May 7, 2017

Finski predstavnik Pesme Evrovizije 2017

Uuden Musiikin Kilpailu ili skraćeno UMK 2017. odnosno finski nacionalni izbor za predstavnika Evrovizije, ove godine je 28. januara odlučio da predstavnik Finske bude  Norma John sa pesmom "Blackbird". Nije u pitanju jedna osoba koja se ovako zove, već duet Norma John, koju ipak, kako ste očekivali, ne čine Norma i John već vokal Leena Tirronen i klavijaturista Lasse Piirainen. U originalu, kada nastupaju uživo, ovu grupu čine još tri člana.


Leena i Lasse su isto godište i iz  grada Kouvola sa juga Finske. Išli su u istu muzičku školu i znaju se još od detinjstva. Duet Norma John, osnovan je 2008. godine. Leena je učestvovala u prvom finskom muzičkom takmičenju X Faktor, 2010. godine, gde je i pored jake konkurencije na kraju bila treća i osvojila srca publike. Kao trećeplasirana, dobila je kao nagradu, ugovor za snimanje studijskog albuma za Sony music, i već decembra 2010. godine izlazi njen prvi solo album “Leena Ihmemaassa” (Leena  u zemlji čuda).  Na tom albumu, nekoliko pesama joj je komponovao upravo njen prijatelj iz detinjstva, i član dueta Norma John, Lasse Piirainen. Posle tog albuma,shvatila je da ne želi da uplovi u solo vode već da ostane u duetu Norma John. 

Leena Tirronen sa suprugom

Leena je rođena 1984. godine, a od desete godine svira klavir, baš kao i dve godine  stariji Lasse. Sudirala je džez na Konzervatorijumu u Helsinkiju. Lasse Piirainen je muzičar, pisac i producent. Rođen je 1982. godine. Ima dve sestre i studirao je klavir na Konzervatorijumu u Helsinkiju. Živi u Helsinkiju sa poznatom pevačicom i glumicom Jennie Storbackom. Leena živi sa muzičarem po imenu Ville Mettälä i imaju dvoje dece, ćerku od četiri i sina od dve godine.


Samo takmičenje je održano u velikom gradu Espoo, nadomak Helsinkija, a Espoo Metro Areena je bila mala da primi sve finske obožavaoce Pesme Evrovizije. Inače, sam format Uuden Musiikin Kilpailu takmičenja je ove godine bio drugačiji nego prethodnih pet godina koliko se nacionalni izbor održava putem ovog UMK takmičenja. Razlog za to je i ne baš neki uspeh finskih predstavnika na prethodnim takmičenjima za Pesmu Evrovizije. Iz tog razloga, ove godine su na izbor pobednika uticali u istom procentu i glasovi međunarodnog žirija i televoting finske publike.  Ovaj međunarodni žiri je bio u sastavu:

Estonija - Mart Normet, producent estonskog  nacionalnog izbora Eesti Laul .
Francuska - Edoardo Grassi, šef delegacije France Télévisions per l' Eurovision.
Island - Hera Ólafsdóttir, glumica, režiser i kompozitor.
Izrael -Alon Amir, PR za Warner Music Israel.
Letonija- Zita Kaminska, rukovodilac projekta, Izbor za letonskog predstavnika Pesme Evrovizije.
Norveška - Hege Aarflot Nelvik, delegacija Norveške.
Španija- Federico Llano,  novinar na Radiotelevisión Española (RTVE) .
Švedska - Edward af Sillén, švedski reditelj i scenarista.
Ukrajina- Andrii Olefirov, ambasador Ukrajine u Finskoj.
Velika Britanija- William Lee Adams, novinar iz Londona i autor egleskog bloga o Evroviziji.

Voditeljka je bila Krista Siegfrids koja je predstavljala Finsku na ovom takmičenju 2013. godine.


  Na ovogodišnjem nacionalnom izboru, deset  takmičara se borilo za odlazak u Kijev.
  • Zühlke – ”Perfect Villain”
  • Emma – ”Circle of Light”
  • Günther & D’Sanz – ”Love Yourself”
  • My First Band – ”Paradise”
  • Alva – ”Arrows”
  • Norma John – ”Blackbird”
  • Lauri Yrjölä – ”Helppo elämä”
  • Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – ”Caveman”
  • Anni Saikku – ”Reach Out for The Sun”
  • Club La Persé – ”My Little World”
Prvo su glasali predstavnici internacionalnog žirija, koji su ovako podelili poene:


a nakon toga i publika ispred malih ekrana putem televotinga.


Kao što vidite, ovo je možda prvi put da su favoriti internacionalnog žirija bili i favoriti publike, jer su prva tri mesta bili istovetni kod oba glasanja sa malom razlikom u poenima.



Pre samog takmičenja, Emma je bila favorit, ali sa obzirom na to da je te takmičrske večeri uživo zvučala veoma prosečno, jer je čak i pored pratećih vokala, njen glas bio jako tanak i neubedljiv, simpatije prema njoj naglo su splasle, pa je ipak zbog stare slave i zarazne pesme brzog ritma, koja u sebi nosi neki vikinški finski folklorni melos,  dogurala do trećeg mesta. 


Iako su svi imali prilike da mesec dana pre takmičenja čuju zvanične spotove svih pesama, duet Norma John jeste bio među favoritima, ali kada je Leena pustila glas koji uživo zvuči sto puta bolje nego u spotu, publika je promenila mišljenje što se videlo i po komentarima na forumima i društvenim mrežama, gde su ljudi, prateći prenos uživo, nakon svake pesme ostavljali komentare, i tada se znalo da su Leena i duet Norma John novi i jedini favorit. 


Ja sam ipak od početka navijala za ovaj duet iako mi se malo dopala i pesma koju izvodi Emma, verovatno jer  ja volim taj neki vikinški finski folklorni stil. Pesma koju je pak izvodila Zühlke, nije uopšte u mom stilu. Pobednička pesma "Blackbird" mi se odmah dopala. Mislim da mi se u poslednjih 11 godina ni jedna finska pobednička pesma nije ovoliko svidela...pa, videćemo, nadam se da će ući u finale i ostvariti neki bolji uspeh za Finsku, od onog kakav su do sada, nakon Lordija imali.


U pauzi između glasanja, gosti večeri su bili veoma popularna finska pop pevačica Jenni Vartiainen i norveški tinejdžeri, blizanci i super zvezde Marcus and Martinus.
 
Prvo polufinale u Ukrajini je zakazano za 9. maj, kada će se publici predstaviti izvođači iz Švedske, Gruzije, Australije, Albanije, Belgije, Crne Gore, Finske, Azerbejdžana, Portugala, Grčke, Poljske, Moldavije, Islanda, Češke Republike, Kipra, Jermenije, Slovenije i Letonije.

Druge polufinalne večeri slušaćemo izvođače iz Srbije, Austrije, Rusije, Makedonije, Malte, Rumunije, Holandije, Mađarske, Danske, Irske, San Marina, Hrvatske, Norveške, Švajcarske, Belorusije, Bugarske, Litvanije i Estonije.
Raspored nastupa u velikom finalu 13. maja biće poznat nakon polufinalnih večeri, kada budemo čuli imena zemalja koje se pridružuju velikoj četvorki: Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj i Ukrajini kao domaćinu.

A sada poslušajte kako uživo dobro zvuči pobednička pesma i duo Norma John. 



2 Komentari / Kommentit:

Sjajna pesma! Šteta što se nije plasirala u finale. Meni se jako dopala pesma jer na pesmi Evrovizije su uglavnom neke pesme srećnog ritma i dosta njih mi je nije dosta zanimljivo. Inače ja želim sreću Finskoj na sledećem takmičenju i preporučio bih fincima da se vrate dobrom starom hevi metalu.

Potpuno se slazem s vasim misljenjem. Pesma jeste divna, ali ocigledno nije dovoljno u evrovizijskom fazonu. Bilo kako bilo, drago mi je sto je pobedio onaj simpaticni Portugalac, iako mi je od finalista najbolja bila Belgija.

Post a Comment