Jul 1, 2018

Finsko, a najsevernije na svetu


Svi znate da je Finska zemlja na severu Evrope, ali Finska nije najsevernija zemlja sveta. Finska je šesta najsevernija zemlja sveta. Severnije od Finske su danska autonomna teritorija Grenland, Kanada, Rusija, Norveška, SAD (Aljaska)…Najsevernija kopnena tačka u samoj Finskoj je mesto Utsjoki u finskoj Laponiji. U njemu živi 50% Finaca i 50% Saami naroda (poznatijih kao Laponci). Većina kanadske teritorije, koja se smatra glavnom arktičkom zemljom, zapravo leži južno od Finske. Gradovi Edmonton, Calgary, Winnipeg i Ottawa, svi su južniji od Finske.

Ipak, neke stvari koje se nalaze u Finskoj su ipak najsevernije na svetu. Na primer, da li ste znali da se najsevernije kratersko, odnosno vulkansko jezero nalazi baš u Finskoj. Ono se zove jezero Lappajärvi. Pripada opštinama Lappajärvi, Alajärvi i Vimpeli, a krater  je nastao od udara  meteorita. Dugo je 23 km, a najbliži grad je Seinäjoki. Na sredini jezera nalazi se ostrvo Kärnänsaari ( Ostrvo Kärnä), koje je dobilo ime po tamnom  kamenu koji se  u Finskoj nalazi samo tu, a koje se na finskom  zove “kärnäite”. Ovaj kamen je stvoren ili modifikovan pod uticajem meteorita.

Lappajärvi

Kada su glavni gradovi u pitanju, Helsinki je najseverniji glavni grad sa preko 500 hiljada stanovnika. Rejkjavik je severniji, ali ima tek 100 hiljada stanovnika. Kada gledamo najseverniji glavni grad Evropske Unije, onda je to zasigurno Helsinki.


Najseverniji arhitektonski fakultet na svetu, nalazi se u finskom gradu Oulu, a najsevernija solarna elektranana  se nalazi u mestu Inari. 

Arhitektonski fakultet, Oulu
Ivalo auto testing centar  je najseverniji centar gde se testiraju zimske gume. Nokian Tyres, najseverniji proizvođač guma na svetu, testira svoje zimske gume po snegu i ledu. Iskusni test vozači ovde ispituju performanse guma kako bi dobili najbolje gume. Polaze od toga da, ako rade pod najzahtevnijim uslovima na svetu, sigurno će funkcionisati svuda.


Najsevernije postrojenje za proizvodnju biogasa nalazi se opet u Finskoj, i to u Tervoli (Ammattiopisto Lappia)
Tervola
Srednjovekovni kameni zamak Olavinlinna iz 1475. god, osim što je jedinstven i prelep, on je i najseverniji kameni zamak na svetu. Ovaj zamak sa tri tornja se nalazi na jugoistoku Finske u gradu Savonlinna. Temelje, tada budućeg grada Savonlinna, postavio je švedski vitez Erik Axelsson Tott kad je 1475. podigao zamak Olavinlinna na ostrvu Kyrönsalmi. Zamak je nazvan po Svetom Olafu, a sagrađen je da zaštitili istočne granice tadašnje Kraljevine Švedske od Velike moskovske kneževine i Rusa, kako bi se zaštitila strateški važna Savo regija. Ovaj zamak je slikovito smešten iznad vode i mesto je odvijanja glavnog festivala opere u julu. Ako ste slušali operu “Castle in the Water”, finskog kompozitora Aulisa Sallinena, mogli ste da shvatite da je u toj operi “glavni lik” upravo ovaj zamak, koji donosi živopisne slike finske prošlosti i kratak pogled njene budućnosti.
Olavinlinna


Kada su u pitanju tematski parkovi, i tu se Finska našla na listi, jer naime, najseverniji tematski park na svetu, nalazi se u mestu Saariselkä na samom severu Finske. U pitanju je Angry birds park, kojih u Finskoj ima nekoliko…u Rovaniemiju, Vuokattiju, Kuusamu, Porvoou, Lappeenranti, Tampereu…ali je ovaj u mestu Saariselkä ipak najseverniji na svetu. Ovo nije jedini tematski park, koji je na listi najsevernijih na svetu, jer je tu još i avanturistički park zvani Power park u mestu Alahärmä, koji je više puta proglašavan za najbolji u Finskoj. Ovaj park ima i najveću karting stazu u Evropi. https://powerpark.fi/en/
Angry birds park


Alahärmä
Rovaniemi, grad u finskoj Laponiji, ponosni je vlasnik nekoliko najsevernijih stvari na svetu. Tu su plesni teatar Rimpparemmi, najseverniji plesni teatar na svetu, zatim Arctic design week je najsevernija manifestacija nedelje dizajna, 
Rimpparemmi
Rovaniemi Equine Clinic je najsevernija klinika za konje, Lapin Muovi Oy je najsevernija fabrika medicinskih i indusrijskih proizvoda  od plastike, “Lapin kansa” je najseverniji jutarnji  list koji najnovije događaje  objavljuje na finskom i saami jeziku. 
Takođe, Zoo vrt Ranua je najsevrniji  na svetu. U njemu možete videti životinje i ptice koje žive u prirodnim uslovima na severnim geografskim širinama. 


Ali Rovaniemi je do pre nekoliko godina bio i najseverniji grad na svetu gde se nalazio McDonald's, koji se kao lanac pojavio u Finskoj prvi put u gradu Tampere 1984. Finska je bila 14. evropska zemlja koja je dovela taj američki lanac. Nisam ljubitelj  istog, ali ovo su samo podaci pa ih zato spominjem. Sada je ovde u Rovaniemiju drugi najseverniji a najseverniji McDonald's  je od 2013. godine onaj u Murmansku, u Rusiji, koji je igrom slučaja i grad pobratim sa Rovaniemijem, iako je udaljen od njega 500 km.




5 Komentari / Kommentit:

Citajuci ovaj tvoj lepi tekst, zainteresovalo me je koji je zapravo najseverniji muzej na svetu? Nije li mozda muzej koji se takodje nalazi u Rovaniemiju - Arktikum?

Hvala Vladane. Sto se cuvenog muzeja Arktikuma tice, nije najseverniji, ni u Finskoj, a posebno ne na svetu. Norveski muzej je najseverniji je na norveskom arhipelagu Svalbardu, u gradu NyAlesund, gde se nalazi istorijski muzej tod mesta.

Svaka čast za tekst!Odličan je!Sad mi je Finska još više zanimljivija i privlačnija :)!Sve pohvale!Pozdrav

Poštovana Tarja,
dobio sam poziv za intervju u Finskoj za poštu.Treba mi hitno vaša pomoć pa ako možete me kontaktirate na skype :branko_grujic ili na facebook profil Branko Grujic.Hvala unaprijed

Imate moj imejl, pa se javite, a ja cu pokusati da vam pomognem.

Post a Comment