Apr 15, 2015

Kratko, ali prelepo finsko proleće

Finsko leto je kratko, ali je proleće još kraće, jer traje od 45 do 60 dana.. Nije redak prizor da i početkom aprila vidite prizore prolećnog cveća, posebno krokusa i šafrana, kako uzdignuti, onako jarkih boja, izviru iz snegom pokrivenog tla. Srećom, sneg se uglavnom već otopi u martu, a tada Finska, onako obdarena prirodom, postaje pravi botanički vrt, prelepa riznica divnog prolećnog samoniklog cveća, od standardnih visibaba i ljubičica do divnih divljih lala, krokusa, šafrana,  đurđevka ( koji je nacionalni cvet Finske), narcisa, jagorčina...pravi šareni raj.


O proleću u Finskoj sam već pisala OVDE, ali zanimljivo je da vam kažem koliko je proleće u Finskoj prepuno kontrasta. Dok se na severu Laponije skijaju na suncu, na jugu se već uveliko spremaju za leto. U Rovaniemiju je i danas (14. april) sneg, obližnja Ounasvaara je kao u punoj zimskoj sezoni, dok je u centru grada sa tek malo snega ponegde, da ga skoro i nema, rekom Kemijoki  još uvek plutaju delovi leda koji se otapaju...ali, za dve nedelje i ovde će biti pravo proleće. 


Proleće u Finskoj počinje oko prvog aprila, najpre na jugozapadnom arhipelagu i Olandskim ostrvima, sredinom aprila u centralnim delovima zemlje i oko prvog maja na severu. Uviđate zašto je proleće u Finskoj prepuno kontrasta...pa upravo zato jer na jugu zemlje proleće stiže mesec dana ranije nego na severu. Srednje prolećne dnevne temperture su do 10°C, a obdanice su znatno duže nego tokom zime...sve je puno veselih boja, prepuno cveća i u punom koloritu za razliku od duge finske zime. Uopšte, Finska je sigurno jedina zemlja u Evropi u kojoj se jasno razlikuju godišnja doba. ...bela zima, koloritni fenomen finske jeseni nazvan ruska. obilje zelenila i poljskog cveća u proleće i leto u kome sunce ne zalazi ni tokom noći.
Sam početak proleća u Finskoj (osim u Laponiji), karakterišu blagi vetrovi i suvi i sunčani dani. Ponekad sa jugozapada Finske dolazi nizak vazdušni pritisak donoseći kišno vreme, ali veoma retko. U južnim i centralnim delovima Finske, krajem aprila je temperatura iznad  10°C, a poslednjih godina bilo je dosta dana kada su temperature bile i oko 20°C. Generalno, proleća u Finskoj su uglavnom suva i imaju malo padavina jer je atmosfera u severnoj hemisferi suva posle hladne zime. Zato su proleća u Finskoj izrazito lepa ( to se baš ne vidi u Laponiji sve do maja), jer su vedra i sunčana.
Sada ću pokušati da vam dočaram lepote finskog prolećnog cveća koja tako lepo umeju da naprave šareni tepih po divnom finskom tlu, a kako to izgleda pokazaću vam na slikama snimljenim u Rovaniemiju prošle godine krajem marta i početkom aprila. 
























Sve zelene površine tokom prpleća su preplavljene cvećem, koje je i sada tu u cvatu,  a ponegde izvire i iz snega. Retko gde se, kao u Finskoj vide lale koje rastu pored snega. Ovde je mnogo lala,  posebno onih ranih divljih, zatim ljutića, krokusa divne ljubičaste boje koga Finci zovu tähtisahrami, iako ih ovde ima i u beloj i ružičastoj boji a veoma  je rasprostranjen i žuti krokus, poznatiji kao šafran. takođe na svakom koraku ima jagorčevina, narcisa, ljubičica...i sve je to ovde u punom cvatu.
Eto, neko lepo cveće ste prepoznali, a neko i niste...a kako ih Finci zovu?



Sinivuokko su prelepe anemone, valkovuokko su bele anemone, maslačak zovu voikukka a  huflattich je podbel. Kiurunkannus je mlađak, mukulaleinikki je zlatica a rentukka je ljutić. Tu je i grm sremza koji ima bele cvetove neodoljivog mirisa a Finci ga zovu tuomi. Divnu jagorčevinu zovu kevätesikko, a slatki dan-noć zovu  keto-orvokki. Metsäorvokki je divlja ljubičica a tuoksuorvokki je ona divna mirisna ljubičica. Vogel-Wicke je ptičja grahorica a ketoneilikka je šareni karanfil...Onaj divni ljubičasti zvončić zovu kissankello a päivänkakkara je margareta. Različak zovu ahdekaunokki a narcis valkonarsissi. Šafran ( krokus) je sahrami a lale zovu tulppaanit. Härkki  je  cerastium a  kielo  je đurđevak... Inače, đurđevak je nacionalni cvet Finske i to je omiljeni cvet Finaca...ali izgleda i ne samo njih...engleska vojvotkinja od Kembridža Kejt Mindlton, kao i princeza od Monaka, Grejs Keli...imale su na venčanju bukete samo od cvetova đurđevka.

8 Komentari / Kommentit:

Hyvää huomenta keskiviikko päivä, upeita kuvia!
Kari Rantanen

Kiitos paljon Kari, kiva että pidät siitä...

zaista prelepo!.....:***

Hvala Vladane, ti bi ovo odsvirao jos lepse...znam!

Vas blog sam otkrila tek pre nekoliko meseci, i toliko ste mi priblizili Finsku,a moram reci i probudili ogromnu zelju da obicem tu lepu zemlju.Hvala Vam.

Hvala i Vama Slavice. Veoma sam srecna sto ste u mojim tekstovima pronasli inspiraciju da posetite Finsku.

Draga Tarja hvala ti puno na ovom fantastičnom blogu, stvarno si živa enciklopedija. Finska je zemlja mojih snova a ovo sto si ti radiš je čista umjetnost hvala ti!

Hvala ti Bojane, od srca. Od ovakvog komentara zacrvenese mi se obrazi. Hvala jos jednom.

Post a Comment