Nov 23, 2012

Tarja Turunen



Lep je osećaj biti imenjakinja ovakve umetnice....

Ne znam kako vi, ali ja mogu da zamislim malu trogodišnju plavokosu devojčicu Tarju, kako u malenoj Evangelističko - Luteranskoj crkvi u gradiću Kitee, nadomak njenog rodnog sela Puhos, na Božićnom okupljanju, onako u haljinici, u prisustvu roditelja i brata, sedam godina starijim Timom (pet godina mlađi brat Toni tada još nije bio rođen), peva ispred svih prisutnih pesmu Enkeli taivaan ( Nebeski anđeo)….ah, Herrani, mun Jeesuksein, tee asunnokses' sydämein…mua älä hylkää tuskissa,vaan vahvista ain' uskossa….lalala

Naravno, iako je ovo bilo prvo javno izvođenje malene Tarje, svima je bilo jasno da je dete izuzetno muzikalno i da na tom talentu treba raditi. Već u tom uzrastu priključuje se najmlađoj postavci crkvenog hora gde pohađa i časove pevanja. Otac Teuvo, stolar po profesiji i majka Marjatta, radnica u gradskoj upravi,  ohrabrivali su i usmeravali svoju devojčicu kako bi razvijali njen dokazani talenat, pa tako Tarja sa šest godina dobija klavir. Prvi profesor klavira koji je ja nju dosta uticao, bila je Kirsti Nortia-Holopainen, majka njenog budućeg druga iz školske klupe i kolege iz benda, vođe grupe Nightwish, Tuomasa Halopainena…to su, reklo bi se, bili njeni najraniji muzički koraci...

Kirsti Nortia-Holopainen, Tarjin prvi profesor klavira
 Inače, Tarja (Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli ),  ili Tappe, kako joj glasi nadimak, rođena je 17. avgusta 1977. u selu Puhos, blizu grada Kitee, u istočnoj Finskoj, odnosno u severnoj Kareliji. Onako mala, sitna i plava ( danas je visoka 164 cm), a još i neobično talentovana, činila je da je i nastavnici u muzičkoj školi, kao i njeni nastavnici u osnovnoj školi odmah primete i zavole jer je, osim što je bila beskrajno talentovana , bila i izuzetno vredna i veliki perfekcionista. Uvek su joj davali glavne uloge na školskim priredbama i u predstavama, što je navelo na gnev druge devojčice koje su je kasnije izbegavale, pa je Tarja u tom periodu prolazila kroz teške krize usamljenosti.

Tarja, prva s desna, iznad nje u plavim pantalonama Tuomas
Tarja, prva s desna
Prvi veliki nastup imala je sa 15 godina na crkvenom koncertu, pred više hiljada posetilaca, a te godine upisala je i gimnaziju za umetnost i muziku u Savonlinni, mestu na jugozapadu Finske. Profesorka, kod koje je bila u klasi, obučavala je Tarju da se specijalizuje za  lirski sopran. Po završetku gimnazije, seli se u mesto Kuopio, najveći obrazovni centar u ovom delu Finske i tu se upisuje u Sibelius akademiju, ogranak Helsinške Sibelius akademije.





Decembra 1996. godine stari drugar iz škole Tuomas Halopainen poziva je da zajedno sa ostalim članovima pokušaju da naprave neki album sa akustičnom muzikom gde bi Tarja bila glavni vokal. Tarja je odmah pristala, ali kada je Tuomas tada čuo Tarju, nije mogao da veruje koliko je za to vreme dok su bili u razdvojenim gradovima Tarja napredovala i unapredila svoje glasovne mogućnosti. Pored njenog glasa, akustična gitara se nije ni čula. Tada su pokušali sa električnom gitarom i shvatili da je Tarjin glas kao stvoren za neku moćnu, dramatičnu muziku, i tako je nastao Nightwish kao metal bend. Tada napušta Sibelius akademiju i posvećuje se bendu.


Članica, odnosno glavni vokal grupe Nightwish bila je od 1996 – 2005 godine, dok joj bend nije uručio pismo sa otkazom, koje je objavljeno za sajtu grupe Nightwish. Tarja je na dve pres konferencije, u Helsinkiju i Berlinu, dala svoj odgovor na pismo. Na snimcima se vidi da je bila vidno potrešena tom odlukom i veći deo konferencije je držala govor plakajući. Mišljenja su u Finskoj bila podeljena. Polovina je razumela Tarju, a polovina ostatak benda. Činjenica je da, ako već nisu razgovarali godinu dana pre ovoga, da tu nešto nije bilo u redu, ali to, na kraju krajeva ne znači da se danas ne mogu voleti i Tarja i novi Nightwish.
Za vreme boravka u bendu, snimili su 6 albuma:
Angels fall first ( 1997), Oceanborn ( 1998), Wishmaster (2000), Over the hills and far away ( 2001), Centyru Child ( 2002) i  Once ( 2004). Album Once je te godine bio najprodavaniji album u Evropi.





U periodu ovih 9 godina u bendu, desile su joj se i na privatnom planu mnoge lepe i ružne stvari. 2000. godine, upisuje studije muzike na Univerzitetu u nemačkom gradu  Karlsluhe. Za ovaj Univerzitet se odlučila  jer je, pored toga što je imao  dobru reputaciju, htela da izbegne da joj u Finskoj gledaju kroz prste jer je  u to vreme već bila velika zvezda, a osim toga znala je i nemački jezik. Inače Tarja govori finski, švedski, engleski, nemački i španski. Dok je boravila u ovom gradu na jugu Nemačke, bend joj je poslao matrice za album Centyru Child, a ona je u nemačkom studiju nasnimila vokale i album je praktično nastao “ na daljinu”. Početkom 2002 godine sa bendom je imala dugu i napornu turneju po Latinskoj Americi i tada je na kratko prekinula studije, da bi im se vratila posle par meseci, kada je Nightwish napravio pauzu. Te godine  saznaje da joj majka boluje od raka dojke i Tarja vreme provodi sa njom. U majci je imala veliku podršku za sve odluke koje je u životu donosila, i iako su joj se roditelji razveli još  u detinjstvu, bila je vezana i za oca i za majku.
 Majka joj te godine umire a Tarja joj kasnije posvećuje pesmu ,, You would have liked this”. Ova pesma se nalazi na njenom solo albumu  “My winter storm”, kao bonus pesma. Godine 2003. Tarja se udaje za argentinskog vlasnika izdavačke kuće NEMS, Marcela Cabulia,  koga je upoznala na turneji 2000 godine, odnosno na radnom ručku u Santjagu. Venčanju su prisustvovali samo najbliži, a novinari nisu imali pristup. Na venčanju je nosila dugu haljinu, dugih rukava, boje slonovače, sa zlatnim vezom po materijalu.

Tarja sa suprugom
Tarja i suprug na prijemu kod bivse predsednice Finske, Tarje H.
2006 godine počinje solo karijeru, iako je jos i dok je bila u grupi, 2004, snimila svoj prvi album Yhden Enkelin Unelma, sa Božićnim pesmama. Ovaj album je doživeo platinasto izdanje. Posle Nightwisha, snimila je tri solo albuma… Henkäys Ikuisuudesta (2006), My Winter Storm (2007) i What Lies Beneath (2010). Trenutno priprema novi album. 




Tarja  Turunen ima glas koji je moćan i emocionalan. Njen glas se svrstava u lirske soprane a njen vokalni opseg su tri oktave. Kako je Tarja školovana za klasičnog pevača, u ranim danima rada sa bendom bilo joj je veoma teško da se prebacuje sa klasične tehnike na metal zvuk pa je njen vokal često u početku zvučao nesigurno. Uvek je govorila da za metal koncerte ima jednako tešku i zahtevnu probu glasa kao pred operske arije. Poslednja dva albuma Nightwisha, Centyru Child ( 2002) i Once ( 2004), doneli su vidni pomak ka savršenstvu Tarjine interpretacije jer je u međuvremenu mnogo napredovala i naučila kako da svesno kontroliše glas.

I tako, o Tarji se može pisati danima, ali ću za kraj izneti još malo podataka koji su malo poznati.Tarja i njen suprug žive pola godine u Finskoj, u mestu Kuusankoski, a pola u Argentini. Trenurno zbog karijere ne želi decu, iako bi volela da jednog dana bude majka. Luteranske je vere i veoma je pobožna. Svira klavir i flautu a počela je da uči i bubnjeve. Govori 5 jezika. Fobično se plaši paukova. Crveno vino joj je omiljeno piće. Izuzetno voli brze automobile, voli i prati trke Formule 1, posebno zbog finskih vozača. "Fantom iz opere" joj je bio inspiracija za bavljenje operom. Najviše voli prirodu i knjige. Omiljeni film joj je Gladijator. Njen brat Toni Turunen je pevač finske poznte grupe Celesty. Njen stariji brat Timo je oženjen Minnom i Tarja je tetka njihovoj deci Mimmu i Tiltu. Veoma je bliska sa braćom.

 
Tarja sa rodjenom bracom


Glumila je tinejdžerku Anni u seriji Pääroolissa, a pojavljivala se i kao gost u serijama Studio Impossible, Yhtä Kyytiä i  još nekim.


Tarja i brat Toni Turunen
Tarja i brat Timo Turunen

Tarja i Toni
Toni Turunen
Tarja je, definitivno jedan od najboljih ženskih finskih vokala svih vremena.

Tarja u neobaveznom izdanju
Tarja

Tarja Turunen - Until My Last Breath (VIDEO)



Tarja - I Feel Immortal ( VIDEO)



Tarja Turunen - I Walk Alone  ( VIDEO)



Nightwish - Sleeping Sun



3 Komentari / Kommentit:

ponovo sam, posle duzeg vremena, preslusao "sleeping sun" i najezio se... i bilo da je tarja ostala, otisla, vratila se (...), ostale su zapravo sve te zajednicke, velicanstvene godine, ali isto tako imamo novi nightwish, novu tarju....

Tarja, tvoja imenjakinja ponovo nastupa u Beogradu 6. novembra!

Pozdrav, Vuk

Da, znam...hvala ti...i vec je spremljen tekst o tome. Ukoliko budem tada u Srbiji, gledacu je po 6. put..... ;)

Post a Comment