Jun 2, 2012

Čudesni gradić Porvoo ( I deo)

Još uvek smo na jugu Finske…Ah, taj jug…za neke noćna mora, za sve ostale magična oblast. Da, da, noćna mora je, naravno, samo za kartografe jer treba ucrtati  hiljade malih ostrva rasutih po finskom arhipelagu. Pa, pustimo kartografe da rade svoj posao a mi možemo krenuti do našeg današnjeg odredišta, magičnog grada Porvoo.

Moja knjiga prepuna priča i slika o ovom lepom gradu
Južna Finska, kao i ostali delovi ove zemlje imaju svoje lepote, prednosti i osobenosti. Ovo je najgušće naseljena regija u zemlji, ali i regija najbogatija kulturnom baštinom, prepuna atrakcija i mesta od istorijskog interesa, pa je zato naročito zanimljiva za turiste. Regija se proteže od ruske granice na istoku, do grada Uusikaupunki na obali Botnijskog zaliva, a u toj oblasti najvažniji gradovi su Kouvola, Lahti, Hameenlinna, Kotka , Porvoo, Turku i Naantali.

Iako je ovaj region Finske  najgušće naseljen, on  još uvek pruža  jednostavan pristup do područja velikih prirodnih lepota. Postoji niz izvrsnih nacionalnih parkova, kao što su Repovesi i Valkmusa u Kymenlaakso regiji, Torronsuo i Liesjärvi u Häme  visoravnima, Nuuksio u blizini Helsinkija , Sipoonkorpi i oni koji  se nalazi u Baltičkom moru...Ekenäs, kao i ostali ostrvski nacionalni parkovi....

...a sada, zavirimo u mali grad Porvoo...
Porvoo je drugi najstariji grad u Finskoj. smešten na samo jedan sat vožnje od Helsinkija. Ukoliko dolazite iz Helsinkija autobusom, linije idu za Porvoo na svakih 15 minuta, a karta košta 10 evra u jednom pravcu ili 13 evra povratna karta. Možete ići i skupljom, ali lepšom varijantom, brodom  po prelepom  finskom zalivu, ali brod na žalost ne ide svakodnevno za Porvoo, već  tri puta nedeljno sa polazišta Linnalaiturija koji se nalazi na Market skveru u Helsinkiju. Polazak je u 10:00, a povratak u 16:00 h. Karta u jednom smeru je 25 evra, a povratna 36. Deca sve plaćaju u pola cene. 

Pogled na stari deo grada Porvoo
Ovaj preslatki grad datira još iz XIII veka. On je, dok je Finska još bila pod Rusima, dobio od ruskog cara, status slobodnog grada, a tu privilegiju ostvario je zahvaljujući tome što je bio najveći trgovački centar, pa je ubrzo postao veoma moćan i jak grad. U njemu se otvorila i prva biblioteka u Finskoj, kao i prve ideje o formiranju samostalne finske države. Danas je ovaj gradić tematski podeljen na stari grad Porvoo u kome su svi objekti podignuti od  XIII - XVIII veka, i novi moderni Porvoo. Ja ću vas voditi kroz bajkoviti stari deo grada....ili kako ga meštani zovu...vanha Porvoo (stari Porvoo). To je dvojezični grad u kome trećina stanovnika govore i švedski  pored maternjeg finskog.

Prepoznatljiv deo starog grada
Stari Porvoo je poznat po kamenim ulicama i harizmatičnim crvenim drvenim kućicama  uz reku Porvoo. One su okrečene crvenom specijalnom bojom, koja štiti od vode i vremenskih neprilika. Nekada su to bila skladišta. Vrlo su specifične i zaštitni su znak ovog mesta ali pored toga, one su  i pod zaštitom UNESCO-a. Gradić je toliko prijatan i idiličan, da u njemu nemate predstavu  o vremenu jer  nekako osećate šetajući ulicama ovog bajkovitog gradića, da je vreme u njemu odavno stalo. Ljupke kućice, srednjevekovne  popločane uličice, nestvarno lepa Porvoo katedrala... ma, svaki kutak naprosto omamljuje. Neka istraživanja su pokazala da  su ove crvene barakice, treće po fotografisanosti  u Finskoj, posle katedrale u Helsinkiju i kuće Deda Mraza u Rovaniemiju....na kraju krajeva, eto dokaza i na naslovnoj strani knjige koju držim...

Iznad samih crvenih kućica, na uzvišenju, dominiraju Porvoo katedrala i crkvica iz 1400. godine koje su podignute na najvišoj tački u gradu. Ova katedrala je Evangelističko luteranska crkva Eparhije u Porvoou. Ovde se održavaju bogosluženja, krštenja, sahrane, venčanja…i eto, upravo u toj crkvi se 2000. godine venčao i finski vozač Formule 1, Mika Häkkinen ( Mika Hekinen).

Katedrala i crkvica  u pozadini
U nju je često dolazio i ruski car Aleksandar I, koji je  baš tu položio i zakletvu. Iznad oltara u ovoj  katedrali nalazi  se čuveno Pričešće, rad Josepha Desarnodina, koje je rađeno po uzoru na Tajnu večeru.

Katedrala Porvoo
Katedrala
Pričešće
Katedrala

Katedrala



Najstariji delovi katedrale potiču s kraja XVIII veka. Crkva je posvećena Sv Mariji, a sadašnji izgled u gotskom stilu je uglavnom od obnove iz 1414 godine. Unutrašnjost je ukrašena zidnim slikama s kraja XV veka, a propovedaonica je izgrađena 1764.godine. Crkva je postala katedrala 1723, godine i ima kapacitet od 750 sedišta. Jednog majskog jutra 2006.godine, podmetnut je požar, koji je pretio da uništi celu katedralu, ali i okolne drvene kuće, koje su na nesreću u veoma uskim ulicama. Na sreću, u požaru ništa osim krova nije stradalo, brzom reagovanjem vatrogasaca. Danas je u stanju kao na gornjim fotografijama. Ova prelepo zdanje nalazi se u ulici Kirkkotori.

Požar
U ovom delu grada postoji još turističkih atrakcija…na primer rodna kuća finskog pesnika, Johana Ludviga Runenberga. Kuća je potpuno očuvana i u izvornom izgledu, sa sve nameštajem, posuđem i svim ostalim, tako da vas zaista vraća  u nazad u taj period. Ono što u ovoj spomen- kući upada u oči su premali kreveti, kao da su namenjeni sasvim maloj deci, a ne odraslim ljudima. Kustos muzeja će vam reći da se ti kreveti zapravo razvlače po dužini, jer su nekada više generacija jedne porodice živele u istoj kući, pa se se preko dana držali uvučeni radi uštede na prostoru.

Ovde se rodio i poznati finski slikar Albert Edelfelt. On je kasnije živeo na relaciji Pariz – Porvoo, ali su sve njegove značajnije slike nastale upravo u njegovom drvenom skromnom ateljeu u rodnom gradu u netaknutom prirodnom okruženju. Pored ovog slikara, u ovom gradu se rodio i čuveni finski vajar Ville Vallgren, koji je tvorac prelepe statue Havis Amanda u Helsinkiju.

 Albert Edelfelt -  slika
                                                        Albert Edelfelt - atelje u Porvoou
Šetnja glavnom ulicom je zaista pravi romantični doživljaj, a u prodavnicama u poprečnim ulicama, ima mnogo  zanimljivih suvenira, toliko maštovitih i originalnih, prava dela najlepše primenjene umetnosti, doduše, malo skupa za naš džep, ali vrede svaku paru. Ulični prodavci nude uglavnom asortiman domaćih rukotvorina i specijaliteta, obučeni u narodne nošnje.











Prelepi park se pruža duž reke  i ulice Mannerheiminkatu i prati reku sve do njenog ulivanja u more. Iako  je grad najpoznatiji po slikovitom starom gradskom jezgru sa svojim kosim kamenim ulicama i šarmantanim izborom specijalizovanih prodavnica, predlažem vam da obavezno obiđete i Porvoo muzej u Old Town Hall-u, Prirodnjački muzej i obavezno Muzej igračaka i lutaka, kao i zbirku skulptura Waltera Runeberga.

Muzej lutaka i igračaka ( Lelumuseo) je privatna kolekcija Evi Söderlund,  koja je otvorena 1974.godine, sa više od hiljadu eksponata u Jokikatu ulici i samo je u letnjem periodu dostupna za turiste. Ova prebogata kolekcija prikazuje sve  ono čime su se deca igrala od 1800. do 1990. godine. Zbirka se smatra najboljom te vrste u Finskoj, pa i čitavoj Skandinaviji. Ulaznica košta 3 evra, a ako poželite da ovaj muzej vidite u vreme kada inače ne radi, i to ćete moći, ali za 25 evra. Telefoni za rezervacije su fiksni 019-582941 i mobilni 050-9102030.
Muzej lutaka i igračaka
 .......nastaviće se...

4 Komentari / Kommentit:

Nisam ovako zamisljao Finsku, ove slike me podsecaju vise na neke mediteranske ulice. Nema sumnje, predivan gradic.
L.R. Pancevo

Pored tvojih tektsova, mogu skroz da se iskljucim, koliko me ponesu tekst, slike i strast sa kojom pises.

Vaše pisanje mi prosto ne dozvoljava da stanem..... Biće ovo jedna duga noć.....

Post a Comment