May 28, 2017

Nivoi znanja kod učenja finskog jezika i polaganje za YKI sertifikat


Ako ste rešeni da krenete sa učenjem finskog jezika, sigurno unapred imate viziju i razlog zašto ste baš izabrali ovaj jezik, u koju svrhu vam treba i koji nivo vam zadovoljava te potrebe.


Znamo da je Finska zemlja u koju ljudi sve češće odlaze, što turistički, što zbog potreba traženja posla ili kakvih drugih razloga. Ukoliko ste student, čak i ako pratite predavanja na engleskom jeziku, imaćete, kao neophodne, kurseve finskog ili švedskog. Takođe, ukoliko se prijavite za finsko državljanstvo, biće vam neophodan sertifikat o poznavanju finskog jezika.Kada neki jezik poznajete, to u velikoj meri doprinosi da se u toj zemlji osećate kao kod kuće, i da se lakše prilagodite novoj sredini, da pratite vesti, upoznajete nove prijatelje itd. Finci veoma cene i stiču pozitivnu sliku o vama ukoliko se trudite i učite njihov jezik, jer tada smatraju da ste iskreno zainteresovani da upoznate njihovu zemlju. Ako ste u Finsku došli zbog posla, u početku će vam i znanje engleskog biti dovoljno, ali zapamtite…nikada nećete moći da napredujete i prosperirate u poslu, bez znanja finskog jezika. Ako u Finsku krenete sa detetom, ne brinite, deca mnogo brže usvajaju strani jezik od odraslih, a  u ovoj državi postoji mnogo kurseva za strance. Ti kursevi nisu samo formalnog karaktera, već oni veoma prate, putem raznih testova i provera, vaš, i napredak vašeg deteta. Uči se čitanje, pisanje, govor i komunikacija. Fokus obuke za migrante iz raznih država sveta, koji su se doselili u Finsku, ima za cilj njihovu integraciju u finsko drušvo, da se u Finskoj osećaju kao ravnopravni građani Finske, a da opet zadrže svoj kulturni identitet.Bilo, kako bilo, ja naravno navijam za finski, ali svakako, učite jezike, jer svaki naučen jezik, neizmerno je bogatstvo.Kao što sam već rekla, oni koji apliciranju za dobijanje finskog državljanstva, to neće ni moći da urade bez sertifikata, dokaza o znanju finskog jezika, bilo govornog, bilo znakovnog.

U Finskoj postoji mnogo opcija za učenje finskog ili švedskog jezika, mnogo kurseva za različite nivoe i potrebe, za odrasle, decu…Možete ga učiti kod kuće, na kursevima ili online. Kada su u pitanju kursevi, u Finskoj imate mnogo načna gde ih učiti. Pri centru za obrazovanje odraslih, (kansalaisopisto), zatim na radničkim univerzitetima (työväenopisto), u narodnim srednjim školama (kansanopisto) koje imaju posebne kurseve za strance i to u više nivoa...( perustaso - osnovni,  keskitaso - srednji,  ylin taso - napredni), zatim kratkoročne (lyhytkurssi), dugoročne  studijske programe (pitkä opintolinja)...
 Izbor kurseva u ponudi varira između centara i svaki centar je odgovoran za dizajniranje vlastitog kurikuluma kako bi se osiguralo da on najbolje  odgovara  potražnji u svojoj lokalnoj zajednici.

Generalno, Nacionalni sertifikat o znanju jezika ili YKI (Yleinen Kielitutkinto), koji je inače i zvanični sertifikat u Finskoj, kada je u pitanju poznavanje ovog jezika, a koji izdaje Univerzitet  Jyväskylä, deli poznavanje finskog jezika u  tri  nivoa (A, B i C). Ovi nivoi su priznati i od CEFR (Zajedničkog evropskog okvira za žive jezike.

Tri zvanične skale za sertifikate o nivou poznavanja finskog jezika su :

   A1 ili uvodni i A2 tj. srednji su nivoi kandidata početnika

   B1 i B2 prate napredne kandidate, tako što B1 predstavlja prag, a B2 napredni nivo

  C1 i C2 su samostalni kandidati od kojih C1 predstavlja samostalni nivo, a C2 nivo vladanja jezikom.CEFR
YKI 
A1
1
A2
2
B1
3
B2
4
C1
5
C2
6Da bi stranci koji dođu u Finsku, mogli da apliciraju za finsko državljanstvo, pored ostalih uslova, moraju imati i sertifikat YKI najmanje za nivo B1 odnosno YKI 3, za poznavanje jednog od tri zvanična jezika u Finskoj ( finski, saami i švedski).Za dobijanje ovog sertifikata, polaže se tekst, usmeni i pismeni deo. 

U osnovi, pri tom se testiraju četiri stavke: čitanje, pisanje, slušanje i govor.Inače, da napomenem, trenutne cene za polaganje, koje je odredilo Ministarstvo obrazovanja i kulture su:

Osnovni nivo 100 €

Srednji nivo 123 €

Napredni nivo 160 €


Ovi iznosi se uplaćuju direktno centrima gde se izvode polaganja. Da biste polagali YKI tekst, morate se pre toga prijaviti za polaganje, i to samo u periodu kada se vrši prijavljivanje za određen nivo. Imajte u vidu da su, posebno za srednji nivo, velike gužve i da ima mnogo interesenata, a da je broj prijava za svaki rok ograničen.


U ovoj godini postoji još jedan termin za polaganje finskog a na engleskom jeziku, i to je 28. oktobar 2017. godine, za osnovni, srednji i napredni nivo, a perod za prijavu je od 1. do 29. septembra 2017.


Ako polažete osnovni, srednji ili napredni nivo na španskom, nemačkom ili švedskom jeziku, termin za polaganje je  18. novembar 2017. a period za prijavu je od 1. do 29. septembra 2017.


Prijava se vrši na dosta mesta, u zavisnosti u kom mestu želite da polažete i koji nivo. Za svaki nivo, u tabelama ispod, imate sa desne strane nazive mesta u kojima biste polagali, kao i imejlove osoba kojima se morate obratiti u vezi sa registracijom, ali morate paziti na rokove.


Dobićete online formular za prijavu, koji im nakon popunjavanja vraćate. Da ste registrovani, dobićete potvrdu za to putem sms poruke na broj mobilnog koji im dostavite u prijavi.

OSNOVNI NIVO ( Perustaso)


Test za osnovni nivo traje oko tri - četiri sata.Prvo čitate oko 50 min neke članke, vesti ili oglase iz novina.Ne traži se da prepoznate svaku reč, već da razumete o čemu se piše. Posle toga imate oko pet-šest zadataka gde odgovarate na postavljena pitanja a u vezi sa tekstom. Obično polovina zadataka zahteva zaokruživanje jednog od ponuđena tri odgovora, neki zahtevaju jednostavan kratak napisan odgovor, a jedan zadatak zahteva odgovor sa malo više napisanih reči. Sledećih 50 minuta su posvećeni pisanju, a gde je zadatak da odgovorite i napišete nešto na zadatu temu. Narednih 30 minuta sa CD-a slušate neke reklame, priče, intervjue, oglase ili tako nešto. Na kraju vam se usmeno postavlja oko pet pitanja gde se traži da shvatite značenje nekih odabranih reči iz snimka, da ste shvatili o čemu se tu pričalo, a pitanja koja vam postavljaju su takva da vam prvo oni ponude  tri usmena odgovora od kojih vi odaberete pravi,zatim vam postave usmeno pitanje koje zahteva kraći usmeni odgovor i pitanje koje zahteva duži usmeni odgovor.Poslednji deo je razgovor koji traje oko 20 minuta gde se traži da umete da ćaskate o običnim svakodnevnim stvarima i da imate sposbnost da kratko prozborite sa njima o nekoj temi o kojoj vas pitaju.

SREDNJI NIVO ( Keskitaso)


Srednji nivo se zasniva na sličnoj osnovi kao  test za  osnovni nivo, vremenski isto traju, s tim što su pitanja i zahtevi za srednji nivo malo složeniji i zahtevniji, i traži se da pričate i o vašem mišljenju u vezi sa svim temama koje su se spominjale u zadacima.NAPREDNI NIVO ( Ylin taso).


Test za napredni nivo traje pet- šest sati i dosta je zahtevan. On ima iste osnove kao i prethodni nivoi, ali traži da izdvajate iz teksta bitne i nebitne stvari, potpuno razumevanje reči i tekstova, da pričate o stavu autora teksta o temi o kojoj je pisao, da sagledate u kom tonu je pisan tekst, da li je ironičan itd. Kod pisanja se traži da pišete o apstraktnim stvarima, da umete da napišete otvoreno pismo recimo direktoru neke firme ili uredniku nekog časopisa. Nakon slušanja audio zapisa od vas se traži da napišete zaključak, da nađete implicirana značenja ukoliko ih ima...Kada su razgovor i konverzacija u pitanju, zahteva se da imate izuzetan fond reči, da možete da razgovarate na sve teme ( izvlačite dve),  zatim sposobnost izražavanja mišljenja i opravdavanja istih u kontekstu šireg...


Znači...kada ste izabrali termin za polaganje, odabrali nivo kursa i mesto gde želite da ga polažete, prvo se ( imate u tabelama gore) obratite organizatoru polaganja, pitate ga da li još ima mesta i ukoliko vam potvrdi da ima mesta, odštampajte prijavu sa ovog linka, popunite  i pošaljite ga organizatoru.


...zatim pitajte organizatora da li se plaća odmah ili kada dođete da polažete.
  

Neki korisni linkovi za testiranje nivoa znanja za osnovni, srednji i napredni  nivo.
 


http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/29/rakenne-ja-sanasto  Gramatičke vežbe, koje su odlične za učenje finskog, iako se na YKI generalno ne proverava sama gramatika.
http://www.oph.fi/download/46536_kielo.pdf  materijal na finskom da saznate na kom ste nivou sa znanjem finskog jezika
http://www.oph.fi/download/110150_teht15.mp3 jedan od tekstova za slušanje,  za polaganje ovog dela testa.
http://www.suomikoulut.fi/yki/ Odlične YKI vežbe.
https://www.helao.fi/en/kurssi/1505-languages-english/ Kurs za učenje finskog na engleskom jeziku za YKI.

Na kraju pročitajte par mojih saveta...

Slušajte i pričajte finski kad god ste u prilici.

Na polaganje obavezno ponesite olovku, gumicu i zvanični ID dokument sa fotografijom.

Ne smete imati rečnik na polaganju.

Ako zakasnite na polaganje, nećete moći da polažete. Zato krenite i dosta ranije, samo da biste bili tu na vreme.

Budite odmorni i siti pre polaganja jer će to biti dug dan. Inače između svakog od četiri dela testa, imaćete malu pauzu za toalet i da prezalogajite nešto.

Ne sme vam biti mobilni telefon na stolu, ali u tom slučaju imajte kraj sebe  ručni sat da biste znali koliko vam je vremena ostalo za svaki deo ispita.

Ispit se odvija u dva dela..prva dva u učionici a druga dva u studiju.

Govorite jasno i glasno.
Izbegavajte odgovore  DA i NE.
Ako niste sigurni u odgovor, bolje recite i pogrešno nego da ćutite.
Pažljivo čitajte uputstva na testu, kako ne biste nešto pogrešno uradili, vreme koristite mudro da biste sve stigli da uradite.
Bilo bi dobro da ponovite pojedine glagole, kako biste tako tačno znali šta se od vas traži u datom zadatku.( objasni, opiši, odgovori, prepričaj, podvuci, reci, napiši...)
Prvo uradite lakše zadatke pa se onda bavite težim, jer ukoliko odmah vreme budete gubili na teže, možda posle nećete više imati vremena za njih i bićete  u problemu.
Rezultati su obično nakon dva meseca.
Učite i vredno radite i kada niste kod kuće. U tu svrhu možete instalirati i neke aplikacije za učenje finskog, na vaš mobilni telefon.

Srećno... 

3 Komentari / Kommentit:

Ovo je odlično! Hval ti puno, Tarja! Posle 9 meseci intenzivnog učenja finskog, mogu da kažem da sam načela nekih 10% jezika. Istina je da nije nimalo lak, ali nije ni nemoguće naučiti. I olakšavajuća okolnost je što Finci stvarno nemaju problem kada neko pogrešno kaže i nije im teško da ponove rečenicu ako niste shvatili. Ja obično primetim da sam nešto pogrešila par sekundi nakon što kažem, pa se onda sva spetljam dok uspem da ponovim bez greške. I oni, jadni, čekaju!!! :P

Поштована Тарја,
постоји ли нека интернет страница преко које је могуће пронаћи послодавца у Финској? И колике су шансе да неко са простора ЦГ успије да среди папире за живот у Финској? Према неким мојим досадашњим истраживањима то је готово немогуће али бих волио ако би сте Ви могли написати нешта на ту тему. Хвала Вам унапријед.
Владо

Draga Jelena, ma mogu ti reci da si dobra..10 % finskog nije bas malo znanja..Upravo si lepo objasnila Fince i njihov nacin slusanja sagovornika koji nije sa njihovog govornog podrucja. Samo ti lepo sa svojim suprugom pricaj, gresi, pokusavaj i gde ces boljeg ucitelja od supruga Finca. :)


Postovani Vlado, ne znam na kakvu vrestu poslodavaca mislis. Ako mislis na farmere, koliko ja znam nema takve stranice, ali imas ovde u tekstovima o branju jagoda. Ako mislis na neki odredjeni posao, imas tekst na ovom blogu o trazenju posla u Finskoj, a tamo imas i linkove sa oglasima za posao. Nista nije nemoguce, Crna Gora je u istoj situaciji kao i ljudi iz Bih, Srbije, Makedonije..nisu u EU, ali su opet uspeli da dodju u Finsku Naravno, put nije lak ali nije nemoguc. Uci jezik i trazi posao preko neta, a ako si strucnjak u nekoj oblasti, tim bolje.

Post a Comment