May 30, 2018

Močvarni fudbal




Do početka Svetskog prvenstva 2018. u fudbalu, koje se održava u Rusiji, ostalo je još nešto više od pola meseca, pa će se i ovaj tekst baviti fudbalom, ali ne običnim, već onim koji se igra po blatu.

Nedavno sam u jednoj emisiji videla kako se Rusi zabavljaju i pripremaju za  svetsko prvenstvo, igrajući fudbal po blatu, i to dubokom močvarnom blatu, pa me je to podstaklo da vam napišem nešto o nastanku ovakve vrste igranja fudbala. Pa zna se, gde su čudnovati i luckasti sportovi, tu  su Finci pioniri.



U Finskoj, ovaj sport je nastao davno i zove se jednostavno “suopotkupallo”, što u prevodu glasi “močvarni fudbal”. Veoma logično,  rekla bih, jer po dubini blata, više i liči na neku bljuzgavu močvaru.



Suopotkupallo je jedna varijacija fudbala, koja je nastala  devedesetih godina u Finskoj, i to  slučajno, pred jednu skijašku sezonu, kada su upravo trčanjem po blatu, skijaši održavali snagu nogu. Već decenijama, vrhunski finski skijaši praktikuju svoj osnovni nivo fitnesa na močvari tokom leta, kako bi bili spremni i u formi za zimu, a onda je došla ideja kombinovanja močvare i najpopularnijeg sporta na svetu. 



Finci su 2006. godine odlučili da od 2007. organizuju i Svetsko prvenstvo u močvarnom fudbalu, koje se od tada, svake godine održava  u letnjem periodu u močvarnom predelu Vuorisuo u mestu Hyrynsalmi u centralnoj Finskoj. u kome inače ima dosta šumovitih brežuljaka i močvara.Na prvom takmičenju učestvovalo je 13 timova, a danas skoro 300 timova, više od 4.000 igrača iz 10 različitih zemalja.



Inače, sam teren za ovu vrstu fudbala se razlikuje i po dimenzijama i po još nekim detaljima od terena za klasičan fubal. Teren je dimenzija 30 x 60 m, svaki tim ima golmana i još pet igrača. Broj zamenskih igrača nije ograničen, a utakmica traje 2 x po 10 minuta. Sudija može dati zabranu igranja pojedinom igraču na 2 minuta ako napravi neku grešku, a može dati i crveni karton. Sudija može uputiti crveni karton i igraču koji agresivno nastoji da nanese štetu protivničkom timu.




U ovoj vrsti fudbala postoji više kategorija…muški tim, ženski, mešani, kompanije, grupa prijatelja…kao i swamp adventure…koja uključuje i neke zadatke u močvari tokom igre. Što se bodova tiče, pobeda donosi 3 boda, nerešeno jedan bod i gubitak…nula bodova.



Svetsko prvenstvo u močvarnom fudbalu, ove godine će se održati  od 13. do 14. jula. Prošle godine, u muškoj konkurenciji, pobedila je reprezentacija Rusije, dok je u ženskoj, pobednik bila Finska.


Eto, saznali ste nešto i o ovako šašavom fudbalu iz Finske, a uskoro sledi tekst o nekim drugim još šašaviujim sportovima u ovoj zemlji.






 foto/

http://suopotkupallo.fi/

2 Komentari / Kommentit:

Zdravo, odusevljena sam tvojim blogom, ali zanima me kakvo je sada stanje u Finskoj po pitanju upisa na fakultet na osnovne studije, da li je moguce dobiti stpendiju koja ce pokriti sve troskove studiranja(mislim na troskove skolarine), kakve su sanse da se iz Srbije upise fakultet u Finskoj tj. Koliko je velika konkurencija?

Postovana, hvala na lepim recima, ali bih vas zamolila da ovo pitanje postavite na stranici gde su tekstovi
http://mojafinska.blogspot.com/2013/11/studiranje-u-finskoj.html
ili
http://mojafinska.blogspot.com/2016/03/studiranje-u-finskoj-od-2017-godine.html
Ovo je ipak tekst o fudbalu i ne bih nastavljala ovde temu o studiranju, Pozdrav

Post a Comment