Jun 13, 2014

Kiira Korpi, najlepša klizačica svih vremena



Jedva sam dočekla da vam predstavim jednu mladu i  uspešnu damu, koja je, po mom skromnom mišjenju,i ne samo mom, najlepša klizačica svih vremena i jedna od najlepših Finkinja. To je Kiira Korpi,  ili kako je Finci zovu „Jääprinsessa“ (Ledena princeza), divna, skromna, prelepa i prefinjena devojka iz Tamperea, rođena 26. septembra 1988. godine. ( Eh, ja sam 25. septembra). Ova horoskopska vagica, vitka i visoka (170 cm), i dalje živi u roditeljskom domu sa majkom Britom, ocem Raunom i dve godine starijom sestrom Petrom sa kojom je izuzetno biska. Ovaj nadimak „Jääprinsessa“ dobia je iz dva razloga...zbog klizanja na ledu i zbog neverovatne sličnosti sa pokojnom princezom od Monaka, Grace Kelly. Inače, njen otac Rauno je poznati trener u Finskoj i bivši hokejaš. Trenirao je finsku žensku hokejašku reprezentaciju, a radio je kao trener i u Austriji i Švajcarskoj. Tri puta je bio proglašavan za trenera godine.



Kiira kaže da je njena sestra bila uvek mirna, a da je ona, kao mala bila izuzetno goropadna i agresivna. Često su se u detinjstvu čupale za kosu, grebale i ujedale, a uvek je inicijator bila upravo Kiira. Kako bi ih otac smirio, upisao je Petru sa 4 godine na klizanje u njihovom gradskom klubu  Tappara u Tampereu. Petra je bila veoma talentovana. Kiiru su često vodili na treninge kako bi gledala sestru. Kako je vreme odmicalo, njih dve su postajale svi bliskije i bliskije, i danas su i sestre i najbolje i najbliskije prjateljice. Zbog trenerskog posla njihovog oca, porodica se često selila po Finskoj, a kada je Petra napunila 7 a Kiira 5 godina, preselili su se u Austriju gde su živeli godinu dana dok im je otac u toj zemlji imao trenerski angažman.

Kiira i Petra
Petra je u Austriji krenula u prvi razred, a Kiira kaže da se tog perioda slabo i seća jer je uglavnom vreme provodila sa mamom, i jer se zbog jezika nije družila sa decom iz komšiluka. Zatim su se vratili u Finsku gde je i Kiira počela da trenira klizanje. Obe sestre su bile veoma talentovane, svaka je imala svoj jedinstven stil, a krenula su i prva takmičenja Na žalost, kada je napunila 15 godina, Petra je pala i polomila butnu kost. Tada su joj rekli da mora da napusti klizanje. 11 godina vežbe i odricanja je palo u vodu, ali Petra je, kao i Kiira veoma racionalna i prihvatila je to tako, bez ikakve drame. Kiira je nastavila da trenira i da osvala medalje a Petra nikada nije bila sujetna i ljubomorna. Ponosna je na Kiirin uspeh i bodri je maksimalno.

Petra i Kiira u svom domu u Tampereu


Kiira je miljenica nacije, lepa, obrazovana, skromna i uspešna. Tečno govori finski, švedski, nemački i engleski jezik a diplomirala je ekonomiju na univerzitetu u Tampereu. Uzor je mladima širom Finske, promoviše zdrav život i bavi se humanitarnim radom. Iako je Kiira imala mnogo ponuda da se preseli u SAD, ona je izjavila da može a dodje na mesec – dva i to je to, jer voli svoj grad i svoju zemlju koju nikada neće napustiti. Obožava klizanje, snoubord, jogu i tenis. Uživa u čitanju knjiga a najomiljenija poslastica joj je sladoled. Zaštitno je lice finske kompanije Valio i nekih kozmetičkih kuća.



Neka Kiirina dostignuća:


Na Evropskom prvenstvu u Varšavi, 2007. godine osvaja bronzanu medalju.

Na Evropskom prvenstvu u Bernu, 2011. godine, takođe osvaja bronzanu medalju.

Na Evropskom prvenstvu u Šefildu 2012. godine osvaja srebrnu medalju.

Državna prvakinja Finske u umetničom klizanju bila je četiri puta ( 2009, 2011, 2012, 2013), dok je vicešampion bila 2008, 2010 i 2005. Bronzu je uzela 2006. 

Na svetskim takmičenjima, dva puta je bila deveta.

Dva puta je učestvovala na ZOI, ali nije osvajala medalje.

2012. godine, Kiira je bila pobednica  Kupa Rusije, četvrtog gran pri takmičenja sezone, koje se održavalo u Moskvi, kada je u slobodnom programu pretekla do tada vodeću Amerikanku Grejsi Gold

Za ovogodišnje ZOI 2014 u Rusiji se vredno spremala, ali je u jesen 2013 imala težu povredu, pucanje ahilove tetive, koju nije uspela da sanira do tada i zbog toga ih je propustila. Sada se oporavila i kreće u nova osvajanja sveta. Finska ima još talentovanih klizačica ... Lauru Lepistö,  Jenni Vähämaa, Juuliu Turkkila...ali Kiira je Kiira, najbolja finska klizačica, jedna i neponovljiva.
Pored ovih, osvajala je i mnoge druge nagrade, od svojih najranijih početaka, pa do danas.


Barry Mittan, najpoznatiji  svetski fotograf  i zvanični fotograf ZOI, izjavio je da je Kiira najlepša klizačica koju je ikad fotografisao. Definitivno, Kiira je neko ko će osvojiti svet, i vaša srca. Setite se ove priče i ove devojke kada budete gledali neka takmičenja u umetničkom klizanju.



Foto Arthur Borges i Petra Korpi, kao i sa FLICKR naloga 1, 2, 3, 4





Na prijemu kod predsednice drzave Tarje H.
Kiira sa deckom




Kiira i sestra Petra
Kiira i Petra danas
Kiira i Petra
Petra, Kiira i majka Brita

Kiira sa deckom



2 Komentari / Kommentit:

Odavno je moja ljubimica samo sam čekao kad ću nešto više saznati o njoj.I onda se pojavila Tarja i sve ja kao na dlanu.Hvala na divnom tekstu o Kiiri.

Hvala....eto, da znate da nije samo vasa ljubimica :)

Post a Comment