Jan 28, 2018

28.1.2018. Istorijska pobeda na predsedničkim izborima u Finskoj


Foto/https://www.suomikoris.com
Pre tačno šest godina, pisala sam o predsedničkim izborima u Finskoj, kada je, u drugom krugu, pobedio  Sauli Niinistö (Sauli Väinämö Niinistö) ili na srpskom Sauli Niniste. Tekst se nalazi ovde. Kako se predsednički izbori održavaju na šest godina, koliko traje predsednički mandat, danas je bio dan za nove izbore.

Foto YLE
Foto YLE

Sauli Niinistö  je maja  meseca, 2017. godine objavio da će se kandidovati za predsednika na izborima 2018. godine. Jedan od protivkandidata aktuelnom predsedniku, na ovim izborima, bio je, kao i pre šest godina, Pekka Haavisto iz  Zelene lige. Te 2012.godine, Niinistö je pobedio u drugom krugu, a danas već u prvom. Rezultati današnjih predsedničkih izbora  pokazali su da je Niinistö osvojio 62,7% svih glasova, odnosno 1,8 miliona glasova. 

Foto/https://yle.fi/
I pre izbora bio je favorit, gde se po anketama, moglo naslutiti da  bi mogao da osvoji između 58 i 63% glasova dok bi Pekka Havisto osvojio oko 14%. U slučaju da je drugi krug morao da se održi, bilo bi to 11. februara. Izlaznost je bila 69,9%, što je manje nego pre šest godina, kada je 72,8 % glasalo u prvom krugu i 68,9 % u drugom krugu.


Ovo je istorijska pobeda u Finskoj, jer je ovo prvi put da je finski predsednik izabran u prvom krugu. Finski mediji su izjavili da je on sigurno najpopularniji predsednik u novijoj istoriji Finske, ali ne i svih vremena.

Foto/https://im.mtv.fi/
Inače, u Finskoj, za predsednika može biti izabran samo finski građanin po rođenju. Jedno lice može biti najviše dva puta uzastopno birano.

Od zanimljivosti, na koje ste navikli u svakom mom tekstu, ovde bih napisala da je prvi predsednik Finske bio Kaarlo Juho Ståhlberg, i to u periodu 1919–1925. Pre sadašnjeg predsednika, predsednik Finske je bila jedina žena u istoriji Finske, Tarja Halonen, koja je tu funkciju obavljala u dva mandata, punih 12 godina, i da je po zakonu jedno lice moglo da se bira više od dva puta, ubeđena sam da bi to opet bila Tarja. O njoj sam pisala ovde
 

Pre Tarje Halonen, predsednik Finske bio je Martti Ahtisaari, koji je prvi predsednik na svetu (1994-2000), koji je dobio Nobelovu nagradu za mir.  Najpoznatiji u svetu, finski predsednik koji je vladao punih 26 godina je Urho Kekkonen, koji je bio blizak prijatelj i sa Titom,  i koji je sprovodio  politiku „aktivne neutralnosti“ između Zapadnog i Istočnog bloka, ali o tome u nekoj drugoj priči.

Foto/ https://im.mtv.fi/


Foto/YLE

Predsednik Finske ima na raspolaganju tri nekretnine: 

-Predsedničku palatu u Helsinkiju

-Palatu Mäntyniemi, na obali mora,  koja je završena 1993 godine a u kojoj su živeli predsednici Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen iSauli Niinistö.

-Kultaranta, letnjikovac na ostrvu Luonnonmaa, u mestu Naantali

Predsednici kada su bili mali 

Sauli Niinistö
Martti Ahtisaari
Tarja Halonen

 Izvor fotografija http://www.iltalehti.fi/fiidifi/2013123117883594_fd.shtml

3 Komentari / Kommentit:

1906 roosevelt,gorbachov...

1906 roosevelt,gorbachov...

Postovani Zeljko, ja sam ovde pricala o istorijskoj pobedi u Finskoj, pa ne vidim sad ikakvu vezu sa Ruzveltom i ostalima.

Post a Comment