njegovih ciljeva. 


Septembra 2007. godine H.I.M. objavljuje novi album pod nazivom „Venus Doom“ (Venerino prokletstvo). na kome zvuk njihove muzike postaje mračniji i znatno tvrđi nego pre. Ovo je bilo i očekivano kada se uzme u obzir kroz kakvu je emotivnu i zdravstvenu krizu Ville prošao. Nakon toga izlazi i njihovo prvo DVD izdanje "Digital Versatile Doom”. 

link
Posle tri godine, 2010. godine, izlazi album „Screamworks: Love in Theory and Practice, Chapters 1–13 “ ( Ljubav u teoriji i praksi, Poglavlje 1–13) koji je iznedrio nekoliko hitova. Poslednji studijski album koji su snimili je album iz 2012. godine Tears on Tape” (Suze na traci), koji je sniman u finskom studiju FINNVOX, gde su nastali i njihovi odlični albumi kao što su Greatest Love Songs Vol. 666 i Love MetalU maju 2013. godine je objavljeno da se album Tears on Tape" (Suze na traci), prodao u  preko 20 hiljada primeraka u prvoj nedelji prodaje u Americi, što je drugi njihov najprodavaniji album u Americi, odmah iza albuma Venus Doom“ (Venerino prokletstvo). Na ovom albumu se nalaze mnoge dobre pesme: Tears on Tape"...za koju je Ville izjavio Tears on Tape (Suze na traci) su ustvari suze mojih omiljenih umetnika koji “bacaju” svoje suze na traku. Oni su stvorili muzičke prekretnice u mom životu. To je ljubavna pesma za muziku. Kao i ploča, život se okreće u različitim smerovima i raspoloženjima. To je zvučni pratilac od rođenja do smrti.’’, zatim pesma All Lips Go Blue koja govori o tome da ćemo svi jednom umreti ali da ne mislimo o tome već da živimo život... zatim pesma “W.L.S.T.D.”, odnosno When love starts to die, so will I, pa pesme Love Without Tears Hearts At War Drawn & Quartered...

 Na ovom albumu se nalaze i četiri nstrumentalne numere Unleash the Red”, Trapped in Autumn”, Lucifer’s Chorale” i Kiss the Void”...

O instrumentalu “Trapped in Autumn”, Ville je izjavio: Za  poslednji album raščistio sam stvari u svojoj glavi i tačno sam znao šta i kako, ovaj put sam se stalno okretao oko sebe, bio sam u nekoj potrazi jer sam hteo da album bude “čist i jednostavan. Samo mi se vraćala slika harmonije umetnika iz 50-ih godina poput The Ronettesa ili Roy Orbisona. Želeo sam da opišem ogromne trenutke emotivnog otkrovenja što je jednostavnije moguće. U to vreme leto se približavalo kraju. U Finskoj za vreme leta sunce  skoro da ne zalazi a za vreme zime je jako mračno. Sezonske promene su jako teške i možete ih gotovo osetiti emocionalno i fizički. Lišće je počelo padati tako da je bilo kao da sam opisivao jesen u čoveku- finskom čoveku, da budem precizan”.

Ville je avgusta 2015. izjavio da grupa H.I.M. radi na novom albumu koji se očekuje krajem 2016. godine.

Mnoge njihove pesme su se našle i kao soundtrack numere u mnogim filmovima...Join Me In Death se, kao što sam već napisala našao u filmu The 13th Floor” a pesma Passion's Killing Floor" sa albuma iz 2007. našla se i na soundtrack-u za film Transformers". 

Zbog prijateljstva sa pevačem Jyrkijem iz grupe The 69 Eyes", snimili su nekoliko zajedničkih pesama sa tom grupom, a veoma popularan projekat je bila i pesma koju se izvodio sa Apocalypticom i Laurijem iz grupe The Rasmus". U pitanju je predivna balada Bittersweet".

Grupa H.I.M. nastupala je na festivalu Exit, 2006.godine. H.I.M. je prva finska grupa koji ima zlatnu ploču  (prodato u više od 500.000 primeraka) u SAD.  

Ostalo je istorija...

...a ko je zapravo Ville Valo, shvatićete iz njegove rečenice: “Ljubav je moj svet...Ja sam osoba zavisna od veza, emocija, kao i činjenice da imam nekoga do koga mi je stalo, da se brinem za tu osobu i da sam spreman umreti za nju. Mislim da svi težimo prema tome.”

link
 

9 Komentari / Kommentit:

H.I.M je bio prvi razlog za moje interesovanje za Finsku. Imala sam srece da ih cujem uzivo na EXIT-u i manje-vise posle toga su poceli da osvajaju americko trziste. Nekako mi tada vise nisu bili zanimljivi. Ipak mi je sam pocetak njihovog stvaralastva najkvalitetniji.

Slazem se u potpunosti sa tobom...stari albumi su bili bolji, iako i na novijim ima dobrih stvari....ali dobro....bitno je da ti novo prezime odlicno zvuci...:)

Hahaha... Hvala! :) Jos se navikavam na njega. :P

Upravo sam vidjela tvoj intervju na portalu buka i prionula na čitanje jer nekako religiozno čitam sve vezano za Finsku. Odmah sam potražila blog i ekstatično tražila nešto o HIM-u ili Ville-u jer su baš oni razlog mog interesovanja i ljubavi prema Finskoj koja se razvila sa ljubavi prema HIM-u još prije 16 godina. :)
Super članak, sa lijepim pregledom i malim uvidom onoga što Ville zapravo je. A sigurno je veliki ambasador Finske i svih njenih ljepota. Nemaš pojma koliko me veseli što sam našla ovaj članak :D Pomalo djetinje čak. On je jedan veliki umjetnik i mislim da će to vrijeme samo potvrditi.

Hvala ti puno na ovim recima. Ville je divan, pravi muzicki Petar Pan, osoba detinje cistog srca. Obozavam ga.

legenda, zbog HIM-a od 2002. želim u Finsku i sada se pripremam za master studije tamo, samo ovaj novi zakon mi je došao kao hladan tuš, nadam se stipendiji i prilici da slušam HIM u Tavastia kulubu uživo

Hvala ti, Tarja, na ovako divnim clancima! :) Veliki sam fan grupe HIM i otuda moje interesovanje za Finsku. Planiram da sa svojom drugaricom iduceg leta posetim Finsku! Mozes li mi reci nesto o nocnom zivotu u Helsinkiju? :) Puno pozdrava od mene, zelim ti jos puno ovako divnih tekstova i citalaca! :)

Post a Comment