Mar 11, 2013

Eira, luksuzni kvart Helsinkija



Ovaj prelepi jugozapadni kvart Helsinkija, Eira, ime je dobio po istoimenoj bolnici koja se nalazi na granici sa susednim kvartom Ullanlinna, a koju je 1905. godine projektovao poznati finski arhitekta Lars Sonck. To prelepo zdanje bolnice, projektovano je u čuvenom Jugend Art Nouveau stilu, i uopšte, čitav kvart je poznat po luksuznim, velelepnim građevinama, sa tri sprata uglavnom, koje pripadaju istom stilu. Inače, naziv Eira potiče od imena skandinavske boginje zdravlja Eir.


Ova četvrt Eira i susedna dva koji se nazivaju Ullanlinna i Kaivopuisto su najskuplje i najtraženije četvrti  u Helsinkiju. One su skoro spojene, izgrađene su u istom stilu i nadovezuju se jedna na drugu, a pojedine ulice, kao što je Tehtaankatu protežu se kroz kroz sve tri. Ova ulica je neka zamišljena granica jer recimo njen istočni deo odvaja Ullanlinnu i Kaivopuisto. Samo naselje Eira je veoma luksuzno i u njemu su smeštene mnoge  rezidencije, stari parkovi,  prelepe statue i skulpture, ambasade, luksuzni stanovi…a tu su  snimane i mnogobrojne scene za film Calamari union, koji je potpisao čuveni  Aki Kaurismäki.  


Da bih vam malo vizuelno približila ovaj otmeni deo Helsinkija, probaću da vas upoznam da njegovim ulicama i objektima, Ovaj kvart je pravougaonog oblika. Svojim južnim delom izlazi na obalu mora, sa svojom ulicom Eiranranta. U ovoj ulici se nalaze stambene zgrade koje su izgrađene 2008. godine i kako su locirane pored same plaže, sa pogledom na more, a još su i u luksuznom kvartu, ovde su najskuplje nekretnine, ne samo u Helsinkiju, već u celoj Finskoj. Sa zapadne strane, ovaj kvart okviruju ulice Telakkakatu i Merikatu. Ovde se nalaze neke prelepe građevine, Melior building,  Mestaritalo, restoran Ravintola Zuza,…sa severne strane Eira je ograničena  ulicom Tehtaankatu, u kojoj je prelepa Mikael Agricolan kirkko (Crkva Mikaela Agrikole), ruska ambasada, Eira bolnica (Eiran sairaala), kadtedrala Svetog Henrija  (Pyhän Henrikin katedraali ) koja je u neo-gotičkom stilu), a ovom ulicom  prolaze tramvaji  1A 3B i 3T. Istočnu stranu uokviruje ulica Laivurinkatu i veliki Eira park. U središnjem delu  se nalaze mnoge divne građevine, norveška  irska, češka, turska. latvijska, italijanska i mnoge druge ambasade, hotel Huoneistohotelli, vila Ensi sa svojom predivnom skulpturom "Les joies de la maternité"…i, obavezno posetite i Sara La Fountain, dom mode i odlične hrane, koju drži bivša manekenka, profesionalni kuvar, pisac mnogih kuvara i televizijska ličnost. Organizuje kurseve kuvanja,  daje ketering usluge i piše kolumne za najpoznatije finske časopise. Poznat je i priznat kuvar i u Americi, gde se školovala za svoj posao. Ona je nešto kao finski Jamie Oliver.


Ovaj deo Helsinkija je poznat po svojim okruglim ćoskovima i najčešće zeleno žutim  trospratnim zgradama, zanimljivoj arhitekturi, mnogobrojnim parkovima, pogledom na more. Mnoge istorijske zgrade su danas luksuzni restorani ili muzeji.  U njemu pretežno žive diplomate, bankari, arhitekte, dizajneri, poslovni ljudi…U Helsinkiju  cena kvadratnog metra, ukoliko kupujete stan, iznosi  oko  3400 €, a u ostalim delovima zemlje od  1000 do 1600 €. Zato se mnogi ljudi, koji dođu u Helsinki da rade, odlučuju da stanuju u nekom manjem, bližem gradu, jer su stanovi jeftiniji a veze do Helsinkija savršene. Ukoliko iznajmljujete stan u Helsinkiju, cene su uglavnom od 18 do 25 € po kvadratu, mesečno. Verujem da vam  ove cene deluju šokantno, a ako vam kažem da je Eira još duplo skuplja i da ovde cena kvadratnog metra, pri kupovini  doseže  do 7500 €, onda ćete shvatiti privilegiju i značaj ovog kvarta. Naravno, za ovu cenu dobijate visoko komforne i udobne domove, prelepe unutrašnjosti i spoljašnjosti, kvart koji je odlično održavan, mnogo zelenila, pogled na more. Građevine su sa kosim krovovima, kupolama i ostalim geometrijskim karakteristikama koji su odlika  Jugend stila…dobijate i  ukrasne kvake, lajsne, dekorativna vrata i prozore, ograde, kamin  zbog atmosfere kao i podno grejanje ali i neizostavnu saunu. Eira ima kosmopolitski duh jer su u ovom kvartu smeštene i mnoge ambasade, Ovde se oseća romantičarska istorija ali i luksuz kroz prestižne restorane i firmirane prodavnice. Sam južni deo kvarta, takozvana Eira plaža sa pogledom na spokojni finski zaliv, na samoj  obali mora  je najluksuzniji deo Eire i cene stanova ovde dostižu cifru od 12000 € po kvadratu.


Ako se nađete u Helsinkiju i poželite da obiđete ovaj deo grada, imate tramvaje 3B, 3T 1A, kao i autobuse 14  i 18, a ako se odlučite da iz centra grada krenete peške do Eire, za to će va trebati oko15- 20 minuta.



Eira park

Eira bolnica


































Armfeltintie ulica



eiranranta stan pre useljenja


eiranranta

johanneksen puisto kirkko.

Eira park

Italijanska ambasada
Melior Building

eiranranta

Pyhän Henrikin katedraali

Skola u naselju Eira

Tehtankatu



eiranranta sa pogledom na more i zaliv
Veliki deo fotografija je pozajmljen sa linkova:
http://www.flickr.com/photos/jyrilaitinen/
http://www.flickr.com/photos/juhaninuutinen/
http://www.flickr.com/photos/toinenlinja/

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment