May 12, 2017

Izlet do Finske ako ste u Sankt Peterburgu


Moja dobra prijateljica je ovih dana na odmoru u Rusiji, tačnije u Sankt Peterburgu, gde je uplatila desetodnevni aranžman kako bi upoznala ovaj biser Rusije, i pre polaska na taj put, rekla mi je da želi da obiđe i Finsku, koja je veoma blizu ovog grada, pa me je pitala za par saveta. To mi je dalo inspiraciju da napišem tekst na tu temu, ukoliko i među vama, dragi moji prijatelji i prijatelji ovog bloga, postoji neko ko će možda imati slično putovanje i želju da, upravo kao i moja prijateljica, napravi izlet do Finske.


Sama razdaljina od Sankt Peterburga do Helsinkija, glavnog grada Finske, je oko 300 km vazdušnom linijom, ili oko 390 km ukoliko idete automobilom, vozom, autobusom... S obzirom na to da su putevi veoma dobri, ukoliko vozite prosečnom brzinom od 100 km/h biće vam potrebno oko 4 sata putovanja, ili oko pet sati ukoliko vozite oko 80 km/h. Dalje računajte sami... ;)



Međutim, ne morate ići do Helsinkija da biste posetili i doživeli Finsku. Možete otići do Kotke ili do grada Porvoo, o kojima sam već pisala. Do Kotke imate oko 260 km ukoliko idete automobilom, a do mesta Porvoo oko 340 km istim prevoznim sredstvom.




Bilo kako bilo, najbolji granični prelaz za ove pravce do pomenutih finskih gradova, ukoliko idete autom, a koji se donekle vidi i na fotografiji je Vaalimaa, odnosno Торфяновка sa ruske strane (eng. Torfyanovka) i Vaalimaa tulli (Vaalimma granični prelaz)  sa finske strane. On se nalazi na autoputu E18 ili, kako u Finskoj ovaj autoput ima dva naziva, E18 i No7...( da se ne zbunite ukoliko ne vidite da piše E18). Na finskoj granici 24h dežura finska granična policija (suomen rajavartiolaitos) i policija (poliisi).


Finska granicna policija - Foto - link

Finska granicna policija - foto - Lehtikuva


Finska sluzbenica na granici - Foto link
Sa te ruske strane postoji više graničnih prelaza ka Finskoj, u zavisnosti u koji deo Finske želite da idete. Recimo ako idete ka mestima LahtiImatraKouvola, Lappeenranta (autoput No6) ili dalje ka mestima Tampere ( autoput No12) ili Mikkeli ( autoput No13), imate dva prelaza i to Nuijamaa ili Брусничное sa ruske strane ( eng. Brusnichnoye), koji je idealan za nabrojena mesta...i prelaz Imatra, odnosno Светогорск, koji isto može biti prelaz izbora za gradove Lappeenranta, Imatra pa severno ka gradovima Savonlinna, Joensuu ( autoput No6) itd. Međutim, ako idete recimo ka Lappeenranti ili Imatri, bolje izbegavajte prelaz Nuijamaa jer su tu obično velike gužve, subotom posebno. Iz nekog razloga, dosta Rusa prelazi baš preko ovog graničnog prelaza, i dosta njih ide u veliku nabavku hrane, koja je mnogo skuplja u Rusiji, a tu nabavku najviše obavljaju u velikom supermarketu Laplandia, jer je na samo pola kilometara od ovog graničnog prelaza a u pravcu Lappeenrante a Lappeenranta dobro zarađuje od ruskog šoping turizma. Do ovog supermarketa svakodnevno idu i minibusevi iz Sankt Peterburga, a market radi svakog dana izuzev Nove godine i Božića. Cene su veoma pristupačne, a i svi koji žive van EU, a kupe robu vrednosti preko 40 evra, na granici mogu dobiti povraćaj novca, odnosno naplaćenog poreza preko e-taxfree, samo ukoliko u prodavnici gde kupuju pokažu prodavačici pasoš i dobiju papir. Naravno, pošto u Rusiji postoje određena pravila i norme bescarinskog uvoza robe u Rusiju, nemojte kupovaati nameštaj, kućne aparate, bicikle, jer ćete za to sigurno plaatiti carinu. Kada je hrana u pitanju, sitan suvenir iz Finske, jedan par obuće, par komada odeće ili kupovina hrane za ličnu upotrebu u okviru normi, za to se ne plaća carina naravno. Povraćaj novca se radi na svim prelazima. Povraćaj poreza na prelazu Nuijamaa se radi u objektu koji se nalazi na 30 m od finske granice a na objektu velikim slovima pišGlobal Blue TAX FREE. Sajt http://www.e-taxfree.com/

Na sajtu http://nagranitse.ru/en/home u svako doba možete pratiti koliko na kom prelazu Rusija/Finska, imate automobila na granici i koliko se čeka.


Pored ovih nabrojanih, postoji još oko pet graničnih prelaza između Rusije i Finske, koje idu ka centru, zapadu i severu Finske.


Inače, broj Rusa koji dolaze da kupuju u Finsku se svake godine povećava. Iako je do  prošle godine mnogo Finaca išlo u Rusiju da kupuje duvan koji je u Rusiji dosta jeftiniji, od kada je Rusija donela novi Zakon o duvanu, prema kome se iz Rusije može izneti duvan u ograničenoj količini, samo ukoliko se u zemlji ostaje duže od 24 h, Finci u mnogo manjem broju sada idu u Rusiju. 




Ako idete automobilom u Finsku, iznajmljenim ili svojim, obratite pažnju i na plaćanje parkinga. U Finskoj je obavezno plaćanje parkinga svuda gde je to obeleženo a ne plaća se na nekim mestima, kao ispred velikih tržnih centara itd. Podesite vreme na vašem satu na finsko vreme, kako ne biste zbog razlike u vremenu, platili kaznu misleći da se parking u to vreme ne plaća. Inače, pored parkinga imate automate u koji se ubacuje novac u zavisnosti od zone, a automat prihvata samo apoene od 20 centi, 50 centi i 1 euro. Uvek imajte sitan novac jer automat nema opcije vraćanja kusura. Uobičajno vreme naplate parkinga u Fnskoj je od 9 - 18 h radnim danima i od 8 - 15 subotom, dok je nedeljom parkiranje besplatno. Kada ubacite novčić u automat, dobijate karticu koju obavezno stavljate unutar automobila, kod vetrobranskog stakla, kako bi kontrolor video da ste platili parking. Ukoliko kartu ponesete sa sobom, a kontrolor vidi da u autu nema kartice, platićete kaznu, ne manju od 40 evra, bez obzira što ste kartu kupili. Parking se plaća na period od 10, 20, 30 min i sat vremena. Inače, da napomenem i nešto što možda niste znali...ali, u Finskoj ukoliko u toku jedne godine finski državljanin napravi tri saobraćajna prekršaja, gubi pravo da vozi auto u Finskoj, pa mora iz početka da polaže.

Ukoliko ipak iz Rusije ka Finskoj, želite putovanje autousom, za to postoji mnogo opcija...Helsinki i Sankt Peterburg imaju odlične saobraćajne veze. Jedna od opcija kada idete iz Rusije je putovanje luksuznim autobusima LuxExpress-a, koji imaju tri polazaka dnevno ka Helsinkiju, a povratna karta košta oko 45 evra, dok vožnja traje oko 7 i po sati. U tom slučaju, da ne biste imali i dodatni trošak da u Helsinkiju, da biste sve obišli morate da platite i prenoćište, najbolje je iz Rusije krenuti autobusom oko 23h da biste u Helsinki stigli u ranim jutarnjim časovima i imali ceo dan za obilazak finske prestonice i  uveče krenuli za Rusiju. Prevoz autobusom znatno olakšava put jer autobusi preko granice idu u posebnu traku i ne zadržavaju se previše na granici, tako da nema previše čekanja. Evo još jedne kompanije koja vrši prevoz autobusom između ova dva grada...to je Finnord, ulica Итальянская, 37, Sankt Petrburg, koja ima dva polaska dnevno za Helsinki, i to u 15:30 i 23h a povratna karta košta 30 evra ili 1200 rubalja. Povratak iz Helsinkija je sa autobuskog perona 6 u 23h i 9 h.






Naravno, iz Rusije do Finske možete i avionom. Let od Sankt Peterburga do Helsinkija traje oko jedan sat, a od Moskve do Helsinkija oko dva sata. Naravno, ova opcija je suluda samo zbog jednodnevnog izleta do Finske, ali eto, moje je bilo da spomenem i ovu opciju. Ove letove obavljaju finska aviokompanija FINNAIR i ruske aviokompanije Аэрофлот и Россия. Postoje i jeftini letovi  između ova dva ruska grada i Helsinkija, sa transferom u Rigi, i to preko letonske niskobudžetne kompanije AirBaltic. https://www.airbaltic.com/en-ZZ/index


Do Finske, odnosno do Helsinkija možete i feribotom, preko finskih ili ruskih kompanija. U Sankt Peterburgu imate  ST. PETER LINE. Putovanje feribotom, odnosno trajektom  je divno iskustvo iako putovanje traje malo duže, mada ako ste ljubitelj ovakve vrste putovanja, rezervacije se mogu izvršiti na sajtu https://stpeterline.com/ . Iz Sankt Peterburga za Stockholm ide feribot Princess Anastasia sa usputnim stanicama za iskrcavanje u Helsinkiju i Tallinnu. Takođe, direktna linija Sankt Peterburg - Helsinki, ide feribotom Princess Maria. Prevoz vrše i estonska kompanija Tallink i finske kompanije Silja Line, Viking Line i Finnlines.

http://www.vikingline.com/

Svi polasci iz Sankt Peterburga polaze sa zapadne strane ostrva Vasilevski, u ulici Морской Славы 1. Tu se nalazi ova zgrada zvana Морской вокзал (pomorska stanica), pa ćete je lako pronaći.

Foto link




Ono što bih vam ja preporučila, kada je u pitanju prevoz od Rusije do Finske su minibus i voz. Smatram da putovanjem ovim prevoznim sredstvima imate mnoge povoljnosti, a objasniću vam i zašto.


Putovanja minibusom su idealna ako planirate kratkotrajnu posetu Finskoj, kako biste posetili neki od pomenutih finskih gradova ili da biste malo kupovali ( šop ture). U Sankt  Peterburgu imate mnogo prevoznika koji imaju ture do Finske. Kada idete minibusom, onda idete sa manjom grupom ljudi (oko 8), lako prelazite granicu jer i minibusevi idu posebnim carinskim koridorom, pa nema većih zadržavanja,  jeftiniji su od autobusa a i vozač će vas malo i sačekati u Finskoj, ako kasnite ili ako se tako kao grupa dogovorite sa njim, a postoji i opcija da vas vozi nazad u Rusiju bukvalno do adrese gde ste odseli. Najbolji minibus prevoznici su http://realtradespb.ru i http://континент-пушкин.рф/

Putovanja vozom su po mom mišljenju, ukoliko ne idete automobilom, najidealnija opcija. Vozovi su opremljeni, brzi, tačni, sigurni i jeftiniji od ostalih prevoznih sredstava. Na carini nema dužih zadržavanja pa nemate obavezu izlaska iz voza, jer se sve carinske formalnosti obavljaju unutar voza. Finska carinska kontrola se obavlja u putovanju između gradova Kouvola i Vainikkala, a ruska kontrola između gradova Vyborg i Sankt Peterburg.


Jedna od opcija je brzi finsko - ruski voz Allegro koji četiri puta dnevno saobraća na liniji Helsinki - Sankt Peterburg. Polazna stanica iz Rusije je železnička stanica  Финля́ндский, odnosno u prevodu Finska stanica, koja se nalazi na Trgu Lenjina.  Ova stanica je poznata i po tome što je upravo na ovoj stanici Lenjin izašao iz voza 1917. godine kada se  vratio u Rusiju iz izgnanstva. 

Финля́ндский - link


Ovaj ekspresni voz na ovoj relaciji vozi od 2010. godine, a prvi putnici su bili tadašnji predsednik Finske Tarja Halonen, njen suprug, predsednik železnice Rusije Vladimir Jakunjin i šef železnice Finske Mikael Aro. Na stanici Viborg pridružio im se i Vladimir Putin. Brzi voz Helsinki-Sankt Peterburg je skratio vreme puta  između ova dva grada na svega 3 i po sata, dok je pre ovog voza vreme ovog puta bilo pet i po sati. Samo ime voza, Allegro, je oznaka tempa u muzici, koja označava brzi tempo, i s tim u vezi je i ime ovog voza kao sinonim za brzinu. Vozovi Allegro su u vlasništvu fisnko - ruske kompanije Karelija vozovi. Red vožnje imate na ovom sajtu https://www.vr.fi/cs/vr/en/train-timetables-finland-russia a moj tekst o vozovima u Finskoj pogledajte ovde  

Voz Allegro ima sedam vagona, pet vagona za drugi razred ( 289 mesta), jedan vagon za prvi razred (48 mesta) i vagon-restoran. Voz je opremljen i mestima za invalide, a ima i 65 mesta za putnike sa kućnim ljubimcima i to u jednom vagonu druge klase. Inače, sve oznake u vozu su na ruskom, finskom i engleskom jeziku. Deca do šest godina ne plaćaju kartu. Zanimljivost u vezi sa ovim vozom je i to što ovaj voz ako kasni, mora da vam nadoknadi štetu u vidu novčane nadoknade, i to ako kasni od 60 do 120 minuta, nadoknađuju 25% od karte, a ako kasne  od 120 min i više, 50% cene karte. Naravno, u ovo se ne računa ako je voz kasnio zog neke elementarne nepogode ili spašavanja života nekog od putnika. Jedan putnik ima pravo na jedan kofer veličine do 100 x 60 x 40 cm.

Karte možete kupiti i putem platnih kartica online preko sajthttp://pass.rzd.ru/main-pass/public/en

Toliko od mene za ovaj put...

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment