Oct 18, 2015

Rent a car u Finskoj


Kada dođete u Finsku, zemlju na kraju sveta (Fin - land), zaista je šteta ne obići i one predele i krajolike koji se ne nalaze na razglednicama kao neki “landmark”. Iako je saobraćaj izuzetno razvijen u Finskoj, nekada je čoveku jednostavno slađe da ide u samostalnu avanturu kolima, ne zaviseći od autobusa, voza, reda vožnje...


Naravno, sve je to lepo ako imate svoja kola, ali kao turista, morate ipak naći neko alternativno rešenje. Tada  je alternativa rentiranje automobila. 


Kada je u pitanju rent a car u Finskoj, moram odmah da napomenem da je iznajmljivanje automobila u Finskoj skuplje nego u nekim drugim zemljama Evrope, koje sam posetila....ali, da bi se u potpunosti uživalo u  boravku u Finskoj, najidealniji način prevoza je iznajmljivanje automobila, naravno, ako to nije preveliki udar na džep. Lično, pošto nisam naslednica Hilton imperije, nikada ne bih iznajmljivala auto u bilo kojoj zemlji ako bih se vozila sama, već samo u društvu, jer se onda može spojiti lepo i korisno ( čitaj: isplativo). Ponekad, u toj avanturi gde je recimo četiri ili pet osoba u automobilu, rentiranje ume da bude i  jeftinije..ili bar isto kao da ste se vozili vozom ili autobusom, ali  je užitak mnogo veći zbog slobode izbora da se posete mnoga mesta.


Rent a car agencije postoje u svim većim gradovima u Finskoj, kao i na svim aerodromima,  mnogim autobuskim i železničkim stanicama, od raznih domaćih i međunarodnih firmi. Minimalna starost osobe, potrebna za iznajmljivanje vozila varira od 21 do 25 godina, zavisno o agenciji, ali sve kompanije zahtevaju minimalno godinu dana iskustva u vožnji, mnoge čak i dve. Takođe, neke agencije imaju i maksimalnu starosnu granicu. Ako ne ispunjavate starosne kriterijume, moraćete da platite dodatne paprene troškove, a mnoge agencije vam u tom slučaju i neće dozvoliti iznajmljivanje.
 


Od većih firmi za rentiranje, mali automobili kao što su Ford KA, Peugeot 308, VV Polo, Renault Clio¸ Peugeot 107... orijentaciono koštaju od 70 € po danu, pa sve do 130 €. Ako se auto iznajmi na više dana, cena iznajmljivanja pada. Što više dana, to manja cena. U cenu iznajmljivanja su uključeni korišćenje automobila, osiguranje, porez i neograničena kilometraža. Ukoliko vam zatreba nešto od dodatne opreme, a da toga nema u autu, dobićete to besplatno, bilo da su u pitanju dečija sedišta, sedišta za bebe, lanci za sneg, navigacija ili krovni nosači. Sva vozila se izdaju sa punim rezervoarom i klijent je u obavezi da ih dopuni pre vraćanja ili doplati nadoknadu za razliku goriva. Inače, cene iznajmljivanja variraju i u zavisnosti od vrste automobila i lokacije preuzimanja automobila. Naime, ako auto pokupite na aerodromu, platićete  plus i ekstra aerodromsku taksu, koja je oko 40 € na Helsinki-Vantaa aerodromu,  i oko 25 € na drugim aerodromima.


Najbolji način da uštedite pare pri iznajmljivanju rent a car  vozila  u Finskoj su:
1. Vikend iznajmljivanja su skoro uvek na popustu kod mnogih agencija, pa je isplativije iznajamiti auto za petak, subotu i nedelju nego za, recimo, neka druga tri dana u toku nedelje. Vikend počinje u petak u 14 časova, a završava se u ponedeljak u 10 časova.
2. Uvek se trudite da auto rezervišete online putem, jer je tada dosta povoljnije.
3. Svakako se potrudite da za obilazak Finske iznajmljenim automobilom  uvek ide bar vas petoro da biste podelili troškove.
4. Iznajmljivanje na jedan dan se nikada ne isplati. Uvek je bolje iznajmiti auto na više dana, jer..više dana najma umanjuje cenu.
Ako se pitate kako rezervisati auto online, daću vam nekoliko sajtova preko kojih to možete učiniti: 
Ono što je bitno da napomenem je i to da pre iznajmljivanja automobila u  Finskoj, obavezno pročitate i ovaj tekst koji će vam biti od koristi kada se zaputite put zabitih delova Finske.

Od korisnih saveta napomenuću još neke...ukoliko nameravate da pređete granicu Finske kako biste autom obišli neke susedne finske zemlje, odmah da vam napomenem da je to izričito zabranjeno izuzev ako nemate pismenu dozvolu vlasnika rent a car agencije. U Finskoj je strogo zabranjeno koristiti sirenu iz besa...ona je dozvoljena samo u slučaju izbegavanja sudara ili neposredne opasnosti. Kada se približavate gradu ili nekom mestu, tražite znakove na kojima piše keskusta (centar), gde obično možete naći parking. Sigurnosne pojaseve moraju nositi svi putnici u toku vožnje, bilo da su na prednjim ili zadnjim sedištima. Gorivo je dosta skuplje i  iznad proseka nego u  drugim evropskim zemljama. U Finskoj se nigde ne naplacuju putarine.


Finski automobili često dolaze opremljeni  grejačem bloka motora (Moottorinlämmitin) koji se koristi tokom zime za lakše startovanje po hladnom vremenu. Grejačci se uključuju u običnu utičnicu od 220 V i trose nekoliko stotina vati električne energije a mnoga parking mesta u Finskoj imaju utičnice za tu namenu.

Ako vozite noću kada su zatvorene benzinske pumpe (obično ne rade posle 21h), uvek se setite da ponesete nešto novca za gorivo. Automatizovane benzinske pumpe u Finskoj u retkim prilikama ne prihvataju Visa i ostale kartice, ali možete platiti Euro novčanicama u kešu preko automata. U slabo naseljenim oblastima u zemlji, rastojanja od 50 km i više između benzinskih pumpi nisu tako retka, tako da se ne treba kockati sa poslednjim litrama goriva. Znači, uvek pored kartica imajte i nešto keša pri ruci...

to je to za sada....srećan put!

6 Komentari / Kommentit:

Pitam se koliko bi kostalo iznajmljivanje nekog SUV-a tipa Range Rover za obilazak divljine?? Bodom lake na primer :)

Nisam ni ja znala, ali sada sam pogledala....kada su SUV vozila u pitanju, na ovom jednom linku su imali sledece ponude:

Audi Q5 / 295 evra na dan
Audi Q7 / 450 evra na dan
BMW X3 / 193 evra na dan
BMW X5 / 300 evra na dan
BMW X6 / 450 evra na dan
Hummer H2 / 400 evra na dan
Land-Rover Discovery / 300 evra na dan
Range Rover Evoque / 325 evra na dan
Range Rover Sport HSE / 370 evra na dan
Mercedes Benz GL Class / 450 evra na dan itd

...a za Bodom avanturu razmisli jos jednom ;)

Hvala za cenovnik :)
A sto se Bodoma tice, razmislicu XD

Bogata i sredjena zemlja takve su im i rent a car agencije sa novim automobilima i pristupacnim cenama.
Alu Sistem Stulic

Odlican tekst, hvala na informacijama. Finska je razvijena zemlja, da li mozda znate da li je zaziveo car sharing, da li je Uber penetrirao na to trziste, kako se razvijaju elektricni automobili, da li imaju podsticaje i subvencije?

Hvala vama sto pratite moj blog. Pa evo ovako, odgovoricu vam onoliko koliko znam. Car sharing u Finskoj postoji pa skoro 20 godina, a lider na tom polju je finska kompanija CCC. Elektricni automobili su odavno zaziveli u Finskoj, i na mnogim mestima u Finskoj ( a o tome sam vec pisala) se mogu naci i tzv punilista za elektricne automobile, a zbog hladne klime u Finskoj, mnoge svetske kompanije testiraju upravo u Finskoj svoje elektricne modele, pa ako prezive Finsku, prezivece sve....Kada je Uber u pitanju, znam da od prosle godine postoji ali samo u Helsinkiju. S obzirom da Finci vole sve digitalizovane novotarije, mnogi su je prihvatili, ali ne iz razloga jer je taksi u Finskoj izuzetno skup, jer je cesto voznja Uberom skuplja od obicnog taksija, posebno ako se vozite tzv crnin Uberom sa licenciranim vozacima i u luksuznim Tesla autobobilima...mada, nemaju svi u Finskoj lepo misljenje o Uberu, iz mnogih, pa mozda i opravdanih razloga. U Helsinkiju pored crnog imate i obican Uber... jos moram da napomenem da su se taksisti u Finskoj bunili protiv Ubera kada je dosao krajem prosle godine

Post a Comment