Mar 24, 2018

Finski predstavnik Pesme Evrovizije 2018Kao i prethodnih, i ove godine ću vas upoznati sa finskim predstavnikom "Pesme Evrovizije" za 2018. godinu, ali pre nego što počnem priču o tome, čisto informativno da napomenem, da se ovogodišnji izbor za "Pesmu Evrovizije" održava u Lisabonu, sredinom maja, i to zahvaljujući spektakularnoj pobedi dragog i šarmantnog Salvadora Sobrala, koji je svojom jednostavnom i prelepom baladom, posle 50 godina učestvovanja na Pesmi Evrovizije, doneo Portugalu pobedu. 

Iako su prošle godine moji favoriti bili dve prelepe pesme, belgijska i finska, nije mi bilo žao što je Salvador pobedio, jer je bio dirljiv, iskren i emotivan nastup, što zbog divne pesme, saznanja da je ovaj mladi Portugalac teško bolestan, što zbog divnog emotivnog odnosa između njega i sestre Luise, koja je napisala ovu prelepu baladu, i sa kojom je u duetu na kraju ponovo izveo pobedničku pesmu.

Ali, vratimo se Finskoj…

Finska je do sada učestvovala 51 put. Najbolji rezultat je ostvarila 2006. godine kada je i pobedila, mada poslednje tri godine nije imala sreće sa "Pesmom Evrovizije", jer nije uspevala da dođe do finala. Doduše, pesme koje su izvodili PKN i Sandja, nisu to ni zaslužile, ako se ja pitam ( a ne pitam se), dok je prošlogodišnja pesma zaista nepravedno zaustavljena već u polufinalu. Čak je i Salvador Sobral izjavio više puta da mu je finska pesma bila favorit za pobedu.


Finci nisu učestvovali na ovom velikom muzičkom takmičenju 1995, 1997, 1999, 2001 i 2003. Na poslednjem mestu u finalu je završila 9 puta…1963, 1965, 1968, 1980, 1982, 1990, 1992, 1996 i 2009,  jednom u polufinalu, 2015. Pre pobede grupe Lordi, najbolji plasman imali su 1973, kada im je Marjon Rung donela 6. mesto. Hm, neslavno...
 


Finska je tokom godina, kao i Srbija, menjala načine izbora predstavnika. U Srbiji je prvo bila "Beovizija", pre toga u Jugoslaviji "Jugovizija", pa jedan autor a više izvođača, pa jedan izvođač a više autora, pa opet "Beovizija"…dok je u Finskoj od 1961. do 2012. glasano putem "Suomen euroviisukarsinta", odnosno "Finskog nacionalnog izbora", da bi od 2012, predstavnik bio biran putem novog koncepta, "Uuden Musiikin Kilpailu", (UMK), ili "Novog muzičkog takmičenja".

Saara Aalto

U poslednjih 6 godina, najbolji uspeh ostvarila je grupa Softengine, 2014, kada su zauzeli 11. mesto. Naredne, 2012. godine, biran je pobednik među 6 kompozicija, 2013. među osam, kao i 2014, dok je 2016.  sistemom eliminacija, održano tri polufinala, dok su 2017.odustali od tri polufinala, već se pobednik birao u jednoj finalnoj večeri među 10 učesnika.

Kako ni jedan model biranja nije izabrao pravog predstavnika, koji bi dogurao do finala, ove godine su promenili taktiku.Naime, sve je počelo tako što je YLE, nacionalna finska radio televizijska kuća raspisala konkurs, za "Pesmu Evrovizije" 2018, prvi put još u februaru 2017, a drugi put u septembru iste godine. Iako je na ta dva konkursa stiglo 300 prijava, sve su na kraju odbačene jer se među njima  nije našla nijedna pesma u izvođenju neke velike finske zvezde. Zbog toga je finska delegacija prvi put u istoriji svog učešća na "Pesmi Evrovizije", rešila da izvođača izabere internim putem. Izbor je pao na popularnu pevačicu mlađe generacije Saaru Aalto. Stiče se utisak da je njenim odabirom povećan interes javnosti za "Pesmu Evrovizije" u Finskoj,  jer su sada i mlađe generacije zainteresovane zbog nje, da prate ovo staro evropsko muzičko takmičenje. Javnost Finske i nije mnogo podeljena. Uglavnom su oduševljeni izborom.


Tako je sedmog novembra 2017. godine, YLE izabrao da Finsku ove godine predstavlja Saara Aalto.
S tim u vezi, putem novog koncepta „jedan izvođač – više pesama”, izabrano je da Saara izvede tri pesme, od kojih bi jedna bila ona, sa kojom bi se predstavila Evropi. Ponuđene pesme bile su:


Pesma “Monsters”, je jedna brza pesma, u klupskom euro dens fazonu, koja i nije po mom ukusu, ali ima potencijala da uđe u finale, a komponovali su je Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb i K. Fitzgerald, a za koju je tekst napisala ista četvorka.

Pesma ”Domino” je jedna mlaka balada, za koju su muziku i tekst uradili Thomas G, Johnny Sanchez, Saara Aalto, Bobby Ljunggren i Will Taylor.

Pesma “ Queens”, je zaista jedna prazna pesma zanimljive melodije ali neozbiljnog teksta,  koju su uradili Farley Arvidsson, Charlie Walshe, Tom Aspaul i Saara Aalto.

Sve pesme su na engleskom jeziku i sukcesivno su bile objavljivane od 9. do 23. februara uz prateće video-spotove.Nacionalno finale je bilo održano 3. marta u Areni „Metro” u gradu Espoo. U jednoiposatnom direktnom prenosu, Saara je otpevala sve tri pesme, a odluku o najboljoj su doneli kombinovani glasovi internacionalnog žirija i publike. Voditelji programa bili su Krista Siegfrids, koja je predstavljala Finsku 2013. godine i  Mikko Silvennoinen, komentator "Evrovizije" za Finsku.

Specijalna gošća te večeri bila je bivša članica grupe Spice Girls, Melanie C.

Tada je odlučeno da će Finsku na izboru za “Pesmu Evrovizije” 2018, predstavljati Saara pesmom “Monsters”. Ova pesma je od žirija dobila 88 bodova a od gledalaca 95, dok je drugoplasirana pesma “Domino” od žirija dobila 84 bodova a od gledalaca 75.

Sve tri pesme biće  deo njenog prvog albuma za inostrano tržište koji će izdati finski ogranak Warner Music Grupe.

Saara je na taj način uspela da se iz trećeg pokušaja domogne “Pesme Evrovizije”, posle ostvarena dva druga mesta na finskim izborima 2011. i 2016. godine. Za međunarodnu publiku ona neće biti nepoznata, zbog toga što su je mnogi primetili tokom učešća u britanskom X Factoru 2016. godine, gde joj je opet bilo suđeno da bude druga, iako je od tada njena popularnost u Britaniji ogromna.. Nadam se da će ovaj put imati više uspeha.
 

Ko je Saara Aalto?

Saara Sofia Aalto, je izuzetno uspešna i popularna finska pevačica, glumica, kompozitorka, pijanistkinja, poliglota…vesela, komunikativna, izuzetno nadarena i preslatka devojka, rođena 2. maja 1987. godine u selu Oulunsalo koji pripada opštini Oulu u zapadnoj Finskoj. Odrasla je u muzičkoj porodici, sa roditeljima, ocem Markusom, majkom Tainom, nastavnicima muzike, sestrom  Suvi (1994) koja takođe peva i bratom po imenu Samu (1989).

Saara sa bratom i sestrom
Saara sa mamom i tatom
 U njenoj porodici je uvek bilo ljubavi na pretek, ali je novca nekad bilo malo. Još dok je bila mala, očeva firma je bankrotirala u krizi recesije i živeli su dugo u siromaštvu (skoro 10 godina), pa su im igra i muzika bile glavna razonoda i lek. 

Mala Saara sa tatom
Saara
Saara

Saara svira, a Suvi gleda
Saara svira kantele, finski narodni instrument
U maloj kući, živeli su u samo dve prostorije, i iako mesta nije bilo na pretek, bliskosti im nije manjkalo. Saara često izjavljuje da su uvek bili velika, bliska, bučna i vesela umetnička porodica. Još dok su bili siromašni, naučili su da sami sebi šiju odeću od starih stvari koje su prepravljali, pa još od tada datira Saarin stil da uvek bude samo svoja i drugačija. Saarini roditelji i Saarin deda, radili su bilo kakve poslove, samo da bi deci priuštili  pohađanje časova klavira. Od malena je izuzetno talentovana za muziku, pa je sa pet godina već komponovala svoju prvu pesmu, a sa 11 godina je na festivalu za decu u finskom gradu Kotka (Kotka Maritime festival), osvojila prvo mesto sa kompozicijom koju je takođe sama komponovala. Profesorka klavira joj je bila ukrajinska pijanistkinja i pedagog Olga Maslak. U SAD-u je 2003 pobedila na  internacionalnom pevačkom takmičenju, opet sa svojom kompozicijom.Pozajmila je glas liku princeze Ane u finskoj verziji crtanog filma “Frozen’. Pevala je u duetu sa Adamom Lambertom, operskim velikanima Andreom Bocellijem i Joséom Carrerasom, sa pijanistom Robertom Wellsom  i drugima.

Saara sa mamom, sestrom, bratom i psom Lilom
Saara sa bratom i sestrom

Inače, Saara je završila srednje muzičko obrazovanje na Madetojan musiikkilukio, a nakon toga u Helsinkiju i čuvenu Sibelius akademiju na odseku za klavir. Istovremeno je diplomirala i pevanje na Džez konzervatorijumu u Helsinkiju. Ono po čemu je još  poznata je i to da ona tečno govori 7 jezika: finski, švedski, engleski, francuski, kineski, japanski  i turski. Jezici su joj strast od malena. Govori 7 jezika a peva na 20.


Svetski poznati, nemački lanac supermarketa LIDL, upravo se Saaru angažovao da izvede pesmu kojom bi se zahvalio za 20 miliona pratilaca na Facebook-u. Saara je to izvela na 20 jezika, kako je LIDL i tražio, ali je i znao, ko to može. https://www.youtube.com/watch?v=IUDRVM32wo8
 

Saara je prvi put postala poznata širom Finske 2007. godine, kada se pojavila u finskoj verziji serijala “Ja imam talenat”, kada je bila druga. Tokom svoje karijere, objavila je  četiri studijska albuma, od kojih je jedan gotovo u potpunosti na kineskom. Učestvovala je i u prvoj sezoni “The Voice of Finland” 2012. godine, kada je opet bila druga, U maju 2013. godine,Saara nastupa u Šangaju zajedno sa operskim pevačem Joséom Carrerasom. Mesec dana kasnije, nastupala je na koncertu u dvorani Šangajskog međunarodnog filmskog festivala, koji je pratilo oko 800 miliona televizijskih gledalaca. U britanskom "The X Factor-u", 2016 godine, opet, kao po nepisanom pravilu osvaja drugo mesto, ali i ogromnu popularnost u Britaniji i Finskoj. 
Porodica najveca podrskaTe godine je finski Iltalehti proglašava za “Ličnost godine”, a već 2018  godine, u Finskoj verziji "The X Factor", je sudija.


Osvojila je mnogo nagrada na raznim domaćim i svetskim takmičenjima, a prošle godine i jednu slatku titulu, i to titulu “Vuoden Positiivisin Suomalainen”, odnosno “Najpozitivnija osoba u Finskoj”. Tako je odgajana od malena, a to se  vidi i po osmehu koji ne skida sa lica.

Saara i Suvi
Saara i Suvi
Saara i Suvi

Kada je Saarin emotivni život u pitanju, ona je devet godina bila u vezi sa finskim pevačem i kompozitorom, po imenu Teemu Roivainen. On je komponovao mnoge Saarine kompozicije i kompozicije mnogih finskih pevača. Kada su se rastali 2013. godine, nastavili su da sarađuju, ostali su u odličnim odnosima i čestoizjavljuju da su sada skoro najbolji prijatelji. Razlog za razlaz je bio taj, jer je Saara ustanovila da je izgleda više privlače žene. Dve godine je bila sama, a onda je objavila da je našla srodnu dušu u vidu devojke  po imenu Meri Sopanen, koja je njen lični i životni trener. Od marta 2016. godine žive zajedno u gradu Järvenpää. Avgusta iste godine, izjavljuje da je definitivno spoznala da je homoseksualka. QX Gay Gaala je proglašava za Gej ikonu 2016. godine. Saarina porodica je to dobro prihvatila, i svake godine, svi se okupljaju u porodičnoj kući  za sve praznike i godišnjice, pa čak je tu i Teemu i njegovi roditelji, koji su odlični prijatelji Saarinih roditelja. Za avgust 2018. godine, Saara i njena partnerka Meri Sopanen planiraju venčanje, i već je potvrđeno da će im na svadbi pevati Nicole Scherzinger,  bivša pevačica grupe Pussycat Dolls, sa kojom se Saara sprijateljila tokom svog učestvovanja na britanskom muzičkom takmičenju ”The X Factor”, gde je Nicole bila u žiriju.

 Meri i Saara
Meri i Saara


 

Kako božanski glas Saara ima, poslušajte ovde, kada je  izvela pesmu “Chandelier”, gde je i osvojila drugo mesto u Engleskoj i postala izuzetno popularna i obožavana u Velikoj Britaniji.
ili pesmu “Winner Takes it All!” grupe ABBA… https://www.youtube.com/watch?v=l7czLhG72mk ,
Saara je savršeni sluhista, izuzetan pijanista i odlično govori mnogo jezika.
Ako poslušate ovaj video, biće vam jasno zašto je Andrea Bocelli poželeo da svoju najpoznatiju pesmu otpeva upravo sa njom.
 
Zanimljivosti...

Saarin stric, Simo Aalto je najpoznatiji finski mađioničar i iluzionista, koji je više puta bio prvak i viceprvak sveta. Meni su ostale u sećanju njegove stare emisije za decu gde se bavio magijom: “Veturissa “,“Puoli kuudessa”, ”Simon Taikateltassa”…) Njegova ćerka Sari je poznati finski trbuhozborac, koja se 2016. godine taakmičila u finskoj verziji “Ja imam talenat” gde je osvojila drugo mesto. http://www.sariaalto.fi/
 
Saarin  rođeni brat Samu Aalto je profesionalni igrač pokera.
Saara i Samu
Saarin deda je Eeli Aalto, finski reditelj i vizuelni umetnik.

Saarin otac Markus ima svoju grupu The Beatles Band - https://www.facebook.com/beatlesband/

Saarini roditeji se ne odvajaju od slatkog psa, šnaucera poi menu Lilo, kome je upravo Saara dala ime, inspirisana Diznijevim crtaćem Saarina mlađa sestra Suri je učestvovala na “The Voice of Finland” 2013. godine. Ušla je u Top 4 i u finale. Povremeno pravi turneje sa svojom sestrom Saarom i njenim bivšim  suprugom Teemu Roivainenom. https://www.youtube.com/watch?v=XIo-xbZodG4
 
Na finskom jeziku, Saarino prezima “Aalto”znači “talas”, pa joj želim da ustalasa Evropu i na velikom pobedničkom talasu se vrati  u svoju Finsku, jer ako neko to može, onda to može Saara. 

E sad, da malo, kao i uvek, prokomentarišem pesme  ovogodišnje “Pesme Evrovizije”. Papazjanija, kao i uvek. Pesme koje hvataju na foru, pesme koje vuku na “trendovske”, patetične pesme, pesme koje i nisu pesme…ali ima i zaista lepih. Prijatno su me iznenadili Belgijanci i Bugari…ali, ako bih glasala za originalnost, tu bi svakako Izrael bio prvi, ali pesma mi se ne dopada. Izabrana srpska pesma mi je na “Beoviziji” bila ubedljivo najbolji izbor, iako ne volim taj ”moderan etno”. Ja sam ili za moderno ili za etno…i zbog toga ovu pesmu ne vidim na nekom dobrom mestu. Finska…eh, pa navijaću za Saaru i Finsku,  samo iz emotivnih razloga, ali ne i za pesmu, mada, mislim da Saara, može i treba da uđe u finale, a posle…šta bude, biće. Imam svoje favorite, jer su pojedine pesme kvalitetne, ali ne sve i dovoljno dobre da bi me razdrmale do kostiju. Moji favorite su samo Estonija i Danska. Estonija zbog glasa, pesme, atmosfere…a Danska, jer mi se pesma mnogo, mnogo, mnogo dopada.  Uz njih, favorit mi je i Bugarska....ali, vikinzi i epika su mi u krvi, pa, da se ja pitam, Danska bi bila pobednik, a Estonija i Bugarska odmah iza nje. A posle mogu da budu tu i svi moji Balkanci, za koje ću isto navijati, i radovati se ako neko i pobedi.
 0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment