Dec 8, 2015

Danas je Sibeliusov dan

Danas je 8. decembar, Sibeliusov dan. Ovo je Sobeliusova godina, tačnije 150. godišnjica njegovog rođenja. S tim  u vezi, danas ću vam, po ko zna koji put pričati o ovom velikom i mom omiljenom kompozitoru, ali na jedan sasvim drugačiji način. Prikazaću vam jednu predivnu knjigu (slikovnicu) za decu, koja je izašla na ovu slavnu godišnjicu u izdanju Lasten Keskusa. 



Knjiga koja se preliva na 36 divno ilustrovanih stranica  se u originalu zove Soiva metsä, ili u prevodu Odjek u šumi.  Napisala  je i ilustrovala Katri Kirkkopelto (1966) slikar, ilustrator i likovni pedagog, koja je ilustrovala mnogobrojne slikovnice i udžbenike u Finskoj i za to osvojila prestižne nagrade...(jedna od njih je i nagrada Kylli Koski) . U ovoj knjizi ona nam kroz slike, priče i muziku (knjigu prati i CD sa šest Sibeliusovih kompozicija) govori o životu ovog velikog umetnika, ali na jedan topao i nesvakidašnje mio način. Odjek u šumi je priča ispričana kroz lik Sibeliusovog malog unuka 

Katri Kirkkopelto

Svih šest kompozicija prati neka bitna mesta iz života kompozitora i događaje koji su ga inspirisali za nastanak pojedinih dela...pa tako dok priča prati njegov put u Evropu idu kompozicije Valse triste i Souvenir, a dok sa vrha vidikovca koji baca vidik na Nacionalni park Koli ide Finlandia...



Pored ove tri kompozicije tu su i Drömmen (Uni), Granen (Kuusi) i Impromptu. Na kraju knjige je Sibeliusova biografija i muzički rečnik koji deci utire put ka pristupu klasičnoj muzičkoj terminologiji.


Aino i Jean Sibelius na  medenom mesecu na jezeru Pielijärvi
Sibelius i unuk u  vrtu Ainoole
Na CD-u sve numere izvode Jussi Makkonen ( violončelo) i  Nazig Azezian ( klavir). Knjiga je objavljena na finskom, švedskom i engleskom jeziku a Ministarstvo prosvete je ovu knjigu distribuiralo svim osnovnim školama u Finskoj. Inače, Jussi Makkonen, veliki poštovalac lika i dela Sibeliusa, izabran je da svira na albumu za ovu knjigu za decu jer je godinama pred dvestotine hiljada finskih osnovaca svirao Sibeliusova dela na školskim priredbama.


Tako je divno što u Finskoj postoji  ovakva dečija književnost koja je edukativna i vezana za finsku kulturnu baštinu.

Hyvää Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää !
Srećan Sibeliusov dan i dan finske muzike !


Musiikki on kuin perhonen.

Jos sitä kääntelee ja tutkii kämmenellään, 

katoaa sen siivistä loiste. 

Kyllä se lentää, mutta ei enää säteile.














2 Komentari / Kommentit:

Predivna knjiga! Čestitke za sve koji su je pipremali i tebi koja si je predstavila nama. Pozdrav Zoran. P.S. Pogledaj mil:)

Hvala i tebi Zorane, a mil cu pogledati. :P

Post a Comment