Danas je pravoslavni Uskrs (Vaskrs). jedan od najlepših i
najradosnijih praznika. Pre dva dana bio
je Veliki petak, dan kada se farbaju jaja, dan kada se završava Vaskršnji post
i hrišćanski praznik kojim se obeležava stradanja Isusa Hrista, njegovo raspeće
na časni krst i njegova smrt za spasenje sveta.
Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!...tako danas pravoslavni Finci otpozdravljaju jedni druge, a
to u prevodu znači Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese!
Iako je Finska, država sa stanovništvom pretežno protestantske vere (70%),
ostalih 30% zauzima pravoslavna i rimokatolička vera. Finska pravoslavna crkva
je druga zvanična crkva u Finskoj pored Evangelističke luteranske finske crkve
i veoma je poštovana od strane ostalih Finaca.
Veliki petak je
dan kada većina
ljudi posti...i to, većina samo na taj dan. Sigurno je da je post dobar,
okrepljujuć za telo i dušu, ali post je sigurno mnogo više od pukog uzdržavanja
od određene hrane. Treba uvek postiti od zla, laži, zlih misli, nepravde, površnosti...treba
postiti od nezadovoljstva i otvoiti oči, um i dušu za sve ono dobro što nas
okružuje, treba postiti od gorčine i biti zahvalan za ono što imamo, treba postiti
od oholosti i otkrivati vrednost ljudi koji nas okružuju...postiti od
nepotrebnih reči i osvetoljubivosti, postiti od zavisti i radovati se tuđoj
radosti, postiti od škrtosti i otvoriti se za ljude koji imaju manje od nas...
Vaskrs znači početak, a ta reč meni intimno mnogo znači. Vaskrs
je vera, vera u trenutak i večnost, a ne u trajanje. Slavim oba Uskrsa (Vaskrsa),
i oba su mi bitna i oboma se uvek iskreno radujem. Uživam u šaranju i
oslikavanju jaja, koja uvek poklanjam prijateljima i dragim osobama. Uživam u
bogatoj trpezi, u prolećnom cveću na stolu, prazničnom porodičnom okupljanju...
„Samo vaskrsenje moglo je nagraditi ovoliko stradanje. Samo
se vaskrsom Hristovim može priroda i naša savest umiriti" (ep. Nikolaj
Velimirović)
U Finskoj tradicionalno jedemo uskršnji delikates zvani Mämmi.
On je dosta oporog ukusa, ali ga Finci rado jedu na ovaj dan. Izgledom podseća na gustu tamnu kašu,
dok zlobnici kažu da liči na izmet. Pravi
se od raženog brašna, vode, malo soli i tamne melase. Peče se u rerni i
ustvari je to pečena ražena kaša. Ponekad se dodaje i veoma malo narandžine
kore ( od specijalne gorke narandže, koju ja ne dodajem jer ova narandža ima i
mnoga neželjena dejstva), a sama kaša se služi sa mlekom, slatkom pavlakom ili
prelivom od vanile...postoji mnogo varijanti. Tradicionalno se služi u
korpicama od brezove kore, ali se jede i iz tanjira. U finskim prodavnicama,
danas se prodaje i gotov Mämmi u kutijama, ali je domaći neuporedivo lepši.
Moj recept za Mämmi:
Staviti na šporet da na tihoj vatri provri 1 litar vode,
pola šolje tamne melase i pola kašičice soli. Kada provri, u to se brzo doda četvrtina
od potrebnog raženog brašna ( a ukupno
je potrebna 1 šolja ovog brašna) i zatim se skloni sa vatre. Posle deset minuta
se umuti i preostalo brašno. Zatim se ova smesa sipa u podmazan pleh i peče na
125 stepeni oko 2,5 do 3 sata. Servira se u zašećerenom mleku, slatkoj pavlaci
ili kremi od vanile.
Danas sam došla ovde samo da bih vam poželela da lepo i u
radosti provedete ovaj veliki praznik, dan vaskrsa Hristovog.
Vaša Tarja
Lepe lale danas u mom domu...
Ostali tekstovi o Uskrsu u Finskoj:
3 Komentari / Kommentit:
HRISTOS VOSKRESE DRAGA TARJA!
Zelim ti da ovaj dan provedes uz najdraze ljude, u miru, zdravlju, sreci, ljubavi i blagostanju!
Veeeeeliki pozdrav od Ane! <3
Odličan tekst, sve najbolje Tarja.
Hvala Ana, nadam se da si i ti lepo provela ovaj dan <3
Hvala Novosadjaninu....
Post a Comment