Feb 25, 2017

Lahti, domaćin FIS Svetskog prvenstva u nordijskim sportovima 22. 2.- 5. 3. 2017.



Od pre tri dana, ljubitelji zimskih sportova su, što uživo, što putem malih ekrana, u prelepom zimskom gradu Lahtiju. Za posetu ovom slatkom gradu  na jugu Finske i nije potreban neki poseban povod, iako je sada povod za našu priču upravo FIS Svetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama. koje će trajati do 5. marta.

Foto/ Perti Louhelainen
O Lahtiju sam pisala OVDE, a sajt http://www.skijanje.rs je preneo moj tekst o ovom lepom gradu, kako bi ga ljudi malo bolje upoznali, a ne samo kao grad koji je aktuelni domaćin ovog velikog i poznatog svetskog takmičenja.
 
Moj tekst na sajtu
Ja obožavam zimske sportove, i ovo prvenstvo pratim još od prvog dana. Na žalost, iako nisam sada u Lahtiju, sve uredno pratim, putem TV-a, još od onog magičnog svečanog otvaranja  na glavnom trgu u Lahtiju, pred oko 10 hiljada gledalaca. Ovaj trg je i mesto gde se dodeljuju medalje.

Lahti/ https://www.instagram.com/lahti2017/
Sve je zaista bilo prelepo, a svojim prisustvom, ceremoniju otvaranja su uveličali i Sauli Niinistö, predsednik Finske, Sami Jauhojärvi...olimpijski  i svetski šampion u kros kantri skijanju, klizačica Kiira Korpi, skijaš skakač Janne Ahonen koji je dobitnik dve olimpijske medalje, skakač s najviše pobedničkih postolja u istoriji (103) i skakač s najviše pobeda u jednoj sezoni (12). Uzgred, ništa manje se  nije ni očekivalo od njega, kada je rođen i živi u Lahtiju i kada skija od malih nogu. Zatim, tu su bili Katja Koukkula i Jussi Väänänen, plesni i bračni par, višestruki prvaci u plesu, Matti Nykänen, najuspešniji skakač u istoriji sa 4 osvojena Svetska kupa  na OI i jednim drugim mestom...i mnogi, mnogi drugi.

Iz Lahtija je i Toni Nieminen, finski skijaš skakač, najmlađi pobednik ikada na svetskom nivou u ovom sportu, uključujući Olimpijske igre, svetska prvenstva i Svetski kup. On je i najmlađi olimpijski pobednik u istoriji Zimskih olimpijskih igara u bilo kom sportu (16 godina i 261 dan). Pored ovog rekorda, Toni drži još jedan (Prvi službeni skok preko 200 m).

Kiira Korpi / foto Aku Isotalo
Kiira Korpi / foto Aku Isotalo
Janne Ahonen/ foto Katri Vauhkonen


Meni najbolji deo je bio nastup Simfonijskog orkestra Lahti (Sinfonia Lahti) koji je svetski poznat po maestralnim izvođenjima.


Voditelji programa bili su Krisse Salminen, stand up komičarka i Jere Nurminen, sportski novinar na nacionalnoj televiziji.



Lahti je ove godine po sedmi put (1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001, 2017 ) domaćin FIS Svetskog prvenstva u nordijskim sportovima. 700 sportista iz 60 zemanja takmiče se u 21. disciplini. Ako ćemo oko brojeva, evo još nekih: prenose iz Lahtija preko TV  ekrana pratiće 600 hiljada gledalaca, 2000 volontera je uključeno za takmičere i turiste koji su došli u Lahti da posmatraju ovo takmičenje, 1500 medijskih kuća ima ovde svoje predstavnike, karte koštaju u zavsnosti od zona ( od A1 do F3) od 37 do 93 evra za odrasle, 19 do 83 evra za mlade do 16 godina, 27 do 83 evra za studente i penzionere...



Svaka zemlja je mogla da izabere po četiri predstavnika u svakoj kategoriji, koji su naravno morali da imaju dovoljan broj FIS bodova, ili rangirnih poena sa prošlih takmičenja. Zato su ovde sada zaslužni predstavnici nordijskih sportova.

Muškarci se takmiče u sledećim disciplinama: 15km klasik, 30km skijatlon, 50km slobodno grupni start, 4x10km štafeta, sprint i timski sprint. Devojke očekuje šest takmičenja, ali su distance nešto kraće nego kod muškaraca: 10km klasik, 15km skijatlon, 30km slobodno grupni start, 4x5km štafeta, sprint i timsko.



 Nordijska kombinacija predstavlja kombinovano takmičenje u ski trčanju i ski skokovima. „Skijaški desetoboj“ je veoma zahtevno nadmetanje jer sportisti koriste dve potpuno suprotne osobine mišića, eksplozivnost i snagu, kod poletanja na skakaonici, odnosno brzinu i izdržljivost, koji su neophodni za skijaško trčanje. Discipline nordijske kombinacije su: pojedinačni nastup na velikoj skakonici i 10km trčanja, normalna skakonica i 10km, timski nastup na normalnoj skakonici kombinovan sa 5km i timski sprint 2x7.5km uz nastup na velikoj skakaonici. U Lahtiju se nalaze tri skakaonice, ali se sada koriste dve... velika od 145m i normalna od 100m. Devojke će koristiti samo manju skakonicu, dok muškarce očekuju borbe na oba brda, kao i timski nastup (145m). U Finskoj će se održati i timsko mešovito takmičenje na maloj skakonici.

Upravo danas, prvu medalju za Finsku, i to srebrnu, donela je Krista Pärmäkoski u disciplini 15km skijatlon. Ova devojka (26) iza sebe ima još mnogo medalja (30) u svojoj karijeri, a jedna od njih je i srebrna medalja sa ZOI  u Sočiju. Na FIS Svetskim prvenstvima  u nordijskim disciplinama ovo joj je peta medalja.
Inače, finski ženski tim čine Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Anne Kyllönen i Johanna Matintalo.

Krista Pärmäkoski Foto/Markku Ulander

Krista Pärmäkoski
Za kraj da spomenem i da je sponzor ovog takmičenja, kao i prethodnih godina, svetska poznata a finska odevna marka LUHTA čije je sedište upravo u Lahtiju. Osnovana je daleke 1907 i najveća je sportska modna marka u Finskoj. Naziv LUHTA je dobila po svom osnivaču (Vihtori Luhtanen). Ova kompanija svoju robu najviše izvozi u Švedsku, Rusiju, Nemačku, Francusku i Holandiju. Njihova sportska odeća je izuzetnog kvaliteta, jedna od najboljih koje sam ikada imala prilike da nosim.


Eto, i ja tako obučem svoju LUHTA trenerku, uključim TV i osećam se, pa najmanje kao Krista Pärmäkoski.


Sauli Niinistö, predsednik Finske u Luhta jakni

Matti Nykänen, najuspešniji skakač u istoriji u Luhta jakni



Za kraj, ako hoćete da se malo igrate Lahti ramovima, umetnite svoju fotku na linku http://www.lahti2017.fi/selfie/en#!/etusivu i osećajte se kao da ste u Lahtiju.




0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment