Aug 18, 2015

Olhava , omiljeno mesto za alpiniste
Gledajući fotografije Finske, stekli biste utisak da ovu zemlju čine samo red šuma pa red jezera i opet sve to isto. Upravo iz tog razloga, verujem da mnogi od vas ne mogu da spoje alpinizam sa Finskom, a i kako bi, kada se zna da je Finska pretežno nizijska zemlja za najvišim vrhom od jedva 1300 m nadmorske visine.


Ipak, u Nacionalnom parku Ripovesi, u oblasti koja pripada selu Mäntyharju, a na samo nekoliko sati vožnje od Helsinkija, nalazi se omiljeno mesto za alpiniste, planina Olhava.

Olhava
Ovaj izuzetni dragulj Finske, Nacionalni park Ripovesi, nalazi se na putu Kouvola - Mikkeli, na pedesetom kilometru od Kouvole i na udaljenosti od 175 kilometara od Helsinkija. Kako bi ga zašitili od zagađenja, po ovom nacionalnom parku voznja automobilom nije dozvoljena, već se automobili ostavljaju na parkinzima po obodu ovog parka, a odatle morate ili peške utvrđenim stazama, biciklom ili hidrobusima Tuuletar II, koji saobraćaju po jezerima u ovom parku a zaustavne stanice su im Lapinsalmi, Karhulahti, Kuutinkanava i Mustalamminvuori (videti na mapi). 
 


Oni koji žele na specijalna mesta, tu je vodeni taksi. Zaljubljenici u prirodu, lov, ribolov i planinarenje, ovde dolaze kanuima i čamcima. Teren je ovde brdovit, pa biciklisti moraju biti u top formi kako bi  mogli da savladaju ovakav teren.
 Od parkinga Saarijärvi pa do planine Olhava imate tri kilometara peške (videti na mapi). Ovde se takođe možete kupati, i to isključivo u jezerima Valkjärvi i Tervajärvi, iako ne postoji zvanična plaža. Ustvari, ovde možete sve....šetati...bilo lakim stazama kao što je staza Ketunlenkki koja je duga pet kilometara ili onim težim kao što je staza Kaakkurin Kierros...duga 26 kilometara, kampovati, plivati, brati bobice, prelaziti preko Lapinsalmi visećeg mosta,  voziti bicikl, penjati se na Olhavu, voziti kanuom, ići na osmatrački toranj Mustalamminvuori, sa kog se vidi ceo Nacionalni park Ripovesi...i jednostavno, uživati.


Ono što je ovde najlepše, najposećnije i najfotografisanije je svakako planinska granitna stena Olhava koju alpinisti i penjači naprosto obožavaju. Jedan od razloga je i taj da se ona nalazi na predivnom mestu iznad jezera i kampa, okružena predivnim šumama, iako pogled sa vrha nije ni malo prijatan, posebno ako stanete tik uz ivicu, ali za ljude koji vole adrenalinske situacije ovo mesto je izuzetno lepo. Pošto stena ide direktno iz jezera, penjači do ovog mesta moraju doći brodom ili čamcem.Olhava je najpoznatija finska  litica za penjače. Visoka je 55 metara. Na samoj litici postoje dve ture za penjanje...ona niža sa 35 metara i ona viša sa 55 metara. Sve u svemu ova aktivnost je veoma zavisna od vremenskih uslova, jer se ne može penjati ako je stena vlažna, pa je samim tim sezona za to od maja do oktobra.
Saveti...na ovo i ovakva mesta se ne ide bez preparata protiv komaraca, mobilnog telefona, baterijske lampe, zmijskog protivotrova, vode...ukoliko se izgubite ili primetite bilo šta, što treba prijaviti, potrebno je pozvati broj 112.


Foto: Lassi Kujala, Anna Bengts, PaiviSvanback. Clogs. Matias Silmunen

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment