Jun 8, 2015

Stiže nam Apocalyptica

Foto link
Za sve ljubitelje ovog finskog čelo sastava, radosna vest!

Ova odlična finska grupa će oktobra meseca 2015. godine posetiti skoro sve Ex Yu države... Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju, a u okviru evropske  promotivne turneje, na kojoj će predstaviti svoj novi album  Shadowmaker. Preciznije rečeno, datumi koji nas interesuju su:

14. oktobar 2015. Slovenija - Ljubljana, Kino Šiška (Centre for Urban Culture)
15. oktobar 2015. Hrvatska - Zagreb, Culture Factory
16. oktobar 2015. Srbija - Beograd, Dom sindikata
17. oktobar 2015. Makedonija - Skoplje, SRC Kale

Najnoviji album, Shadowmaker, objavljen je 17. aprila ove godine . Ovaj osmi studijski album se od prethodnih razlikuje po tome jer je sve vokale na albumu otpevao Franky Perez. Ovo je prvi put  u istoriji ove grupe da je celokupni album  otpevala jedna osoba jer je Apocalyptica do sada imala samo gostujuće vokale, među kojima su bili Till Lindemann (Rammstein) u pesmi Helden, Dave Lombardo (Slayer), u pesmama  Last Hope, Betrayal, Prologue, No Education, Somewhere Around Nothing, Resurrection, 2010, Cortége, Cristina Scabbia (Lacuna Coil) u pesmi SOS Anything But Love...zatim Corey Taylor  (Stone Sour / Slipknot ) u pesmi  I'm not Jesus, Nina Hagen u pesmi Seemann, Adam Gontier (Three Days Grace) u pesmi  I Don't Care( Da li ste znali da se ova pesma pojavila i u populanoj seriji Smallville), Ville Valo (HIM ) u pesmi Bittersweet, Lauri Ylönen (The Rasmus ) u pesmama Life Burns! i Bittersweet, Gavin Rossdale (Bush ) u pesmi End Of Me  i mnogi mnogi drugi.

Jedna od pesama, Not Strong Enoug, otpevana je dva puta...prvi put u verziji koju je otpevao Brent Smith iz grupe Shinedown, a kasnije  u verziji koju je otpevao Doug Robb iz grupe Hoobastank. Naravno, ne bez razloga...

...naime, grupa Apocalyptica je u dva navrata imala nesuglasice sa gostujućim pevačima oko autorskih prava i pravnih pitanja. Prvi put sa liderom grupe Rammstein, Till Lindemannom, kada je grupa Rammstein pokrenula tužbu posle reklamne kampanje za album Worlds Collide grupe Apocalyptica iz 2007. godine, na kome je kao jedan od vokala gostovao i Till Lindemann, a iz razloga jer se  CD  prodavao uz nalepnicu koja je tvrdila da na albumu gostuje Rammstein, a ne samo Lindemann. Drugi spor je bio, kada je grupa Apocalyptica, sa već gotovog singla Not Strong Enough morala da ukloni vokal Brenta Smitha (pevača grupe Shinedown) pošto nisu uspeli da za njegovo pojavljivanje obezbede dozvolu od Atlantic Recordsa, izdavačke kuće grupe Shinedown. Situacija je rešena tako što je Smitha na vokalima zamenio Doug Robb iz grupe Hoobastank. Iz razloga da se ne bi dešavale takve stvari, grupa Apocalyptica je za ovaj album uzela Franky Pereza, koji se na ovom novom albumu pojavljuje  u ulozi prvog zvaničnog pevača grupe i samim tim, od prošle godine, on je i peti zvanični član. Dok su birali novog člana, imali su na umu 25 vokala, ali su u najužem izboru ipak ostavili njih petoricu, dali im da otpevaju pesmu  sa novog albuma, Hole in My Soul, i izbor je pao na Pereza.

Album je producirao Gremijem nagrađivani Nick Raskulinecz, a pesme sa najnovijeg albuma možete poslušati na You Tube kanalu. U video spotu za naslovnu numeru sa albuma, pesmu Shadowmaker, ljubitelji horor filmova će prepoznati kadrove iz horor filma Svengali, iz 1931. godine, režisera Archie Mayo.

Eicca Toppinen, dugokosi i plavokosi lider grupe je povodom ulaska Franky Pereza izjavio “Ovo je potpuna novina za nas, jer smo do sada imali samo gostujuće vokale u pojedinim pesmama. Samim tim album je čvršći i kompaktniji, a i Perez fenomenalno zvuči uživo! On može da peva različite žanrove muzike, jer mi nismo samo heavy metal – zajedno stvaramo raznovrsne i dinamične numere koje su naišle na odličnu reakciju publike i jedva čekamo da nastupimo kod vas”

Na albumu se nalaze sledeće pesme:

1.            "I-III-V Seed of Chaos"
2.            "ColdBlood"     
3.            "Shadowmaker"              
4.            "Slow Burn"       
5.            "Hole in My Soul"            
6.            "House of Chains"          
7.            "Riot Lights"      
8.            "Sea Song (You Waded Out)"    
9.            "Till Death Do Us Part"                  
10.          "Dead Man's Eyes"

Sve pesme potpisuje Eicca Toppinen, izuzev jednog od tri instrumentala, Till Death Do Us Part, koju potpisuje Pertu Kivilaakso. Deluxe CD verzija ima i dve bonus numere...pesmu Come Back Down i instrumental Reign of Fear. Nakon albuma iz 2010. godine, 7th Symphony, grupa je uzela malo vremena za sebe i izuzev Wagner Reloaded-Live in Leipzig  iz 2013. godine, instrumentalnog albuma u čast 200- godišnjice rođenja Wagnera,  nisu snimali ništa novo do sada.

Prodaja ulaznica u Srbiji kreće u ponedeljak 8. juna na svim prodajnim mestima Eventima – po cenama od 2.400 za karte kupljene do 9. oktobra, dok će nakon tog datuma cena iznositi 2.800 dinara.
 
O članovima grupe Apocalyptica

Grupa Apocalyptica je nastala 1993. godine u Finskoj. Iako sigurno niko ne može metal da zamisli bez električnih gitara, Apocalyptica je dokaz da se odličan metal može svirati i na nespecifičnim instrumentima za ovaj žanr. Nekada se taj zvuk violončela pojačava  i modifikuje tonski kako bi se dočarao zvuk električnih gitara, ali Apocalyptica najčešće svira na klasičnim instrumentima.  Ovaj finski kvartet (Eicca, Paavo, Mikka i Perttu) iz Helsinkija, je jedan od mojih omiljenih, kada je finska muzika u pitanju, mada, Apocalyptica, kao što rekoh, više nije kvartet, već kvintet pojačan vokalom Perezom. 

Eicca Toppinen


Eicca sa suprugom - Foto Kirsi instagram
Eicca Toppinen, pravo ime Eino Matti "Eicca" Toppinen (1975), osnivač Apocalyptice, rođen je u gradu Vantaa, pored Helsinkija, u porodici sa petoro dece. Eicca ima tri sestre i jednog brata ( Eicca je drugo dete po redu) i svi su izuzetno muzički obrazovani. Kako mu se jedna od sestara zove Aino, a on je Eino, koje na finskom slično zvuči, sam je sebi dao nadimak Eikka (Eika), koje je kasnije evoluiralo u Eicca. Dok su bili mali, često su on i njegove sestre pravili razne amaterske video snimke za Božićne praznike i tako uveseljavali porodicu. Svira violončelo i klavir (ali i udara bubnjeve) od devete godine. Završio je studije na Sibelius akademiji i svirao je u finskom Radijskom simfonijskom orkestru. Komponuje muziku za filmove i pozorišne predstave. Pored Apocalyptice, on je i član grupe Cherry & the Vipers, u kojoj udara bubnjeve, dok je njegova supruga glavni vokal. Dobitnik je mnogih nagrada. Eicca svira čelo izuzetne vrednosti, jer je marke Luput iz 1787.godine. Izuzetan je lik, beskrajno talentovan, požrtvovan kao prijatelj, kao suprug, kao otac. Oženjen je glumicom Kirsi ( Kirsi-Marja Ylijoki) i ima dva sina ( Eelis, 1998 i Ilmari, 2002) sa kojima zivi u ruralnom mestu Sipoo, udaljenom 25 km od Helsinkija, jer ne vole gradsku vrevu već prirodu i mir. On je pravi porodični čovek koji želi da bude uzor svojoj deci i čovek koji se ne boji da pokaže svoja osećanja, ali ni da javno kaže šta mu se ne dopada. Voli da kuva, ljubitelj je jahanja, obožava konje i dela Dostojevskog. Voli skijanje, planinarenje, jogu. sneg, pivo, muziku (najviše metal i klasiku). Idoli su mu Mstislav Rostropovits, James Hetfield i Tarja Halonen.

 Paavo Lötjönen



Paavo Lötjönen (1968) je kao i kolege Eicca i Paavo diplomirao na Sibelius akademiji,  kao i njegovi roditelji i radi kao profesor violončela u muzičkoj školi i svira u grupi. Rođen je u mestu Kuopio. U njegovoj familiji skoro svi su muzičari...roditelji, babe, dede...Voli razne muzičke žanrove, od metala do klasike, preko popa, roka i džeza. Obožava Mocarta, Sibeliusa, Baha, Bramsa, grupe Metallica i Waltari Paavo je veoma ozbiljan, odmeren i fanatik za sve sportove. Bavi se skijanjem, jahanjem, ronjenjem, surfovanjem, nordijskim skijanjem... Obožava prirodu i svaki slobodan trenutak provodi sa decom u prirodi. Ima troje dece, dva sina i ćerku. 

 Perttu Kivilaakso



Perttu Kivilaakso je rođen 1978. godine u Helsinkiju čudesan lik u rukavicama, beskrajno talentovan i uvek poseban. Svira od svoje pete godine. Diplomirao na Sibelius akademiji. Sa 18 godina je osvojio treće mesto na svetskom takmičenju čelista. U Helnsiškoj filharmoniji, gde je svirao, ima počasno mesto i stolicu, koja ga čeka, jer je napustio filharmoniju kako bi se posvetio grupi, a  u toj filharmoniji svira i njegov otac Juhani, koji je takođe čelista. Komponovao je muziku za igricu Max Payne 2, za mnoge dokumentarce i mnogo kompozicija Apocalyptice su njegovo delo (Conclusion, Farewell, Beautiful...) Muzički je fanatik, lud je za Verdijem, farba se u crno iako je prirodno plav. Obožava operu i ima ogromnu kolekciju raznih operskih snimaka, a neki snimci su izuzetno retki. Mnogo voli klasiku i metal muziku (Judas Priest, Metallica, Immortal, Testament, Amon Amarth, Slayer, Rammstein), ali i sve ostale vrste, posebno bluz. Od malena mnogo čita i to ga najviše opušta. Hobi su mu gledanje filmova i igranje video igrica. Pogledajte video gde sa 12 godina svira Mađarsku rapsodiju u Danskoj na 7.EBU koncertu klasične muzike za mlade soliste. 

Mikko Sirén



Mikko Sirén (31. decembar 1975), preslatki plavokosi i plavooki veseli bubnjar, rodom iz Helsinkija, moj omiljeni lik iz Apocalyptice, takođe je diplomirao džez muziku. Svira mnogo instrumenata, od gitare, klavijatura do violine. Pre Apocalyptice, nije bio fan metal muzike, već su mu omiljeni The Beatles, Massive Attack, Rolling Stone, The Who...Iako nije najmlađi u grupi, pravo je dete, beskrajno zanimljiv.. Pasionirani je kolekcionar vinil ploča a obožava i da kuva. Rado gleda akcione filmove kao i one gde se pojavljuje Charlie Chaplin. Inače, ova grupa je poznata i po tome što su svi veoma bliski prijatelji.

Franky Perez

 
Rođen u Las Vegasu u Americi, od 2014.godine je pevač grupe Apocalyptica. Za sada je punopravan član ove grupe, a da li će to ostati za stalno, znaće za godinu, dve. Za sada je slabo izvesno, makar iz praktičnih razloga jer žive u različitim državama.

Ukratko o grupi
 

Finska grupa Apocalyptica je nastala 1993. godine u Helsinkiju. Prvobitno su, kao vrsni muzičari i ljubitelji grupe Metallica, krenuli kao Metallica tribute grupa jer je Eicca  hteo da spoji svoje dve ljubavi, klasičnu i metal muziku. Decembra 1995. godine, ovaj sastav je nastupio u poznatom Teatro Heavy Metal Club-u Helsinkiju, zajedno sa grupom HIM. Dve nedelje nakon ove svirke, pozvao ih je Kari Hynninen iz Zen Garden Records-a i nakon toga, početkom 1996. godine snimaju prvi debi album Plays Metallica by Four Cellos ( koji sam odmah tada kupila), sa obradama pesama  grupe Metallica. Nakon toga stiču planetarnu slavu i od tada kreću albumi Inquisition Symphony (1998- sa kompozicijama sastava Metallica, Faith no More, Sepultura i Pantera), Cult (2000), Reflections (2003)... Tokom 2005. objavljen je i singl Bittersweet, koju su dopunili i Ville Valo (HIM) i Lauri Ylönen (Rasmus), a iste godine izlazi i album Apocalyptica (2005),Worlds Collide (2007),7th Symphony (2010) i Shadowmaker (2015). Imaju zaista pregršt hitova a njihova planetarna popularost je fascinantna.

Moj prvi CD ove sjajne grupe
Link
Moje impresije


Ovo su mojih Top 10 numera grupe Apocalyptica


1. Apocalyptica - I Don't Care ft. Adam Gontier https://www.youtube.com/watch?v=qxDcWvZCSRg
Genijalna pesma sa šestog albuma Worlds Collide. Ova pesma je urađena po uzoru na numeru Love song  iz filma Black Ice, koju je komponovao Eicca Toppinen. https://youtu.be/pR4ETDEG7tI  Pesma  je korišćena i u čuvenoj seriji Smallville  u  8. sezoni epizode 16, koja se zove "Turbulence". Ova pesma je bila na vrhu skoro svih svetskih Top lista.

2. Apocalyptica - Beautiful   Neodoljivo lep instrumental sa albuma 7th Symphony https://www.youtube.com/watch?v=4Wgu9Ax3shs


Prelepa, prelepa muzika sa petog albuma Apocalyptica iz 2005. godine. Muzika kao da dočarava opadanje lišća i dolazak finske zime, sa svom onom melanholijom  u sebi. Ruska je inače finski termin koji se odnosi na šarenilo lišća u jesen, koja je posebno izražena u Finskoj. O tome sam pisala ovde. http://mojafinska.blogspot.com/2012/10/ruska-u-laponiji.html
4. Apocalyptica - Bittersweet (featuring Ville Valo and Lauri Ylönen)
Savršena balada sa singl albuma  iz 2004. godine a izdat je i na albumu Apocalyptica iz 2005. godine. Muziku je pisao Eicca, tekst Ville Valo (HIM), a izvode je Apocalyptica, Ville i Lauri ( The Rasmus). Sam naziv se odnosi na vokale Villea i Laurija ( Bitter - gorak) i ( Sweet - sladak, koji se odnosi na Laurijev glas). Pesma je dugo bila na vrhu top lista u Finskoj, Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, Švajcarskoj... Spot je režirao Finac Antti Jokinen koji je radio i za Nightwish, Celine Dion i mnoge svetske zvezde.
5. Apocalyptica - Nothing Else Matters  https://www.youtube.com/watch?v=rbTozgoj9OQ    
Obožavam ovu stvar, dve grupe koje mnogo volim, Apocalyptica i Metallica u jednom. Nalazi se na drugom studijskom albumu Inquisition Symphony iz 1998. godine.
Ova numera je nastala u saradnji sa japanskim kompozitorom Tomoyasu Hotei, za video igricu NHL 09. Nalazi se na njihovom šestom albumu Worlds Collide iz 2007. godine. Bubnjar Mikko Sirén i Tomoyasu Hotei su udružili snage i nastala je Grace, koja je prvo trebala da izađe samo na japanskoj verziji albuma, ali kako se Grace dopala svima, uvrstili su je i na redovan album. Ovu muziku prati i mnogo dobar video spot u režiji Igora Burloffa.
7. Apocalyptica - Not Strong Enough (Feat. Brent Smith)
8. Apocalyptica - Cortége https://www.youtube.com/watch?v=LEVNAaq4Uhg
9. Apocalyptica - Romance  https://www.youtube.com/watch?v=9KzX6e4LS3w
Predivna instrumentalna balada sa trećeg albuma Calt iz 2000. godine.
10.  Apocalyptica - Sacra Prelep instrumental sa albuma 7th Symphony inspirisan finskom folk numerom  Peltoniemen Hintriikan surumarssi

https://www.youtube.com/watch?v=qFGSdLb-ELg

 Pesma Cold Blood sa najnovijeg albuma  takođe pretenduje da uskoro uđe u mojih Top 10...ili Top 11.

Do tada, slušajte Apocalipticu i nemojte propustiti koncert. To je uvek izuzetan događaj.

 









Foto http://www.apocalyptica.com/

2 Komentari / Kommentit:

Draga Tarja - evo mene da se pohvalim da sam sinoc imala predivno vece na koncertu Apocalyptica-e :) Zahvaljujuci ovom tvojem tekstu,brzo sam "apdejtovala" svoje znanje o njima:) Nisam znala na kakvom instrumentu Eicca svira - zahvaljujuci tvojim informacijama, pomno sam pratila kako se od njega nikuda ne odvaja, ne spusta ga na pod, brizljivo ga nosi. Poslednji put sam ih gledala 2006. godine, i od tada su drasticno unapredili svoju heavy metal tehniku sviranja.
Zahvaljujem ti se na ovom i mnogim drugim tekstovima koje pratim redovno na tvom blogu.
Veliki pozdrav,
Nada

Hvala Nado sto si podelila sa nama svoje utiske sa koncerta. Ma, oni su carevi, pametni, zanimljivi, duhoviti i skromni. Bas mi je drago sto si uzivala.. ;)

Post a Comment