Jun 23, 2012

Hyvää ja rauhallista Juhannusta


Ostatak Evrope će ovih dana večeri provoditi uz Evropsko prvenstvo u fudbalu, ali kod Finaca će gledanost naglo opasti ovog vikenda jer su ovaj petak i subota definitivno rezervisani za Juhannus. Ovaj državni praznik praznuje se danas, 22. juna, kada je Juhannusaatto i sutra, u subotu 23. juna kada je Juhannuspäivä i dan finske zastave. Ustvari, kako je Juhannus naziv za Ivanjdan, Juhannusaatto je izvedena od dve reči ( Juhannus + aatto) odnosno, ( Ivanjdan + predvečerje), jer se večeras dočekuje sutrašnji Ivanjdan paljenjem logorske vatre pored reka, koja po verovanju treba da odagna zle duhove i lošu sreću, ali i da donese toplinu, svetlost i plodnu godinu. Domovi i dvorišta se ukrašavaju cvećem i zelenilom, a najčešće brezinim grančicama i ljiljanom. Iako se sauna u Finskoj koristi skoro svakodnevno, na ovaj dan se nikako ne propušta.

Logorska vatra
Na Juhannus ili Ivanjdan, kada je letnja dugodnevnica, ili najduži dan u godini, ljudi u nordijskim zemljama slave najsvetlije doba godine i početak letnje sezone. Kratki zimski dani su daleko iza njih i sledi uživanje ​​u dugim danima i belim noćima nordijskih leta. Iako drevni praznik, Ivanjdan je važan nacionalni praznik u Finskoj, kao i u Švedskoj i Norveškoj. U Finskoj se ovaj praznik uvek slavi prve subote posle 19.juna. Po tradiciji, najveći broj venčanja u Finskoj, obavlja se upravo na Ivanjdan, a devojke koje još nisu za udaju imaju ritual kada beru 9 različitih poljskih cvetova, stavljaju ih pod jastuk, kako bi te noći sanjale momka za koga će se udati.

Letnja dugodnevnica u Finskoj označava i početak polarnih dana ili ponoćnog sunca, koji su prirodni fenomen koji se pojavljuje samo severno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga, kada je sunce vidljivo 24 sata na dan, odnosno kada uopšte ne zalazi. Ovo doba polarnih dana zavisi od geografskog položaja, a varira od 20 sati na samim krugovima do 186 dana na polovima...pa tako, jedina populacija na svetu koja redovno doživljava ovaj fenomen je ona na Aljasci, Grenlandu, Islandu, kao i severni delovi Kanade, Švedske, Norveške, Finske i Rusije. Kada je o Finskoj reč, to je najbolje uočljivo u  Laponiji, a u selu Nuorgam, koje se nalazi blizu najsevernije tačke Finske, sunce ne zalazi između sredine maja do kraja jula.

Tuusulanjärvi
Ovaj period u godini je i period kada skoro svi Finci uzimaju godišnji odmor. Inače kada već spominjem godišnji, samo da vam kažem da svaki Finac koji radi minimum godinu dana, ima pravo na 30 slobodnih dana godišnje, ne računajući vikende plus do 14 plaćenih dana za državne praznike. Tada svi odlaze u svoje vikendice u prirodi po mnogobrojnim jezerima, u želji da odmor provedu što mirnije i opuštenije, pa veliki gradovi postaju pusti. Istraživanja su pokazala da samo 6% Finaca ne želi miran odmor.

I tako, ako se zadesite na severu Finske početkom leta, računajte na bele noći. Ukoliko dolazite upravo da bi videli ovaj fenomen, daću vam orijentir kada i gde je najbolje vreme za to. Ako idete u Utsjoki, idite od 16. maja do 27. jula, Ivalo posetite u periodu od 22. maja do 21. jula, Sodankylä  je najbolja za posetioce od 29. maja do 14. jula, Rovaniemi od 6. juna do 7. jula, Kemi od 18 juna do 24 juna, Kuusamo od 12. juna do 30. juna itd…..

Kajaani, Finland
…e sad, ako ste vi jedna od onih osoba kojima smeta što je dan kada je noć, jednostavno, zamračite roletne i idite na spavanje u normalno vreme za to, ali kad bolje razmislim, zašto otići uopšte na spavanje? Postoji vreme za spavanje, a ono se zove…zima. Medvedi će vam reći da sam u pravu… i zato....uživajte...

Hyvää ja rauhallista Juhannusta...Srećan vam i miran bio Ivanjdan.
 

1 Komentari / Kommentit:

Post a Comment