Jul 14, 2017

Jednodnevni izlet Estonija (Tallinn) - Finska ( Helsinki) ( I deo)





Jedna divna dama, pisac Olgica Marinković, javila mi se nedavno putem imejla, u molbi da joj objasnim kako da iz Tallinna, gde se trenutno nalazi sa porodicom, najlakše dođe do Helsinkija na jednodnevni izlet i šta pritom posetiti.

Uzgred, sa ovom damom sam se “raspisala” preko google imejla, jer smo imale nekoliko zajedničkih tačaka i saznala sam da je pisac. Malo sam se zainteresovala i shvatila da vredi da bar u nekoliko redova, pre mog teksta, upoznate ovu damu i njen rad.

Olgica Marinković je rođena 1962. u Vršcu, u porodici prosvetnih radnika. Prvi roman „Pogled iza vrata bez kvake“ (2013), autobiografsko je delo kojim je označila početak karijere pisca. Usledila je „Jelena“ (2014), roman kojim je oživela sećanje na svoju baku, hrabru banatsku ženu i njenu životnu golgotu u vihoru II svetskog rata. Treći roman „Evine sveske“ objavila je 2015. godine, a knjiga se bavi problemom ratne siročadi, a pogotovo ratnom siročadi domaćih, vojvođanskih Nemaca. U Evinom liku sintetisane su sudbine svih devojčica čiji su roditelji "nestali" zbog kolektivne krivice kojom su žigosani zbog pravih nemačkih agresora. 2017. godine je objavila knjigu „Crtice iz Vršačke ulice “ o životu u starom Banatu.
U pripremi je i jedna  monografija, feljton za jedan nedeljnik i tv emisija zbog koje povremeno boravi u Vrscu. Živi i radi u Zemunu. 

Verujem da su ove knjige odlične, jer je tematika zaista obećavajuća. Pošto volim da čitam, potražiću ove knjige, a ako je i vas zainersovao sadržaj, to možete i vi da uradite...leto je idealno da se opustite uz divnu knjigu...

Elem, kako sam već napomenula u uvodu ovog teksta, danas ću pisati prvi deo “dvosmernog” teksta, odnosno kako otići na jednodnevni izlet iz Tallinna do Helsinkija a u narednom tekstu i kako od Helsinkija do Tallinna i šta posetiti.

Uzgred, svakom ko dođe u Helsinki, toplo preporučujem jednodnevni izlet i posetu estonskoj prestonici, s obzirom na to da su veoma blizu, a i kako biste videli kako je Tallinn prelep grad. Nalazi se na severnoj obali Baltičkog mora, u Finskom zalivu. na oko 80 km južno od Helsinkija. Iako ja volim Helsinki zbog svoje prostranosti, prelepe arhitekture i sofisticirane nenametljive lepote, Tallinn ni malo ne zaostaje za Helsinkijem u svojoj lepoti. Stari deo Tallinna je jednostavno magičan. Poslednji put sam posetila Tallinn pre četiri godine, ali nameravam uskoro to da uradim ponovo. Još mi je u sećanju uživanje na Raekoja trgu u starom gradu, sedenje u prelepoj bašti restorana i lep letnji sunčan dan sa prijatnom temperaturom (oko 22 stepena), srazmerne severnjačkom letu. Stari grad Tallinn je nešto što se ne sme propustiti. Arhitektura vas uopšte i neće asocirati na to da je Estonija nekada bila deo SSSR-a, jer je ovaj deo Tallinna bio isključivo nemački i švedski deo grada. Ostali deo grada je lep, ali ovaj stari deo je zaštitni znak estonske prestonice i na meti je svih turista sveta.

Iz Tallinna do Helsinkija i šta posetiti u Helsinkiju
Iz luke u Tallinu ide dosta trajekata za Helsinki. Tu su i finske i estonske kompanije: Tallink, Silja, Viking line, Finnlines, Linda line, Eckerö Line i mnogi drugi. Cene su veoma slične, ali su usluge raznovrsne...

Kada kupite kartu idite na izlaz/kapiju koji vam piše na karti. Na estonskoj luci kapija se piše “Värav”, ukoliko ne bude engleskog prevoda, mada, koliko se sećam, piše i na engleskom. Postoji dosta kompanija kod kojih lično ili online možete kupiti kartu. Ako planirate da idete na jednodnevni izlet u Helsinki, najjeftinije je da kupite povratnu kartu, ali ne običnu povratnu, već dnevnu povratnu kartu jer je ona najjeftinija. Dnevna karta košta oko 40 evra, u zavisnosti od prevoznika. Ako putujete i autom, koji ste stavili na trajekt, iznos vam se uvećava za još oko 60 evra. Moj savet je da vam auto nije potreban. Trenutno, preko Tallinka dnevna povratna karta košta 38 evra i kupuje se preko ovog sajta https://booking.tallink.com/ .Polasci su svakodnevni i to po 8 puta dnevno, ali ako idete na dnevni izlet, onda je najbolje da idete prvim trajektom iz Tallinna  u  pola 8 ujutru.


Put trajektom traje oko dva sata i obično se u Helsinki dolazi u luku na terminal 2 u ulici Tyynenmerenkatu. Na slici ispod pogledajte gde u Helsinkiju  pristaje Tallink trajekt.


Ako ste napravili plan obilaska, najbolje vam je da kupite Helsinki Card karticu jer ćete sa njom uštedeti na mnogim ulaznicama, gradskom prevozu itd, ali ta kartica se ne može kupiti na terminalu 2 već samo na terminalu 1, mada je možete i kasnije kupiti u trafikama, ali vam savetujem da je kupite odmah jer sa njom imate neograničeni broj prevoza u javnom prevozu, pa je odmah možete upotrebiti da biste stigli do prvog odredišta. Više o kartici možete naći ovde. https://www.helsinkicard.com . Sa njom imate besplatan ulaz i u tvrđavu Suomenlinna gde biste inače bez ove kartice, ulaz platili 37 evra, zatim imate besplatno panoramsko razgledanje grada autobusom, koje biste platili 32 evra...i mnoge druge povoljnosti.

E sad, kada stignete u Helsinki na terminal 2, treba vam pola sata do 40 minuta peške do centra grada. Ako želite tramvajem, idite do tramvajske stanice. Uzmite tramvaj broj 9, i on će vas odvesti do stanice Pasila, a odatle imate još oko 500 m hoda do samog centra grada, odnosno do Luteranske katedrale i Trga Senata. Ako kupite Helsinki card, onda je prevoz besplatan, a ako je ne kupite, tramvajska karta košta oko 3 evra. 
Evo na slici vam je dočarano, koliko treba da pešačite od ulice Kaisaniemenkatu gde će izaći iz tramvaja, pa do Trga Senata i velike Luteranske katedrale. To će vam ujedno biti prva stanica za obilazak.



Trg Senata, odnosno Senaatintori je onaj divan veliki trg ispred velike Helsinške luteranske katedrale, zaštitnog znaka Helsinkija. Katedrala, koja se nalazi u delu grada koji se zove Kruununhaka, je u neoklasičnom stilu i predstavlja glavni orijentir sa ozbiljno strmim nizom stepenica. Ovaj trg je inače mesto, sa kog počinju svi obilasci ovog grada.

O tome sam već pisala, a tekstove možete pogledati ovde:


Odatle, kako vam slika ispod jasno pokazuje, sa  mesta 1 gde je Luteranska katedrala, idite na čuveni Market skver (Kauppatori), odnosno mesto broj 2 na slici, a o njemu sam pisala u tekstu http://mojafinska.blogspot.rs/2012/07/kauppatori-pijaca-na-obali-mora.html


Dalje sa mesta 2 idite do mesta broj 3, odnosno do prelepog Esplanadi parka ( Finci ga iz milošte zovu Espa). Esplanadi park je izgrađen 1800. godine  i nalazi se u srcu Helsinkija. On služi kao šetalište za turiste i mesto gde se  stanovnici  rado opuštaju. Tu su divni restorani i kafići i ovde je uvek puno ljudi. Jedan je od 10 najboljih atrakcija u Helsinkiju i jedno od najpopularnijih mesta u gradu za rekreativne aktivnosti i piknik. Između jula i avgusta ovde se održavaju muzički nastupi. Tokom meseca decembra tu je smeštena i tradicionalna Božićna pijaca.





Nakon mesta broj 3, idite na mesto broj 4, odnosno u Muzej umetnosti ATENEUM. U ovom muzeju se nalaze dela najpoznatijih finskih slikara, ali i slika Van Goga “Street in Auvers-sur-Oise” kao i Sezanova slika “The Road Bridge at L'Estaque”. Verujem da ćete uživati kada uživo vidite slike čuvene Helene Schjerfbeck, Alberta Edelfelta, AkseliGallen-Kallele, Eero Järnefelta ali i ostalih 20 hiljada vrednih slika. Ukoliko dolazite ponedeljkom, znajte da je muzej tada zatvoren. Izložbe i kolekcije se često menjaju, tako da unapred proverite internet stranice i vidite šta je aktuelno.
 




Nadalje, sa mesta broj 4 i muzeja Ateneum, idite, kako je prikazano na slici ispod do mesta broj 5, odnosno do glavne železničke stanice. Jedno od najprepoznatljivijih obeležja finske prestonice, železnička stanica je poznata po fasadi obloženoj granitom kojom dominiraju statue na ulazu i tornju sa satom. Stanica je otvorena 1862. godine, a oko 200.000 putnika je koristi svaki dan.





Sa mesta broj 5 nastavite do mesta broj 6, odnosno do Kiasma muzeja savremene umetnosti. Muzej savremene umetnosti Kiasma će vas takođe oduševiti svojim izuvijanim i neuobičajenim izgledom. Zgrada je delo čuvenog arhitekte Stivena Hola (Steven Holl) koji je bio fasciniran svetlom, tako da je čitav muzej podređen time da ukaže posetiocima na raznolikost varijacije svetla. Muzej je poznat po izložbama savremenih finskih umetnika, ali i po diskusijama koje se stalno organizuju na temu teorije umetnosti. Čak i da niste poklonik umetnosti, popiti kafu u kafiću muzeja je neponovljivo iskustvo. 


Zbirka se fokusira na finsku i stranu umetnost, naročito slikarstvo iz skandinavskih i baltičkih zemalja i Rusije od 1960-ih. Muzej takođe poseduje specijalne izložbe i Kiasma pozorište, čiji program obuhvata ples, dramu, muziku, multimediju, film i video umetnost, kao i seminare, predavanja i javne rasprave.




Sa mesta broj 6 idite ka mestu broj 7 i čuvenoj, svetski poznatoj crkvi u steni (Temppeliaukion kirkko). Temppeliaukion kirkko najpoznatiji je protestanski hram i jedan od deset najneobičnijih na svetu. Sagrađen je 1969. godine u steni usred stambenog naselja, da se ne bi narušio graditeljski ambijent, a služi i kao koncertna dvorana. Ovu crkvu dizajnirali su arhitekte, braća Timo i Tuomo Suomalainen.  Ulaz je 3 evra, a ulaznicu ne plaaćaju oni koji imaju Helsinki card. O crkvi sam pisala u ovom tekstu http://mojafinska.blogspot.rs/2012/06/crkva-u-kamenu.html






Za kraj ovog obilaska, iako još mnogo toga ima za videti u Helsinkiju, ali zbog nedostatka vremena i ograničenog jednodnevnog izleta, ostavila sam tačku broj 8, Sibelius park (Sibelius monumentti) , sa čuvenim spomenikom u vidu cevi orgulja. Sibelius je, kao i sve tačke Helsinkija kroz koje sam vas provela, simbol Helsinkija, simbol Finske i simbol i ponos finskog naroda. Ovaj park se nalazi u naselju Taka-Töölö, vi ste iz trajekta sišli u naselju Länsisatama, u ulici Tyynenmerenkatu u podnaselju Jätkäsaari. Zato  iz naselja Taka-Töölö uzmite tramvaj broj 8, koji će vam biti besplatan ako ste kupili Helsinki card, i stići ćete tamo odakle se vraćate trajektom za Tallinn. U pricipu, ova razdaljina je vremenski na oko 15 - 20 min tramvajem, pa krenite na vreme. 



Na ovoj mapi su sa desne strane obeležena još dva mesta za obilazak po želji, jedno je Finski nacionalni muzej a drugo je čuvena koncertna dvorana Finlandia (Finlandia-talo), koju je projektovao najpoznatiji finski arhitekta Alvar Aalto.
Finlandia
Znači, kako biste shvatili koliko Helsinki ima toga da ponudi, pogledajte na karti ispod maršutu koju smo danas predstavili, a koja je obuhvatila mnoge znamenitosti Helsinkija. Dakle, iz trajekta ste izašli u južnom delu naselja Länsisatama, koje se naziva Jätkäsaari, pa ste tramvajem otišli do naselja Kruununhaka gde se nalazi Trg Senata i katedrala. Prošli ste kroz naselje Kluuvi gde je železnička stanica i na posletku  završili obilazak u Sibelius parku u naselju Taka-Töölö. Za jedan dan obilaska, ovo je sasvim dovoljno, a i izvodljivo, s obzirom na vreme koje vam je na raspolaganju.


Inače, od izbora trajekta zavisi u koji ćete deo Helsinkija stići, jer Helsinki ima dosta pristaništa,  odnosno luka. U ovu zapadnu luku iz Tallinna stižu trajekti prevoznika Tallink, Silja line i Eckerö line. Ovde sam vam opisala jedan pravac, ali gde god da stignete, pitajte kako da dođete do katedrale, pa onda krenite na obilazak po datim instrukcijama.


Ja vam preporučujem da idete sa Linda line iz dva razloga...manji je trajekt pa brže ide, i do Helsinkija stiže za oko sat i po, a drugo, najjeftiniji je. Tallink jeste veliki i skoro pa luksuzan u odnosu na Linda line, ali za tako kratak put, to je najmanje bitno. Mane su te što Linda line nekad ume i da otkaže putovanje ako se očekuje nevreme, iako se to tokom letnjeg perioda retko ili skoro nikada ne dešava. Pre  planiranog puta proverite na sajtu https://booking.lindaliini.ee da li za dan koji ste odabrali za izlet do Helsinkija  saobraća  na  trasi koju vi želite. Evo ja sam sada pogledala  i ima liniju gde povratna karta košta 30 evra, dakle 10 evra jeftinije od Tallinka. 


Uzgred, još jedna stvar se meni više dopada kod Linda line prevoznika, a to je što oni ne staju u zapadnoj luci gde i Tallink, jer tada morate tramvajem do centra gde je katedrala, već Linda line staje bukvalno u luci koja je na 10 minuta hoda do katedrale, a posle toga krenite u obilazak onih znamenitosti koje sam vam opisala u delu sa početka ovog teksta. Evo na slici ispod vidite gde staje Linda line, a gde su Luteranska katedrala i Trg Senata ( tačka 3), Market skver (Kauppatori), odnosno mesto broj 1 na slici, a skroz desno pod tačkom 2 je velika Uspenski Saborna crkva, koja se ne vidi na ovoj slici, ali je odmah tu blizu, iza strelice.


Klikni na sliku za veći prikaz.



Uspenska Saborna crkva u Helsinkiju je najveća pravoslavna crkva u ovom delu Evrope. Zovu je i katedrala Uspenski.Ova crkva je posvećena uspenju presvete Bogorodice. Izgleda fantastično i zadivljuje prolaznike svojom grandioznošću, crvenom opekom i svojim vizantijsko ruskom stilom. Izgrađena je 1868. godine po projektu petrogradskog arhitekte Gornostajeva. Iako spolja naprosto ima magičnu lepotu, unutrašnjost je još lepša, ukrašena mnogobrojnim ikonama o kojoj vam o svakoj pričaju ljubazni vodiči. Ja sam posebno bila  oduševljena ikonom Bogorodice Kazanjski koja se nalazila tu  do 2010. godine dok nije ukradena,  koja je bila remek delo ruskog ikonopisanja.




Inače, možda ste primetili da u ovom planu jednodnevnog obilaska Helsinkija nisam spomenula obilazak Suomenlinne, utvrđenja koje je simbol finske istorije, a o kojoj možete pročitati na ovom linku http://mojafinska.blogspot.rs/2013/01/suomenlinna.html
 
To nije bio moj propust, već namera, da vam tim gestom kažem da poseta ovom kompleksu   koje leži na nekoliko ostrva, međusobno povezanih mostovima, zahteva bar pola dana obilaska, te je namenjena ili za obilazak samo Suomenlinne, do koje je moguće doći samo vodom, ili neke od tura, kao što sam vam opisala.



Ukoliko se opredelite za Suomenlinnu, onda je najbolje iz Tallinna doći putem Linda line trajekta koji staje blizu Market skvera (Kauppatori), jer upravo odatle, i to sa njegove istočne strane, tačno nasuprot predsedničke palate,  kreću brodići do Suomenlinne, u toku letnjeg perioda i na svakih pola sata, tokom celog dana, Raspored odlaska brodića do Suomenlinne imate na ovom sajtu https://aikataulut.reittiopas.fi/linjat/en/hLautta_Kauppatori.html  a vožnja traje oko 15 - 20 minuta. 


Ova tura je lepa jer je već i sam put brodićem užitak za sebe jer možete sa broda videti svu lepotu Helsinkija i njegovih obala, obići ovako impozantan kompleks, a po povratku sa Suomenlinne, ako vam ostane vremena do polaska trajekta za Tallinn, možete obići i zaštitni znak Helsinkija, Luteransku katedralu , kao i Uspenski, jer nisu daleko od pristaništa gde dolazi Linda line.


Za kraj, još nešto...Da biste obišli sve znamenitosti i lepe krajeve Helsinkija, potrebno je mnogo više od jednog dana, ali, ovo je bio izbor onih delova grada koji su izuzetno poznati, popularni, a opet na pešačkoj udaljenosti. Uzgred, dok sve ovo budete obilazili, gledajte Fince, Finkinje, njihovo ponašanje na ulici, odnos prema prirodi, ophođenje prema ljudima, čistoću grada...jer ćete tek tada, u kombinaciji sa ovim znamenitostima, osetiti duh Finske i Finaca, a tada i shvatiti zašto je ovu zemlju nemoguće ne voleti je.

6 Komentari / Kommentit:

Тарја, велико хвала на исцрпним информацијама. Ви напросто никоме не дозвољавате да се двоуми, лута или да не дај Боже, поставља сувишна питања. Хелсинки, стижем!

PREDIVNO!
Prošle godine sam bila na rekalciji Helsinki-Talin i stvarno je magično i putovanje, a i Talin. Baš si dobro rekla, nevjerovatan je srati dio grada Talin, ali je meni Helsinki u srcu :)
Za obilazak Helsinkija u jednom danu, ovo je sasvim dovoljno iako, potpuno se slažem sa tobom, taj grad ima mnogooooooo da ponudi, ali na duži period.

hvala na novim tekstovima :*
Pozdrav od Ane :*

Olgice, iskreno se nadam da cete uzivati kako u Estoniji, tako i u poseti Helsinkiju. Za pitanja sam uvek tu, jer nema tog teksta koji ce pokriti sva pitanja, ali potrudila sam se da dam bar neke najosnovnije stvari, kako bi put bio bar malo olaksan zbog pravovremenih informacija. Uzgred, zaboravila sam da napomenem jos dve bitne stvari. Jedna je da je najbolje da kupite karte online, jer se placa stanicna usluga ako karte kupite u luci na dan putovanja a druga je ona koju sam prekjuce cula od jednog druga koji ima srpski pasos, a bio je na ovom putu, ali iz Helsinkija za Tallinn, gde mi je rekao da je Estonija dosta poostrila kontrolu svoje granice jer je od 1. jula ove godine postala predsedavajuca zemlja EU, pa s tim u vezi nije lose da uz sebe imate pored pasosa i licnu kartu, za svaki slucaj.

Draga Ana, uvek mi je drago kada se javis, a nisam znala da si posetila Tallinn...meni se mnogo dopao, ali kao sto ti rece...Helsinki mi je drazi :) Puno te pozdravljam

Draga najdraza Tatja,hvala na lijepim rijecima i pozdravima :)
Dolazim opet za mjesec dana, pa mozda otkrijem jos cari Finske ili okolnih zemalja, pa ti pisem :)
Hvala za ovaj tekst, jer me vratio na moju prvu posjetu Helsinkiju :)
Veliki, najveci pozdrav i poljubac, pa se mozda i vidimo :)
Cudni su putevi zivota :*

Prelepo napisano,spremam se za putovanje u Talin i Helsinki,zanima me cena Helsinki Card kartice,ako se sećate,Hvala,veliki pozdrav!

Draga Sladjana, evo na ovom linku imate sve aktuelne cene za decu i odrasle. Bolje je sami da pogledate i odaberete sta vam odgovara, jer cena kartice zavisi od broja dana, usluge itd...pa nije fiksna, te vam zato dajem link.
https://www.helsinkicard.com/helsinki-card-prices.php

Post a Comment