Jan 11, 2016

Kupovina / Najam nekretnina u Finskoj


Helsinki
Današnji tekst će biti zanimljiv svima onima koji nameravaju da žive u Finskoj ili da možda i kupe neku nekretninu u ovoj zemlji.

Stanovi, kuće i apartmani u Finskoj su visokog kvaliteta. Oni su dobro izolovani i trostruko, pa i četvorostruko ostakljeni po finskom standardu, pa su temperature u njima veoma prijatne u svim godišnjim dobima. Čak i tokom surovo hladne  zime, stanovi su izuzetno topli svuda pa nema potrebe za eventualnim dogrevanjem. Više od 90% svih stambenih jedinica u Finskoj povezana je na daljinski sistem 

Tampere
Zapamtite, ako iznajmljujete stan sa centralnim grejanjem, cena grejanja je uključena u ugovoru o najmu i ne predstavlja dodatni trošak. Radijatori su topli već u septembru, ali u početku oni ne rade u punom režimu sve do pojave pravih hladnoća. Nemojte misliti da je tada hladno...to ne nikako, jer finski stanovi i kuće zaista imaju odlično urađenu toplotnu izolaciju. Ako u bilo kom trenutku tokom početka grejanja  i toplih proba, temperatura padne ispod 20 stepeni, istog momenta se to javlja menadžeru zgrade (isännöitsijä) ili vašeg bloka i problem se rešava bukvalno odmah. Kada se negde uselite u iznajmljen stan, uvek pitajte ko je od menadžera  (isännöitsijä) zadužen za vaš stan. 

Možda niste znali, ali kada u Finskoj kupujete stan, vi zapravo kupujete stambene akcije od stambenog preduzeća/kompanije koje se zove Asunto-osakeyhtiö.  Iznos kupljenih stambenih akcija proporcionalna je veličini stana. Posedovanje akcija u stambenoj kompaniji u suštini znači da posedujete svoj stan. Brigu o pravilnom funkcionisanju  i održavanju stambenih jedinica podjednako dele akcionari i stambena kompanija. Kako se ova kompanija brine o svim delovima stana koji su bitni za njegovo dobro održavanje i funkcionisanje...zidovima, vratima, prozorima, cevima balkonima ...iz istog razloga ona ima jasne propise o tome šta akcionar /vlasnik stana sme a šta ne sme da radi i menja na svojim prozorima, vratima, zidovima itd. Recimo ako neki akcionar /vlasnik stana želi da renovira kupatilo, stambena kompanija će poslati inspekciju koja će utvrditi da li će renovirano kupatilo imati sve izvršene vodovodne, izolacione i ostale radove u skladu sa evropskim standardima i tek nakon toga će odlučiti da li će mu dati dozvolu za renoviranje.

Kada ste kupili stan, morate da obavite i povezivanje svih komunalneih usluga. Struja će vam biti priključena čim pozovete lokalnu elektroprivredu, date vaše ime i prezime i lokaciju stana. Troškovi električne energije u Finskoj imaju dve komponente...plaćate prodaju i distribuciju električne energije. Kada se prvi put prijavite lokalnom elektro-preduzeću. on će biti i vaš prodavac i vaš distributer. No, pošto u Finskoj ne postoji monopol na tržištu struje, vi možete da se odjavite od vašeg prvog elektro partnera i da kupujete električnu energiju od bilo kog proizvođača koji posluje u Finskoj i tako dodatno uštedeti na ceni. Jedino ne možete birati elektrodistributivnu mrežu. Od koga ćete kupovati električnu energiju možete izabrati ovde. http://www.sahkovertailu.fi  ( Sajt nema engleski prevod, ali vam možda Google prevodilac može pomoći).

Fiksni telefon  (lankapuhelin )će vam biti priključen na isti način kao i struja, pozivanjem Elisa  telefonske kompanije. Kontakt https://elisa.fi/puheliittymat/. Međutim, imajte u vidu da  je fiksni telefon danas u Finskoj sve manje u upotrebi. Imam utisak da ga danas poseduju i koriste još jedino u ruralnim delovima ili iz nostalgije. Ukoliko ga ipak priključite, znajte da mesečna pretplata iznosi oko 22 evra plus cene poziva koje su oko 1,2 centi po minuti u bilo kom delu dana. U cenu pretplate uračuni su  identifikacija poziva, prosleđivanje poziva, poziv na čekanju i besplatan telefonski imenik. Ako se ipak odlučite za potpisivanje ugovora sa mobilnom telefonijom, a da niste pre toga imali fiksnu telefonsku liniju, verovatno ćete morati da platite 500 evra depozita pri sklapanju ugovora na dve godine, ali ako budete redovno plaćali svoje račune, na kraju isteka ugovora ili ako raskinete ugovor, iznos će vam biti vraćen. Međutim, ako ste prvi put u Finskoj, najbolja, najbrža i najjeftinija opcija vam je obična postpeid mobilna usluga. Glavni mobilni operateri u Finskoj su Elisa Saunalahti , DNA , and Sonera / Tele Finland...( iako postoji još mnogo drugih) koji su ujedno i TV i internet provajderi. Kada koristite mobilni za međunarodne pozive, tu pažljivo birajte operatera jer cene drastično variraju. Pozivi za neke zemlje su jeftiniji kod nekih operatera.

Ako koristite VoIP pozive preko interneta, to vam značajno može uštedeti budžet.  Ovi jeftini pozivi mogu biti obavljeni ili preko mobilnih telefona pa čak i preko fiksnih telefona. Prijavite se, otvorite nalog, instalirajte aplikaciju, kupite telefonsko vreme i pozovite. Najbolju uslugu u Finskoj za VoIP pozive ima firma Rebtel koja radi na svim telefonima uključujući i fiksne.

Kada su u pitanju računi za vodu, oni su obično uključeni u ugovorima a ponekad i u sporazumu o održavanju. O tome se raspitajte kada kupujete ili iznajmljujete stan. Inače, da napomenem da je finska voda izuzetno ukusna i lepa.

Isto važi i za internet, koji je uglavnom uključen u  ugovoru.

Takođe, svaki stan, prema finskom zakonu, mora da ima protivpožarni aparat, koji je u funkciji i koji je redovno servisiran, a čak vam ni osiguranje neće priznati štetu od požara, ako naknadno ustanove da vam PP aparat nije bio u funkciji.

Još jedna stavka koja se primenjuje u Finskoj je sledeća...ukoliko ne želite da vam u poštansko sanduče ubacuju reklamne letke, samo na sandučetu zalepite natpis Ei Mainoksia ( Bez reklama). Mada, razmislite i o tome da, iako ovakve reklame umeju da budu dosadne, u njima možete naći i reklame o sniženjima u nekim supermarketima, ponude za nabavku Loyalty kartica sa kojima možete jeftinije kupovati u Kesko, S-Group ili Tradeka lancima prodaje, pa zato skoro da i ne poznajem Finca koji nema njihove kartice uz koje se štedi...(K-Plussa-kortti, YkkösBonus-kortti, S-etukortti). Statistike kažu da se pomoću ovih kartica, kupovinom namirnica i svega ostalog u tim diskontnim prodavnicama na godišnjem nivou uštedi prosečno oko 450  - 500 evra.

Ako kupujete kuću, vi ste odgovorni za njeno održavanje i renoviranje.


Od 2000 godine, Finska je ukinula zabranu da stranci mogu kupovati nekretnine u Finskoj, mada zabrana važi za finsku oblast Åland. Agenti za nekretnine će pomoći svakom strancu da prođe kroz proces kupovine, jer agenti znaju i strane jezike. Morate znati da se  kupovinom nekretnine ne stiče nikakvo pravo boravaka samo po sebi.

A sada sledi par saveta ako nameravate da iznajmite stan. Imajte u vidu da kada iznajmite stan u Finskoj, skoro nikada ga nećete iznajmiti nameštenog, izuzev možda kuhinje i kupatila. Skoro uvek će biti bez zavesa i tepiha. Neko nepisano pravilo je da u ugovoru koji napravite sa stanodavcem mora da stoji par stavki...stanje stana ( sa sve fotografijama na dan izdavanja), rok zakupa ( fiksni ili ne), iznos zakupnine, datum i način plaćanja zakupnine ( najčešće se rente plaćaju na svaka dva meseca), ostali troškovi ( voda je  često u okviru cene zakupa, a ponekad i struja), dogovor o depozitu ( ukoliko postoji takav dogovor). Kada je u pitanju raskid ugovora, zakupac mora obavestiti stanodavca najmanje jedan mesec ranije o napuštanju stana, dok stanodavac mora dati zahtev za iseljenje šest meseci ranije ukoliko je zakupac pre toga u stanu bio bar godinu dana..ili tri meseca ranije ukoliko je zakup trajao manje od godinu dana. Stanodavac je u obavezi da da svoj zahtev i obrazloženje u pisanoj formi. Po finskom zakonu, finski stanodavac može dati otkaz momentalni ukoliko je zakupac kasnio sa plaćanjem koje je navedeno u ugovoru, ako koristi stan u druge svrhe a ne za stanovanje, ako je u sukobu sa komšijama...) Stanodavac, prema istom zakonu, može, a i ne mora uzeti depozit u visini do najviše tri mesečne kirije, ali u stvarnosi se najčešće uzima u vrednosti od dve mesečne kirije. 

Naravno, u Finskoj su dostupni i potpuno opremljeni stanovi i apartmani za izdavanje koji su često dostupni bukvalno istog momenta. Takvi stanovi obično su predviđeni da se iznajme na dan, par dana...ili najduže do mesec dana i oni su idealni za one koji dolaze u Finsku na poslovno putovanje, produženi vikend itd. Ako ostajete mesec dana, cene su niže, jer se inače ovakvi apartmani izdaju po cenama na dan. Recimo, ako je stan na dan 20 evra, za tri dana ćete platiti 60 evra itd, ali ako ostajete do mesec dana, računaće vam kao da je cena po danu 15 ili 10 evra. Ovakve kombinacije sa iznajmljivanjem apartmana su odlične jer su jeftinije nego hotel, a mnogo komfornije nego hotel, i u hotelu se plaća po osobi¸a ovde po apartmanu Cene dakle zavise od dužine boravka u njima, ali i od lokacije. Ako vam bude potrebno ovako nešto, daću vam spisak odličnih i profesionalnih agencija kojima se možete obratiti.

Forenom www.forenom.fi Mannerheimintie 113, Helsinki  +358 20 1983420
Céline www.celine.fi Yrjönkatu 32 E 46,  Helsinki  +358 50 352 2996             
Gella www.huoneistohotelli.com  Armfeltintie 18,  Helsinki  +358 9 661612

 Za one koji su zainteresovani za kupovinu nekretnina u Finskoj, ili iznajmljivanje na duži period, iznajmljivanje  ili kupovinu zemljišta, vikendica, kuća za odmor,  skladišta itd, imate sledeće linkove: (Napomena - samo prva dva linka imaju verzije pretraživanja parametara na engleskom, sve ostalo je na finskom, ali iskoristite neki translator).


Srodan tekst

10 Komentari / Kommentit:

Kao da ste nas pitali o cemu da pisete ! Pozdrav od Natase i Stevice

Ovaj tekst kao narucen za mene,hvala ti mnogo,inace ja sad dolazim u Januaru,pisala sam ti vec,ono gdje se nalazi policija na aerodromu i bas ti hvala i molim te da li bi mogla pisati jos o fakultetima,recimo kako se uci,kakvi su profesori,znas razmisljam o hirurgiji,finansijski strucnjak i masinstvo,to bi troje upisala.Pozdrav za tebe i mnogo se radujem sto si dobro.Srdacan pozdrav.S.....

Zdravo! Nadam se da ne gresim, ali, moze li mozda neki tekst o tome kakve su sanse nama iz Srbije da se zaposlimo u Finskoj, kako uopste da nadjemo posao (npr.ima li nekih agencija osim barona.fi) i da li se isplati da dodjemo na tru meseca da trazimo posao (kao sto ljudi idu u Norvesku), ne znamo finski jezik ali smo zaljubljeni u zemlju :) Inace, imamo umetnicke profesije (fotograf i graficki dizajner), nadam se da uskoro pijemo caj u lepoj Finskoj sa o nama omiljenim blogerkom :)

Za Anonymous...Drago mi je da ti se dopala tema, i hvala ti na lepim zeljama. S obzirom na to da imam mnogo narucenih tema za pisanje, uvrsticu i tu, ali kada dodje na red.

Za gonebabygone....imare tekst o tome ovde mojafinska.blogspot.rs/2014/04/smernice-za-trazenje-posla-u-finskoj.html

sto se agencija za zaposljavanje tice, ima ih dosta...

http://www.adecco.fi/en-GB/Pages/default.aspx
https://tyopaikat.oikotie.fi/en/
http://www.uranus.fi/?lang=en
http://www.agentprof.com/agentprof/en/index.php
https://www.boyden.fi
http://intersearch.fi/wp/en/
http://jobs.dell.com/fi/finland-jobs
http://www.vps.fi/content/en/1/5/Home.html
...omiljena blogerka se raduje vasem dolasku u Finsku.

Zaista odlican tekst koji ce znaciti mnogo svima koji planiraju put u Finsku. Svakako da je jedan od najvaznijih tema o kojima se mora povesti racuna upravo kupovina ili iznajmljivanje stanova . Sa svim linkovima i objasnjenima koje ste postavili dosta je olaksan ovaj deo posla.

Mozete li napisati malo o right of occupancy stanovima, zasto je tu dobro zivjeti, zasto ne itd. I zasto su tako povoljni?

Postovana Tarja
Blog vam je savrsen i rado ga citam jer supruga i ja razmiljamo o odlasku u Finsku.Recite mi da li stranci mogu kupiti stan u Finskoj

Postovani,

Finska vlada je 2000 godine ukinula zabranu kupovine nekretnine u Finskoj, za strance, i to vazi za celu teritoriju Finske, osim za Olandska ostrva ( Åland), gde se mora traziti dozvola za kupovinu, jer je ta teritorija svedska autonomna regija u Finskoj.

SVICA MI SE FINSKA NEZNAM KAKOJE ZA AZIL POLITIK MOZELI IKO ISKREN RECI STAME CEKA KAD DOCEM GORE JER IMAM PLAN DA IDEM JEBES BALKAN NIKAD DASE NEVRATIM U BIVSU JUGU

Post a Comment