Možda će
vam se ova tema učiniti šašavom na prvi pogled, ali verujte mi da znam zašto
sam rešila da pišem baš o tome. Naime, mnogi studenti i porodice, kada odu u Finsku, radi studija ili odlaska,
“trbuhom za kruhom”, odlazeći u
prodavnice, pod obavezno kupuju mleko i mlečne proizvode, ali nevolja nastaje
kada vide da sve piše na finskom, pa se u tom slučaju baš i ne snalaze
najbolje…
Inače, pre
nego što nastavim priču na ovu temu, napisala bih par rečenica o potrošnji
mleka u Finskoj…naime, mlekarstvo je u Finskoj, od davnina bilo sastavni deo poljoprivrede. Zajedno sa
žitaricama, mleko je najvažniji poljoprivredni proivod u Finskoj. i ima ključnu
ulogu u ishrani svakog Finca. Finci najviše piju mleko i jogurt i to najčešće
ono od 1% mlečne masti, dok samo 10% stanovništva pije punomasno mleko. Neke
statistike rađene u Finskoj došle su do saznanja da muškarci piju više mleka od
žena Pedesetih godina prošlog veka, Finci su pili u proseku po litar mleka
dnevno, dok su danas više
orijentisani na ostale mlečne proizvode, a manje za
mleko. Mleko je i sastavni deo kafe bez koje Finci ne umeju da počnu
dan. Zanimljiv
je podatak da, 50% ukupne proizvodnje mleka u Finskoj, popiju deca u
školama, i to isključivo obrano mleko, koje Finska, uz obavezne obroke u
školi,
besplatno daje svoj deci koja se školuju. Mleko bez laktoze i mlečni
napitci sa
probiotskim kulturama, najkonzumiraniji su proizvodi u Finskoj.
Najveća finska
kompanija koja proizvodi mleko i mlečne
proizvode u Finskoj je Valio sa sedištem
u okugu Pitäjänmäki u Helsinkiju.
Proizvodi kompanije Valio pokrivaju 85% ukupnog tržišta mlečnih proizvoda u
Finskoj, jer su izuzetno kvalitetna. Naime, u ovoj kompaniji je radio i Artturi
Ilmari Virtanen, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, i to baš iz oblasti
proizvodnje mleka, koji je sva svoja znanja iz oblasti prehrambene tehnologije
i biohemije, nesebično uložio u ovu kompaniju, a prema međunarodnom
istraživanju, mleko iz Finske je najboljeg kvaliteta u Evropi. Zahvaljujući
njemu i njegovom patentu iz 1921. godine, hromatografskom metodom separacije
iz mleka se uklanja laktoza, na koju u Finskoj mnogi imaju intoleranciju, ali
zahvaljujući Virtanenu i njegovom izumu, od 2001 i oni slobodno konzumiraju
mleko.
Mlečni proizvodi u Finskoj su diferencirani u skladu sa zdravstvenim
trendovima. Postoji izuzetno mnogo
vrsta...obrano mleko, punomasno mleko, sa niskim procentom laktoze, bez laktoze, mleko za snižavanje krvnog
pritiska, za snižavanje holesterola, i bezbroj drugih. Mlečni proizvodi u
Finskoj su postali prava funkcionalna hrana, koja ima za cilj da čuva
zdravlje i smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanji rizik od
karijesa kao i da bude „skrojeni“ tretman za preventivu mnogih bolesti i specijalni tretman ishrane za ljude već
obolele od neke bolesti. Ono što je glavna karakteristika mlekarske proizvodnje
u Finskoj je njegova obimnost i raznovrsnost. Najpopularniji su mleko bez
laktoze, LGG jogurti ( sa najboljim probiotikom na svetu, Lactobacillus rhamnosus GG) i sirevi sa samo 5, 10 i 15% masti.
Ovi laki sirevi su najpopularniji i među turistima, pa ga često kupuju za
poneti, kada se vraćaju kući. U Helsinkiju se, najbolji sirevi kupuju u staroj zatvorenoj
pijačnoj hali Vanha Kauppahalli, gde su izvanredni domaći proizvodi. Krajem
dana, ovde su česti popusti za sirove proizvode.
|
Vanha Kauppahalli |
Inače, u Finskoj, skoro 17% ljudi ima netoleranciju na
laktozu, pa kada kupuju prehtambene proizvode, to je glavna informacija koju
gledaju na ambalaži. Prozvodi sa malo laktoze imaju oznaku HYLA®, a oni totalno
bez laktoze oznaku Laktoositon. Finci takođe obraćaju pažnju i na natpis Luomu,
što garantuje da je proizvod totalno ekološki, bez pesticida, hormona ili bilo
kakvih hemikalija. To znači da su krave jele prirodnu hranu bez hemije sa ekološki čistih livada. Cena ovih
proizvoda, sa ekološkom oznakom je duplo skuplja. Znajući da su i proizvodi bez
tog natpisa sa dozvoljenom dozom hemikalija, mnogo Finaca kupuje i ove
proizvode...ali organsko je organsko. U finskim prodavnicama, sva mleka koja se
prodaju su pasterizovana, odnosno termički obrađena radi uništavanja
mikroorganizama. Mleko se na finskom
zove Maito. Rasvaton maito, odnosno obrano mleko je mleko bez masti ili sa 0,1
% masti. Kevytmaito je delimično obrano mleko sa od 1% do 1,5% masti. Njega Finci najviše kupuju. Täysmaito je mleko u crvenoj ambalaži i ono označava punomasno mleko sa 3,5% masti. Njega
pije svega 10% finske populacije. Kada naiđete na slatko pakovanje mleka u
plavoj noćnoj ambalaži sa nacrtanim mesecom i zvezdama, koje se zove Yömaito,
znajte da je to mleko koje ima u sebi prirodne hormone sna. Ukoliko ne želite
mleko životinjskog porekla, tu je sojino mleko odnosno Soijamaito, koji
proizvodi firma Alpro, pa na ambalaži obično piše Alpro soya. Kada su u pitanju razni mlečni kremasti dodaci, tu imate Kahvikermu, dodatak
za spravljanje napitka od kafe, zatim Ruokakermu, odnosnu pavlaku za kuvanje
kao dodatak sosevima i raznim jelima i Vispikermu, odnosno slatku pavlaku. Svi
ovi kremasti mlečni dodaci se opet, pojavljuju u još 100 varijanti..sa raznim
ukusima kao recimo Mansikkakerma ( kremasti šlag sa ukusom jagode), bez
laktoze, protiv holesterola itd...Kada su u pitanju puteri, obratite pažnju na
slanoću. Puter se na finskom kaže Voi, pa kada kupujete ovaj proizvod u plavom
pakovanju, pogledajte natpise o količini soli u njima...Intenzivno slani puteri
imaju crveni natpis na plavoj ambalaži Voimakassuolainen,
što u prevodu znači intenzivno slano. Najzdraviji je naravno neslani puter koji
ima oznaku Suolaamaton, odnosno zeleno obojeni deo na plavoj ambalaži, a onaj
umereno slan puter ima svetlo plavu oznaku
i piše Vähemmän suolaa (manje soli)...Naravno uvek imate i Luomu
varijantu (organsku varijantu).
Od fermentisanih varijanti tu su mlaćenica kao kiselo mleko (Piimä), kefir (Kefiiri), (jogurt (Jogurtti), koji kao i mleko ima mnogo podvarijanti masnoće i raznih namena, a postoji i
turski jogurt (Turkkilainen jogurtti), koji je znatno gušće teksture ( kao naše
kiselo mleko kada se izmeša). Klasičan finski jogurt zove se Viili koji je
izuzetno prijatnog ukusa, zatim imate pavlaku (Smetana) sa karakteristikama i
oznakama koje sam uglavnom objasnila Ono što bih vam oko pavlake rekla je to da
postoje 4 karakteristične pavlake.. Kermaviili je slabo masna pavlaka sa 10%
masti, zatim Kevyt kermaviili, koja je light pavlaka sa 3,5% masti, zatim francuska pavlaka sa 12 ili 28% masti (Creme
fraiche), koja je slična našim pavlakama, a imate i rusku pavlaku sa 42% masti ...naravno, svi ovi fermentisani
proizvodi imaju još mnoštvo varijanti i ukusa, ali uz ono što sam vam već
objasnila, lako ćete sve raspoznati. Jedan
fermentisan proizvod koji liči na nešto iameđu kiselog mleka, sira i pavlake imate u više varijantii...Raejuusto,
Rahka, Maitorahka itd...nešto što kod nas liči na švapski sir. Rahka varijanta u
sebi ima razne komade bobičastog voća
Znači, ukratko....
Täysmaito je
oznaka za punomasno mleko, obično sa
3,5% masti
HYLA® je
oznaka skraćenice koja znači „Hidrolizovana
laktoza“, što znači da proizvod ima nizak postotak laktoze
Maitojauhetta
je oznaka za mleko u prahu
Laktoositon znači da u proizvodu nema laktoze
Rasvaton znači
da je bez masti ili sa zanemarljivim postotkom masti
Rasvaton
maito je obrano mleko
Kermaviili
je pavlaka sa 10 % masti
Kefiiri kefir
Jogurtti je
jogurt
Piimä – mlaćenica
Lisäaineeton
– bez konzervansa
Raakamaito
je potpuno sirovo mleko
Smetana je
pavlaka
Pastöroimaton
maito je nepasterizovano mleko koje se ne nalazi u prodavnicama, ali se kupuje na farmama.
Kalsiummaito je mleko sa dodatkom kalcijuma
Äidinmaidonvastikkeet
je oznaka sa specijalne formule za decu,
sa dodacima neophodnim za pravilan rast
i razvoj deteta
Ykkösmaito –
prvo mleko, mleko sa 1% mlečne masti
Kevytmaito
je poluobrano mleko, odnosno mleko sa manje od 1,5% masti
Kada na
ambalaži nekog mlečnog proizvoda naiđete na natpis Gefilus, znajte da je to
proizvod funkcionalne hrane, koji je i hrana, ali i prirodni lek.
Najpopularniji
sirevi u Finskoj su definitivno Aura (plavi sir), Oltermanni (polutvrdi sir),
Polar (koji je ukusa između gaude i ementalera), Turunmaa koji je divan sir za mazanje ljutkastog
ukusa, Kippari dimljeni sir kačkavalj, Koskenlaskija
(topljeni sir) raznih ukusa... Perinteinen odnosno tradicionalan, sa lukom odnosno Sipuli, sa irvasom odnosno Kylmäporo, Voimakas...i mnogim drugim ukusima, zatim tu je sir Juhannusjuusto
koji se veoma teško pravi, ali je zato pravi delikates i posebno je poznat onaj
iz regiona Pohjois-Pohjanmaa, Viola sirevi..kačkavalj, topljeni sir, krem
sir...inače, Rusi su naprosto ludi za Viola sirevima i uvoze ih u ogromnim količinama
iz Finske. Viola topljeni sir je prvi strani sir koji je ikada ušao na rusko tržište,
i to samo tri godine posle Staljinove smrti, pa kada pitate Ruse koji je
najpopularniji finski brend, oni uvek kažu Viola. Ukoliko vam se prijede feta sir, tu je Apetina. Ako posetite Laponiju, obavezno
probajte Leipäjuusto , neobičan sir koji ne liči na sir i koji se može kupiti
samo u Finskoj...a još jedan neobičan finski sir svakako probajte...to je Kotijuusto
koji se pravi od mleka, jaja i soli...a koji se savršeno slaže uz vino.
Kada su u
pitanju margarini, najpopularniji su Oivariini i Flora. Majonez se u Finskoj
veoma slabo i retko jede, možda samo ponekad kao dodatak nekoj salati, ali
zaista retko.
Kada se
namirnicama bliži datum krajnjeg roka trajanja, njihove cene uvek idu 30 % niže
...
Uživajte u ukusnim i zdravim finskim mlečnim proizvodima i ne zaboravite da
kupite neki proizvod sa nekom od tri magične zdrave reči... HYLA, Laktoositon ili
Luomu.
Prijatno!
Fotografije izvor:
http://www.flickr.com/photos/julu/
http://www.valio.fi/