Jul 19, 2017

Jirka Väätäinen i Diznijevi junaci
Ja sam veliki obožavalac Diznijevih crtaća. Početkom devedesetih kada su moja deca bila mala, ja bih kao pustila crtani film njima, da bih uspela da odradim neke kućne poslove, a sama bih se zagledala i odlutala u magični svet prinčeva i princeza...pa i nije bila retkost, da se uz njih ušuškam na trosed i naprosto zalepim za njega sve do odjavne špice.

Moram ipak priznati da  su mi omiljeni crtani filmovi bili oni sa realnim ljudskim likovima ( pa nema veze ako bi se tu provukla i neka veštica...danas su i one realni ljudski likovi), a filmovi sa životinjama, kao ''Bambi'', ''Dambo'' itd, bili su mi dirljivi i slatki, ali ne i najomiljeniji. ''Anastasia'' i ''Lepotica i zver'' su ipak bili i ostali moji najomiljeniji...pa stoga i ide ova muzika kao zvučna podloga.
 
Te romantične priče bile su okidač da zavolim neke likove, njihove karakteristike i da zamislim kako bi oni izgledali u stvarnom životu...a onda, posle toliko godina, te likove u realnom obliku, dočarao mi je jedan Finac, Jirka Väätäinen, koji je i sam zaljubljen u Diznijeve junake.

Jirka Väätäinen (puno ime: Jirka Vinse Jonatan Väätäinen) je diplomirao u Helsinkiju na odseku za grafički dizajn, a kasnije  je diplomirao i na Arts University Bournemouth u Velikoj Britaniji. 
Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom, digitalnim slikarstvom, digitalnom kompozicijom,  fotomanipulacijom... Živi i radi u Helsinkiju.

Jirka Väätäinen Instagram
Iako je multitalentovan, meni je posebno slatka njegova kolekcija nazvana “Real life Disney”, koju je Jirka, kao obožavalac Diznijevog stvaralaštva, stvorio zamišljajući kako bi Diznijevi animirani junaci izgledali u stvarnom životu. Kaže da su mu ''Mala sirena'', pa onda ''Lepotica i zver'' i ''Aladin'' najomiljeniji Diznijevi crtaci. Na svom sajtu je izjavio:” The Little Mermaid has always been my favourite Disney film. When I was asked to bring to life my favourite Disney moment, I knew it had to be the one scene that sums up Disney for me.More than anything else, it's the hopes and dreams that make Disney so special to me. And this time around, I wanted to make this moment a bit more magical and actually bring it to life.”

Jirka napominje da ovi digitalni realni portreti nisu stvarno postojeće osobe, već osobe stvorene u njegovoj mašti, koje je u saglasju sa njihovim karakterom pretočio u ova preslatka mala umetnička dela koja su naišla na opšte oduševljenje širom sveta. U Diznijevim crtaćima su, po njegovim rečima, svi likovi bili samo lutke sa krupnim očima, bez karakera u njima i na njihovim licima. Priznaje da je njih radio onako intimno, ne očekujući da će naići na ovakvu popularnost, pa ih je postavljao samo na svom wordpress profilu pre šest godina. Tek nakon što je to neko slučajno video, a kasnije i objavili  razni svetski sajtovi, video je da se to ljudima veoma dopada, pa je nastavio da stvara nove likove. Od 2011. kada je napravio prve slike Diznijevih junakinja, pa do 2015. kada je napravio novu i bolju seriju, stvarao je samo ženske likove a od 2015. počinje i sa muškim junacima iz Dizni ostvarenja i to na zahtev ogromnog broja obožavalaca.

Volela bih kada biste mi napisali u komentarima, koji vas glumac, glumica, ili pak, neka poznata ličnost podseća na neki od  likova, koje je zamislio Jirka, a koji bi eventualno mogli da glume u igranoj verziji Diznijevih crtaća...
 

Uživajte...

Mala Sirena 
Ariel, Mala Sirena, verzija iz 2011
Ursula, verzija iz 2011
Ariel, Mala Sirena, verzija iz 2015
Ursula, verzija iz 2015
Vanessa, Ursulin alter ego, 2015.
Princ Eric 2015Pepeljuga
Princ, 2015
Pepeljuga 2011

Alisa u zemlji čuda
Alisa, 2011

Aladin

Princeza Jasmin, 2011
Princeza Jasmin 2015
Aladin 2015
Dzafar 2015


101 Dalmatinac

Ccruella
 Snežana i 7 patuljaka


Snezana, 2011

Princ 2015
Zla vestica 2011


Lepotica i zver
Bell, 2011

Bell 2015
Zver/ Princ Adam 2015
Gaston

Herkules

Had

Herkules 2015
Megara 2011

Mulan
Mulan
Shang


Uspavana lepotica
Aurora 2011

Zla vila

Princ Filip 2015

 Petar Pan
Kapetan Kuka 2015

Petar Pan 2015

Zvoncica
Vendi 2011

 Zlatokosa i razbojnik
Flin Rajder  2015
Gotel
Zlatokosa 2011


Anastasia
Anastasia 2016

Dimitri
Tarzan
Dzejn 2012

Tarzan


Pokahontas
Dzon Smit
Kocoum

Pokahontas 2011
Tomas 2015
Zvonar Bogorodične crkve

Esmeralda 2011

Klod Frolo
Kapetan Foebus 2015


Vajana

Princeza i žabac
Princ
Tiana

 Frozen

 Ana 2015
 Elza 2015

Hans

Kristof0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment