Dec 6, 2019

Vodič za dobijanje boravišne dozvole za studente






Pozdrav prijatelji moji. 

U gužvi sam poslednjih meseci, ali na zahteve mnogih koji mi se obraćaju imejlom, evo smernica za dobijanje boravišne dozvole za studente. Državljani EU, ne moraju imati ovu dozvolu, ali svakako moraju da registruju svoj boravak u Finskoj.

Za studente izvan EU, postupak  je sledeći:

Studirati u Finskoj je privilegija, vrhunsko iskustvo i garancija za odlično obrazovanje. Da naglasim i da, počevši od 2017. godine,  većina studijskih programa na univerzitetima, na žalost, nije više besplatna za studente izvan EU.

Kada posle konkursa dobijete i zvanični dopis da ste primljeni na neku finsku visoko-obrazovanu  ustanovu, sledeći korak, ako želite ostati u Finskoj i studirati, a niste državljanin Finske, je podnošenje zahteva za dobijanje jedne od dve vrste studentske vize u Finskoj, a to su ili studentska viza (nešto kao kratkoročni  Šengen) ili studentska boravišna dozvola. 

Šta su jedno i drugo? 
Finska studentska viza je privremena, kratkoročna dozvola koja se izdaje stranom studentu koji želi da ostane i studira u Finskoj najviše 90 dana (3 meseca). Ovo je pogodno za strane studente koji planiraju da polažu kratkotrajni jezički kurs u Finskoj ili žele da se pojave na prijemnom ispitu. Za razliku od ove kratkoročne studentske vize, studentska boravišna dozvola u Finskoj, izdaje se stranom studentu koji želi da ostane i studira u Finskoj u trajanju dužem od 90 dana. Ove dozvole za boravak stranih studenata u Finskoj, odobravaju se na dve godine, izuzev ako se ne podnese za kraći period, recimo na godinu dana. Ova pravila međutim ne važe i za studente nordijskih zemalja (Švedska, Norveška, Island i Danska), jer oni imaju pravo da žive i studiraju u Finskoj bez podnošenja zahteva za boravišnu dozvolu, iako će oni i na dalje morati da se registruju kod lokalnih vlasti, posebno ako njihove studije traju duže od 90 dana. Uopšteno, boravišna dozvola studenta važi dve godine, tako da, ako nameravate ostati duže, svakako morate podneti zahtev za produženje boravka u lokalnoj policijskoj stanici.

Da biste  uopšte i aplicirali za neku od ove dve dozvole, morate ispuniti sledeće uslove...

1. Priložite službeno pismo o prijemu na fakultet izdato od strane vašeg matičnog univerziteta u Finskoj, odnosno overenu kopiju.

2. Važeći pasoš koji mora imati važenje koje prelazi trajanje vize ili boravišne dozvole za koju se prijavljujete, najmanje za još 3 meseca. 

3.  Popunjen i potpisan obrazac prijave.   
 
5.  Dostavite najskoriju validnu potvrdu o svojoj finansijskoj situaciji od vaše banke koja pokazuje da imate najmanje 13440  ili 6720 evra na vašem (ne roditeljskom) bankovnom računu. Trenutno, studentski troškovi života u Finskoj iznose 560 evra mesečno. Ovo se prevodi na minimum od 13440 evra za dve godine ili 6720 evra za jednu godinu. Ovo su sredstva koja su minimalna i koje se zahteva zbog boravišne dozvole, ali realno, bez 800 ili 900 evra ne može se pregurati mesec. Studenti koji pohađaju studije u Finskoj moraju imati sredstva makar za jednu godinu, dok studenti razmene moraju imati sredstva za sve vreme  boravka u Finskoj. Ako nemate gore navedeni iznos na svom računu, morate dati pismeni dokaz da ste primili stipendiju ili da ste izabrani za beneficije koje će vam pružiti vaša obrazovna institucija. ( Ovaj, kao i svaki dokument koji je na srpskom, hrvatskom ili bilo kom drugom jeziku, mora biti preveden od strane prevodioca.)

6.  Ako se studije plaćaju, priložite dokument da ste ih platili, ili da će vam biti novac uplaćen ako vam neko daje stipendiju, ili morate imati plus i taj novac na računu da biste dokazali da možete da platite školarinu. Ako školarinu plaćate tek nakon dolaska u Finsku, priložite dokumentaciju o posedovanju neophodnih sredstava za plaćanje školarine.

7.  Dostavite dokaz o uplaćenom zdravstvenom osiguranju koje će pokriti eventualne troškove lečenja i lekova, sve vreme boravka u Finskoj. (Ako imate evropsku karticu zdravstvenog osiguranja, EHIC (European Health Insurance Card), ne morate uplaćivati osiguranje). U tom slučaju ćete priložiti kopiju kartice. Ako vaše studije traju najmanje dve godine (četiri semestra ili više), vaše osiguranje mora pokriti farmaceutske troškove do 40 000 evra. Ako vaše studije traju manje od dve godine (manje od četiri semestra), vaše osiguranje mora pokriti troškove lečenja do 120.000 evra. Drugim rečima, što kraće traju vaše studije, potrebno vam je obimnije osiguranje. Na primer, studentu na razmeni potrebno je sveobuhvatnije osiguranje nego regularnom studentu.

8.   Da ste u dobrom fizičkom i mentalnom zdravlju i da niste bolesni od kakvih zaraznih bolesti.

9.   Da nemate kriminalni dosije.

10.  Da nikada niste deportovani iz Finske.

Kao prvi korak morate podneti zahtev za boravišnu dozvolu u ambasadi ili konzulatu u vašoj zemlji. Prethodno se obratite ambasadi ili konzulatu kako biste dogovorili posetu. Pokušajte i da rezervišite termin putem e-maila.
Zahtev možete skinuti sa ovog linka:
(Popunjavate ga na finskom, švedskom ili engleskom). Ako ne bude na nekom od ova tri jezika, morate angažovati ovlašćenog prevodioca za prevod.
Spisak zemalja koje imaju finsku ambasadu ili konzulat je na ovom linku. https://um.fi/web-presence-of-the-finnish-missions
Možete se prijaviti i putem interneta, ali ćete svakako morati posetiti i lokalnu ambasadu, u roku od tri meseca od podnošenja prijave kako biste potvrdili svoj identitet i dostavili kopije drugih dokumenata koja su vam potrebna tokom procesa prijave. ( Tom prilikom se uzimaju i otisci prstiju, a proverite i koja dokumenta moraju biti overena kod notara, kao i da li treba da ponesete jednu ili dve najnovije  fotografije u boji). Zapamtite da morate da podnesete zahtev za boravišnu dozvolu  pre nego što stignete u Finsku, a tek nakon obaveštenja od strane finske visoko-obrazovane ustanove da ste primljeni. Uzmite u obzir da se ponekada i duže čeka na odgovor ( do 90 dana), pa zahtev podnesite što pre. Vaš zahtev će biti obrađen tek nakon što posetite finsku ambasadu. Takođe, procenjeno vreme obrade vašeg zahteva (do 90 dana),  počinje od dana kada posetite ambasadu, a ne kada ste se prijavili putem interneta. 

Zahtevi za boravišnu dozvolu zbog studiranja imaju prednost po hitnosti. U matičnoj zemlji gde ste predali zahtev, čekate obradu zahteva i odgovor finske imigracione službe. Ako je odgovor negativan, možete uložiti žalbu, a ako je odgovor pozitivan, dobićete biometrijsku karticu sa čipom za dozvolu boravka, na kojoj će osim čipa biti i vaša fotografija kao i otisci dva prsta. Nakon dobijanja ove kartice, koja se u proseku dobija nakon mesec dana poštom iz Finske, a koja stiže u ambasadu ili konzulat gde ste predali zahtev, moći ćete da odete u Finsku na studije. Ako kartica ne stigne u roku od 6 nedelja, morate intervenisati u ambasadi ili konzulatu.  Do pre par godina, umesto čipovanih kartica, dodeljivale su se knjižice sa upisom dozvole boravka. Da napomenem da se naknada za obradu zahteva plaća.

Ako stignete u Finsku dok se obrađuje vaš zahtev i želite da sačekate odluku u Finskoj, morate otkazati zahtev koji ste podneli van Finske i podneti novi zahtev za dozvolu boravka u Finskoj. Ako podnesete novu prijavu,  biće vam naplaćena ponovna naknada za obradu zahteva.

Nakon što ste diplomirali, možete ostati u Finskoj da potražite posao, jer strani studenti koji su završili studije u Finskoj, mogu dobiti dozvolu boravka u trajanju od još jedne godine zbog traženja posla ili pokretanja posla, a takođe mogu podneti i zahtev za dozvolu boravka radi rada ili postdiplomskih studija, ili na osnovu porodičnih veza.

Korisni saveti

Koristan savet 1: Načula sam, ali ne i proverila, da je novčana naknada koja se naplaćuje za elektronsko podnošenje zahteva manja od naknade koja se naplaćuje za direktno podnošenje u ambasadi ili konzulatu Finske. U prvom slučaju je bila manja za 30 evra...300 evra naspram 330 evra. U slučaju elektronske prijave, naknada za obradu se naplaćuje putem elektronske usluge.

Koristan savet 2: Zahtev za dozvolu boravka u Finskoj ne može se obraditi dok podnosilac zahteva ne poseti ambasadu, bez obzira da li je prijava podnesena elektronskim putem ili u samoj ambasadi ili konzulatu.

Koristan savet 3: Naknada vam neće biti vraćena ni u slučaju da je vaš zahtev odbijen.

Koristan savet br 4: Nemojte kupovati avionske karte za Finsku pre dobijanja boravišne dozvole, jer ona može i kasniti, a bez nje nećete moći da idete.

Koristan savet broj 5: Iz pouzdanog izvora sam saznala da je ove godine bilo mnogo kašnjenja u vezi sa obradom zahteva studenata za boravišu dozvolu, iako se ove obrade za studente tretitaju kao hitne.Nadam se i verujem da studenti zbog toga nisu imali problema.

Želim vam mnogo uspeha i sreće u dobijanju dozvole, studiranju i boravku u Finskoj.

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment