Nov 27, 2017

Fazer iskustvo sa mirisom i ukusomNije mi danas bio planiran dan za pisanje teksta o čokoladi, ali s obzirom na to da nisam slatkiše jela tačno tri meseca…( a datum pamtim, jer su mi se tada starija ćerka i zet vratili u Italiju, pa smo tih dana pravili neke lepe slatkiše), danas mi je baš nekako leglo da pojedem malkice Fazer čokolade, pa otuda i ovaj neplanirani ali sladak tekst.


U Finskoj je Fazer kult. Fazer je najveća korporacija u finskoj prehrambenoj industriji i proizvođač najpoznatije finske čokolade, koja je pojam za kvalitet u celom svetu. Kompaniju je osnovao finski biznismen Karl Fazer 1891, kada je sa suprugom Bertom otvorio fabriku čokolade i slatkiša u helnsiškom kvartu Punavuori.


Ova kompanija  postoji i dan danas, a sudeći po popularnosti u Finskoj i svetu, kao i po kvalitetu, postojaće još dugo, dugo. Kompanija je prošle godine proslavila 125 godina postojanja, i u čast tog  jubileja, pored fabrike je otvoren veliki Fazer izložbeni centar, koji pruža uvid u ceo istorijat postojanja Fazera, izrade čokolada, bombona, keksa i drugih konditorskih kao i pekarskih proizvoda.Kada je u pitanju veliki Fazer izložbeni centar, koji je otvoren prošle godine, posete se rezervišu preko sajta, i ujedno se tada i kupuju karte za datum i vreme dok se ne popune grupe ( najmanje 10 i najviše 50 osoba),  koje se uz pratnju vodiča kroz pet posebnih delova, upoznaju sa istorijom Fazera. Projektovao ga je arhitekta Mikko Summanen.


Sama tura po Fazerovom izložbenom centru traje sat vremena i košta dosta za naše uslove,  (12, 9 ili 6 evra), ali na kraju shvatite da za ono što vidite, pojedete i dobijete, to i nije neka cena. Unutar tog modernog i jednostavno dizajniranog Fazer centra koji je sav u skandinavskom dizajnu, nalazi se prelepa botanička bašta u kojoj se nalazi mnogo namenskih biljaka (kakao, limun, vanila, kafa, đumbir, cimet, badem, malina, borovnica, brusnica…) koje tako divno mirišu, a koje se u Fazeru isključivo koriste za izradu čokolada raznih ukusa. 


U delu gde je kakao, vladaju tropski uslovi, kakvi vladaju u pojasu oko ekvatora gde je toplo i vlažno, jer se zna da bi inače bila naučna fantastika da se u Finskoj, pri njihovoj klimi, gaji kakao. Ovo drvo je pre ovog centra bilo u botaničkoj bašti u Ouluu, pa je sada, tek nakon 5 godina postalo plodonosno, pa će drvo sada donositi dva puta godišnje prinose, a ovog leta je drvo imalo već šest velikih plodova kakaa. U ovoj botaničkoj bašti je oko 28 stepeni a vlažnost je oko 80%. Ovde je veoma zanimljivo videeti I biljku vanile, jer mnogi nisu ni znali da ona izgleda kao cvet orhideje, koju kupujemo u cvećarama da bismo ukrasili dom. Naravno, Fazer ne koristi ovaj kakao iz botaničke bašte, već kakao kao sirovinu uvoze isključivo sa ekoloških područja Ekvadora i Nigerije.


Nakon ove zelene oaze dolazite do dela gde se gleda petominutni promotivni film o istoriji Fazera. Zanimljivo je videti da je Fazer zbog Olimpijskih igara u Helsinkiju, 1952. tada izdao seriju pastila sa tom tematikom i olimpijskim dizajnom. Posle petominutnog filma, sledi interaktivna zabava u koju se mogu uključiti i deca i odrasli. Tu je i 3D model uz pokretne slike, gde je prikazan sav proizvodni proces izrade slatkiša.
Nakon toga sledi ahhh, ono što svi jedva čekaju, a to je ulazak u prostoriju Charlie & the Chocolate Factory gde su svuda oko vas visoke providne cevi prepune slatkiša, staklene kutije u kojima su svi prirodni sastojci koji se koriste za pravljenje slatkiša, dok su na vrhovima tih kutija otvori za vazduh, pa cela prostorija predivno miriše, zatim veliki boksovi sa  raznim čokoladama, bombonama, keksima…i sve besplatno za konzumiranje u neograničenim količinama, ali naravno, bez trpanja u džepove.


Unutar centra se nalazi i Fazer caffe, gde možete popiti kafu, čaj ili pojesti parče neke od prelepih torti…ali, ovde u kafeu se sve to plaća.

Poseban deo na kraju izložbenog centra je Fazer prodavnica sa svim svojim proizvodima. Ovde svi turisti kupuju kao pomahnitali Fazerove čokolade, jer iskreno, nikada nisam jela lepše čokolade od njihovih. Milka čokolade su isto preukusne, ali Fazerove nisu tako preslatke, već nekako taman slatke, meke i tope se od svežine i lepote.  Fazerove čokolade imaju specifičan ukus i zbog toga što je Fazer jedna od retkih kompanija koja za proizvodnju čokolade koristi isključivo sveže mleko, za razliku od skoro svih drugih koji koriste isključivo kondenzovano ili mleko u prahu. Takođe, u Fazerovim čokoladama je veoma visok sadržaj mleka i kakaa...uostalom, kao i svih ostalih prirodnih sastojaka: vanile, lešnika, badema… Zato sam zaista danas, umesto jedne, pojela čak tri reda Fazera…i,  sad sam mirna do februara.
Kroz ove ture vas vode vodiči, koji vam pričaju ili na finskom ili na engleskom. Bez vodiča nije moguće ući. Upravo da bi napravili grupe, ulaznice se kupuju za određeni dan i određeni sat, i tako se zakazuje ulazak. Ako vaše dete zna jedan od ova dva jezika, ono će takođe uživati u priči vodiča, jer je način na koji vodič priča najviše prilagođen deci i mladima, a ako i ne zna, od one količine lepote za sva čula, neće se ni malo potresti dok su mu usta puna čokolade. Na kraju ove ture, dobijate i kesu sa nekim lepim slatkim proizvodima.
Ovaj slatki centar se nalazi u ulici Fazerintie 6 ( a kako bi se drugačije i zvala)  u gradu Vantaa ( koji je spojen  sa Helsinkijem - Veliki Helsinki).Fazer fabriku je godišnje posećivalo preko 50  hiljada turista iz celog sveta, pa je otvaranje ovog izložbenog centra bio pravi poduhvat. Tokom ture imate razne degustacije…od Fazer peciva do slatkiša. Ove godine je kuriozitet i kolač SUOMI 100, koji je fantastičan i preporučujem ga od srca, a pravi se u čast 100 godina Finske koji će se obeležiti 6. decembra, iako je zapravo cela 2017. godina posvećena ovom, za Fince, veoma važnom datumu. Pored ovog kolača, Fazer je namenio i neke svoje proizvode ovom jubileju.
 


Fazer je najpoznatiji po svom klasiku od čokolade, zvanoj “Plavi Fazer” ili na finskom ”Fazerin sininen”, koja se proizvodi od 1922 u mnogo različitih ukusa i koja je najpopularnija i najprodavanija čokolada u Finskoj i mnogim zemljama sveta. ( U ovom delu Evrope je na žalost nema). Ime joj jednostavno potiče od plave boje omota, jer je u Finskoj plava boja, nacionalna boja, koja je simbol njihovih hiljade i hiljade jezera, a nalazi se i na državnoj zastavi.
 Zanimljivo u vezi sa omotom plave Fazer čokolade je i to što je ova boja prva registrovana boja u Finskoj, a registrovana je u američkoj korporaciji Pantone, koja je vlasnik zaštićenih boja koje se koriste u svetu u različitim industrijama, prvenstveno za štampanje. Tako je Pantone 280 C  zaštićena kao Fazer plava. Fazer je ujedno i jedan od najpoštovanijih robnih marki u Finskoj.
Drugi Fazer proizvod po popularnosti su Fazer minjon jaja, koja se na Uskrs prodaju u milionima komada. Proizvodnja zbog toga krene još u decembru da bi se to postiglo. Ovaj zeka od jaja u izložbenom centru je upravo zbog toga postavljen. 

U Finskoj se ne farbaju jaja već se jedu čokoladna minjon jaja. Ova jaja pravi, naravno, finski gigant u pravljenju čokolade, Fazer, a ukus ovih minjon jaja nije sa ovoga sveta, verujte mi na reč.  Ova čokoladna jaja koja  su smesa najbolje čokolade, badema i lešnika,  ručno  se prave u fabrici u gradu Vantaa i godišnje se proda više miliona komada. Kuriozitet je da su ova jaja u pravoj ljusci od kokošjih jaja koja su ispražnjena, totalno dezinfikovana i obrađena, da bi se  zatim  u njih sipala  čokolada i zatvorila. Ma lepota…

Inače, u samom srcu Helsinkija, još od 1891. godine, kada ga je mladi Karl Fazer otvorio, postoji čuveni Fazer caffe. On se još uvek nalazi na istom mestu, u ulici Kluuvikatu 3, do koje se lako dolazi tramvajem broj 2, koji kreće od glavne stanice u Helsinkiju. Ovo mesto je odmah po otvaranju postalo omiljeno mesto mladih, posebno studenata. Kultura kafea je tada bila nova u Finskoj, ali je mladi Karl to video po ostalim velikim evropskim gradovima Evropi. Karl je bio najmlađi od osmoro dece, pa njegov otac časovničar nije bio oduševljen što mu je sin krenuo tim stopama, ali je Karl svojom inventivnošću i fokusiranošću na kvalitet, već prvih godina po otvaranju, 1895  postigao veliki uspeh sa svojim proizvodom "Pihlaja" ili u narodu popularnom kao “kettukarkki” (lisica bombona), bombonama od bobica oskoruše, koji je i danas kultni u Finskoj. To je ujedno i najstariji finski slatkiš, koji je Fazer proizveo, a da je još uvek na tržištu. Ove bombone su deo mog detinjstva i jako ih volim. One od nastanka imaju isti omot, crveno – žuti, sa crvenim likom lisice. Nemaju gluten, kao ni laktozu i bukvalno ih svi jedu. Jedino što se promenilo u vezi sa njima je naziv. Do 1982 zvale su se "Pihlajanmarja: (Oskoruša bobice), a sada samo "Pihlaja" (Oskoruša). Plodovi oskoruše predstavljaju osvežavajuće, zdravo i lekovito voće, budući da sadrže minerale kao i vitamin A i C.
Ovaj caffe radi svih sedam dana u nedelji i uvek je pun. Ne zaobilaze ga ni Finci, a ni turisti. Preukusni slatkiši, peciva…razna jela, a mnogima je ritual da ovde doručkuju, pa i ručaju i večeraju.

Jednostavno, Fazer je Fazer, kvalitetan, prefinjenog dizajna, savršenog ukusa… JEDINSTVEN.
Foto Fazer.fi
Foto/ Licne fotografije

4 Komentari / Kommentit:

Nacita se ja tvojih slatkih reci koje mame,i nagledah se prelepih slika :) Ja sam imala srecu da smo kao skolarci isli u posetu Soko Starku.Dozvolili su nam da prodjemo kroz proizvodnju, i tamo smo jos vruce sa same trake uzimali keks petit beurre i cokoladne bananice. I dan danas pamtim taj obilazak.
A ovi kadrovi iz muzeja izgledaju "svemirski".Odusevljena sam idejom i izvedbom.To vredi videti :)

DRAGA tARJA,

KAO I UVIJEK TVOJI TEKSTOVI OSTAVLJAJU BET DAHA, JOŠ AKO GA PRATE OVAKVE FOTOGRAFIJE, ONDA OSTAJEM BEZ TEKSTA.
SREĆOM, ALI BAŠ SREĆOM, DOBILA SAM 10-ak FAZER-ovih ČOKOLADA SKORO I KAD SAM VIDJELA JUTROS TEKST OSTALA SAM BAŠ U ČUDU.
KOJA SLUČAJNOST :) DA SAM BAŠ JUTROS NA POSAO DONIJELA KOLEGAMA JEDNU DA PROBAJU. I PRETPOSTAVLJAŠ SVI HOĆE JOŠ :) TAKO DA EVO JAVNO POZIV MOM MOMKU DA DONESE JOŠ :)
MENI SE NAJVIŠE SVIDJELA LIQUORICE DRAGE I GEISHA :)
A TEK KAD SAM VIDJELA ZA OVAJ MUZEJ :) HVALA DO NEBA NA PREDIVNOM TEKSTU I SAVJETIMA. ČIM KROČIM OPET NA FINSKO TLO, PRAVAC IZLOŽBENI CENTAR, TAMAN JE U VANTI :)
LjUBIM TE PUNOOOOOOOOOOO!!!
UŽIVAJ U ZIMSKIM FINSKIM ČAROLIJAMA!
ANA :*

Hvala vam Nado i Ana na komentarima. Draga Nado,nema nista lepse nego kada pojedete nesto sveze i to direktno sa trake :)
Ana, eto slucajnosti, mada, nista u zivotu nije slucajno. Da, eto dobre prilike da posetis ovo mesto i da se posteno najedes svojih omiljenih cokolada.A momak ima i obavezu da donosi cokolade svojoj tako slatkoj devojci. Pozdrav za obe.

koliko se zadrže kod charlei & the facto...

Post a Comment