Jul 6, 2016

Avionom od Beograda do Helsinkija (2016)


E pa dragi citaoci ovog bloga, na vaš zahtev, odnosno na zahtev mnogih od vas, ovaj tekst će biti na temu avionskog prevoza od Beograda do Helsinkija. 


Ovaj put pisaću baš o polascima iz Beograda, jer je iz pojedinih susednih država znatno lakše doći do glavnog grada Finske. Iz Hrvatske lete avioni kompanija Finnair i Norwegian Air International, i to iz Dubrovnika, Splita i Pule, direktno do Helsinkija. Iz Slovenije takođe postoji direktan let od Ljubljane do Helsinkija. Stanovnicima Crne Gore je aerodrom u Dubrovniku veoma blizu a iz BiH, Makedonije i Srbije još uvek nema direktnih letova do Helsinkija i Finske uopšte.


Kao što rekoh, direktan let od Beograda do Helsinkija nije još uvek uspostavljen, ali uz presedanje do finske prestonice možete stići tradicionalnim avio-kompanijama: Lufthansa, airberlin, Air Serbia, Air France, LOT Polish Airlines, Turkish Airlines, KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij), AEROFLOT, Scandinavian Airlines itd.


Cena karte Beograd - Helsinki u jednom smeru, sa Air Serbia kreće se (recimo, za 10. juli), 196€. U ponudi su vam usluge i drugih aviokompanija. Cene se drastično razlikuju u zavisnosti od avioprevoznika, datuma, doba dana itd. Evo primera za dva leta Beograd - Helsinki u jednom smeru, naravno, sa presedanjem. 





Znači, iz Beograda do Finske, odnosno do glavnog grada Helsinkija postoje redovni letovi svakog dana, ali ne direktni već sa presedanjem.


Vaše putovanje do Helsinkija najkraće će trajati ukoliko ste rezervisali let sa nemačkom aviokompanijom airberlin 5h i 30min, uz presedanje i čekanje od 1h i 45 min u Berlinu. Najduže ćete putovati sa Lufthansom 9h i 30min, a vaša pauza u Frankfurtu trajaće punih pet sati. Ukoliko letite avionima Air SERBIA, presedanja su obično u Kopenhagenu, a čeka se od 1-7 sati na sledeći let.


Helsinki je od Beograda udaljen 2.200km (747 km autoputa). Do finske prestonice automobilom vam je potrebno 32h efektivne vožnje, a za gorivo i putarine u jednom smeru potrošićete oko 249€, tako da vam se znatno više isplati kupovina jeftine povratne avionske karte nemačke Lufthanse od 262€. 

Ukoliko automobilom putuje četiri osobe, isplativost je neminovna, isto kao i maltretiranje, ali i avanturizam.


Aerodrom u Helsinkiju se zove Helsinki Vantaa. Podeljen je na dva terminala: Terminal 1 za domaće i regionalne letove i Terminal 2 za međunarodne letove. Aerodrom Helsinki je baza za finsku aviokompaniju Finnair, kao i za regionalnog prevoznika Scandinavian Airlines.


Kupovina karata iz Srbije


Radnim danima iz Srbije (od ponedeljka do petka) avionske karte možete platiti:


   1. On-line, Visa, American Express ili Master karticom. (Avionske karte možete platiti putem interneta platnim karticama Visa, American Express ili MasterCard. Potrebno je samo da proverite kod banke koja vam je izdala karticu da li ona podržava plaćanje preko interneta. Nakon uspešno obavljene transakcije i plaćene karte putem kartice, banka odmah šalje potvrdu sajtu preko kog ste kupili kartu, da je sve uspešno završeno i oni vam na imejl dostavljaju elektronsku kartu.Tu kartu odstampajte kada krenete na put.


  2. Gotovinski, uplatnicom kao fizičko lice u banci ili pošti. (Svoju rezervaciju avio karata možete platiti direktnom uplatom na račun agencije/operatera, uz obavezno navođenje odgovarajućeg poziva na broj koji se generiše prilikom naručivanja (to je broj vaše rezervacije). Plaćanje možete izvršiti standardnim nalogom za uplatu u bilo kojoj pošti ili banci, ili putem interneta ako imate internet pristup svom računu (web banking). Ukoliko plaćanje izvršite u pošti ili nakon 16h obavezno odmah dostavite skeniran dokaz o uplati na imejl agencije/operatera kako bi oni ubrzali proces izdavanja karte, jer cena avio karte važi samo za dan kada uradite rezervaciju i ukoliko je ne izdaju istog dana,  avio kompanija zadržava pravo da izmeni cenu karte za naredni dan ili čak otkaže let. Kada plaćate u pošti, imajte u vidu da uplata neće proći istog dana).


 3. Preko firme nalogom za prenos Nakon obavljene online rezervacije avio karte, ukoliko izaberete plaćanje preko računa firme, na imejl će vam stići predračun i uputstvo za uplatu na osnovu koga je potrebno da izvršite prenos sredstava sa računa vašeg preduzeća na račun agencije/operatera. Svoju rezervaciju avio karata možete platiti direktnom uplatom na račun agencije/operatera, uz obavezno navođenje odgovarajućeg poziva na broj koji se generiše prilikom naručivanja (to je broj vaše rezervacije). Plaćanje možete izvršiti standardnim nalogom za prenos u bilo kojoj pošti ili banci, ili putem Interneta ako imate Internet pristup svom računu (web banking).. Ukoliko plaćanje izvršite u pošti ili nakon 16h obavezno odmah dostavite skeniran dokaz o uplati na imejl agencije/operatera kako bi oni ubrzali proces izdavanja karte, jer cena avio karte važi samo za dan kada uradite rezervaciju i ukoliko je ne izdaju istog dana avio kompanija zadržava pravo da izmeni cenu karte za naredni dan ili čak otkaže let. Kada plaćate u pošti, imajte u vidu da uplata neće proći istog dana).


4.  E-bankingom


Vikendom i praznicima, iz Srbije je moguće samo online plaćanje odmah nakon izvršene rezervacije Master, Amex ili Visa karticom.

Naravno, uvek su tu i low cost kompanije (Wizz air, Norwegian Air Shuttle, Easy Jet, Ryanair, Air one, Fly Dubai, Pegasus Airlines, Germanwings, Aegean, Fly Niki, Vueling itd. ), a na njihovim sajtovima pogledajte da li imaju neke letove od Beograda do nekog odredista odakle postoji let do Helsinkija.(Preporučujem Norwegian Air).

Za sada toliko...

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment