Aug 5, 2019

Glamping turizam na severu Finske (I deo)

Dragi moji prijatelji, evo i mene ponovo nakon duže pauze,  pa ću se potruditi da, samo za vas i dalje postavljam zanimljive tekstove o ovoj predivnoj zemlji. 




Leto je, neko ga voli, neko i ne toliko, ali svakako, od svakog godišnjeg doba treba uzeti ono najbolje. Iskreno, ja sam zimski tip, ne volim, a i teško podnosim velike vrućine, ali definitivno, leto volim zbog sunca, nabujale prirode, odmora…Leto u Finskoj je već druga priča i to je, zasigurno najlepše godišnje doba u ovoj zemlji, a prilike za turizam ogromne.


Samim tim, pošto nisam ljubitelj vrućina, ali jesam ljubitelj sunca i prirode, moj idealan odmor je ili u Finskoj, ili na planini, bilo gde u svetu, ali pretežno tamo gde nema prevelike gužve, gde nije pretoplo i gde je priroda savršena. Ako uz to ima i vode, jezera, reka…i ako su tu i najvoljenije osobe, onda je to raj. 


Jedan od zanimljivijih načina letovanja je i glamping. Sama reč već asocira na glamur i kamping odnosno kampovanje, pa je to onda neki vid glamuroznijeg kampovanja, nešto kao ekološki odmor, u punoj saradnji sa prirodom, ali bez klasičnih šatora, vreća za spavanje, komaraca, buba i poljskih wc-a. Ovaj tip ekoturizma u Srbiji na žalost nije još razvijen, ali ohrabruje to što je prvi  glamping  smeštaj ipak postavljen na Mokroj Gori u Nacionalnom parku Tara, planini koju najviše volim u Srbiji i koju obavezno posećujem makar jednom godišnje.


Pre nego što vas upoznam sa glamping turizmom u Finskoj, par reči o toj vrsti najudobnieg tipa  ekoturizma...





Za moj pojam, ovaj vid turizma je najbolji na svetu. Nemam ja ništa protiv luksuznih hotela, ali nekako, ne volim tu sterilnost. Ja sam više za neki avanturizam u prirodi, ali iskreno, pošto ne volim šatore, neudobnost istih, komarce, bube, gamad...nemogućnost da se istuširam kao čovek, glamping je savršen, jer je, to malo luksuznije kampovanje prava mera za uživanje. To nisu betonska zdanja, koja liče na klasične apartmane, već upravo eko smeštaj u malo luksuznijoj varijanti za sve nas razmažene turiste koji volimo da se osećamo kao deo kraljevske familije, ali usred šume, ili na samoj obali mora, reke, jezera, pa i na drvetu. 


Naime, ovaj koncept  turizma je manje zahtevan kada je u pitanju količina energije i materijala, od nekih klasičnih tipova apartmana i zasnovan je na eko principima. Izgrađen je uvek od prirodnih materijala, težnja je da se ne ostave posledice na prirodu, a tu su i solarni paneli, biološke septičke jame i ostale tehnološke inovacije. Upravo ovakvi objekti za glamping se i nalaze u netaknutoj prirodi, na prelepim mestima u čistim okruženjima, i težnja je da upravo prisustvo ljudi i turista ne naruši okolinu i samu prirodu, a da  opet, užitak boravka u ovakvim objektima donese sav onaj mir i blagodet odmora u prirodi. Glamping zato najviše privlači turiste koji drže do održivog turizma i koji ne žele da zagađuju životnu sredinu. 


Ovaj vid turizma, koji danas praktikuje ceo svet,  zapravo je nastao u poslednjoj deceniji iz potrebe turista da iskuse prednosti kampovanja  i to bez svih onih neprijatnosti koje boravak u prirodi samo sa kamperskom opremom nosi sa sobom, pa se može reći da je ovde luksuz hotela doveden u sred prirode. Da ovo nije neuređen oblik turizma, govori podatak da postoji ukupno oko 150 glamping kriterijuma koji su potpuno različiti od hotelskih, kao i četiri glamping kategorije, a za razliku od hotela, glamping rizorti mogu imati do sedam zvezdica. Još jedan ugođaj za turiste predstavlja domaća kvalitetna htana koja je uglavnom i organskog porekla iz same prirode koju pripremaju vlasnici poseda na kome se nalazi glamping. Mnogi dakle uz glamping imaju i svoju poljoprivrednu proizvodnju koja im daje ne osnovni, već dodatni izvor prihoda, dakle komplementarno ide uz glamping koji je najveći izvor prihoda.


Finska je odlična, i rekla bih, kao stvorena za ovaj rustični, glamurozni odnosno luksuzni kamperski vid turizma. U Finskoj je glamping turizam veoma razvijen, a izbora ima za svačiji džep, od onih najluksuznijih do onih pristupačnih. Takođe, izbor varira od primorskih kampova, do onih pravljenih od leda, onih iz kojih puca pogled na nebo i auroru borealis, zatim onih u jezerskoj Finskoj, ili onih u divnim borovim šumama...sve zavisi od afiniteta. Da se razumemo, glamping nije onaj fazon kao u Dubaiju, ili onaj tipa „All Inclusive”…zapravo ovo je samo luksuznije kampovanje, bez vreća za spavanje i šatora. 


Skoro svaki glamping smeštaj pored jezera ima svoje privatno dvorište, plažu i čamac na vesla. Bićete okruženi tipičnom finskom čistom prirodom i čistim jezerima, a na većini mesta udaljenost od prvog turiste komšije je preko 150 metara. Tako  se garantuje da ćete moći da uživate u zvukovima prirode kao što su cvrkut ptica, zvuk talasa, šuštanje lišća na vetru. Tokom juna i jula vaša glamping avantura  u ovom delu Finske bi se mogla nazvati i „Čarobni glamping na ponoćnom suncu“ jer sunce sija skoro 24 sata dnevno. Ima samo nekoliko sati sumraka u sred noći. Zvuci prirode u noćnim satima su opet  neki svoj svet, jer mnoge ptice, posebno u junu, imaju koncerte kada sunce zalazi. Ovo holističko iskustvo je nešto što treba da dođete i vidite, osluškujete i uživate. Jezera u Finskoj su izuzetno čista. Zapravo, voda u većini jezera je tako čista da je možete piti.


Za one, koje ni na odmoru ne mogu bez interneta, bez brige...jer internet funkcioniše širom Finske a skoro sav smeštaj za turiste ima besplatan wifi.


Pored jezerske Finske, idealni su i svi delovi pored mora, u borovim šumama, u Laponiji.... Bukvalno svaki deo ima predivne mogućnosti. Danas ću vam predstaviti samo neke glamping destinacije na severu Finske, a ima ih preko 500. 


Arctic Snow Glass Igloos - Lehtoahontie 27, 97220 Rovaniemi, Finland
Glass Resort -Tähtikuja 16 , 96930  (Napapiiri), Rovaniemi, Finland
Arctic TreeHouse Hotel -Tarvantie 3, 96930 Rovaniemi, Finland
Seaside Glass Villa -Lumilinnankatu 15, 94100 Kemi, Finland
Aurora Dome Glamping -Torassiepintie 212, 99300 Muonio, Finland
Wilderness Glamping -Muoniontie 955, Sirkka, Levi 99130, Finland
Apukka Resort- Tutkijantie 28, 96900, Apukka, Rovaniemi, Finland
Santa’s Glass Igloos Arctic Circle- Joulumaankuja 8, Rovaniemi, Finland
Kakslauttanen Arctic Resort-Kakslauttanen, 99890 Saariselka Finland

Queen Suite -Kakslauttanen, 99890 Saariselka Finland



...pa krenimo redom...


Arctic Snow Glass Igloos

 Lehtoahontie 27, 97220 Rovaniemi, Finland



Ovi zastakljeni igloi se nalaze na Severnom polarniku, na 25 minuta vožnje od centra grada Rovaniemi pokraj jezera Lehtojärvi. Svaki obuhvata podno grejanje i krovove od termalnog stakla, kroz koje možete da posmatrate nebo. Objekat Arctic Glass Igloos pruža čak i uslugu buđenja kojom se obaveštavate kada je vidljiva polarna svetlost.

Smeštajne jedinice u objektu Arctic Glass Igloos imaju sopstveno kupatilo sa tušem. Specijalna hoteska usluga buđenja Aurora Borealis garantuje da gosti neće propustiti polarnu svetlost. Doručak se može poslužiti u iglou, na zahtev.

Gostima su na raspolaganju snežna sauna i hidromasažna kada na otvorenom, kao i sauna smeštena pored jezera Lehtojärvi. Tipična laponska jela pripremljena od lokalnih proizvoda služe se u restoranima. U okviru objekta možete da pravite skulpture od snega, hodate na krpljama i pecate na ledu. Od sredine decembra do kraja marta gosti mogu besplatno da uđu u SnowHotel. Može da se organizuje i usluga prevoza od/do Aerodroma Rovanijemi ili centra grada, udaljenog 35 km. Wi-fi je besplatan i odličan. Igloi postoje u dve kategorije,  34 igloa za 2 (20m2) i 5 igloa za 4 osobe ( 33 m2).Svaki iglo poseduje frižider, kuvalo za vodu i fen za kosu.

Električno grejana staklena kupola i podno grejanje sa odličnom izolacijom zadržavaju toplotu  i ravnomerno je raspoređuju. Termalno staklo topi sneg i led sa kupole, tako da je stalno otvoren pogled na nebo. Motorizovani kreveti omogućavaju vam da  upravljate njima kako biste imali svu  udobnost i pravi položaj za gledanje noćnog polarnog svetla...Igloi su dostupni od sredine novembra do kraja marta. Pokraj jezera postoje 3 restorana sa odličnom lokalnom kuhinjom.




























Glass Resort

Tähtikuja 16 , 96930 Arctic Circle (Napapiiri), Rovaniemi, Finland


Takođe u Rovaniemiju, nalazi se i  Glass Resort, koji radi po istom principu iglo kućica. Glass Resort nudi nove mogućnosti za uživanje u nezaboravnom severnom nebu. Glass Resort - apartmani su sa potkrovljem neobičnog skandinavskog dizajna sa staklenim zidovima i krovom. Ovi prelepi apartmani ukrašeni su laponskim rukotvorinama i visokokvalitetnim skandinavskim dizajnom. Oblik apartmana je inspirisan Sami tradicionalnim kućama zvanim "Kota". Svaki stan ima površinu od 40 kvadratnih metara...a tu je opremljena kuhinja, dnevni boravak, bračni krevet na potkrovlju sa staklenim plafonom, privatna sauna. Na donjem spratu u gostinskoj sobi postoji mogućnost postavljanja najviše dva dodatna kauča na razvlačenje. Svi stakleni apartmani imaju i privatni đakuzi na terasi.



















Arctic TreeHouse Hotel

Tarvantie 3, 96930 Rovaniemi, Finland



Rovaniemi je  biser Laponije, pa i ne čudi što ima ovoliko bajkovitih glamping kućica. Arctic TreeHouse Hotel pruža jedinstven spoj luksuzne udobnosti u srcu arktičke prirode, lokalnih laponskih tradicija i modernog skandinavskog dizajna. Za razliku od pedantno dizajniranog smještaja i udobnosti, panoramski pogledi sa prozora pružaju impresivne poglede na šumski svet i arktičko nebo. Severnim svetlima i ponoćnom suncu možete se diviti iz udobnosti vašeg kreveta. Ovaj smeštaj je u Parizu dobio prestižnu nagradu u kategoriji najbolje inovacije u hotelskom konceptu. U sobama je zabranjeno pušenje, a wi-fi je odličan. Udaljen je 5km od centra grada, 3 km od aerodroma Rovaniemi i 2 km od sela Deda Mraza.Spa Metsäkyly udaljen je 20-ak minuta vožnje od hotela, usred slikovite borove šume, ali osoblje će vas odvesti i pokupiti besplatno.





































Seaside Glass Villa

Lumilinnankatu 15, 94100 Kemi, Finland


Ove staklene kućice od 21 m2 ( tačnije, njih 38), koje su napravljene samo od stakla i finskog belog bora, nalaze se u gradu Kemi, na severu Finske, na 1 km od centra grada. Grad se nalazi na najsevernijem delu Baltičkog mora u Botnijskom zalivu. Klima je zimi oštra, a leta su veoma prijatna sa pristojnim temperaturama. U zimskom periodu, ljudi ovde dolaze zbog Aurore Borealis koja je u ovom delu zemlje vidljiva od kraja avgusta do kraja marta, šetnje po zaleđenom moru, i svih aktivnosti kojih ima na pretek u ovom lepom gradu. Tokom leta, ovde je opet, uživancija druge vrste. Tik pored mora, bez gužve, predivna priroda...Ovu glamping kućicu, sa besplatnom wi-fi mrežom, možete rezervisati i preko sajtova https://www.booking.com ili https://www.tripadvisor.rs, a do Kemija nije teško doći. Naravno, od kako je uveden direktan let Beograd-Helsinki, od Helsinkija ka Kemiju možete na milion načina. Uz prenoćište imate i doručak. Mnoge kućice imaju i trpezariju i terasu, a svaka ima opremljenu čajnu kuhinju (frižider, posuđe, kuvalo za vodu, aparat za kafu, toster, mikrotalasna), kupatilo sa peškirima, papirom, fenom... i sobu za spavanje. Pored predivnog komfora i mesta, mane su što su u ovom kućicama mali bojleri, pa tople vode ima 15 min, taman da se jedna osoba okupa, pa se zatim mora čekati da se voda ponovo zagreje, kao i to što nema većih ormara za odlaganje garderobe. Ali, zarad opuštanja i lepog odmora, ni ovo nije strašna mana. Temperatura u  kućicama je 21 stepen, imate klimu za dogrejavanje, a postoji i podno grejanje. Ne bih preporučila dolazak u decembru, jer se ovde u blizini nalazi i svetski poznat SnowCastle, koji se svake godine pravi iznova od leda, pa je buka veoma česta pojava tada. Iza kućica je i restoran gde možete jesti, oprati veš (5 evra) itd.

https://www.facebook.com/pages/Seaside-Glass-Villas/227429591029868 

Foto; https://www.discoveringfinland.com,

https://www.tripadvisor.rs







































Aurora Dome Glamping  

Torassiepintie 212, 99300 Muonio, Finland 


Ovaj jedinstveni glamping smeštaj, nalazi se u mestu Muonio na krajnjem severu Finske, iznad Arktičkog kruga. Ove kupole šatori se nalaze tačnije na obali jezera Jerisjärvi u selu Torassieppi pored Muonia. Ovo je najbolje mesto za gledanje Aurore Borealis, tokom cele godine. Mir, tišina i kristalno čisto jezero su savršeni uslovi za pravi odmor i uživanje u prirodi. Ove kupole u obliku igloa, tokom zime imaju mogućnost za grejanje na drva, tu je i prelep pogled na nebo, šumu i jezero. Sauna i kupatilo su na samo 50 m od kampa, dakle nema ih u šatoru, ali su blizu. Divan osećaj avanture uz udobnost prostranog bračnog kreveta. Zamislite da ste na ovom skrovitom mestu, okruženi kućnim komforom, u toplom velikom bračnom krevetu, sa voljenom osobom, dok  gledate kako Aurora Borealis treperi ispred vas. Kakav način da se provede noć!















Wilderness Glamping

Muoniontie 955, Sirkka, Levi 99130, Finland


Ovaj glamping drveni šator je smešten u malom mestu Sirkka, koje se nalazi na 10 km od skijališta i zimskog centra Levi i na 12 km od Gondoli Ski lifta. Najbliži aerodrom je onaj u mestu Kittilä, do kog je  od Helsinkija lako doći. I ovaj biser je na severu Finske,  u finskoj Laponiji, a u blizini su jezero Jerisjärvi i reka Ounasjoki. U glavnoj zgradi na farmi možete dobiti kontinentalni doručak. Ovo mesto je odlično za one koji baš žele da se izoluju, kao i za lovce na severno svetlo, koje je ovde često moguće videti.Najbliži supermarket je u Leviju. Smeštaj ima povoljnu cenu, ali wifi u objektu nema. Znači ovde je baš baš za one koje žele da se osame i pobegnu od svega.










Apukka Resort

Tutkijantie 28, 96900, Apukka, Rovaniemi, Finland



Odmaralište Apukka - Aurora Center nalazi se u selu Apukka, samo 15 km od centra Rovaniemija, 11 km od aerodroma Rovaniemi i 8 km od sela Deda Mraza. Ovaj smeštaj obuhvata Aurora kabine, kabine na ledu i  Aurora prikolice usred arktičke divljine. U restoranu Apukka Resort - Aurora Center nalazi se i restoran, kao i zajednička kuhinja ako gosti žele da pripremaju jela. Ledeno selo nudi jedinstveno iskustvo jer gosti mogu boraviti i u vikendicama od leda. Gosti takođe mogu odabrati kabinu sa staklenim krovom, pružajući priliku za gledanje severnog svetla s kreveta. Kupaonice su zajedničke ili privatne. Gostima je na raspolaganju besplatni wi-fi. Nezaboravno iskustvo je zagarantovano.


































 
Santa’s Glass Igloos Arctic Circle

Joulumaankuja 8, Rovaniemi, Finland



Santa's Glass Igloos Arctic Circle, obuhvata preko 70 luksuznih  igloa sa staklenim krovom, koji se nalaze  na 500 m od sela Deda Mraza u Rovaniemiju, 8 km od centra Rovaniemija do kog idete autobusom broj 8, na 5 minuta vožnje do aerodroma Rovaniemi i na 350 m od Haski parka. Do Rovaniemija svaki dan idu letovi iz Helsinkija, koji nisu skupi, a let traje oko 1h 20 min. Svakodnevno ima 4 leta, a avioprevoznici su Norwegian i Finnair. Voz iz Helsinkija za Rovaniemi  ide svakodnevno, ali košta duplo skuplje od aviona, a vožnja traje 12h. Ovo turističko naselje takođe uključuje recepciju i restoran Arctic Eye. Ovi stakleni igloi namenjeni su za upotrebu tokom cele godine. Nove sobe sa staklenim krovom i arktičkim pogledom pružaju novu priliku za doživljaj prirode Laponije koja se stalno menja, a sve to dok uživate u udobnosti svoje sobe. Wi-fi i parkig su besplatni. Svi igloi su klimatizovani, imaju svoje kupatilo. Za dodatnu udobnost uključene su i maske za  oči za spavanje, bademantil,  papuče, TV, kuvalo za vodu itd. Svaki iglo opremljen je sa IPad-om preko kog gost može kontaktirati recepciju i ako želi, primati obaveštenja, ukoliko se noću pojavi Aurora Borealis. Doručak se dostavlja u iglou.


Jedna napomena; Decembar i januar su meseci  za polarnu noć u Laponiji, kada se sunce ne diže iznad horizonta. Nije stalno mrak i bude plavičasta svetlost tokom dana, a sunce je veoma nisko. Na području Rovaniemija sunce izlazi na par sati tokom dana u decembru. U Rovaniemiju je najhladnije u januaru, kada je temperatura od -15 do - 30.























Kakslauttanen Arctic Resort 

Kakslauttanen, 99890 Saariselka Finland 


Kakslauttanen je poznato laponsko odmaralište u Finskoj sa staklenim igloima i tradicionalnim drvenim kolibama. Nalazi se na 41 km od aerodroma Ivalo i 11 km ot sela Saariselka i skijališta. Do ovog mesta se dolazi na više načina...od aerodroma Helsinki svakodnevno idu letovi za Ivalo, a let traje oko 1h 40min, pa od Ivala autobusom ka Saariselki. Ovde postoje razne vrste igloa, od onih malih dvokrevetnih, pa sve do luksuznih šestokrevetnih Kelo igloa. Kelo igloi su specifični jer su pravljeni od posebnog kelo drveta koji daje toplotu i prijatnost boravka. Ime je dobila po finskom srebrnom kelo boru, koje je čuveno u svetu. Ovo drvo bora raste samo ovde u Laponiji  gde zbog niskih i ekstremno niskih temperatura, raste veoma sporo. Zbog veoma dugog (200-400 godina) i sporog rasta, kelo bor dobija veliku gustinu drvenog jezgra i izvanrednog je kvaliteta. Potpuno je ekološki i  gradnja objekata od ovog drveta je izuzetno skupa.













Queen Suite

 Kakslauttanen, 99890 Saariselka Finland 



Prostrana brvnara od 60 m2 izgrađena od kelo drveta, ima veliko kupatilo sa pogodnostima kao što su kada i sauna. Na terasi se nalazi đakuzi na otvorenom za opuštanje i kupanje, bez obzira na sezonu. Apartmani su udaljeni 250 km od Rovaniemija, a u Saariselki, koja je udaljena oko 10 km se nalaze supermarketi, bankomat i ostalo. Do Saariselke se stiže lako autobusom. Ovo mesto se nalazi na 41 km od aerodroma Ivalo, do koga ćete lako doći avionom iz Helsinkija, a na aerodromu stoji autobus na kom piše Kakslauttanen Arctic Resort i koji vas vodi direktno do vaše destinacije. Put traje oko 30 min.  Cena transfera je 29 € / odrasli /  i 14,5 € / dete . Privatna usluga transfera je takođe dostupna na zahtev sa zasebnom ponudom. Da biste rezervisali transfer od aerodroma, pošaljite e-mail na reservations@kakslauttanen.fi sa brojem leta i vremenom dolaska zajedno sa brojem rezervacije i oni će doći po vas i dodati troškove prevoza na račun vaše sobe.













To je za sada to. Nastavak sledi, a vi razmislite o jednom ovako čarobnom, avanturističkom putovanju.

Čitamo se uskoro...


6 Komentari / Kommentit:

Nisam mogla ni da zamislim da nesto ovako lepo postoji! Odusevljena sam, hvala puno!

Hvala tebi Dragana...evo ja sam trenutno u jednom glemping smeštaju. Priroda, voda i drage osobe pored tebe...šta više poželeti.

Draga Tarja, ovaj tekst je divan! E da znaš da bi i meni prijao ovakav vid kampovanja, jer ne podnosim insekte i ostalo što ide sa standardnim kampovanjem. Ako si se vratila, nadam se da se vidimo na koncertu Apokaliptike u petak!

Draga Olja, izvini što kasnim sa odgovorom, nisam, zbog obaveza, dugo bila na blogu. Da, hvala ti na lepim rečima, i pravo da ti kažem, tebe i vidim baš na nekom ovakvom mestu. Potpuno se slažem sa tobom, i ja volim prirodu, ali ne i propratne stvari kod standardnog kampovanja, pa, s tim u vezi, i meni ovo sve deluje kao raj. Sto se tiče koncerta, bilo je odlično, to smo obe konstatovale.. :)

Savršeno!
Hvala na divnim tekstovima...zaljubila sam se u divnu zemlju iz vaše prezentacije.

Hvala draga Emilija. Svakako mi je drago.

Post a Comment