Jan 22, 2018

Grad Lappeenranta



Pa, dragi moji ljubitelji Finske, danas ću vas upoznati sa jednim preslatkim gradom koji se nalazi blizu granice sa Rusijom, a koji nekako pripada i istočnoj i južnoj Finskoj. Karakretistike istočnog ima, kako po osobenom karelskom dijalektu i kulturi, tako i po blizini sa velikom Rusijom (nalazi se na 25 km od ruske granice i graničnog prelaza Нуйямаа-Брусничное), a južnog, jer zapravo administrativno pripada južnom delu Finske, koji se naziva Južna Karelija. Ali, gde god se nalazio, on je lep, jednostavan  i jedinstven, na lepom mestu kao kapija između istoka i zapada. Predstavljam vam grad Lappeenranta.


Lappeenranta je grad od oko 70 hiljada stanovnika i 13. grad po veličini u Finskoj. Do njega se može stići na sledeći način…



Sa ovih prostora, nema direktnih letova za Helsinki, od kog je Lappeenranta udaljena  220 km, da biste iz Helsinkija išli autobusom, ali postoje i druge varijante. Lappeenranta ima svoj aerodrom koji je udaljen svega dva-tri kilometara od centra grada, a koji je uzgred najstariji aerodrom u zemlji ( iz 1918.), i on od prošle godine ima jednom nedeljno avio-vezu sa Milanom/ Bergamom u Italiji, pa je to najsavršenija varijanta za odlazak iz Ex – Yu za ovaj lep finski grad. Od ove godine, tačnije od sredine maja, planira se i direktan let iz Atine i letovi dva puta nedeljno iz Milana. Od 2016. godine, tokom letnjih meseci, postoji i nekoliko čarter letova iz Dubrovnika za Lappeenrantu preko aviokompanije Primera Air. Kada stignete, da ne kažem “sletite” na aerodrom u Lappeenranti, sa terminala ide autobus br 4 direktno do centra grada. Ako ste u Rusiji, recimo na putovanju u Sankt Peterburgu, u OVOM tekstu sam pisala kako napraviti vikend turu do  Lappeenrante, od koje je udaljen 195 km.


Čuveni voz Allegro, kada saobraća od Helsinkija do Sankt Peterburga, staje i u Lappeenranti.


Ono što je još zanimljivo je i to da iz ovog grada, tokom letnjeg perioda, brodom možete visa free, za sve nacionalnosti, samo uz pasoš, putovati brodom do Rusije, odnosno do ruskog grada Viborga, kao i do Sankt Peterburga. Ovaj brod, kruzer “KARELIA” ide kroz kanale jezera Saimaa.  Ovi kanali su izgrađeni kako bi se povezalo jezero Saimaa sa baltičkim morem. Ova tura je prelepa, krajolik zaista nestvarno lep. Prošle godine, jednodnevni izlet kruzerom do Viborga, koštao je 63 evra,  s tim što se u Viborgu zadržavate tri sata ( put u jednom pravcu 5,5 sati), a  trodnevni izlet kruzerom do Sankt Peterburga  295 evra. Ove karte se kupuju  na stanici u Lappenranti (Ratakatu 23). Na gornju otvorenu palubu se obično svi premeste, sede na stolicama i često su pokriveni ćebadima, ali uživaju u pogledu i krajoliku. Viborg, ili na finskom Viipuri, do Drugog svetskog rata bio je drugi po veličini grad u Finskoj, ali je posle rata pripao Rusima.

Viborg, Rusija
Lappeenranta je kulturni i ekonomski centar jugoistočne Finske, grad u kome se mešaju zapadna i istočna kultura, i koji, zahvaljujući blizini sa Rusijom, ima živopisnu 360-godišnju istoriju.

Kako je Finska zemlja hiljadu jezera, skoro svako selo i grad se nalazi pored neke vode. Lappeenranta takođe ne oskudeva vodom, naprotiv. Kada pogledate ovaj grad iz ptičje perspektive, videćete jedan divan zeleno plavi pejzaž, a kako i ne biste, kada se zna da Lappeenranta leži na južnom delu jezera Saimaa, najvećem finskom jezeru površine 1147 kvadratnih metara, koje je i peto najveće jezero u Evropi sa 14 hiljada ostrva. Ovo jezero je atraktivno i samo po sebi, a ako biste došli ovde, imali biste priliku da vidite i jedinstvenu foku koja se može samo naći u Finskoj, i to u ovom jezeru. O tome sam pisala OVDE.



Lappeenranta je poznata i kao međunarodni univerzitetski grad. Ovde se nalaze Univerzitet tehnologije Lappeeranta (Lappeenrannan teknillinen yliopisto), koji je rangiran kao jedan od 20 najtraženijih i najbrže  rastećih univerziteta u svetu, kao i Saimaa univerzitet primenjenih nauka (Saimaan ammattikorkeakoulu), koji zajedno imaju oko 13 hiljada studenata iz 70 zemalja. Zato Lappeenrantaa i jeste univerzitetski grad i grad mladih. Oba univerziteta se nalaze u kampu Skinnarila. Pored ova dva, ovde se nalazi i Vojna akademija (ogranak finskih odbrambenih snaga).
Katedrala- Foto  Larisa Kiryanova
Ovaj grad je takođe, zbog svoje dobre klime i termalnih izvora, poznato klimatsko lečilište, koje posećuje mnogo turista. Uopšte,  poznato je da je Lappenranta drugi grad po posetama ruskih turista, odmah iza Helsinkija, i to pre svega zahvaljujući turistima koji dolaze ovde zbog kupovine, zbog klimatskh benefita, ali i zbog lepote grada. Ko god dođe u Lappeenrantu, veoma rado poseti i grad Imatra koji je udaljen oko 40 km, a koji je posećivalo i rusko plemstvo. O njemu imate u OVOM tekstu.

Nekima je zanimljiv i podatak da se ovde nalazi i velika Fazer fabrika konditorskih proizvoda... 

Foto/ https://yle.fi/uutiset/3-5416186
Foto/ https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/makeiset/artikkelit/aito-suomalainen-salmiakki-tulee-lappeenrannasta/

Ako ste ljubitelj grupe Children of Bodom, reći ću vam da je bubnjar Jaska iz Lappeenrante, kao i poznata metal grupa Battlelore i Hanna Pakarinen, koja je predstavljala Finsku na Pesmi Evrovizije u Beogradu. Ukoliko ste ljubitelj hokeja, pa znate da su Finci jedna od svetskih sila u hokeju, tim SaiPa iz prve elitne hokej lige zvane LIIGA,  je iz ovog grada, gde možete da ih vidite i na licu mesta  u hali Kisapuisto gde treniraju.

Kisapuisto
Iznenadićete se koliko je ovo grad zelenila. On je jedan od vodećih u domenu obnovljive energije u Evropi. Ova zelena ideja proizilazi iz  međunarodno priznate stručnosti u energetskoj i ekološkoj tehnologiji Univerziteta tehnologije Lappeeranta i zelenog kampusa. Cene autobuskih karata su veoma niske, kako bi se ljudi stimulisali da manje koriste automobile.


Takođe, biciklističke staze su besprekorne, pa je shodno tome, Lappeenranta proglašena 2014. gdine za biciklistički grad godine. Svuda imate informacije i kako da u svom domu smanjite potrošnju energije. Selo Muukko, koje pripada ovom  gradu, a koje je od centra udaljeno oko 10 km, poznato je po ogromnoj vetroelektrani/vetroparku, koji je veoma upečatljiv i dominira pogledom kraj autoputa broj 6 .

Još jedna činjenica o ovom gradu je veoma zanimljiva, a to je da je ovo jedini finski grad koji je bio finalista 2014. godine na svetskom takmičenju  Earth Hour City Challenge, koju organizuje WWF (World Wide Fund for Nature). To su gradovi koji imaju za cilj obezbeđivanje održivog smeštaja, prevoza i energije za svoje stanovnike, a koji istovremeno deluju kao inspiracioni modeli za druge gradove širom sveta. Ovde se nalazi i veoma poznata biorafinerija, prva na svetu koja proizvodi  obnovljivi dizel od ostataka šuma,  koja je privukla svetsku pažnju.


Lokalna elektrana Kaukas koja zadvoljava gradske potrebe  grejanja, koristi isključivo goriva na bazi drveta.

Lappeenranta je miran, bezbedan grad okrenut turistima. U ovom gradu imate besplatan internet preko besplatne mreže Sainet network.  Ako iznajmite auto, ili imate svoj, imajte u vidu da se ovde koriste posebne parking kartice (Pysäköintikiekko), koje se stavljaju na vidljivo mesto u autu, a na kome se obeležava vreme do kada će vaše vozilo biti na parkingu. Kupuju se na kiosku. Ove kartice izgledaju ovako.



Na njima piše Saapumisaika – Ankomsttid, odnosno na finskom i švedskom, što u prevodu znači “Vreme dolaska”. O njima ću pisati sledeći put..uglavnom, one se koriste na mestima gde se ne plaća parking, ali morate nagovestiti zbog drugih, vreme vašeg dolaska, koje je vremenski limitirano u zavisnosti od dela grada. To je uvek svuda jasno naznačeno. Ako ne dođete na vreme i ne oslobodite parking i za druge vozače, platićete kaznu, dosta visoku.(oko 50 evra).
 

Evo kako Lappeenranta izgleda zimi, kada se zaledi jezero i postane bezbedna ruta za transport preko debelog leda.
Foto/ Kari Finland
Foto/ Kari Finland

E sad, dragi moji, pokazaću vam šta bi bilo lepo da vidite i obiđete.
Kada dođete u Lappeenrantu, a bilo bi lepo da dođete tokom leta, jer ima više sadržaja, obavezno idite do tržnog centra Iso Kristiina, ili centra Armada, kako biste u turističkom centru dobili mape, karte i sav materijal za obilazak i upoznavanje grada. Evo kako izgleda…



Napominjem da u Lappeenranti postoji voz koji vas vodi kroz sve znamenitosti grada, a on saobraća od  4. juna do 13. avgusta, od 19.-20. avgusta i od 26. do 27. avgusta, od 11 pre podne do 17 h, i na svakih sat vremena polazi od Hiekkalinne. Karte za vozić, koje se kupuju pre ulaska u voz, su ove godine bile 5 evra za odrasle, i 2 evra za decu, ili 10 evra porodična karta za dvoje odraslih i dvoje dece. Dnevna karta za odrasle je 7 evra a za decu 3 evra. Ovaj voz funkcioniše po hop on - hop off principu. 



Pa onda krenimo od Hiekkalinne...



Hiekkalinna je prelepa izložba od peska, koja se dešava od 2004. svake godine od juna do kraja avgusta. To je tradicija pravljenja ogromnih peščanih skulptura, koje se svake godine rade na određenu temu. Ovo se sve dešava na obali, na samo nekoliko minuta od centra grada. Ulaz je naravno besplatan. Ovde se svake godine uptrebi preko 3 miliona kilograma peska za razne prelepe skulpture koje pravi finski i umetnici iz sveta. Razne su teme bile…od cirkusa, istorije Lappeenrante, kalevale, dinsaurusa, divljeg zapada…Prošle godine su skulpture bile inspirisane 100-godišnjicom Finske.Skulpture se prave od peska i vode u koju se dodaje neki specijalni lepak, a na kraju pravljenja skulptura, one se prskaju nekim rastvorom kako bi bile otporne na kišu, bar neko vreme. Ako kiša nešto i pokvari, to se odmah popravlja. Ovaj deo je lep jer ovde ima mnogo aktivnosti za decu, a i za odrasle.
 
















Slike su preuzete sa sajta http://hiekkalinna.lappeenranta.fi/

Ovde se ne mogu zaobići ni crkve divnog arhitektonskog rešenja. Neke od njih su Crkva Lappeenranta iz 1924, Pravoslavna crkva iz 1785 ( moja omiljena a i najstarija pravoslavna crkva u Finskoj), Sammonlahti- crkva modernog dizajna iz 1992, Nuijamaa iz 1887, Lauritsala crkva iz 1969. i mnoge druge.

Crkva Lappeenranta
Nuijamaa
Sammonlahti
Pravoslavna crkva Presvete Bogorodice

Kako je Lappeenranta najveća luka u ovom delu Finske, oblast kraj luke je posebno šarmantna tokom leta. Mnogi tu šetaju pored jezera, sede i uživaju u pogledu na brodove i čamce, sede na terasama restorana i uživaju u jelu, piću i pogledu, kao i živoj muzici, naročito tokom leta, kada se ovde početkom avgusta održava festival “Linnoituksen yö” ( Noć tvrđave).








Ovo je i grad muzeja i ima ih dosta …jedan od meni najboljih je Muzej umetnosti Lappeenranta  (Lappeenrannan taidemuseo). Mislim da je ulaz slobodan svakog prvog petka u mesecu, a ovako je karta 9 evra.  Na teritoriji tvrđave iz 17. veka, gde se nalaze i pravoslavna crkva i dosta spomenika, svoje mesto je našao i ovaj muzej koji uvek ima odlične postavke. Ja sam videla postavku umetnika Päiviö Pyöttiälä, na čijim slikama su često stare kuće, prozori, lokomotive…. Sa tvrđave se pruža prelep pogled  na luku i grad. U sklopu muzeja je i kafe Majurska, koji vas svojim šarmom vodi kroz vreme, a gde su kolači i torte takvi da ostavljaju bez daha. Ceo ambijent ovde je neverovatan, pogledajte…









U ovom gradu ćete primetiti da postoji mnogo naziva koji su vezani za ime Kristiina ( pa i najveći tržni centar Iso Kristiina). Glavna ulica se zove Kristiinankatu ( Kristinina ulica), a sve to zbog švedske kraljice Kristiine, tokom čije vladavine je 1649 godine, na  tvrđavi nastao grad Lappenranta.

Pogled sa tvrdjave na grad
Od tržnih centara, kojih ima nekoliko ( Iso Kristiina, Armada, Galleria i Prisma) najbolji i najveći je Iso Kristiina koji ima sve...od bioskopa, teretana, mnogo prodavnica svetskih marki, samoposluge, privatnu kliniku, restorane, apoteku, moju omiljenu prodavnicu sa milion začina… Suvenire imate u prodavnici Souvenirs World u ulici Puhakankatu u blizini aerodrome, gde ima mnogo lokalnih suvenira po povoljnim cenama.




Ovaj grad ima sve…hotele  i restorane za svačiji džep, bazene i spa centre, muzeje i galerije, zoo vrt Korpikeidas, golf terene, rekreativne parkove, biblioteke…jednostavno sve. Prosto je neverovatno kako ovako relativno mali grad ima sve. O njemu bih mogla pisati danima, pa ću vam pokazati još samo nešto, a ostalo istražujte sami. Ovaj tekst je tu samo da vam pokaže neka skrivena blaga Finske. Toplo vam preporučujem i ekološki avanturistički park FLOWPARK sa stazama na drveću, na visini od 20 m.





 zoo vrt



Dalje možete i sami... :)


Tervetuloa Lappeenrantaan…

Dobrodošli u Lappeenrantu…
Foto/http://www.visitlappeenranta.fi

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment