Jan 30, 2013

Kimmo Pohjonen, muzika u pokretnim slikama

Soundbreaker je muzički dokumentarac, nastao 2012. godine koji je potpisao Kimmo Koskela, finski reditelj. On je napravio priču o izuzetno nadarenom i inovativnom harmonikašu bezgranične kreativnosti, fincu Kimmu Pohjonenu, koja je ambiciozna mešavina portreta i muzičkog filma.

Kimmo Pohjonen
Kimmo Pohjonen, izuzetan muzičar i kompozitor,  rođen je 1964. godine u  mestu Viiala u zapadnoj Finskoj. Harmoniku dugmetaru svira od svoje desete godine. Studirao je klasičnu muziku u Helsinkiju, na Sibelius akademiji, a kasnije nastavio svoje usavršavanje u Argentini i Tanzaniji. Uvek je eksperimentisao sa novim oblicima i različitim stilovima muzike. Njegovi živi nastupi su pravi multimedijalni spektakli sa teatralnim nabojem. Osvojio je mnogo nagrada, a neke od poslednjih su nagrada za najbolju filmsku muziku u filmu  Jadesoturi ( Ratnik sa severa) i  nagrada Finlandia Pro, finski Orden Lava za doprinos muzici, koju je dobio 2012. godine. To je umetnik koji je tradicionalnoj finskoj muzici pridodao svojstven moderan senzibilitet. Za sada je snimio osam studijskih albuma. Njegov debi album Kielo ( Đurđevak), izdat 1999. godine, proglašen je najboljim albumom te godine po izboru vodećeg finskog časopisa Helsingen Sanomat. Danas Kimmo Pohjonen predaje harmoniku na Sibelius akademiji u Helsinkiju.


Inače, Soundbreaker je jedno ludo muzičko ekspresionističko putovanje, neverovatna priča o zvucima, nastala pod prstima ovog reformatora harmonike koji  ulazi u nekonvencionalnu, otkačenu avanturu sa rok, pop, folk, eksperimentalnom i klasičnom muzikom, kroz svet avangarde, improvizacije i plesa, stvarajući tako  jedinstvenu muziku, koja lomi tradicionalne muzičke standarde. Njegovo strastveno sviranje na elektro – harmonici, ponekad podseća na borbu rimskih gladijatora. Kroz film pratimo očaravajući pregled karijere Pohjonena i segmente od  početničkih frustracija do njegovih turneja, proba, saradnje sa Kronos kvartetom, života… za koji Pahjonen samo kaže “Ja samo radim svoju stvar, ona i nije tu da zadovolji sve”…


Reditelj Koskela je ovaj film doživeo kao koračanje kroz Pohjonenov um i fantastično vizualizovao njegovu muziku. Ovo je naime samo priča o naporu jednog čoveka da ospori predrasude o tome šta je zapravo instrument i njegovoj želji da razbije svu jednoobraznost u muzičkoj industriji. Kimmo Koskela rođen je 1960 godine i autor je mnogih muzičkih video projekata. Bavi se i fotografijom, imao je brojne izložbe, a  osvajao je i mnogobrojne nagrade za film, fotografiju i video projekte. Živi i radi u Helsinkiju.


Soundbreaker je ostvarenje prepuno zvučne igre, neobuzdanosti i smenjivanja slika beline Finske i afričkih koloritnih sela, biće prikazano u Beogradu, u okviru festivala "THE MAGNIFICIENT 7", (Sedam veličanstvenih), koji će se održati u Sava Centru od danas, 30. januara do 3. februara 2013,  gde će biti prikazano sedan najaktuelnijih dugometražnih dokumentarnih filmova koji se prikazuju u svetskim bioskopima. Film je osvojio nagradu  za kreativnost "Prix de la Creation" FIFA, u  Montrealu 2012. 

Soundbreaker je na repertoaru u subotu, 2. februara u Velikoj sali Sava Centra u 19:00 h. 

Preporučujem vam da pogledate ovu muzičku priču i “razbucate” svoj zvučni zid….

Reklama sa oficijalnog sajta





Pohjonen sa suprugom, na prijemu  kod predsednice Finske


1 Komentari / Kommentit:

Kimmo on kyllä aivan loistava ja luova taiteilija

Post a Comment