Jan 21, 2013

Naantali i njegov Moomin svet


Naantali je stari srednjovekovni gradić, na jugozapadnoj obali Finske, koji će vam se uvući pod kožu iz više razloga. Ako poželite da ga upoznate lično, do njega ćete lako doći, jer je na samo 16 km razdaljine od grada Turku, iz kog čak idu i dva lokalna gradska autobusa za Naantali na svakih pola sata (autobusi broj 110 i 11 koji polaze sa Market trga), a ni od Helsinkija nije daleko jer je autom iz Helsinkija potrebno samo 2 i po sata. Ako dolazite avionom, možete doći do aerodroma Turku, zatim aerodromskim autobusom idete do Market trga, a odatle već pomenutim gradskim linijama, i za tili čas ste u ovom slatkom gradiću. Naantali je najbolje posetiti leti, jer je zimi u ovom gradiću pomalo dosadno zahtevnim turistima, pošto nije ski centar i nema nekih  posebnih događanja, ali svakako da lep gradić ne može biti ni zimi ružan, pa u tom smislu, on ima svojih čari u svako doba godine, ali ipak, moja preporuka je da ga posetite u letnjem periodu. To je grad na moru, prepun sadržaja, čist, miran i relativno jeftin u odnosu na druge krajeve Finske. U Finskoj je opšte poznata izreka da kada je nekog sretan, kažu da “sija kao sunce u Naantaliju”, a ako vam kažem da je nadimak ovog grada “grad sunca”, to će možda biti najbolja preporuka za dolazak u ovo preslatko mesto.

Ovaj gradić sa svega 19 hiljada stanovnika, osnovao je kralj Kristofer Baijerilainen 23. avgusta 1443. godine. Toga dana je Kristofer Baijerilainen dao saglasnost za izgradnju Naantali manastira (današnje crkve), pa se taj dan uzima simbolično, kao dan kada je nastao Naantali. Sam naziv grada Naantali je prevod sa latinskog “vallis gratiae” što znači “dolina blagodeti”, pa se upravo zato ova dva početna slova”VG”  latinskog izraza “vallis gratiae”, nalaze se na grbu ovog grada.

Grb grada


Naantali crkva

Ne znam kakvi su svi hoteli i pansioni u ovom mestu, ali znam da je leti teško naći mesto ukoliko niste rezervisali unapred, ili se može i naći bez rezervacije, ali ako ste baš srećnik. Ja sam  bila smeštena u pansionu Palo ( ne u hotelu Palo koji je u centru grada), već u B&B Palo, tik uz more u starom delu grada u ulici Rantakatu. To je kao velika kuća sa nekoliko preslatkih apartmana. Predivan pogled, ljubazna starija domaćica, predivne prostrane sobe sređene u duhu romantike starih vremena, sa preudobnim krevetima. perfektnom saunom i beskrajno gostoljubivom i prijateljskom atmosferom. Cena je tada bila zaista pristupačna.

Pansion Palo

Ovo preslatko mesto je jedno od najstarijih u Finskoj i rasuto je, što jednim delom na kopnu, gde su centar grada i stambeno područje, tako i na dva veća ostrva Luonnonmaan i Otava (Veliki medved)… i mnogo malih. 
U ovom gradiću svakako treba posetiti mnoge znamenitosti po kojima je poznat, kao što je Kultaranta  (u prevodu "zlatna plaža"), letnja rezidencija predsednika Finske na ostrvu Luonnonmaan, kamenu srednjovekovnu crkvu koja je jedna od najstarijih u Finskoj, Väski piratsko ostrvo za decu, stari grad, muzej u starom gradu, luku koja je treća u zemlji po veličini, Nanntali Spa - najveći spa centar u Skandinaviji, a ne treba zaobići ni predivno krstarenje starim parobrodom, prelepe ulice sa drvenim kućama, dva golf terena, brojne restorane i kafiće,  predivnu prirodu ostrva, galerije, karneval u julu, međunarodni muzički festival u junu...ali ono po čemu je Naantali najpoznatiji, ne samo u Finskoj, već i u Evropi, pa i svetu je tematski park posvećen Moomin svetu, koji je proglašen za četvrti najpoznatiji tematski park za decu u svetu.


Kultaranta je od 1922. godine zvanična letnja rezidencija predsednika Finske, koju je projektovao čuveni Lars Sonck. Na ovom  prelepom ostrvu bili su mnogi svetski zvaničnici, kao što su Vladimir Putin, Kofi Anan, Romano Prodi, engleska kraljica Elizabeta II, Džordž Buš i mnogi drugi. Inače, ovo zemljište na kome se prostiru brojni parkovi, staklenik i rezidencija je veličine 54 hektara. U ovoj lepotici od granita sa 19 soba, boravi aktuelni predsednik Finske od sredine juna do sredine avgusta. Vila se nalazi na najvišoj tački ostrva i ona, naravno, nije otvorena za javnost i turiste, ali jedan deo parka i bašte jeste. Ukoliko želite da posetite ovaj prelepi park koga nazivaju i finski Versaj ili baštu sa 3500 ruža, morate se prethodno prijaviti u agenciji u ulici Kaivotori 2, a hidro bus polazi svakog dana oko pola 2 iz starog grada. Ulaznica je oko 6 €.

Kultaranta
Kultaranta

Naantali crkva je  počela sa gradnjom 1443. godine, a dve decenije kasnije je završena. To je prvobitno bio manastir, ali je danas ostala samo zgrada crkve, koja je i jedna od najstarijih u Finskoj. U njoj se danas nalazi predivan triptih  graviran u hrastovini davne 1400. godine. Ovo je Evangelistička crkva, a pored ove, u ovom gradiću postoje još i tri manje. Iza crkve, sa istočne strane nalazi se groblje. Renovirana je nekoliko puta, a poslednji put 2012 godine, kada su  izvršene unutrašnje neophodne popravke. 

Triptih u hrastovini

Krstarenje parobrodom je leti predivno. Parobrod Ukkopekka koji je napravljen 1938. u Helsinkiju, radi za turiste od sredine juna do sredine jula. On saobraća od grada Turku, do starog grada u Naantaliju, blizu Mommin parka. Pogled sa paluba se pruža duž arhipelaga dok voda sija pod letnjim suncem. Cene karata su za 2013. sledeće: u jednom pravcu krstarenje za odrasle je 22 €, a povratna 29 €, dok je za decu cena jednosmerne karte 11 € a povratna 14,5 €. Ako ste porodično, najisplativije je uzeti porodičnu kartu za dve odrasle osobe i do troje dece koja košta 56 € jednosmerna i 72 € povratna.

Moomin svet je ogromni tematski park posvećen Moominima, koji su slatki beli debeljuškasti trolovi i centralni likovi 9 knjiga za decu koji su delo finske književnice Tove Janssen, rođene u Helsinkiju u umetničkoj porodici. Uz ovih 9 knjiga o slatkim trolovima, izdato je i 5 slikovnica, a snimljeno je i dosta serija i filmova o ovoj bezbrižnoj, avanturističkoj i dobroćudnoj porodici  koja živi u šumama Finske. Priča o njima odvija se kroz par neobičnih likova od kojih su tri centralna i više sporednih. Epizode prate njihove brojne obične i neobične dogodovštine, kako kućne tako i na putovanjima i izletima gde upoznaju razna interesantna bića i osobe. Ovi likovi su omiljeni u celom svetu a najpopularniji su u Japanu, a Japanci su napravili i najpopularniju ekranizaciju ovih likova koja je sinhronizovana i prikazivana u ogromnom broju zemalja. Od zemalja bivše Jugoslavije, ovaj crtani se sa velikim uspehom prikazivao u Hrvatskoj i Bosni. Ovaj crtani je tako dobro prolazio svuda sigurno iz činjenice da u njemu nema nasilja, ni grubosti već samo smeha i maštovitih događaja. Ovde su čak i veštice dobre duše kao i neki “negativci” koji su toliko šarmantni da ih morate zavoleti.
Ovaj tematski park Moomina, ili na finskom Muumimaailma, zapravo se smestio na čitavom ostrvu  Kailo, koji pripada gradu Naantali i sa kojim je spojem mostićem iz luke kod starog grada. Moomin svet je nežno i prijateljsko mesto u kome uživaju i deca i odrasli. Ovde nemate kao u klasičnim zabavnim parkovima voziće ili luna park, ali imate kućice likova, kuću boje borovnice od porodice Moomin, mini golf terene, lavirint, veštičiju kuću, brod Moomin tate, pećinu, fabriku palačinki gde možete sami pržiti palačinku i napraviti omiljeni preliv, dok se  ostrvom šetaju likovi ovih priča. Glavna atrakcija je velika kuća  valjkastog oblika sa krovom u obliku kupe. Ovaj park je otvoren 1993. godine i radi samo tokom leta od sredine juna do kraja avgusta pa je i to jedan od razloga da posetite ovaj grad u letnjem periodu, a u toku zime radi samo od 18. – 26. februara. Ukoliko ste fan ovih likova, možeta posetiti i muzej Moomina koji se nalazi u  gradu  Tampere. 


...za sada toliko o zanimljivostima ovog mesta, ali biće prilike da mu se vratimo još koji put...


Ova celodnevna šetnja ne bi bila prijatna bez nekog osveženja, a moj izbor za vas su kafe Amandis koji ima bukvalno terasu iznad vode, predivan  pogled na arhipelag prelepe slatke i slane đakonije i kafe Pusa u starom gradu koji lično mnogo volim.
 

I tako, ovaj obilazak ćemo završiti posetom starom gradu, koji je najposećeniji i najfotografisaniji zbog svoje filmske, starinske lepote, zbog svojih uskih kaldrmisanih i kamenom popločanih ulica, kuća lepih pastelnih boja sa obiljem cveća i zelenila na svakom koraku, prelepih dućana, zbog toga što ovde svaka kuća ima ime…U ovom delu grada, danas živi i mnogo umetnika, a neke kuće su i preslatke galerije. Još kada vidite u prolazu  pekarice sa  perecom iznad ulaza ili slatku plavokosu decu koja tuda trčkaraju, u odelima kao da su izašli iz filma o Tom Sojeru, totalno ćete se zaljubiti u ovaj grad i ove ljude.

Fotografije se pozajmljene sa ovih linkova


Groblje iza crkve


Golf tereni

Spa centar

Spa centar


 Fotografije Moomina / Tauno Vintola

1 Komentari / Kommentit:

Post a Comment