Oct 21, 2017

Poets of the fall, muzika iznad muzike (I deo)


U Finskoj svi znaju  za grupu Poets of the fall, ili skraćeno POTF. Oni su moja najomiljenija grupa, ili kao što sam ih jednom u jednom od tekstova, poređala, moj finski Top1 od Top 10, a Marko Saaresto, pevač, osnivač, tekstopisac, kompozitor i lider grupe, moj najomiljeniji finski umetnik. Pazi, tako kaže i moja LastFM stanica, koja beleži samo moja slušanja muzike dok sam ulogovana na LastFM, inače, kada bi se računala moja preslušavanja pesama grupe POTF u kolima dok vozim, dok šetam, pišem, spremam stan…bila bi to opet moja naslušanija grupa od kada postoje. Nego, krenimo sa upoznavanjem ove fantastične grupe i fantastičnog Marka.

Poets off the fall (Markus, Jani, Jari, Marko, Jaska i Olli)
Marko Saaresto
Marko Saaresto ( 4 godine)
Marko Saaresto
Marko Saaresto, rođen je u Helsinkiju 5. decembra 1970. godine. Markova majka je pre njegovog rođenja živela dugo u Engleskoj i kada se udala za Markovog oca, prešli su u Helsinki gde se Marko i rodio. Majka ga je još kao sasvim malog forsirala da govori engleski, tako da je bukvalno od rođenja  dvojezičan. Iz tog razloga, Marko odlično govori engleski jezik i piše savršene stihove na ovom jeziku, jer je smatrao da bi ga pisanje pesama na finskom verovatno ograničilo na slušalačku publiku  koja ne bi išla dalje od njegove Finske. Naravno, tu je u potpunosti bio u pravu jer sve planetarno poznate finske grupe, rade isključivo pesme na engleskom jeziku ( Nightwish, Apocalyptica, H.I.M, Tarja Turunen, Sonata Arctica, The Rasmus…). Ipak, na koncertima skoro uvek peva jednu pesmu na finskom jeziku, i to pesmu Salaisuuksia (Tajne), koju u originalu izvodi finska pevačica Johanna Kurkela, supruga Tuomasa H. lidera finske grupe Nightwish.

Marko je inače mnogostruko talentovan i obrazovan. Diplomirao je grafički dizajn a dok je bio na studijama, bio u u okviru razmene studenata u Irskoj i na Floridi a  završio je i za sportskog masera.
Markov hobi je crtanje stripova, za koje misli da će ih jednom objaviti, kao i čitanje knjiga. Nekoliko puta je izjavljivao da ima tone knjiga i da ih čita po nekoliko istovremeno.
Iako je muzika ljubav njegovog života, uspeo je da bude uspešan i kao reklamni preduzetnik  dok je imao sopstvenu reklamnu agenciju Sleeping dog u poslovnom delu grada Espoo, Matinkylä koja je funkcionisala osam godina. Bio je i vizuelni umetnik pa i džudo trener, jer se od malena bavi sportom, izučavao je akupunkturu i majstor je za tai či borilačke veštine. Sve je to bilo lepo i krasno, ali muzika je bila ono što je zaista želeo da radi i o čemu je maštao od malih nogu. Svira gitaru i klavir, a pohađao je i časove klasičnog pevanja na Sibelius akademiji u Helsinkiju. Na kraju je odlučio da proda sve što je imao i stekao…pa i stan, jer se rano odvojio iz roditeljskog doma, lišio se bezbednosti i udobnosi i rešio da ostvari svoje snove u koje je toliko verovao, pa je živeo u podrumu gde je imao samo krevet i frižider. Često je izjavljivao kasnije da je u tom periodu bio veoma uplašen i nervozan, na ivici egzistencije, ali da je bio istrajan da da sebi šansu za uspeh.


Eh, kako ja volim njegov iskren osmeh, prijateljski stav prema svima, njegovo slatko luckasto ponašanje na sceni, njegovu mimiku dok peva…volim tu njegovu  sigurnost na sceni, povezanost sa publikom,  familijarni odnos sa prijateljima iz  grupe,  ljupke plave oči…


Ovo sigurno niste znali…Marko voli da se, u pauzama na turnejama, opušta uz meditaciju, a često tada  i sam štrika neke jednostavne stvari, najčešće šalove, jer ga to jako opušta dok se odmara.



Marko obožava i životinje, posebno pse…





Prva grupa, Playground, koju je osnovao 2002. godine bila je lokalno uspešna, i sa njom je snimio samo demo sa 11 pesama,  a  u proleće 2003. godine, zajedno sa prijateljem Ollijem (Olli Tukiainen) koji je tada diplomirao klasičnu gitaru na državnom konzervatorijumu Oulunkylä, osniva grupu Poets of the fall

Marko i Olli


Ova divna grupa je poznata i popularna širom sveta, ne samo iz razloga jer su im pesme isključivo na engleskom jeziku, pa mnogi i ne znaju da su finska grupa, već prvenstveno zbog izuzetnih pesama, koje imaju zaista ogromnu vrednost, zbog  genijalnih Markovih tekstova, odlične muzike, vrsnih školovanih instrumentalista i još mnogo, mnogo toga, što ćete saznati iz ovog teksta.

Grupa POTF je veoma posebna finska alternativna rok grupa, mada, kako i sam Marko voli da kaže, ne voli da ih ljudi svrstavaju u žanrove, jer u njihovim pesmama ima svega, u zavisnosti od inspiracije, a mišljenja je da je žanr okov za kreativnost. Pesme su, kao što rekoh, na engleskom jeziku,  tekstovi su im osobeni znak jer su dubokoumni i sjajni sa mnogo simbolike, muzika odlična  a Markov bas - bariton vokal koji često dopunjuje falsetto pevanjem je prepoznatljiv obožavaocima  celog sveta. 

Kažu da njegov bariton ima opseg od B1 do E5, ali ovi podaci nisu ništa u poređenju sa tim koliko on svojim baršunastim magičnim glasom, toliko ume da emotivno  iznese tekst i donese sirovu emociju slušaocu.



Falsetto koristi skoro u svakoj pesmi, čime kao da upotpunjava čitavu simboliku njegovog stvaralaštva...snažan a istovremeno i nežan glas je u dosluhu i sa nazivom grupe, jer je naziv rođen iz dve suprotne strane, pozitivnog i negativnog, koje formiraju celinu, prožimaju se i ne mogu jedna bez druge. Poets ovde predstavlja pozitivnu stranu, a The Fall negativnu.


Kao što i sam naziv grupe nosi izvesnu životnu metaforu, tako su im i tekstovi pesama izrazito duboki, kompleksni  jer  Marko ima  taj dar da uvek pravu reč i pravu misao stavi na papir.



Grupu POTF pored Marka čine i gitarista Olli Tukiainen i  klavijaturista Markus "Captain" Kaarlonen, dok koncertno izdanje grupe POTF uključuje i basistu Janija  Snellmana, gitaristu  Jaska Makinena i bubnjara  Jarija Salminena, koji su zajedno od samog početka.





Snimili su do danas, sedam studijskih albuma: Signs of Life (2005), Carnival of Rust (2006), Revolution Roulette (2008), Twilight Theater (2010), Temple of Thought (2012), Jealous Gods (2014), Clearview  (2016). 


A kako je zapravo sve počelo…



Poetsi (kako ih u zargonu mnogi zovu), stekli su svetsku popularnost 2002. godine, pre izdavanja prvog studijskog albuma i to zahvaljujući planetarno poznatoj vanserijskoj igrici Max Payne, tačnije drugom delu igrice  Max Payne 2: The Fall of Max Payne, delu finskih programera studija Remedy Entertainment, jer je Marko tada komponovao kultni vodeći singl Late goodbye  za ovu igricu, a kasnije i film.



Pesma Late goodbye  izazvala je veliko svetsko interesovanje za Marka i POTF, a nekoliko meseci kasnije, dobili su i nagradu na ceremoniji G.A.N.G. Awards u SAD-u.  G.A.N.G. je inače skraćenica za Game Audio Network Guild. Ovu ceremoniju je direktno prenosio i međunarodni MTV kanal kao  i američki kanali. Markova pesma Late goodbye pobedila je u kategoriji  Best Original Vocal Song – Pop, kao i u kategoriji Best Original Instrumental Song.  Dok je nastajala ova pesma, grupa je bukvalno imala samo dva člana, Marka i Ollija. Ova pesma je zasluženo pobedila, iako je konkurencija bila žestoka. Sami Järvi, pisac scenarija za Max Payne, koji je poznat širom sveta kao Sam Lake (Samijevo prezime Järvi na finskom znači jezero), ponudio je Marku usluge odličnog klavijaturiste  Markusa "Kapu" Kaarlonena Tako je prvo zvanično izdanje grupe Poets of the fall upravo bio singl Late goodbye, objavljen u Finskoj, juna 2004. godine, a Markus je od tada stalni član ove grupe.


Igricu Max Payne je Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti, skraćeno BAFTA proglasila za najbolju svetsku PC igricu za 2001. godinu.
 


Ovi momci funkcionišu kao jedno i najbolji su prijatelji, kažu, više su porodica. Znaju sve o svakome, uvek su tu jedan za drugoga, i osim kreativne rasprave kada je u pitanju nastajanje pesme i albuma, banalnih rasprava i trzavica nikada nema. Kažu da umeju da budu nervozni kada su duge naporne turneje i dugotrajne vožnje autobusom, ali tada ne bacaju agresivne varnice jedan na drugoga nego se, po sopstvenom receptu,  brane ćutanjem, dok im se raspoloženje ne popravi.


Da biste zaista stekli uvid u rad ove grupe, volela bih da tekst pročitate do kraja, uz obavezno slušanje  pesama sa video spotova, kako budu išle redom tokom ove priče o njima, jer će se i među vama naći sigurno budući ljubitelji njihovog rada.  Ova grupa zavređuje  da joj posvetite bar dva sata, što čitajući ovaj i naredni tekst ( II  deo), što slušajući muziku, koja će vas, kao vremeplov voditi kroz razvojni put POTF-a.

Prvi, debi album Signs of Life nastao je nakon izdavanja dva singla…jednog sa pesmom Late goodbye, juna 2004. i drugog, singla Lift, objavljenog septembra 2004. Pomenuti debi album izašao je januara 2005. godine, osvojio top liste posle samo sedam dana od objavljivanja, ostao na istim 56 nedelja i kasnije sertifikovan kao platinasti. Sve pesme sa ovog albuma su delo fantastične POTF trojke. Ovaj album je na Emma-gaala, koji je najveći finski godišnji muzički događaj, dobio nagradu za najbolji debi album 2005, a grupa POTF nagradu za najbolju novu grupu. Naslov albuma Signs of Life je isti kao i naziv instrumentala grupe Pink Floyd sa albuma iz 1987. godine, jer su svi članovi ove finske grupe veliki poštovaoci grupe Pink Floyd.


Sa ovog albuma obavezno poslušajte pesme Late goodbye, Lift i prelepu nežnu baladu Sleep, za koju sam napravila skroman spotić davne 2011. godine...
 


Drugi album, Carnival of Rust, objavljen je  aprila 2006. godine. Na tom albumu se nalazi moja omiljena pesma, po kojoj i album nosi naziv, a spot za tu pesmu je dobio  YLE Audience Choice Award za najbolji finski spot svih vremena. Po mom mišljenju, potpuno opravdano. Nije zbog toga jer je to moja omiljena pesma, već jer ima odličnu poentu, odličnu simboliku i metaforu. U centru pažnje spota je Zoltar, vašarska robot mašina, koja kada se ubaci novčić u nju,  izbacuje karticu koja u jednoj metaforično -šifrovanoj  rečenici proriče sudbinu. Život je prikazan kao karneval, simbolično prikazan kroz tarot karte koje se  pojavljuju u toku spota na svetlećim panoima…Star, Nine of Swords, High Priestess, Ace of Wands, Strength...pa ponovo Nine of Swords i na kraju Stars… Marko nas svakim svojim spotom tera da povezujemo značenja i shvatimo neke životne istine. Prva kartica zvezde u kartama, koju devojci pod maskom pokazuje Zoltar, označava početak života, a sa istom karticom se spot i završava. Marko je i ovaj put, za manje od pet minuta, pokazao kako svet  zapravo funkcioniše i šta jedino može da bude smisao života. Ljubav je jedini zajednički cilj svakom ljudskom biću na ovom svetu. Materijalističke radosti mogu nam dati nekoliko trenutaka uzbuđenja, ali na duži rok ljubav je jedini način doživotne sreće.Na kraju sami dokučite šta u poslednjem kadru spota znači kartica koju mašina izbacuje, a na kojoj piše cor cordis.


Ovaj album je posle samo mesec dana dostigao platinasti tiraž, a iste godine izdat je i u Rusiji, Nemačkoj, Švedskoj, Australiji, Ukrajini…Režirao ga je Finac Stobe Harju, koji je režirao i film Imaginaerum/ Nightwish, spot The Islander iste grupe i mnoge spotove grupr POTF a najtiražniji finski i nordijski  dnevni list Helsingin Sanomat, proglasio ga je za Najbolji finski album.


Što se zanimljivosti oko ovog spota tiče, iako je spot napravljen 2006.godine, zbog izuzetnog doprinosa finskoj kulturi, ovaj spot je ponovo, nakon tri godine, ali u visokoj rezoluciji ponovo izdao  Elmeri Raitanen, jedan od najboljih umetnika za vizuelne efekte, koji radi u sklopu Remedije, koja je izdala sve one najpoznatije finske PC igrice.


Ono što je još zanimljivo u vezi ovog spota je i glavna ženska uloga, koja je ponovo poverena Markovoj najboljoj drugarici, učiteljici joge. Mia Jokiniva je imala zapaženu ulogu i u spotu za pesmu Lift ( zatvoreniku Marku pokazuje Roršarhovu tekst mrlju moljca), a u spotu Carnival of Rust je devojka sa maskom na licu, u baletskim patikama.






Kada bi se naziv grupe Poets of the fall doslovno preveo na finski, grupa bi se zvala” Syksyn runoilijat”(pesnici jeseni) , ali Marko uvek ističe da se naziv grupe ne može tako banalno prevoditi, jer u tom nazivu ima mnogo simbolike. Verovatno bi im više bio naklonjen naziv “Putouksen Pajatsoa”.


A sada pogledajte spot moje omiljene pesme i moje omiljene grupe. Za sada ovoliko...
Nastaviće se...

3 Komentari / Kommentit:

ma kakvi dva sata, slusam ih godinama... <3

Znam, znam...ali priznaj ko te je "zarazio" ovom muzikom :)

Blog je super ako Bog da da se jednog dana preselim u finaku!!! Molim te napisi mi nesto o finskim ski skakacima harri olli jani ahonen mati hautamaki i ostali.....

Post a Comment