May 20, 2015

Samo za vas, finska simfo metal zvezda - KatraKada pomislite na neku finsku pevačicu, verovatno svi prvo pomislite na Tarju Turunen, ali ovaj put imam izuzetnu čast da vam predstavim poznatu finsku umetnicu, divnu, svestranu crvenokosu Katru Solopuro.Sa Katrom (pravo ime Katra Anniina Solopuro) sam se divno ispričala i ona je, onako divna i srdačna za sve vas i za mene, napravila video poruku, a ja ću se ovom pričom potruditi da vam približim lik i delo ove sjajne finske umetnice.


Priča počinje jednog letnjeg dana 1984. godine u finskom gradu Tampere, kada je na svet došla lepa devojčica svetle puti. Kako je još od najmlađih dana pokazivala sklonost ka muzici, kada je napunila  šest godina, roditelji su u njoj prepoznali talenat za muziku i kupili joj klavir kao poklon za rođendan, nakon čega počinje da uzima časove klavira, sa devet godina je upisuju na Pirkanmaa muzički institut da usavršava sviranje, da bi sa 14 godina tu ljubav prema muzici nastavila i sa učenjem solo pevanja. Uporedo, pored muzike, bavila se i svojom drugom ljubavlju, gimnastikom.


Foto-Mika Mettälä
Nakon završetka srednje škole, okuplja prijatelje i osniva grupu koja po predlogu kolega iz grupe, dobija naziv KATRA (ime Katra je veoma retko ime u Finskoj). Inače, ovi momci su već i pre dolaska u grupu Katra imali muzičkog iskustva jer su neki od njih bili članovi poznatih finskih grupa kao što su Lovex, Minerva, My Fate, Nocturn i Sonicmind..koje su bile predgrupe mnogim poznatim grupama..Hanoi Rocks, Whitesnake... Basista Johannes Tolonen i gitarista Kristian Kangasniemi su, dok su bili u grupi Nocturn, devedesetih godina, svirali i sa veličinama kakve su Amorphis, Nightwish, Thy Serpent i druge. Katra Solopuro je bila i prateći vokal u grupi Lovex i klavijaturista u grupi Essentia.

Link

Posle okupljanja grupe, Katra upisuje i studije klasične muzike na Muzičkoj akademiji. Godine 2006. ova simfonik metal grupa  izdaje singl Sahara, koji postaje veliki hit, a prvi album jednostavnog naziva - Katra, izdaju 2007. godine.  Album je iznedrio dosta hitova, ali je ipak ostao poznat samo u okvirima Finske, jer je taj prvi album ceo bio isključivo na finskom jeziku. No, ovaj album ipak nije ostao nezapažen u svetu, pa ih je poznata austrijska i svetska izdavačka kuća NAPALM RECORDS, kontaktirala i predložila da ovaj album prepevaju na engleski jezik i izdaju ga za tu kuću. To je bilo učinjeno, pa 2008 godine izdaju svoj prvi album ( po drugi put), Beast Within, koji je u stvari internacionalna verzija albuma Katra, odnosno skup pesama sa prvog albuma, samo prepevan na engleski jezik, uz dodate tri nove pesme. Tu se izdvojilo dosta hitova a neki od njih su Beast Within, Fade to Gray, Grail of Sahara, Forgotten bride, Swear kao i jedina pesma na fInskom jeziku... Kuunpoika, koja je u stvari obrada čuvene pesme Hijo de la Luna grupe Mecano. Ovaj album je odlično primljen u Nemačkoj, pa je čak i od nemačkog metal časopisa Orkus, grupa Katra proglašena za "Best International Newcomer". Ovaj album im je omogućio i to da budu predgrupa izuzetno popularnoj grupi Theatre of tragedy, na velikom koncertu u Meksiku, kao i nastup na jednom od najboljih metal festivala u Nemačkoj, Summer Breeze Open Air.

Link
Drugi album Out Of The Ashes, izdaju 2010 godine i ovaj album je definitivno zreliji i moćniji album od prethodnog. Dok se prvi album bavio bajkama, mistikom i legendama, ovaj album je imao uporište u realnom životu i bavio se teškim temama...od zlostavljanja dece do nasilja u porodici. Katra Solopuro je pisala tekstove za oba albuma, a dosta pesama je i sama komponovala. Ovaj drugi album je više gitarski sa mnogo manje orkestracije. Na ovom albumu, dominiraju pesme Delirium, One wish away, prelepa balada Envy, kao i pesme The end of the scene i Vendetta.


U video spotu za istoimenu pesmu sa ovog albuma, One wish away, koji je snimljen za dve noći, Katra prikazuje i svoju drugu veliku ljubav...ljubav prema plesu sa vatrom, odnosno prema vatrenom performansu, koji je je zapravo umetnička disciplina koja podrazumeva plesanje i upravljanje zapaljenim objektima ( Fire poi). Poi je jedan od rekvizita koji se koristi za ples s vatrom, a izvorno su ga koristili Maori za ritualne plesove. Kako se Katra od malih nogu bavila i gimnastikom, ovo umeće u gimnastici, uz muzikalnost i tehniku žongliranja, dovela je do toga da Katra Solopuro ( bez grupe) danas nastupa širom sveta predstavljajući i svoj vatreni performans, koji je spoj opasnosti, adrenalina i umetničkog plesa ali i pravi vizuelni spektakl.Pogledajte video gde Katra izvodi svoj vateni ples uz predivnu pesmu njene grupe Katra, koja nosi naziv Envy, a koji je singl koji su izdali 2012. godine.
Katra Solopuro nikada ne prestaje da radi na sebi, pa je tako 2013. godine, nakon već jedne fakultetske diplome nakon studija klasične muzike na Muzičkoj akademoji, diplomirala i na odseku za pozorišnu i dramsku muziku na Tampere univerzitetu. Mnogo čita, voli putovanja i drevne civilizacije, pa upravo zato se u Grčkoj i Egiptu oseća kao kod kuće u rodnoj Finskoj.

Danas, u očekivanju albuma na proleće 2016. godine, Katra i u već uznaprdovaloj trudnoći ne odustaje od gimnastike, plesa i hulahopa, pa sa plesnom grupom Flamma, nastupa širom Finske, a i sveta, u ovim akrobatskim disciplinama. Upravo su momci iz ove plesne grupe bili glavni akteri vatrenog plesa u spotu za pesmu One Wish Away. 

Aprila ove godine u Tampereu je predstavljena svetska premijera spektakla Parsifal  a Katra nastupa u mnogim spektaklima koji gostuju širom sveta. Jedan od njih je i UniFlow, gde imaju jedinstvene tačke vatrenog žongliranja i vatrenog aktobatskog plesa. Ovaj putujući šou gostovao je i gostuje širom sveta, od Amerike do Rusije, od Ujedinjenih Arapskih Emirata do Finske. Katra je bukvalno uspešna u svemu čega se dohvati. Od pre godinu dana počela je i ples sa hulahopom i već je izuzetno napredovala i u tome. Pogledajte ovaj video koji je snimila na Baliju.

Svi članovi grupe Katra, kao i plesne grupe Flamma imaju izuzetan smisao za humor, kao i vedar duh i gde god da nastupaju, uvek se sjajno zabavljaju.
Grupa Katra je učestvovala na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije, 2007 godine, gde je imala zapažen nastup, iako je pobedu odnela Hanna Pakarinen.


Katra iz prvog braka sa gitaristom grupe Lovex, Ristom Katajistom (u ovog grupi je dugo pevala prateće vokale) ima preslatku ćerku po imenu Illusia, a danas je u braku sa godinu dana mlađim Nikom Virtanenom, koji je promenio prezime pa se sada zove Niko Solopuro,  sa kojim očekuje sina ovog avgusta.

Katra i Illusia
Za sada toliko, a sada uživajte u divnom glasu, stasu i akrobatskim veštinama lepe Katre.

Niko Solopuro i Katra
Katra Solopuro sajt http://www.katrasolopuro.com/ 
Katra Facebook https://www.facebook.com/katraofficial
Foto - Mika Mettälä, Akseli Perä-Rouhu i sajt http://www.katrasolopuro.com/ 
1 Komentari / Kommentit:

Post a Comment