Od
kada se pojavio ovaj kanal, 2011. godine, a koji je specijalizovan za
oblast kulinarstva, i gde se najviše promoviše hrana i spremanje hrane,
broj gledalaca se svakim
danom uvećava na globalnom nivou.
Kuvari su u poslednje vreme postali velike zvezde u svetu, a ovakvi
kanali i emisije o kuvanju, jedne od najgledanijih. Setimo se samo Steve
Karapandže, uz koga su generacije i generacije uživale u predivnim receptima.
Onda su se pojavljivali Jamie Oliver, Nigella
Lawson, Gordon James Ramsay, Rudolph van Veen…
Kada su poplave ove godine zadesile
Balkan, dolazak jednog kuvara, zvezde kanala „24 Kitchen“, u Beograd, tačnije u hotel Slavija, kako bi
napravio besplatne obroke za mnoge evakuisane porodice, izazvalo je pravu
euforiju oduševljenja. Rudolph van Veen, holandski kuvar i miljenik svih gastronomskih poklonika, tada je pokazao
na delu i svoju humanost,, ali i to, koliko su vrsni kuvari u danasnje vreme prave
zvezde.
Kako i sama volim da kuvam, kanal „24 Kitchen“mi je jedan od omiljenih. Od nedavno se, na ovom izuzetno popularnom kanalu, u
ulozi kuvara, našla i finska misica za 2012. godinu, Sara Chafak.
Sara Chafak
(24), lepotica iz Finske, izuzetno je podigla
gledanost ovog kulinarskog kanala „24
Kitchen“, na kome od nedavno vodi emisiju ”Suolasta sahramiin“ (Od soli
do šafrana). Ova lepa i pametna dama, vesele naravi, izuzetnog
smisla za humor, nije neka profesionalna i vrsna kuvarica, ali voli da
kuva i fino to radi.
Ona, iako vitka, ne mari previše za dijetalne stvari, već samo da je to
što
pravi ukusno i da je ono što voli.
Rođena
je u Helsinkiju, gde i danas živi, dete je iz mešovitog braka, pa ima finske i marokanske
krvi, i iz tog razloga najviše voli da kombinuje finsku kuhinju i marokanske začine.
Divno peva, a i izuzetno kliza na ledu. Prošle
godine je bila jedan od takmičara u
finskoj verziji “Plesa sa zvezdama, na ledu”, i na kraju završila kao treća.
Odrasla
je u porodici gde ih je bilo petoro dece. Sara ima tri brata i sestru. Odlično
govori pet jezika. Završila je studije za međunarodni marketing. O tome, zašto
je dolaskom Sare na ovaj kanal povećana gledanost kod muške populacije, izlišno
je govoriti. Poznati finski reper Mikael Gabriel snimio je spot za pesmu posvećenu
njoj, u kome se i Sara pojavljuje.
Inače, u Finskoj su najpopularniji kuvari Kalle Kiukainen
koji je radio u svim vrhunskim restoranima u Helsinkiju, Santeri Hämäläinen, Sara
La Fountain o kojoj sam pisala ovde, Teemu Laurell, Hans Välimäki i mnogi drugi.
Ako ste raspoloženi da napravite jedan kolač po Sarinoj
recepturi, a koji se zove ”Prolećni slojevit kolač” ili u prevodu, “Keväinen täytekakku”,
sledite uputstva.
Keväinen täytekakku
Koru koju sečete na tri dela pravite ovako: Penasto umutite
6 jaja ( ne posebno belanca i žumanca, već zajedno) i 200 grama šećera. Kada se
to dobro umuti, dodajte 230 grama pšeničnog brašna, obavezno prethodno
prosejanog, prašak za pecivo, 1 vanil šećer i 4 kašičice vanila ekstrakta, sve
to ponovo dobro izmešajte i pecite u podmazanom okruglom kalupu ili kalupu
prekrivenim papirom za pečenje, pola
sata na temperaturi od 190 stepeni.
Kada je kora ispečena, izvadite je iz kalupa, sačekajte da se
ohladi na rasecite na tri jednaka dela.
Prvu koru stavite na tacnu pa je premažite džemom od jagoda.
Preko toga poređajte sveže jagode presečene na pola pa premažite umućenom zaslađenom
slatkom pavlakom. Na to stavite drugu koru. Po originalnom receptu, druga kora
se premazuje ispasiranom rabarbarom iz kompota, (kompot se priprema od
stabljike rabarbare), ali kako se na Balkanu nekad rabarbara teško nabavlja, možete
koru opet tanko premazati džemom od jagoda. Kore se premazuju kako bi taj sloj
imao ulogu lepka da voće "ne beži" sa kore, a i da bi kora bila sočnija. Na to se
ponovo ređaju jagode, ali i kupine, takođe presečene na pola, pa na to opet mažete slatku pavlaku. Preko toga ide treća kora
koja se samo, kroz cediljku, obilno pospe šećerom u prahu
Preko toga ukrasite
kolač voćem i listićima mente za dekoraciju.
U Finskoj, ovaj kolač retko sa strane oblažu pavlakom, već se služi
upravo ovako, kao na slici, kako bi se videlo voće.
Eto, Sara vam je dala recept za kolač koji se često jede u
Finskoj. Kako se kolač brzo i jednostavno pravi, bilo bi lepo da uključite i decu
da prave sa vama.
Prijatno…i, preporučujem vam da ponekad pogledate emisije na ovom odličnom televizijskom kanalu.
4 Komentari / Kommentit:
Razlog zbog koji sam zavolio Finska
Potpuno te razumem :)
Jedina losa stvar je jer ima decka :D
i bas hocu da znam koj 5 jazika prica Sara
Oprostite zbog losi srpski iz Makedonija sam
Govori finski, engleski, arapski, svedski, estonski
Post a Comment