Oct 9, 2015

Kako jeftino putovati kroz Finsku
Po prirodi stvari, kad god se neko nađe u stranoj zemlji, često želi da obiđe što više mesta i vidi što više toga. Tako je i sa turistima koji dođu u Finsku. Međutim, kada se ljudi sa ovih naših Ex-Yu prostora odmetnu put lepe Finske, nekako se, neprijatno iznenađeni cenama prevoza, retko odluče da obilaze previše mesta.

I zaista, putovanja po Finskoj nisu uvek jeftina, posebno ako ne znate neke “trikove”, kako da uštedite. No, tu je OnniBus, ili u prevodu sa finskog “Srećni autobus”. Ono što su u avio saobraćaju Wizzair, Germanwings, Easyjet, Norwegian Air i druge niskobudžetne kompanije, to je u finskom kopnenom saobraćaju OnniBus. 

Servis OnniBus je nastao 2011 godine, ali je tek jula meseca 2014. godine, počeo da radi punom parom i za mene je bio pravo otkrovenje. Svakodnevno postoje jeftine međugradske ture od Helsinkija ka mnogim gradovima u Finskoj i to često i za samo 1 € (plus 1 € za online rezervaciju) kada su neke promocije. Postoje razne ture i to za gradove Oulu, Turku, Tampere, Pori, Rovaniemi, Kuopio, Jyväskylu, Lappeenrantu, Joensuu, Kotku, Vaasu i za još pregršt drugih kroz koje se prolazi. Kada spojite zadovoljstvo da se vozite za male pare i to još u preudobnim, energetski efikasnim autobusima koji koriste ekološke Euro 5 motore, koji imaju unutar autobusa besplatni Wi-Fi, klimatizovan prostor, sedišta za osobe sa posebnim potrebama, toalet, iskusne profesionalne vozače, čak i utičnice na svakom sedištu ukoliko koristite na pr. svoj laptop u putovanju...vašoj sreći neće biti kraja. 
Neću ni da spominjem da ovi preudobni autobusi imaju 89 sedišta od prave kože, i to na dva sprata, da ih je proizveo gigant Van Hool, da su svi vozači obučeni u skladu s najvišim standardima, da svako sedište ima svoj sigurnosni pojas što je u skladu sa finskim propisima, da ovde nema skrivenih troškova za prtljag. Kada smo kod prtljaga, u cenu su uračunati ručni prtljag koji ide u autobus iznad putnikovog sedišta i pravi prtljag najviše do 20 kg, koji ide u prtljažnik autobusa.

Kada su u pitanju deca, samo ona deca preko 15 godina mogu putovati samostalno, dok recimo deca od 12 do 14 godina mogu putovati samostalno, ali samo uz pismenu saglasnost oba roditelja. Deca mlađa od 11 godina, mogu putovati isključivo sa pratiocem, a ona mlađa od 3 godine se mogu besplatno voziti samo ukoliko sede u krilu pratioca. 

Ukoliko neko namerava da sa sobom ponese i bicikl kako bi ga vozio po gradu u koji se zaputio, u prtljažnik autobusa se mogu unositi samo sklopivi bicikli i to isključivo u zaštitnoj kesi, kako se ne bi oštetio prtljag drugih putnika. Takođe, OnniBus brine o dobrobiti i udobnosti svih putnika i zbog toga ne dopušta prevoz ljubimaca.

Karte se rezervišu online preko sajta www.onnibus.com. Što ranije rezervišete, karta će biti jeftinija. Naravno, karte se mogu kupiti i kod vozača, i na sam dan putovanja, pod uslovom da ima slobodnih mesta, ali tada karta neće biti jeftina kao kada je kupujete online i unapred. Čak i kada kupujete kartu kod vozača, plaćanje se vrši samo karticom. Osobe u invalidskim kolicima moraju bar 36 sati pre puta rezervisati kartu, pod uslovom da ima mesta. Karte se online kupuju kreditnim karticama Visa/Visa Electron, Master Card/Master Card Electronic, Diners Club, kao i lokalnim karticama Nordea Bank, Danske Bank, OP-Pohjola, Aktia, S-Pankki, Säästöpankki.

Kako se kupuje karta online?

Pre kupovine karata, proverite red vožnje za destinaciju koja vam odgovara. Red vožnje je na linku http://www.onnibus.com/EN/timetables.htm

Tu ćete naći sve raspoložive linije, usputna mesta kroz koja se prolazi, red vožnje i informacije o autobuskim stajalištima. Redovne linije su:


F1 - Helsinki - Turku - Helsinki
F2 - Helsinki - Pori - Helsinki
F3C - Helsinki - Tampere - Helsinki
F3 - Helsinki - Tampere - Vaasa - Tampere - Helsinki
F4 - Helsinki - Jyväskylä - Oulu - Jyväskylä - Helsinki
F5 - Helsinki - Mikkeli - Kuopio - Mikkeli - Helsinki
F6 - Helsinki - Lappeenranta - Joensuu - Lappeenranta - Helsinki
F7 - Helsinki - Kotka - Helsinki
F8 - Turku - Pori - Turku
F8 - Helsinki - Turku - Pori - Turku - Helsinki
F9 - Turku - Tampere - Jyväskylä - Tampere - Turku
F11 - Tampere - Pori - Tampere
F13 - Helsinki - Jyväskylä - Kokkola - Jyväskylä - Helsinki
F45 - Helsinki/Jyväskylä - Kuopio - Kajaani - Kuopio - Jyväskylä/

Linija za krajnji sever Finske, linija F4, za gradove Oulu, Rovaniemi...otvorena je tek maja ove godine na zahtev mnogobrojnih turista.

1. Idete na sajt www.OnniBus.com

2. Desno na stranici popunite podatke: Odakle idete? Gde idete? Kada idete? Kada se vraćate? Koliko osoba putuje? i nakon toga kliknite na “FIND MY JOURNEY” ( Ukoliko postoji termin za vašu maršutu)

( Recimo, ja želim iz Helsinkija za Rovaniemi. Direktne linije nema, ali zato je tu linija F4 koja saobraća preko Rovaniemija. Preko kojih mesta ide linija videćete na sajtu reda vožnje u padajućem meniju ispod svake linije)

3. Kada vam izađu sve solucije, izaberite najpovoljniju varijantu ili varijantu koja vam najviše odgovara, čekirajte da li vam je potrebna povratna karta ili karta u jednom smeru..i na kraju kliknite na “ADD TO BASKET”.

4. Proverite da li ste sve dobro uneli od podataka, pa ako jeste, kliknite na “PROCEED TO PAYMENT

5. Unesite tražene podatke...ime, prezime, imejl pa kliknite na “MAKE PAYMENT FOR SELECTED JOURNEY/S”. Dok se ne završi transakcija ne dodirujte tastaturu, jer ce se proces prekinuti bez rezervacije.

Ja sam recimo izabrala liniju F4 kako bih putovala iz Helsinkija za Rovaniemi, ukucala datume i izašlo mi je sledeće: Ako rezervišem za sutra 10. oktobar, karta je 45€, jer je nisam rezervisala ranije, ali recimo ako je rezervišem za 29. novembar, karta je samo 15 €. Ako imate u vidu da je u pitanju razdaljina od skoro 900 km u jednom pravcu i putovanje od 11 sati, shvatićete da je karta i više nego jeftina, jer je regularna autobuska karta normalnog autobuskog prevoznika kod recimo ExpressBus-a ili Matkahuolta oko 100 €. 

Savet plus: Ako putujete noću, i ako vam smeta svetlo u autobusu, ponesite masku za spavanje, jer u autobusu, tokom cele noći gore plava svetla.

Savet plus: Cene karata variraju čak i kod istog autobuskog prevoznika u zavisnosti za koji sat želite da kupite kartu. Ako putujete ujutru u 7.00 nije ista cene karte kao i ako idete u 11.30, zato pažljivo odaberite vreme kako biste uštedeli.

Savet plus: Ukoliko ste kao pali s Marsa u Finskoj i ne znate kako da dođete do određenog mesta u Finskoj, na raspolaganju vam je sajt http://www.journey.fi/en/ Unesite svoju početnu tačku, odredište, datum i pretražite sve letove, železničke i autobuske veze do tog mesta. Ova besplatna usluga obuhvata lokalne transportne veze u Finskoj.  

Informacije na info@onnibus.com  

Inače, još tri države koje imaju isti autobuski niskobudžetni servis, bukvalno isti kao OnniBus, sa istim logom, samo sa drugačijim nazivom. Tako na Novom Zelandu prevozi ManaBus, u Estoniji SuperBus i u Poljskoj PolskiBus.

U Finskoj je ove godine osnovana još jedna niskobudžetna autobuska kompanija, zvana Abus, a karte možete kupiti na sajtu http://www.åbus.fi/en/front-page/

Generalno, u Finskoj je prevoz autobusom uvek skuplji od prevoza vozom (ovde ne računam OnniBus), ali neke autobuske kompanije nude popuste karata ako naručite kartu online i unapred. Na primer, ExpressBus ima karte u niskoj tarifi od 2 €. On ima flotu međugradskih autobusa koji su veoma udobni a vozači su prijateljski, govore engleski i autobusi skoro nikada ne kasne. Ako (veoma retko) i kasne, to je najčešće zbog nepredviđenih vremenskih uslova ali ćete uvek stići bezbedno do svog odredišta. OnniBus je dosta jeftiniji od ExpressBusa, ali mu je ponuda ograničena u odnosu na ExpressBus¸ jer ne ide ka svim mestima u Finskoj već samo ka onima što sam iznad napisala.

Kada je u pitanju lokalni saobraćaj u Helsinkiju, osnosno njihov gradski prevoz, stvari stoje ovako... Javni prevoz Helsinkija možete videti na realnoj Geo karti preko interneta u realnom vremenu i to o svim vozovima, metrou i autobusima, naravno na zahtev, preko aplikacije koja se nalazi na sajtu http://live.mattersoft.fi/hklkartta/Default.aspx?lang=en .Sa desne strane kliknete na dugme Kutusplus da biste videli gde se trenutno nalazi autobus koji čekate. Tada možete saznati u koje vreme će stići na sledeću stanicu i koja mu je krajnja destinacija. Sasvim je zanimljivo da ima celukupni pogled na saobraćajnu mrežu koja je, po mom mišljenju, veoma dobro razvijena. Stranica je takođe dostupna i na mobilnim telefonima. Ako imate pametni telefon, možete da instalirate aplikaciju pod nazivom ReittiGPS koja je veoma korisna za ovakve stvari. 
  

U gradskom području, ima preko 500 autobuskih linija. Većina linija radi između 5.30 i 23.30, a najpopularniji između 5.00 i 1.30 u toku nedelje. Tokom vikenda, neke linije ne saobraćaju. Cene karata su nažalost povećane i sada koštaju 3 € po zoni (Helsinki, Espoo ili Vantaa) i 5 ​​€ ako putujete između 2 zone. Autobuski prevoz je besplatan za Dan zaljubljenih. Najbolji način da se uštedi novac za gradski prevoz je da kupite Travel Card, na sajtu https://www.hsl.fi/en/tickets-and-fares
Kada je u pitanju vožnja vozom, vozna mreža je rasprostranjena od njenih najjužnijih do najsevernijih naseljenih mesta. VR železnice su vozni gigant u Finskoj. Karte se kupuju na sajtu www.vr.fi . Popusti su dostupni za sve unapred kupljenje karte. Smanjenja cena važe za sve ulaznice kupljene minimum tri dana unapred, sa povećanjem popusta za karte kupljene do 60 dana unapred. Popuste za železnički saobraćaj možete ostvariti ako se na sajtu https://www.vr.fi/cs/vr/fi/veturikortti, prijavite da dobijete člansku kartu Veturi. Dobijaćete redovna obaveštenja o svim akcijama, popustima...što može biti veoma dobro. Karte sa popustom su obično 50% -85% jeftinije od redovnih cena. Od oktobra 2014. godine, nekada se nude i karte za 10 € za bilo koje mesto u Finskoj. 

To bi za sada bilo to, a za kraj ću vam dati i zadatak da naučite neke finske reči,  vezane za ovu temu. Budite vredni i učite. :) Voli vas vaša Tarja.

Lipunmyynti - Prodaja karata

Matkatavarat - Prtljag

Menolippu - Karta u jednom pravcu

Menopaluulippu - Povratna karta

Maksuväline - Način plaćanja

Käteinen - Gotovina

Luottokortti - Kreditna kartica

Linja-autoasema - Autobuska stanica

Rautatieasema - Železnička stanica

Lähtoaika - Vreme polaska

Saapumisaika - Vreme dolaska

Reitti - Ruta

Aikataulu - Vozni red
Fotografije preuzete sa sajtova:
https://www.facebook.com/Onnibus

13 Komentari / Kommentit:

Odlican tekst sve pohvale :)

Ma najbolje je da se udate za Finca i zavrsite stvar!!! :D

Hvala Anonymous :)

Jeco..,eto, sta je iskustvo :)

Interesantno i, pre svega, korisno ! Nadamo se da ce nam uskoro zatrebati ! Pozdrav od Nataše i Stevice

A kako stoji situacija sa rent a carom?

Ovih dana cu postaviti tekst o rentiranju automobila u Finskoj.

Sjajan tekst Tarja! Mi planiramo(doduse polako) posetu Finskoj. Evo, i ja bih da kazem o cemu bih volela da citam - o kampovanju(i uopste) boravku u nacionalnim parkovima Finske. Nas konkretno zanima Linnasaari, a ako ti imas neki zanimljiviji predlog koji park treba posetiti, uzecemo ga u razmatranje :)

Pozdrav za Natasu i Stevicu. Drago mi je sto citate i pratite moje tekstove.

Hvala Nado, uvek se radujem interakciji sa citaocima ovog bloga, pa s tim u vezi, da bih ti ispunila zelju, pisacu vec ove nedelje nesto na temu koja bi tebe zanimala. Sto se tice nacionanog parka Linnansaari, mogu vam reci da vam je izbor odlican, a moje predloge i sugestije cu vam dati u narednom, tekstu koji cu napisati za vas...

Tarja,unapred se radujem ! :)

Ekstra tekst i kao i sva tvoja uputstva! Svaka cast i srecni Novogodisnji praznici! Ivan

Hvala Ivane, sve najbolje i tebi zelim u 2016.godini.

Astounding content Tarja! We arrange (but gradually) visit to Finland. Here, I might want to say what I'd like to peruse - on an outdoors trip (and for the most part) stay in the national parks of Finland. We particularly intrigued Linnasaari, and on the off chance that you make them interest proposition which park to visit, we will think about it van rental london

čini mi se da su finski vozači obučeni i obučeni po najvišim standardima.

Post a Comment