Jun 27, 2012

Danas počinje Evropsko prvenstvo u atletici, Helsinki 2012


Na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju, (Helsingin olympiastadion), o kome sam malo pisala na ovom blogu, od danas, 27.juna  pa do  1.jula 2012. godine, održaće se Evropsko prvenstvo u atletici  na otvorenom. Ovo će biti treće prvenstvo koje je oržano u Helsinkiju, posle 1971. i 1994. godine.
Reprezentaciju Srbije će predstavljati 11 takmičara, iako je trebalo da ih ide više, iz razloga što se ove godine neće odvijati dve discipline, maraton i hodanje, jer će prvenstvo biti vremenski skraćeno, zbog činjenice da se ove godine održavaju i Olimpjske igre. Na ovom 21. prvenstvu, predstaviće se 50 zemalja u 42. discipline. Finsku, kojoj je atletika u tradiciji, će predstavljati 64 takmičara, što je stavlja na osmo mesto na ovom prvenstvu po broju takmičara, a što opet govori o zastupljenosti ovog sporta u Finskoj. Mislim, sve je ovo lepo, ali ja sam ipak više fan fudbala, pa će tako meni današnji dan ipak obeležiti  prvo polufinale EURO 2012… jer ipak, Rakastan jalkapalloa!!! :)

Iako finski atletičari nisu osvajali puno olimpijskih medalja poslednjih desetak godina, kad god se sumira uspeh jedne nacije na letnjim olimpijskim igrama s obzirom na broj stanovnika zemlje, Finska je uvek na samom vrhu tabele. Ove godine Tommi Evilä ( skok u dalj), i Eemeli Salomäki ( skok s motkom ), su moji favoriti,  DEFINITIVNO ! ( Mozda nisu najbolji….a možda i jesu, ali su najlepši, pa ako uvedu i takmičenje za Mistera takmičenja, eto njima zlata ).
Tommi Evilä

Tommi Evilä
Eemeli Salomäki
Inače, ovaj stadion koji se nalazi na prelepom mestu, u naselju Töölö u Helsinkiju, samo je 2 kilometara udaljen od samog centra Helsinkija. Ukoliko se neko o vas sada nalazi u Finskoj i ima nameru da poseti ovo prvenstvo, želim da dam savet da ne uzimate skupe sobe po hotelima, jer stadion ima u sklopu samog kompleksa i svoj hostel gde noć možete prespavati za samo 20 evra, što je u odnosu na noćenje u hotelu od 80 evra pa naviše, prava sitnica. Takođe, gosti hostela imaju besplatan parking i besplatan internet….Bilo bi lepo kada bi mogli i da se popnete na kulu stadiona, sa čijih se 72 metara vidi čitav grad, ali na žalost, kula je zatvorena kada se održavaju velika takmičenja. Ulica je Pohjoinen Stadiontie 4.

Ako ipak dolazite sa aerodroma, koji je udaljen oko 17-18 km od stadiona, uzmite Finnair autobus sa aerodroma i zamolite vozača da vam kaže gde je stanica kod takozvane Opera house, gde ćete izaći. Odatle pitajte za dalje, ali ćete i ugledati visoku kulu stadiona pa se prema njoj i orijentišite. Ako dolazite sa železničke stanice, uzmite tramvaj 3B ili 3T pa siđite kod bolnice Aurora. Ista je procedura i ako dolazite brodom, isti tramvaji do iste stanice kod Aurore…..Udavih, ali eto, možda vam ovi podaci nekad pomognu…..A sada, Tommi i Eemeli ili fudbal...? Pa razmisliću... :)


1 Komentari / Kommentit:

Gledam onu finsku civilizovanu publiku i vec mi to dosta govori o toj zemlji.Pozdravljam vas.

Post a Comment